Přejít na výpis diskuzí
Designér Fallout: New Vegas o problémech RPG her
22.8.2011 | levis
127 příspěvků
-
Nebyl nápad tohoto pána náhodou ten systém dialogů, který jasně říká, kolik speech nebo jiného skillu potřebuji pro úspěch? Zní to tak.
-
Je to tak... RPG zanr je dostatecne siroky pro nase RPG i jeho RPG... nevim proc se snazi diktovat kam ma smerovat zanr... uz tak se mi vubec nelibi kam smeruje cele roky... :-)
-
-
diktovat? bože *7*
-
-
hlavne vsichni vsechno stejne to je teda hnus
-
Nemůžu příliš souhlasit. To že nepoznáte hned dopad nějaké statistiky na hru snad nevadí ne? A udělat to tak,aby to bylo hned evidentní nejde jinak, než že razantně omezíte počet předmětů a vlastností hrdiny. Tedy pak nebude moc poznat rozdíl mezí střílečkou a rpg.
A co se týká náhody/štěstí, no... máte logické hry, kde není prvek náhody a pak ty ostatní. -
-
Dovedu si představit i extrémní případ hry v němž v rovném tunelu jde hrdina s 50 různými vlastnostmi, 150 dovednostmi a 500 předměty v inventáři které používá k eliminaci hord nepřátel které se proti němu neustále hrnou - a za RPG bych to neoznačil ani ve snu.
Na druhou stranu si dovedu představit hru kde v detailně propracovaném světě řeší řadu rozmanitých úkolů hrdina se čtyřmi statistikami (třeba množství životů, many, zlata a hodnost v nějaké gildě) a pěti dovednostmi (pravda to je dost málo a hrozí to brzkým stereotypem), potkává řadu zajímavých charakterů, odhaluje různá tajemství a podobně. A bez váhání to označím za RPG.
RPG se od akční hry snad liší tím, že v akční hře je hlavní náplní akce a v RPG interakce s rozmanitým a celistvě působícím světem a bytostmi které ho obývají. Nikoli v tom, kolik předmětů nese hrdina a kolik má dovedností. -
-
Definice akční hry kterou jsi popsal, s tím bych nesouhlasil... nevím jestli vůbec nějaká obecně uznávaná definice akční hry je (pochybuji). Pro mě akční hra je: musíš se trefit zbraní sám, trefit zranitelné místo, vyhýbat se a uhýbat vypadům protivníka nebo jiným nástrahám sám ale navíc kromě zbraní a předmětů které neseš je nutné využívat prostor v kterém se momentálně postava nachází ke krytí a znesnadňování protivníkova útoku. V akční hře je akce ne hlavní náplní ale je častá. To co píšeš: "interakce s rozmanitým a celistvě působícím světem a bytostmi které ho obývají" to do akční hry patří také. :)
Jinak akce není vždy akce... bezduché střílečky/rubačky pro mě nejsou akční hra a vydavatel si to může označit jak chce. -
-
Jistě že interakce se světem patří i do akční hry ale je silně omezená na několik činností případně omezená scénářem hry. Akční hry bývají zaměřeny na jeden druh interakce (např. boj) a ostatní jsou u něj jen doplňkem... Ne, že by RPG hry omezené nebyly ale jsou omezené mnohem méně - nejsou tak jednostranně zaměřené.
Ohledně toho vlastního úsilí máš pravdu. -
-
Souhlasím, u akčních her je interakce se světem a NPC dost omezená ale ve všech akčních hrách lepší kvality to je alespoň trochu a většina hráčů to vnímá positivně. Proč to je tak málo... je to asi tím že už nejsou na to při vývoji prostředky a vývojáři by musely ubrat jinde... Fakt je že u většiny RPG co jsem zkusil nebo viděl videa je akční stránka slabá (alespoň pro mě), takže asi je tak že vývojáři udělají propracovanou interakci se světem nebo propracovanou akci ale obojí ne. *9*
-
-
Jo a některé hry nemají ani jedno...
-
-
-
-
-
-
Skloubení rpg a akce bylo fakt dobře udělané v paradoxně nečistokrevném rpgčku Dark Messiah of Might and Magic. Bezkonkurenčně nejlepší souboje(sp i mp). *14*
-
Pánovi Sawyerovi voňajú peniaze viac ako je zdravé. A kedže nie je v tejto oblasti jediný s touto diagnózou, so žánrom crpg ako takým by sme sa pomaly mali lúčiť /mierne povedané/. *9*
-
Pro me je jistym etalonem RPG diablo 2. Hromady generovanych itemu, questy, otevreny svet, fakt ze gear a lvl ovlivnuje to jak je postava silna a kam az se muze promlatit. Prave F3 a NV na me moc jako rpg nepusobily, spis jako strilecky s pribehem a lvlenim. A je to presne to o cem on mluvi, ze to je o tom jak hrac strili. Borderlands se drzi D2 tradice a proto mi prijde daleko vic "falloutovsky" (rpg) jak F3 a NV.
-
-
Veselé, zrovna Diablo je hra u níž nechápu proč je běžně řazena k RPG. Kde se v něm nachází ten role-playing? Nějak jsem ho přehlédl :-)
-
-
Naprostý souhlas a na veškerých besedách tento názor zastávám - Diablo není RPG, ale leveling simulator.
-
myslim ze je to o tom co kdo preferuje, jak je tu psany, nekomu pripadlo role playing ve F3 jako ok, nekdo vidi role play v Diablu a nekoho nejvic vtahl Gothic, rpg je tam kde te bavi hrat si na hrdinu
-
-
Kdyby každá hra která mi přišla zábavná a vtáhla mě byla RPG tak bychom mohli ostatní žánry klidně zrušit...
Jde mi o to, že v diablu nepotkám zajímavé charaktery, nemůžu si koupit barák, zajít na pivo a podobně... Jediné co v diablu mohu je sbírat předměty a kosit nepřátele. Tedy dvojku jsem nehrál, hrál jsem pouze jedničku, možná dvojka zavedla i jiné činnosti než zabíjení nepřátel (a obchodování s předměty)... Ale pokud ne, hra v níž je jedinou činností zabíjení hord nepřátel je pole mě akční. Což není synonymum pro nezábavná a nevtahující. -
spojení RPG a "hra na hrdiny" je dost nešťastný
-
-
Pravda, to jsem nedomyslel, jen tohle nestaci. Este me napada ta uz recena interakce se svetem okolo a celkove otevreny svet, zadny koridor.
-
-
-
-
Disblo je "diablovka" neboli hackandslash hra... Borderalnds, je pres vsechny ty itemy porad first person strilecka... i kdyz vyborna, napadita a pro me nejlepsi za x let... :-)
-
-
Polovina lidi tady v diskuzi placa pate pres devate... samozrejme, ze RPG neni definovano statistikama, inventarem a poctem predmetu atd... Ono muze byt klidne RPG i uplne bez boje, nikde neni psano, ze se v RPG musi bojovat... Nekdo chce RPG o milionu interaktivnich postav a resit pribeh, kdo, kde s kym, atd. ale to je pro me uz spise adventura... Ja chci ve svem RPG boje, chci tam statistiky, chci tam kouzelne mece a remdihy +4... Ale i chci i RPG jako je Fallout, kde pro magicke veci misto neni ale i tam maji statistiky sve misto... Ale porad je to RPG - kdo chce takove koupi si takove, kdo chce makove, koupi si makove...
Ono kdyz se to vezme hodne hluboko, tak KAZDA hra je RPG, protoze se vzivate do role postavy, a je fuk jestli je to Duke Nukem, Bezejmennny a nebo treba manazer fotbaloveho teamu...
Pokud bereme "RPG" jako znaceni zanru, tak se sice vyvinulo ze starych dungeonu, ale porom se rozsirilo do takoveho zaberu, ze presna specifikace je nemozna, leda to rozskatulkovat na dalsich X podzanru.... tak se proboha nehadejte... -
-
Specifikem RPG není podle mě ani tak vžívání se do role, jako spíše interakce hráče hrajícího roli s komplexním světem.
Ale jinak samozřejmě, PRG je hodně široký žánr (a neomezoval bych jej jen na počítače) a vejde se do něj všelicos. Což nic nemění na tom, že hádky co je a co není rpg mohou být zábavné. -
"tak KAZDA hra je RPG"
Protože role-play znamená hraní role?
Pak hot dog je tím pádem horký pes. -
-
Samozrejme, ze to bylo dotazeno trosku ad absurdum... :-)
-
-
..."KAZDA hra je RPG."
Tak to mi nejde přes pusu. Souhlasím, že pojetí žánru RPG může být velice variabilní, ale řekl bych, že existuje pilíř, který je neotřesitelný: vytvoření si vlastní postavy. Je totiž rozdíl, když se VŽÍVÁM do role (Duke, fotbalovej mamažer atd.), a když někoho sám VYTVÁŘÍM. Jak tohle hře chybí, není to RPG. Vše ostatní bych označil za sekundární (ale nikoliv nepodstatné) prvky. -
-
Ano, takze kde v tom ma misto hadani se o hlavnich urcujicich vlastnostech RPG, jako je velikost inventare, pocet statistik a hody kostkou? :-)
-
-
Nerozumím otázce *13*
-
-
To je jedno uz... :-)
-
-
-
-
-
Souhlas se vším kromě tvrzení, že bychom měli mít možnost měnit v průběhu hry orientaci postavy. Sawyera si jako designéra velice vážím, ale přesto mě několik věcí na jeho posledním počinu štve. Absolutně nesouhlasím s filosofií "chameleona", takže jsem velice nelibě nesl fakt, že se v podstatě nelze vyhnout postavě "všeználkovi". Došlo to tak daleko, že jsem si přes konzoli snižoval vědu a lékařství, aby nebyla moje postava absolutní polyhistor, a tudíž kdosi naprosto nereálný, neuvěřitelný a neuchopitelný. Někdo, s kým jsem se za celou hru nedokázal sžít tak jako s Shepardem či Wardenem. Nevím, nakolik byl tento otřesný prvek z Falloutu 3 záměrem Sawyerova týmu, ale rozhodně s tímto přístupem nesouhlasím.
Systém herních mechanismů podobných ME (nejvíce v rukou hráče) se mi líbí a jsem rád, že to vidí stejně, škoda jen, že se to v nejnovějším Falloutu nepodařilo uvést do praxe. Zde je sice mnoho v rukou hráče, přesto jsou herní mechanismy brutálně přestřelené a nevyvážené. Od určité fáze je prostě hráč absolutní masér, jenž má všeho dostatek (což rozbourává některé další herní mechanismy)...
No, každopádně bych byl rád, kdyby se budoucí Fallout, bude-li pod jeho taktovkou, ubíral směrem, pod nějž se hlásí. -
-
"Souhlas se vším kromě tvrzení, že bychom měli mít možnost měnit v průběhu hry orientaci postavy"
sawyerova vyjádření:
http://www.formspring.me/JESawyer
rozklepni si i starší odpovědi (alespoň dvakrát) a hledej heslo "respec". je tam asi 20 otázek na toto téma -
-
Ahá, tak to je jiná. Otázkou však zůstává, jakým způsobem chce tento "respec" prvek do hry implementovat. Je snad "všeználek" důsledkem tohoto rozhodnutí? Jestli ano, tak se mi to vážně nelíbí a stojím si za tím, co jsem napsal výše. Pokud by to bylo řešeno tak, že postava dostane možnost se pouze "přebudovat" (nikoliv "přibudovat"), tak se mi ta myšlenka líbí. Rozhodně to má něco do sebe, líbí se mi hlavně tato reakce ohledně BG:
The situation you described is generally one of the things I described as being terrible in RPGs: a requirement for the player to be awesome at strategic gameplay right out of the gate -- even when there are facts they could not possibly know that could contribute to his/her strategy. It's a combination of two bad things:
1) 2nd Ed. AD&D has terrible class balance across various level ranges. Low-level wizards are hilariously fragile, especially in a game where protagonist down = game over. Didn't realize that? Welp, your character's dead lol!!!
2) Unknown to the player (how could they?), he or she will be gaining Xzar.almost immediately on his/her adventure, meaning that as far as a well-balanced party goes, the player does not need to be a wizard.
This setup is not a "challenge", it's a gut-punch for a) players who don't understand how weak low-level wizards are and b) everyone who doesn't already know that they will be getting access to Xzar.
If 2nd Ed. kept its limited character customization but had good class balance, respecs probably wouldn't be necessary. Still, it's extremely easy for players to miss that Int is connected to max spell level. By the time you realize that, you're probably 20+ hours in. Congrats!
Určitě to vítám jako prvek pro začínající RPG hráče. BTW, dobře to bylo řešeno formou "předělávacích knížek" v Dragon Age. -
-
Já s tou reakcí naopak nesouhlasím. Především nemyslím, že "terrible class balance across various level ranges" je zásadně špatná věc. Mně se líbí, že různé classy vyžadují různý přístup a mají různou křivku výkonnosti v závislosti na úrovni. Za druhé - Xzar. Je chaoticky zlý, takže bych ho do party nevzal. S takovým rozhodnutím Sawyer evidentně vůbec nepočítá - pro něj je podstatné, že Xzar může v partě zastat práci kouzelníka a tím to hasne. Za třetí - inteligence určující max. level kouzel. Poprvé jsem na to taky přišel pozdě. Ale čemu to přesně vadí? Hra jde bez problémů dohrát a hraješ prostě za čaroděje, kterej není geniální. Třeba ho to pak i mrzí, když získá nějaké zkušenosti a vidí, že nějakou úroveň magie už si prostě nesáhne --- a hle, máme tu roleplaying. Sawyer si stěžuje, že mu hra hned od začátku neřekne, jak to udělat, aby měl co nejvyšší číslíčka. Chudák malý, hra je na něj zlá, protože simuluje realitu, ve které prostě občas zjistíme, že jsme ledacos v minulosti udělali blbě a už s tím nejde nic dělat, jen se s tím hůř nebo líp vyrovnat. Teď jsem to vyhrotil, aby líp vynikly rozdíly, ale fakt si nemyslím, že zrovna Baldur's Gate je blbá hra, protože jde na druhý mapě vzít do pary zlej kouzelník.
-
-
kazdopadne myslim, ze kdo si precetl navod, tak o limitu int/kouzla vedel
-
-
Byli jsem tehdá mladí a neklidní.
-
-
Něco na tom, co říkáš, bude.
Ale: 1) Souhlasím s ním, že jde svým způsobem o nespravedlnost, jelikož hra nevyložila všechny karty na stůl. Hráč není předem spraven o "terrible class balance". A samotná znalost faktu, že povolání nejsou vyrovnaná, může být při jejich výběru určující. Že je kouzelník z podstaty fyzicky a odolnostně slabší povolání, nutně neimplikuje, že je slabší celkově a "easy to kill".
2) Xzara jsem taky nikdy nebral, horší už to bylo s Imoen, která byla v podstatě příčinou, že jsem nikdy nehrál za zloděje. Sawyerovi jde ale podle mého spíš o princip; zase je tu cosi, co přede mnou hra skryla a kdybych to býval věděl, šel bych na to jinak. I když v případě společníků mi to taky přijde celkem ujeté. Mně spíš vadí, že volíš-li společníky na základě sympatií, a nikoliv povolání (což byl můj případ), můžeš si tak stvořit partu, která stojí úplně za houby (např. trojina zlodějů). To souvisí s bodem 1). Např. v DA, kde bylo každé povolání životaschopné, bylo možné hru uhrát téměř s jakoukoliv partou. Já ale systém v BG vždycky respektoval a byl to jeden důvodů, proč si zahrát hru znova. Tady bych tedy spíš souhlasil s tebou.
3) Tady bych zase souhlasil se Sawyerem a jde opět o ten stejný princip nedostatečného proniknutí začátečníka do herních mechanismů - BG jsem dohrál jen dvakrát, ale rozehrál jsem ho asi třicetkrát.
Nehodlám si tady nárokovat status pravdivosti, "pravdu" podle mého nemá ani jeden z nás. Je to totiž klasický protiklad přístupů: "chci z herních mechanismů vyždímat co nejvíce a být co nejlepší" X "jde mi hlavně o co nejautentičtější role-playing" Je to čistě věc osobních preferencí. Znám člověka, který při tvoření postavy v BG jednou "hodil" a bylo - hrál, přestože čísla byla slabá. Já jsem si postavu házel asi šest hodin... V tomhle jsme prostě rozdílní, ale určitě si nemyslím, že jeden přístup je lepší než druhý - dokonce ten druhý obdivuji, já bych to nedokázal. -
-
sk1: Ta analogie mezi fotbalem a RPG hru mi přijde přitažená za vlasy. Když skládáš nároďák, tak tě opravdu spíš zajímají dovednosti hráčů, nikoliv jejich osobní profil a žebříček hodnot. Já mám rád příběhy a rád se nimrám v postavách, takže mě poznávání NPCéček (a jsou-li dobře napsané, srdce zaplesá) baví. Ano, volím si partu podle sympatií, co víc ti na to mám říct. Pokud mě hraní nutí volit si postavy kvůli herním mechanismům a ne na základě toho, kdo mě baví, vadí mi to a štve mě to. Jak píšu nahoře, je to věc osobních preferencí.
"proc nevzit do party evil charakter, kdyz mi to pomuze prezit ?" Protože je to z určitého pohledu nemorální a pokrytecké? Protože by to můj ctnostný paladin nikdy neudělal? Protože v reálu bych byl podělanej, že mě v noci podřízne a všechno mi sebere? Důvodů je háfo. To je právě ta volnost, kterou od RPG vyžaduji a zuřím, pokud mě jí autoři zbavují, jelikož jejich systému nevyhovuje určitá kombinace charakterů. DA je tak paradoxně v určitých aspektech "more friendly" pro role-playing než BG. -
nic proti, ale ....... Mně spíš vadí, že volíš-li společníky na základě sympatií, a nikoliv povolání (což byl můj případ), můžeš si tak stvořit partu, která stojí úplně za houby (např. trojina zlodějů)......... kdyz budes skladat fotbalovy tym, tak si vezmes 4 brankare, protoze jsou sice na hovno, ale jinak kamosi ?
pomerne casto se proti vetsimu zlu spojuji ti co se jinak nenavidi a podobne...proc nevzit do party evil charakter, kdyz mi to pomuze prezit ? divate se na to jako na hru, ale RP se hraje jako pokus o RL. Nemluve o tom, ze aligment postav jako herni postava neznate (mozna jako paladin by jste kouzlem poznali evilaka) takze nemuzete vedet, ze se k vam pridava nejaky silenec
-
-
Naprosto a jednoznačně souhlasím. Líp bych to opravdu nenapsal.
-
-
-
-
-
Jsem překvapen...
Po přečtení této diskuse jsem se dověděl mnoho nových věcí o kterých jsem do teď neměl skoro žádné tušení. Hlavně příspěvky od "Enig" kde popisuje herní mechanismus pro RPG mě dost zaskočily...! Jestli to opravdu tak je, potom to vysvětluje proč je tolik RPG hráčů tak nasraných když FPS-action mechanismy vloží do RPG serie... já to do teď nechápal. Hodně lidí nadává ale nenapíše co jim vadí.
Taky by to znamenalo že mechanismy obou žánrů jsou neslučitelné. A taky to vysvětluje nedorozumění mezi oběma žánrovými skupinami *15*
Ani nevíte jak mě vytáčí když RPG mechanismy které popisuje "Enig" aplikují ve FPS akční hře, to nadávám v jednom kuse, a že to tvůrci dělávají :(