Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Polovina lidi tady v diskuzi placa pate pres devate... samozrejme, ze RPG neni definovano statistikama, inventarem a poctem predmetu atd... Ono muze byt klidne RPG i uplne bez boje, nikde neni psano, ze se v RPG musi bojovat... Nekdo chce RPG o milionu interaktivnich postav a resit pribeh, kdo, kde s kym, atd. ale to je pro me uz spise adventura... Ja chci ve svem RPG boje, chci tam statistiky, chci tam kouzelne mece a remdihy +4... Ale i chci i RPG jako je Fallout, kde pro magicke veci misto neni ale i tam maji statistiky sve misto... Ale porad je to RPG - kdo chce takove koupi si takove, kdo chce makove, koupi si makove...
    Ono kdyz se to vezme hodne hluboko, tak KAZDA hra je RPG, protoze se vzivate do role postavy, a je fuk jestli je to Duke Nukem, Bezejmennny a nebo treba manazer fotbaloveho teamu...
    Pokud bereme "RPG" jako znaceni zanru, tak se sice vyvinulo ze starych dungeonu, ale porom se rozsirilo do takoveho zaberu, ze presna specifikace je nemozna, leda to rozskatulkovat na dalsich X podzanru.... tak se proboha nehadejte...
    • Specifikem RPG není podle mě ani tak vžívání se do role, jako spíše interakce hráče hrajícího roli s komplexním světem.

Ale jinak samozřejmě, PRG je hodně široký žánr (a neomezoval bych jej jen na počítače) a vejde se do něj všelicos. Což nic nemění na tom, že hádky co je a co není rpg mohou být zábavné.
    • smejki
      "tak KAZDA hra je RPG"
      Protože role-play znamená hraní role?
      Pak hot dog je tím pádem horký pes.
      • Samozrejme, ze to bylo dotazeno trosku ad absurdum... :-)
    • Cahir
      ..."KAZDA hra je RPG."

Tak to mi nejde přes pusu. Souhlasím, že pojetí žánru RPG může být velice variabilní, ale řekl bych, že existuje pilíř, který je neotřesitelný: vytvoření si vlastní postavy. Je totiž rozdíl, když se VŽÍVÁM do role (Duke, fotbalovej mamažer atd.), a když někoho sám VYTVÁŘÍM. Jak tohle hře chybí, není to RPG. Vše ostatní bych označil za sekundární (ale nikoliv nepodstatné) prvky.
      • Ano, takze kde v tom ma misto hadani se o hlavnich urcujicich vlastnostech RPG, jako je velikost inventare, pocet statistik a hody kostkou? :-)
        • Cahir
          Nerozumím otázce *13*
          • To je jedno uz... :-)
  • Pro me je jistym etalonem RPG diablo 2. Hromady generovanych itemu, questy, otevreny svet, fakt ze gear a lvl ovlivnuje to jak je postava silna a kam az se muze promlatit. Prave F3 a NV na me moc jako rpg nepusobily, spis jako strilecky s pribehem a lvlenim. A je to presne to o cem on mluvi, ze to je o tom jak hrac strili. Borderlands se drzi D2 tradice a proto mi prijde daleko vic "falloutovsky" (rpg) jak F3 a NV.
    • Veselé, zrovna Diablo je hra u níž nechápu proč je běžně řazena k RPG. Kde se v něm nachází ten role-playing? Nějak jsem ho přehlédl :-)
      • Naprostý souhlas a na veškerých besedách tento názor zastávám - Diablo není RPG, ale leveling simulator.
      • myslim ze je to o tom co kdo preferuje, jak je tu psany, nekomu pripadlo role playing ve F3 jako ok, nekdo vidi role play v Diablu a nekoho nejvic vtahl Gothic, rpg je tam kde te bavi hrat si na hrdinu
        • Kdyby každá hra která mi přišla zábavná a vtáhla mě byla RPG tak bychom mohli ostatní žánry klidně zrušit...

Jde mi o to, že v diablu nepotkám zajímavé charaktery, nemůžu si koupit barák, zajít na pivo a podobně... Jediné co v diablu mohu je sbírat předměty a kosit nepřátele. Tedy dvojku jsem nehrál, hrál jsem pouze jedničku, možná dvojka zavedla i jiné činnosti než zabíjení nepřátel (a obchodování s předměty)... Ale pokud ne, hra v níž je jedinou činností zabíjení hord nepřátel je pole mě akční. Což není synonymum pro nezábavná a nevtahující.
        • Paulcz
          spojení RPG a "hra na hrdiny" je dost nešťastný
          • Pravda, to jsem nedomyslel, jen tohle nestaci. Este me napada ta uz recena interakce se svetem okolo a celkove otevreny svet, zadny koridor.
    • Disblo je "diablovka" neboli hackandslash hra... Borderalnds, je pres vsechny ty itemy porad first person strilecka... i kdyz vyborna, napadita a pro me nejlepsi za x let... :-)
  • podla mna ma pravdu... jedina vec na Zaklinacovi 2, ktoru nikdy nepochopim, bola 5-10% zvysena sanca na krvacanie pri meci x a 3-10% sanca na otravenie pri meci y, ked som pocas hry otravil jedneho a zakrvacal dvoch protivnikov...sanca na okamzite zabitie 1% bola tiez asi len vtip. inac super hra a super suboje, len tie statistiky boli o hovne v subojoch v ktorych by som to ocenil (napriklad tie kralovny endriag... grrr...) F:NV je aj tak naj!
    • Black_Hand
      3-10 procentni sance, znamena 3-10 nepratel ze 100. to odpovida. kdyz jsem pouzival jedovaty mec (zerrikanska savle?), tak to presne odpovidalo. v posledni tretine hry jsem pak pouzival temer vylucne ohnivny runy, se kteryma jsem mel treba 60% sanci na podpaleni, a to mi ver, ze to znat je. prakticky vsechno s cim jsem bojoval horelo.
      • no nic, budem si to musiet zahrat tretikrat *1*
  • Fanouškové DnD určitě nebudou souhlasit, ale pokusy převést mechanismy DnD do počítačové podoby (a že jich bylo - a to i ne zcela nezábavných) považuji za nevyužití potenciálu které počítače nabízí. Připadá mi to, jako by chtěl někdo uspořádat larp kde by se všechny myslitelné situace (včetně soubojů) řešily házením kostkou.

Mě osobně se nejvíc zamlouvá systém, v němž úspěch činnosti závisí na schopnostech hráče (zásah, úhyb a podobně) a efekt jaký čin má (např. výše zranění) závisí na schopnostech postavy (tedy na těch statistikách).
    • Ja mam nejradsi v RPG tahove souboje, kde nastesti neni potreba mit spravne reflexy, ale spis mozek :)
    • Paulcz
      Takový systém je ale opakem toho co dělají tvůrci her. Oni chtějí hru co nejjednodušší a nejpřístupnější takže běhání a máchání s mečem do všech světových stran začalo a skončilo ve hře Die by the sword :)
      • Jo, souboje v Die by the sword byly nezapomenutelné :-) . Ale obávám se, že dnes bych už asi nenašel dost času a trpělivosti se něco podobného naučit.
        • Paulcz
          jo to byly :) nenašel dost času.. když vezmeme průměrný RPG tak hráč v něm zabije dejme tomu 5000 nepřátel tím, že je ukliká k smrti. V Die by the sword zabil 100 nepřátel tím, že je rozšermoval k smrti než se dostal na konec :) Navíc hratelnost, zábava a pocit ze hry byl trošku někde jinde.
  • smejki
    originál:
    http://www.gamasutra.com/view/news/36637/GDC_Europe_Obsidians_Five_Hard_Lessons_Of_RPG_Design.php

a rozhovory s jeho kolegou Chrisem Avellonem (senior designer FNV, lead design Alpha Protocolu, Planescape Torment atd.)
    http://www.gamasutra.com/blogs/WillOoi/20110623/7848/An_Interview_with_Chris_Avellone__game_designer_writer_and_former_unlucky_schlep.php
    http://www.gamasutra.com/blogs/WillOoi/20110815/8206/An_Interview_with_Chris_Avellone__game_designer_writer_and_former_unlucky_schlep__Part_2.php
    http://www.elpixelilustre.com/2011/08/entrevista-con-chris-avellone.html/2
  • filias
    Nemůžu příliš souhlasit. To že nepoznáte hned dopad nějaké statistiky na hru snad nevadí ne? A udělat to tak,aby to bylo hned evidentní nejde jinak, než že razantně omezíte počet předmětů a vlastností hrdiny. Tedy pak nebude moc poznat rozdíl mezí střílečkou a rpg.
    A co se týká náhody/štěstí, no... máte logické hry, kde není prvek náhody a pak ty ostatní.
    • Dovedu si představit i extrémní případ hry v němž v rovném tunelu jde hrdina s 50 různými vlastnostmi, 150 dovednostmi a 500 předměty v inventáři které používá k eliminaci hord nepřátel které se proti němu neustále hrnou - a za RPG bych to neoznačil ani ve snu.

Na druhou stranu si dovedu představit hru kde v detailně propracovaném světě řeší řadu rozmanitých úkolů hrdina se čtyřmi statistikami (třeba množství životů, many, zlata a hodnost v nějaké gildě) a pěti dovednostmi (pravda to je dost málo a hrozí to brzkým stereotypem), potkává řadu zajímavých charakterů, odhaluje různá tajemství a podobně. A bez váhání to označím za RPG.

RPG se od akční hry snad liší tím, že v akční hře je hlavní náplní akce a v RPG interakce s rozmanitým a celistvě působícím světem a bytostmi které ho obývají. Nikoli v tom, kolik předmětů nese hrdina a kolik má dovedností.
      • Definice akční hry kterou jsi popsal, s tím bych nesouhlasil... nevím jestli vůbec nějaká obecně uznávaná definice akční hry je (pochybuji). Pro mě akční hra je: musíš se trefit zbraní sám, trefit zranitelné místo, vyhýbat se a uhýbat vypadům protivníka nebo jiným nástrahám sám ale navíc kromě zbraní a předmětů které neseš je nutné využívat prostor v kterém se momentálně postava nachází ke krytí a znesnadňování protivníkova útoku. V akční hře je akce ne hlavní náplní ale je častá. To co píšeš: "interakce s rozmanitým a celistvě působícím světem a bytostmi které ho obývají" to do akční hry patří také. :)
        Jinak akce není vždy akce... bezduché střílečky/rubačky pro mě nejsou akční hra a vydavatel si to může označit jak chce.
        • Jistě že interakce se světem patří i do akční hry ale je silně omezená na několik činností případně omezená scénářem hry. Akční hry bývají zaměřeny na jeden druh interakce (např. boj) a ostatní jsou u něj jen doplňkem... Ne, že by RPG hry omezené nebyly ale jsou omezené mnohem méně - nejsou tak jednostranně zaměřené.

Ohledně toho vlastního úsilí máš pravdu.
          • Souhlasím, u akčních her je interakce se světem a NPC dost omezená ale ve všech akčních hrách lepší kvality to je alespoň trochu a většina hráčů to vnímá positivně. Proč to je tak málo... je to asi tím že už nejsou na to při vývoji prostředky a vývojáři by musely ubrat jinde... Fakt je že u většiny RPG co jsem zkusil nebo viděl videa je akční stránka slabá (alespoň pro mě), takže asi je tak že vývojáři udělají propracovanou interakci se světem nebo propracovanou akci ale obojí ne. *9*
            • Jo a některé hry nemají ani jedno...
  • já tak napůl souhlasim.. mám rád hry, u kterých záleží na statech, ale i na schopnostech hráče.. třeba aby se sám vyhýbal pastem (žádná schopnost detect traps nebo něco podobného), střílí a míří lukem sám, šermuje a kryje se či dělá komba taky sám (žádné mačkání jednoho dvou tlačítek).. ale zase, když jsem hrál DnD, kde záleží jen právě na statech, tak bych zabíjel :D z postavy vám to udělá totálního lempla při špatných hodech/statech i když má několikaleté zkušenosti.. takže jsem rozhodně pro kombinaci toho systemu a správného navržení.. a myslim, že NV to má v cajku
  • A neni to prave jedna z nejhezcich veci na RPG starat se o equip, hledat lepsi veci s lepsima statama , vylepsovat si tak postavu etc...?
    • smejki
      to se ovšem s výrazným snížením vlivu náhody nevylučuje.
    • Souhlas. Ona právě ta "Role play" je dána statama. Dík statům hraješ charakter s jinými schopnostmi, než jsou tvé reálné. Neplést to s erotickým "role play"... :-)
    • Aha a to tě potom taky baví ty koniny na Facebooku? To je taky jenom "klikačka" za lepšíma věcma. To co jsi napsal není definicí RPG, podívej se na Wiki: http://cs.wikipedia.org/wiki/Hra_na_hrdiny
      • Ja jsem snad neco rikal o definici RPG ? :)) rikal jsem ze to je JEDNA z tech zabavnych veci na hrani RPG. Na FB nic nehraju, nevim proc to sem tahas. Za prve nerozumis psanemu textu a za druhe mas irelevantni pripominky k diskusi, jsi mimon :)
    • no hned sem si říkal to samé a vzpomínal např. na Titan Q. který sem nedávno dohrál. Tam mě tyhle věci bavily a 5% šance na zabití nepřítele v nějaký uber zbrani mě prostě dokáže potěšit :)

Na 2. stranu bych si rád zahrál nějaký RPG dle tohoto designera a pak bych se rozhodl, muze to bejt dobra zabava i na jiný zpusob než sme zatím zvyklí - možná - takže proč ne...
    • Není. To nemá nic společného s Role Play, to je pak jen honba za co největším statem.
  • Black_Hand
    s panem sawyerem moc nesouhlasim. tak lehke to neni a urcitou uroven nahody v rpg chci. nahoda nepatri vsude, napr. v presvedcovani postav, kdy loading by byl opravdu nevyhnutelnym dusledkem, ale v souboji to plne chapu.
    • J.E.S ukazoval jako příklad špatného přístupu s použitím náhody hry založené na starších edicích AD&D, kde kouzlo Disintegrate buď zabilo, anebo neudělalo nic. Takže v těžších soubojích to hráči použili jako první, a když selhalo, tak reaload. Stejně tak obrovské zaměřovací kolo v Alpha Protocol (http://i.imgur.com/DhUCI.jpg). On není proti náhodě, ale proti vysokému rozpětí výsledků u náhody.
      • Black_Hand
        jo tak to dava smysl. je pravda, ze cloudkill z PST mi prisel trochu divnej... ale jinak AD&D pravidla rad mam.
        • Pro lidi, co nemají s angličtinou problém, doporučuju originál: http://www.gamasutra.com/view/news/36637/GDC_Europe_Obsidians_Five_Hard_Lessons_Of_RPG_Design.php .
  • Třeba na způsob Mount & Blade, kde sice statistiky jsou taky, ale stejně v závěru rozhoduje fakt, jestli se s tím mečem trefíte samy? Inu, já jsem klidně pro, ale tohle u všech rpg udělat nelze - u Diablů, KotORů a jim podobných, by to nedělalo dobrotu.
    • A proto dávám přednost RPG typu Gothic, TES apod. Zbraně mají taky statistiky ale nakonec se sám musíš trefit mečem, nebo ve správnou chvíli vykrýt útok štítem. Pravda, u takového Diabla to nemůže fungovat, na druhou stranu Diablo raději označím jako hack'n'slash a to stačí.
      • A přesto v Morrowindu bylo běžné vystřelit z luku, vidět šíp projít přímo skrz nepřítele, ale přesto netrefit... S dostatečně malým skillem lukostřelby tak dopadlo 9 z 10 šípů.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit