Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Existuje něco jako biologické stereotypy, chcete-li zákonitosti. A výjimky potvrzují pravidlo. Víc k tomu říct netřeba.
  • Lukáš si našel své téma. Blahopřeji. Doufám že se časem dostane od teorie i k praxi s nějakou tou evropskou čtyřicetiprocentně podílovou ženou a ruku v ruce s ní poběží vstříc východu nového slunce úžasné diktatury lásky a rovnosti. Jen doufám že na Games zůstane někdo kdo se bude stejně nadšeně jako Lukáš bolestem naší doby věnovat hraní a hrám. Bude mít schopnost rozeznat dobrou hru a bude náročný a kritický a konzistentní ve svých názorech. A klidně by to mohla být i žena.
  • Black_Hand
    "@elizabethdanger
    Protože jako průmysl jsme „připraveni“ zobrazovat znásilnění, ale ne láskyplný, vzájemný vztah dvou mužů nebo žen."

slecna se ocividne myli ponevadz ani na pokus o znasilneni hlavni postavy ocividne pripraveni nejsme, i kdyz by to bylo zpracovano nikoli jako cil, ale jako vysvetleni toho, jak se postava dostala odnekud nekam.

nejhorsi je, ze nemame ani moc statistiky o tom, kdo typicky nadava a vyhrozuje byt jen hrackam. kolik z toho jsou dospeli lide a kolik z toho teenageri co zatim videli zenu jen na obrazku v casopise, ktery si schoval tata za skrin. eh, vlastne se mylim, na co casopis. na to uz dnes staci internet. horsi je, ze tohle asi tedy delaji i dospeli lide a tak nejak nechapu, ze prestali mutovat.

a ze holky neumi programovat? heh, jasne. tenhle semestr jsem vedl cvika, na ktere dochazela slecna, ktera patrila k nadprumeru. to ze to vubec byla slecna, byla spis vyjimka. ale to, ze byla na urovni ostatnich ani ne. bohuzel spousta zen vzda smerovani informatickou skolu z duvodu, ktere obcas ani nechapu a frustruji me. hlavne kdyz opravdu vidim, ze nejsou vubec horsi, nez jejich potencionalni kolegove (zhruba stejna uroven).

obcas si rikam, ze mam trochu pokriveny videni a nejak holky co hrajou nevidim jako exoty a nemyslim si, ze hrajou hned sims. spis jsem rad, kdyz se za to nestydi. vyrustal jsem totiz se slecnou, ktera hrala hry skoro tak jako ja a dokonce i ty, u kterych by panove z marketingu pozvedli oboci. a pssst, ucila se programovat a porad to trochu umi, i kdyz to bohuzel skryva... na druhou stranu to hojne vyuziva pri zpracovani dat (sekretarka to neni, ani nahodou), takze se ji to porad hodi :). kdyz nad tim premyslim, nedavno na trochu sexismu narazila, nicmene tem chlapkum docela vytrela zrak s tim co umi. po par minutach ji zacali brat hodne vazne :P.
    • eeeee
      Existuje skupina postizenych muzu, kteri nejsou intelektualne schopni partnerstvi se zenou, chteji zenam vladnout a vyuzivat je, pro uspokojovani vlastnich potreb. No a protoze to uz dnes moc obecne nejde a neumi si najit submisivni zenu, ktere by tahle role vyhovovala, tak se parkrat spali a pak zatrpknou.
    • Robotron3
      Ale no tak, na programování je potřeba především logické myšlení... *15*
      • Black_Hand
        jo, to vysvetli klukum, co to narozdil od ni nedali na prvni termin. a to prakticka (programatorska) cast je strojove vyhodnocovana, takze bias tam neni zadny.
        • Robotron3
          Asi studentky míň chlastaj :)
          • Black_Hand
            https://www.youtube.com/watch?v=BNsrK6P9QvI
            • Robotron3
              A já sem zapomněl, pan intelektuál *15*
    • postolka
      Procento zen v rocniku na IT je tak 5%, pocet lidi kteri se po dostudovani venuji vyvoji her je asi taky tak 5-10% (z vlastni zkusenosti), takze zen programatorek bude opravdu malo. Co se tyce herniho prumyslu, tak bych rekl ze se uplatni spise v grafice - programovani proste obecne nejde s zenskyma dohromady - nebavi je to a nemaji na to mozek (maji ho lepsi zase na jine veci :D). Ale to je stejne jedno, protoze pokud chces udelat dobrou hru pro zeny tak de podle me spise o gamedesign a ten s programovanim nema tolik spolecneho.
      • Black_Hand
        prvni souveti jen opakuje co jsem rikal. druhe souveti je irelevantni, pokud se bavime o slecnach, co uz programatorky delaji a ocividne u techto slecen neplati, ze by na to nemely mozek. a to chces predbezne vylucovat moznost, ze bys takovou zenu mohl najit? i kdyz na dobrou kandidatku narazis?
        • postolka
          Ja nic nevylucuju, jenom tvrdim ze jich je malo a myslim si, ze je to tim, ze je to nebavi. A tim ze hry dela malo zen tak je logicke, ze vetsina her je tvorena z muzske perspektivy (a tedy vetsinou pro muze).
          • Black_Hand
            to jestli je to bavi nebo ne je zajimava otazka. nicmene pokud se i dnes holky pred ostatnimi stydi, ze maji rady i vetsi hry, nez jen facebookove, nebo sims, tak je neco spatne.

ta druha veta je samozrejme pravdiva. maloktery chlap je schopen podat zenskou perspektivu. tu ti nikdo nesporuje a o tom jsem taky vubec nemluvil.
  • Nechápu, jak se to tu pořád může řešit na stejné úrovni. Ten problém je ve všech oborech a z obou stran a tak se to taky dost velké části populace líbí. Pořád se holky vychovávají v růžové a s panenkami. Boty s 5 cm vysokými podpatky jsou brány jako něco normálního nebo dokonce vkusného. To samé pěticentimetrové "sukně", každé ráno makeup. Že prý mají využívat svých "ženských předností". Kluci se zas vychovávají s tím, že je v pořádku někomu "jednu vrazit", že musí ochránit slabé a obrany neschopné ženské soudružky a že se nemají starat o nějaké "ženské problémy". A hlavně se nechovat jak slečinka, to bychom pochybovali o tvojí sexuální orientaci.

Nevidím na tom nic překvapivého. Lidé k tomu byli a jsou vychováváni, s tím už toho málokdo něco udělá.
    • Shaker
      No to cumim... ja s tebou snad poprve souhlasim. Ma pravdu ten hoch, sme k tomu vychovavany od malicka a i kdyz na to treba nadavame, tak nikdo nedela nic pro jakoukoliv zmenu a kdyz jo, tak se automaticky stava outsiderem.
      • Koukám, že mě tu někteří berou jako dalšího Ondru Velikého :)

Mě jen překvapuje, že to někdo pořád řeší i když se to jednoduše vyřešit nedá. Se stejnou úspěšností by se dala řešit korupce. Buď změnu "většina" (míněno většina moci) nechce, nebo změnu vynutí, což je buď řešení dočasné, nebo takové, které vytváří problémy jiné... Je to smutné.
    • Veskoslav
      To je blbost....Já si jako malý hrál s panenkama, což ve školce nás byla většina. Ano utrhovali jsme jim i hlavičky, dělali hrady z písku, hráli si s autíčky. Ale tohle rozdělování je totálně na pičču. Znám holku, co by Tě zmlátila tak, že by Tě vlastní matka nepoznala, v životě nenosila podpadky, růžovou a nehrála si s panenkama. Ale plazil by ses před ní, jenom proto, aby ti dala. Takové to dělení: kluci mají modrou barvu a auta a holky mají růžovou a panenky patří do středověku......
      • Shaker
        a ted mi rekni, kolik znas holek, co by te zmlatily a v zivote nenosily podpatky vs typ modelka... denne vidam na ulici 11/12/13 lety holky, co uz je jejich maminky oblikaji jako budouci modelky... to neni roztomily, ani hezky ani nic, to je proste hnus
        • Veskoslav
          To je problém rodičů. A znám jich dost, znám i takové, co hrají ragby, ale na plese jsou za princezny atd. Je to pouze o tom, jak je znáš. Ne o tom, že holka se automaticky rovná podpatky, tlachání u kávičky a pitomé Cosmopolitany a spol.:)
          • Shaker
            jasne, ze ne kazda, ale kdyz se podivas rano cestou do prace kolem sebe, tak je jich takovych vetsina, jsou k tomu vedeny od mala svyma maminkama... je to zacarovanej kruh
            • Veskoslav
              Je. Ale co naděláš. A po pravdě, já bych se po holce, co se oblíká jako kluk ani nepodíval *1*
      • Však já neříkám, že takové dělení schvaluji. Ale rozhodně, rozhodně bych se před nikým neplazil, aby "mi dala". To je další problém naší úžasné společnosti, který mě štve mnohem víc, a to obrovská glorifikace sexu.
        A nezmlátila, mimo jiné umím dobře unikat xD
      • ...vyjimka potvrzuje pravidlo ? Mysleni zen a muzu je rozdilne, to bylo prokazano jednoznacne = je zcela logicke, ze zeny a muzi maji jine zajmy a popirat to z nejakeho pochybneho duvodu je zbytecne
        • Veskoslav
          To nepopírám ani já. Ale je nesmysl holka=panenka, kluk=auto.
          • Panenka a auto jsou zkratky, kterymi se ono mysleni vymezuje. A ty to navic popisujes pomoci extremu, kdy podle tebe vsichni rvou v panice holcickam auticka z rukou. Faktem je, ze v mnohem mnohem mensi mire potkas venku kluka co bude tlacit kocarek s panenkou, nez holku.
            • eeeee
              Muj syn ve dvou letech rad jezdil s ruzovym kocarkem a panenkou a moc si to pral i domu, ale nebylo mu vyhoveno. Dcera kamaradky si zase hraje i s auty. V tomhle veku zadne genderove predispozice nejsou a deti jsou vychovavany a vedeny k tomu, co se prislusi ke kteremu stavu. Bez toho by to nevedely.
            • Veskoslav
              No 50:50. Buďto jsme vařili v kuchyňce pro panenky a to jako fakt nebo jsme jim trhali hlavičky, aby holky řvali. Stáli jsme ale pokaždé za tu kuchyňku *1*
            • no tak ono taky kdo vi, co jste s tema panenkama delali
            • Veskoslav
              Ale my jsme takovou učitelku měli. Kolikrát jsme stáli na hanbě jenom proto, že jsem si hráli s panenkami a holky na pískovišti stavěly hrady. Naštěstí ji pak vyrazili *1*
      • Robotron3
        Ne nepatří, to je právě ten omyl. To tady je a vždycky bylo a musíme to právě pochopit a ne dělat, že to neexistuje.
        • Veskoslav
          Ale to je kokotina. Nech na dítěti, ať si samo vybere. Vnucovat chlapci to, že on musí být to či ono a holka taky, je největší píčovina. Má nejoblíbenější barva je modrá, občas se dívám na Gilmorova děvčata a Sex ve městě, mám zelený pásek v karate, hrál jsem si z panenkama, hrál jsem si s autíčkama. Takové dělení je pro omezence a hlupáky.
          • Robotron3
            Nechci nikomu něco vnucovat, ale role žen je rodit děti a role mužů je zajistit rodinu. Od toho vznikají ty rozdíly v povaze, v tom, k čemu kdo inklinuje a je to tak od počátku.
            • eeeee
              Dovol abych ti ocitoval, co jsi napsal: role žen je rodit děti a role mužů je zajistit rodinu

Tohle je zaklad z ktereho vychazis a od ktereho odvijis ostatni. A tento tvuj zaklad zpochybnuji, protoze je dusledkem tvych predsudku a stereotypniho mysleni. Proto ho nejsi schopen obhajit. A na pochybnych zakladech nemuzes vytvorit nic jineho nez dalsi pochybna tvrzeni.
            • Robotron3
              To jsi vážně hloupej. Nepsal jsem nic takového, že by se měla žena starat o děti v dnešní době a co má kdo dělat, psal jsem o rozdílech a predispozicích mužů a žen a z čeho to vyplývá. Tečka.
            • eeeee
              Ten nechapavy jsi ty. Tvrdis ze neco bylo a tak je to tak spravne, jenze to je slaby argument. Ja po tobe chci silny inteligentni argument, proc zena by se mela starat o deti a muz zajistovat rodinu. Dovedu si predstavit nekolik ruznych modelu jak by to mohlo probihat, vcetne skupinovych. Jestlize chces tvrdit, ze tvuj model je jediny spravny a vsechny ostatni spatne, musis to necim zduvodnit. A upozornuji, ze budes mit problem uz obhajit i jen tradicni model rodiny jako takovy, protoze iten se v ruznych kulturach odlisuje. Ani s odkazem na prirodu savcu neuspejes, protoze i zde se naopak najdou ruzne modely, kdy treba samec nejen nezajistuje rodinu, ale samice sama mladata zajistuje a brani, nekdy dokonce i vuci samci. To ze je dnes neco obvykle neni dukazem ani toho, ze je to prirozene ani toho, ze je to nejlepsi. A neplati ani pripadna teze, ze nejlepsi je to, co je prirozene. Na jednu stranu se tu ohanis miliony let evoluce, aniz bys vedel jake socialni zvyky panovaly u predchudce cloveka a ne druhou stranu se ohanis rodinou, coz je velmi tenka civilizacni slupka a umely institut, ktery je produktem vychovy. A uplne klidne si pri tom prehlizis napriklad obdobi matriarchatu, kult bohyne matky a odlisnych socialnich vazeb a postaveni zen a muze.
            • Robotron3
              Tady je někdo extra nechápavej a asi takovej chce bejt . Stále si omíláš něco, na co sem vůbec neupozorňoval a šlo mi o něco zcela jiného, ale už se nebudu opakovat.
            • eeeee
              Z toho vyplyva, ze to neni role muze, muz muze zajistovat rodinu i starat se o deti, stejne jako zena. A pokud nekdo tvrdi, ze zena se ma starat o deti a muz ma zajistovat rodinu, tak - pokud to neumi inteligentne zduvodnit - pouze podleha predsudkum a stereotypnimu mysleni.
            • Robotron3
              Sedět doma muž a rodinu zajišťovat žena klidně může. V přírodě u savců je to ale většinou tak, že samice rodí děti a starají se o ně, a samci se starají o samice a děti, aby měli co jíst. Nikde jsem tu nepsal, co jak a kdo má dělat, jen že tenhle pricnip tu je a byl a od toho se odvíjí rozdíly muž vs žena. Je mi uplně jedno, jak si to kdo zařídí, ale jen podotýkám, že tyhle instinkty tu budou, ať se to někomu líbí nebo ne a je chyba to ignorovat a dělat, že jako civilizovaní lidé jsme se od toho oprostili. To není jen výchova a společenské stereotypy.
            • eeeee
              Myslim to vazne, protoze to prvni je nutnost, to druhe je uz stereotypni mysleni. Proc by nemohl sedet doma muz a rodinu zajistovat zena? Znam jednoho muze, a je to lekar, ktery je na rodicovske dovolene a jeho zena chodi do prace a zajistuje rodinu.
            • Robotron3
              eeeee: Vážně mám na to reagovat? Myslím, že aspoň trochu inteligentní člověk na to odpověď zná. Ale pro nechápavé, co nic neví. Role není jen ve zplození dítěte, ale také v jeho ochraně a výchově a k tomu jsou nejlépe zapotřebí oba rodiče.
            • eeeee
              Role muzu je oplodnit zenu. Jak jsi prisel na to, ze zajistit rodinu?

Veskoslav: moje zena by mohla sedet doma a byla by zajistena a plati to pro spoustu rodin, ktere nejsou socialni pripady, neaplikuj prostredi v kterem se pohybujes na cely svet. Ale za prve dva platy jsou vzdy vic nez jeden a za druhe, zeny dnes nechteji sedet doma.
            • Robotron3
              Ale o tom přeci já nemluvím, mluvím o instinktech, evoluci, to jak ženy a muži vnímají věci jinak a k čemu inklinují a to je dáno tímhle a je chyba dnes uvažovat způsobem, že historie, kdy se nějak něco vyvíjelo po statisíce a miliony let, už dneska neexistuje. Existuje, má na nás vliv, a právě nepochopení toho vytváří problémy.
            • Veskoslav
              Neznám rodinu, obyčejnou rodinu, kde by manželka seděla a rodila a manžel se staral. Finančně to nemáš šanci utáhnout. Tomi věř. Měsíční náklady na dítě se pohybují minimálně od 2500 do nekonečna *1*
            • Robotron3
              Že je to v moderní společnosti už jiné a i role jsou jiné než dřív, a tohle nemusí platit u každého, pořád ještě neznamená, že to neexistuje.
            • Veskoslav
              No ano ženy mají rodit děti, ale tím to končí. A v dnešní době muž skutečně nezajistí sám rodinu....Už dávno ne.
    • Robotron3
      To neni dáno jen výchovou, to je celá evoluce role žen a mužů ve společnosti. A neni to jen u lidí. Byly dělány třeba pokusy, že opicím dávaly hračky typu autíčka zbraně, panenky a samci si instinktivně brali ty zbraně, autíčka a samice ty panenky. To už je genetické předurčení a pohlaví nejsou stejná.
      • To jo, ale "civilizace" tohle dost prohloubila.
  • Co sou tohle za sra*ky. Kdyz zenska - nebo chlap umí tak se prosadí, kdyz ne tak ne. To ze v tom nekdo hleda pindour vs nepindour je hone omezene. Zenske maj ve vsem vyhodu, a jeste budou plakat ze nemaj rovnopravnost, wtf.
    • Shaker
      Si hodne mimo... To, ze nektery zensky jsou de*ky a umi z toho tezit nezmena, ze normalni holka, ktera neco umi, ale nechce nikomu lezt do postele jen proto, aby se prosadila to ma v zivote lehci nez my.
      • Ne, potom to ma stejne narocne jako ja. Co je natom spatneho? *8*
        • Shaker
          To, ze na tebe (a ted te asi ranim) nekouka kazda zenska jako na objekt sexualniho zajmu a rozhodne te neplacne po zadku v praci, kdyz kolem ni jen projdes a nekouka na tebe uslintanym vyrazem a nerika kolegynim, jak by te zatahla do skladu a vym*dala z tebe dusi. V tomhle je ten rozdil...
          • MinisterOfSillyWalks
            chjo proč se tak o mě kolegině nebaví ??? osobně by mě to neuráželo *1*
            • eeeee
              Fakt chces aby po tobe nejaka oskliva tlusta nesympaticka baba vyjizdela a neustale te obtezovala a abys to mel pod nosem kazdy den a nebylo od toho uniku? Aby o tobe podobne baby rozhodovaly na zaklade toho, jak moc mile se na ne tvaris?
            • Shaker
              v tom je prave ten rozdil... my bychom radi, ale predstav si, ze to tak mas kazdej den... ono bohate staci, kdyz narazis na jednu neodbytnou zenskou a nebude ti to prijemny a ted je treba si uvedomit, ze zensky nemaj jednu neodbytnou stihacku, ale kazdej den nekolik...
            • Robotron3
              Mě taky ne. Proč se tak nechovají ony k nám? A to je ta diskriminace! *15*
  • Teda , že Lukáš bude kopat za feministky ... :D Pravda je taková , že v některých oborech lidské činnosti se na ženu narazí jen zřídka . O to hloupější by pak u nich bylo prosazovat kvóty pro ženské osazenstvo .
    A že ženy myslí na sex méně než muži ? Nenechte se vysmát.... přebytek testosteronu i estrogenu vede ke stejné situaci , jen my muži z toho tolik nenaděláme ;)
    • janchor
      Kopu za rovnoprávnost / proti šovinismu jakýhokoli střihu. Přijde mi to zdravý a zcela samozřejmý.
      • Kein
        Zrovnoprávni sudá a lichá čísla...nevadí, že jsou vlastnostmi odlišné, je to přece zcela zdravé a samozřejmé...pardon chtěl jsem říci "zdravý a samozřejmý".
      • Ano, proti šovinismu jsem taky nechápu ženy jak se snaží prosazovat svou nadřazenost tím že budou ostatním nařizovat co je podle nich špatné a řešit to konfliktně.Jsem rád že v tomhle jsme za jedno.
      • MinisterOfSillyWalks
        ženy jsou rovnoprávné jen když se jim to hodí takže.... nasra_
  • NumberFiveAlive
    zbytecna hysterie... ke vsemu brat vazne vsechno co se pise na twitteru je taky trochu mimo :D jak nekdo rikal - kvalifikovana zenska se normalne uplatni, urcite nema smysl delat vynucenou revoluci kvuli "nepomeru" pohlavi v tyhle oblasti, ale taky by ze sebe nemusely delat takovy chudinky kvuli internetovym vtipum o kuchyni a sendvicich, takhle citlivy lidi (muzi i zeny) by v dnesni dobe vubec nemohli vlezt na internet (TROLLING POWAH!), zajimavy ze treba na 9gagu jsou casto vtipy namireny na zensky a v komentarich to berou docela s nadhledem :)
  • Veskoslav
    A na rovinu. Konec ME3 má na svědomí ženská *1* Jelikož posrala jednu z nejlepších sci-fi her, navrhuji aspoň 10 let zákaz práce s hrami. *1*
    • Tak Jennifer Burger, nebo jak se to jmenovala, z Bioware si konec ME3 nedelala, ale internet si na ni pekne doslapnul. Tak se na ne musi.
    • Kluci sorry, ale tomuhle fakt nerozumíte :-) Konec byl nedotažený, protože ho nestihli dotáhnout. Takhle se to při vývoji stává často - je to celé rozdělené do fází (říká se tomu milestony) a na některých se dělá dřív a čas uberou čas z těch, co se dělají později. Na konec se často klade menší důraz, protože se k němu podstatná část hráčů ani nedostane. Tečka. *3*
      Je možný, že na tom měla podíl i ta vývojářka, ale používat to jako příklad, že ženský vývojářky jsou na houby, je až roztomilá naivita :-) (tj.kbyby byla chlap, znamená to automaticky, že to udělá lépe?).
      • Viktor_H
        Souhlasím, že konec ME3 byl uspěchaný v rámci realizace. Ale nesouhlasím, že by byl uspěchaný myšlenkově.

BTW, fascinuje mě, kam všude jsou místní diskutéři schopni svojí frustraci ohledně ME3 nacpat. *7* . A ne Veskoslave, konec ME3 nepsala ženská. A i kdyby, tahat do diskuze gender jako jednu z příčin špatně odvedené práce není vtipný ani ve srandě.
      • Veskoslav
        Jo takový DA 2 je nedotažený od začátku do konce *1*
        • Přesně tak, Dragon Age 2 byl odfláknutý a uspěchaný (při času, který na to měli, se ani není čemu divit). Třetí díl na tom snad bude lépe.
      • Robotron3
        No a co ten celej Dragon Age 2? :)
    • jojo...kdo vi s kym se musela vyspat, aby ji to nechali napsat :D
      • Veskoslav
        Nebo to zase byla nějaké děěvka feministická a vyřvala si to nebo by se soudila. V USA je možné všechno *11*
        • firebug
          Docela zvlastni typ humoru panove. Zvlaste kdyz jde o tema sexismu a vetsina lidi se tu snazi o orgumentaci toho, ze to v hernim prumyslu neni tak horke, a potom prijdete s takovou bombou, ktera poburuje i me. Jako vtip to jsem schopnej vydejchat (ale moc to nechapu), ale jestli to myslite opravdu stoprocentne vazne, no tak to jste idioti.
          O zmrsenem konci ME pisi nize a tady tlamitczka tomu taky rozumi mnohonasobne vice, nez vy...
    • jj akorat jsem to o kus niz psal, jeste vam pani "scenartistka" hrde rekne jak vase rozhodnuti ve hre ovlivni jeji vysledek *1*
    • :-) Nedotažený konec ME3 má na svědomí uspěchané vydání, nic jiného
      • takze to nestihla? napsat 3 konce tak ten jeden pojala jako kdyz jde do spolecnosti pokazde v jinak barevnych satech, ale jinak porat to same
      • Veskoslav
        Hra jako taková měla na vývoj dostatek času. Ale poslední část (kromě útoku na Zemi) měla na starost ženská a tak to dopadlo. Miliarda hovadin, které v konečném důsledku naprosto neovlivňovali to, co člověk udělal předtím.
  • Těch souvisejících věcí je tam více. Vypíchni jen ty, které mi přijdou pro toto téma zásadní. Berte to jako statistické normy, existuje řada výjimek, které do nich nezapadají, každý člověk je jiný ale obvykle platí:
    - ženský a mužský mozek se liší. Co se týká empatie a emocí vedou ženy, co se týká matematiky, logiky, orientace v prostoru, vedou muži. Zde je první úskalí oboru programování.
    - Programovací jazyky vyvíjeli a navrhovali od nepaměti muži. Jsou tedy "optimalizované" na mužský způsob uvažování. Při programování her vám ženská empatie moc nepomůže, je to hlavně o logice a matematice. Totéž platí u programování fyzikálních modelů. U návrhu herních úrovní 3D her a orientace v prostoru. Zde jsou ženy "diskriminovány" pro ně nevhodným vývojovým prostředím. Vyvinout programovací jazyk, kde se bude programovat pomocí empatie, emocí, pocitů a dalších silných stránek ženské povahy vyžaduje daleko sofistikovanější AI. Ženy uvažují ve více rovinách souběžně, tak říkajíc multivláknově - ale vysvětlete to kompilátoru (který je naprogramován zase podle přímočaré mužské logiky)
    - na druhou stranu ženy mají obvykle větší smysl pro detail, estetiku a již zmíněné emoce. Když odhlédneme od 3D prostoru - tak jsou oblasti grafiky, které přímo křičí po ženské ruce(a hlavě). Totéž platí o scénářích her se sociální tematikou, adventurách a jakýchkoli hrách s hlubším příběhem. Zde ale opět narážíme na to, že spousta mužů (pro ně) silně emocionální příběh ve hře nechce. Svět kolem je dost složitý a u her chtějí odpočívat. Zatímco někdo chce nad pár větami strávit hodinu aby přemýšlel nad tím, jak je to vše provázané, jiný chce raději rychlou přímočarou "mužskou akci".
    - nechci zmenšovat úroveň mužského šovinismu ve společnosti, ale daleko víc mi přijde v této souvislosti nebezpečný šovinismus ženský. Neberu teď kolektiv na pracovišti - ale kolektiv, který je pro většinu žen ten nejdůležitější. Partner, rodina, kamarádi, kamarádky...
    Když se žena rozhodne dělat něco, co většinová společnost považuje za "neženské" - ať už v jakémkoli oboru - tihle její "osudoví" muži (partner, otec, kamarád, brácha) kolem jsou o dost přímočařejší a vyříkají si to s ní na rovinu jako chlap s chlapem :). Pokud dnes chcete být špička v jakémkoli oboru, je vhodné začít v raném věku. Ve věku, kdy je ale vaše vlastní psychika dost zranitelná a nejste psychicky zocelení a ani dost zkušení. Když jako středoškolák zalezete do pokoje a začnete se věnovat programování jako koníčku je to pro většinu vašich příbuzných tolerovatelnější a je jimi dnes už akceptovaná i představa, že vás to může jednou živit. A to i v případě, že díky tomu máte daleko méně osobních sociálních kontaktů s okolím. Středoškolačka naopak ve stejné situaci zatím pro nejbližší okolí, ke kterému je obvykle silně emočně poutána, bude působit krajně nevhodně. Z pohledu matky, sestry,... místo, aby se učila vařit a další "ženské práce" tak sedí u počítače. Takhle se nikdy nevdá.... Otcové, bráchové, přítel mohou být daleko tolerantnější, dokonce si s ní občas zahrajou, pokecají o oboru, kterému třeba i mohou částečně rozumět. Z pohledu kamarádek, spolužaček je to ještě složitější - protože ženy obvykle nechtějí vyvolávat možné konflikty - zejména v kamarádském kolektivu. Nevyříkají si to napřímo z očí do očí - čímž by se nepochopení přístupu zmíněné středoškolačky vysvětlilo. Buď se jí začnou vyhýbat, protože ji nechápou, nebo jí naoko vše odkývou, ale jakmile bude z dohledu a začnou se o ní bavit s ostatními tak z části kvůli nepochopení a z části kvůli tendenci "jít s davem" a hlavně kvůli masáži společnosti "jak má žena vypadat a a co má žena dělat aby byla dostatečně ženská." ji prostě budou pomlouvat.
    • - Programovací jazyky vyvíjeli a navrhovali od nepaměti muži. Jsou tedy "optimalizované" na mužský způsob uvažování.

Bullshit prvni kategorie. Vite neco o historii programovani? Prvni clovek, ktery se dal oznacit za "programatora" je zena Ada Lovelace, ktera zavedla spoustu nazoslovi a technik, ktere se pouzivaji v tomto oboru. Od podmineho skoku az po algoritmizaci. Definovala i take software a hardware davno pred Neumannem.
      • Tak pokud bereš jako základy programovacích jazyků rok 1820 a z toho odvozené děrné štítky, pak by bylo záhodno podotknout, že Lady Lovelace vycházela z matematiky. A ta je ještě o fous starší. Podle tvé logiky tedy lze říct, že "programování" vymyslel vlastně Eukleides v 4. stol př n l.
        Bral jsem samozřejmě v potaz až období strukturovaných programovacích jazyků a hlavně vývojových prostředí pro programy a aplikace. Vím že se dělaly "programovatelné" mechanické stroje., slyšel jsem i o základech algoritmů od Alana Turinga.
        V příspěvku jsem bral v potaz zejména situaci od zavedení elektronických zařízení a nižších programovacích jazyků - tedy tzv. strojového kódu, dále následovaný assemblerem a později Céčkem. Z nich se dále vyvinuly vyšší programovací jazyky. A tady opravdu ženy ve vývoji "rozhraní pro výrobu software" prakticky nejsou.. Nebo se o nich moc neví.
        • Takze jedem dale, Grace Hopper, matka COBOLu. Adele Goldberg spolutvurkyne Smalltalku. Phyllis Fox spolupracovala na vyvoji LISPu. Vyznamne jazyky, ktere se pousta dalsich inspirovala. Dale Audrey Tang stala za Pugs, za prvni implementaci Perl 6. Taktez bych se doporucil seznamnit s Barbarou Liskovm, ktera stoji za velmi dulezitym principem v objektove-orientovanych jazycik. A tak bych mohl pokracovat dale.

Zeny do IT zasahly vice nez si myslis. Od ENAICu, TCP protokolu, pres navrh cipu/mikropocitacu az po principy objektoveho programovani.
          • Grace Hopper, matka COBOLu - COBOL mi zrovna jako nejlepsi reference nepripada, vzdyt je to jazyk, na ktery nadavaji cele generace programatoru. A k Audrey Tang - vzhledem k tomu, ze v Perlu programuju a komunitu docela znam, vim, ze Audrey Tang je transexual (puvodnim jmenem Autrijus Tang) a s programovanim Pugs skoncil(a) prave kvuli zdravotnim problemum po operaci na zmenu pohlavi...

Jinak nikdo nerika, ze zeni do IT nezasahly, ale bylo to umerne jejich mnozstvi v IT, tj. jak se rika jedna vlastovka jaro nedela...
            • Jak se rika, kdo chce bit psa, si vzdy najde. Argument byl, ze programovaci jazyky jsou navrhovany od nepameti muzi. Tak jak jsou zeny umerne zastoupeny, tak dost vyznacne IT ovlivnily. To je fakt, se kterym se muzi musi smirit. Ale zda se, ze zde prevlada muzska jesitnost, a argumentuje se tu vecmi typu, ale na ten COBOL lidi nadavali *13* Ono se nadava na kazdy jazyk...
    • Veskoslav
      Tohle je hodně individuální. Podle toho, co popisuješ, jsem čistý hermafrodit.
      • Vždycky jsem měl takové tušení, že je s tebou něco v nepořádku. *1*
    • - No a s tím souvisí opět priority a reakce reálného světa kolem na takovouto osobu. Děvče "teen" věku, které hraje hry, začíná se věnovat grafice, programování atd tomuto logicky MUSÍ věnovat určitý čas denně a čím chce být lepší, tím více času to je. Jenže den má jen 24 hodin. Znamená to vždy, že je to na úkor NĚČEHO. Tak jako špičkový sportovec musí denně X hodin strávit tréninkem atd... Co tedy omezit? Sociální kontakty, vycházky s kamarádkami na pokec, dámskou jízdu, na nákupy, nestrávit 2 hodiny denně před zrcadlem aranžováním svršků, malováním, česáním? Pokud cokoli z tohoto žena omezí, aby měla čas na "blbnutí na počítači" - opět se stává terčem připomínek a pomluv zejména ze strany JINÝCH ŽEN. Chlap si většinou ani nevšimne, že má žena na sobě už třetí den po sobě!!! stejnou blůzu. Pro naprostu většinu žen je to téma pro polední pauzu.
      Muži tento "vstupní handicap" do oboru obecně nemají. Takže pokud si naše středoškolačka nešla tvrdě za svým "proti proudu davu" tak má vystudovaný nějaký humanitní či sociální obor kde matematika a informatika byla okrajový předmět, kde je v lepším případě naučili spočítat si výplatu, v horším jen rozdali zápočty, aby holkám nezkazili vysvědčení. A výsledek je, že jí v oboru "ujel vlak", nemá odpovídající školu a prorazit do kolektivu chlapů, kteří začali o 10 let dřív je opravdu těžké.

Musí se začít od kořenů, ty jsou v mediální masáži reklam kolem, co je to žena, jak má vypadat, jak se musí chovat, co na sebe musí napatlat, aby nebyla OUT ale COOL, co je to typická ženská role - protože pokud jí podlehnou rodiče nadějné mladičké programátorky bude stát před rozhodnutím, zda jít do konfliktu s rodinou a jít za svým "vysněným oborem" a nebo "být ženou podle reklam".
      Pokud se zlomí tohle, zbytek už se tak nějak srovná sám. Málo podnikatelů jsou šovinističtí blbci, kteří odmítnou programátorku s červeným diplomem, co už na pohovor donese kvalitně zpracovaný plán projektu s ukázkami své práce a bez problémů reaguje na dotazy technického charakteru z oboru.
    • Robotron3
      Jak by měly být počítače programovány pomocí empatie a pocitů, to sem nepochopil. Ale chtěl bych to vidět :)
      • eeeee
        Intuice se pri programovani uplatnuje docela casto, od navrhu az po hledani chyb. Paralelni programovani pro seriovy muzsky mozek take neni uplne nejjednodussi. Programovani je dnes do velke miry abstraktni, ta abstrakce muze byt prizpusobena ruznym potrebam. Proto existuje spousta ruznych programovacich jazyku, paradigmat a nevidim jako nepravdepodobne, ze nektere by mohly byt zenam pristupnejsi nez muzum.
      • Jak dnes myslíš, že funguje programování?
        Převede ti psané slovo do 0 a 1. Totéž platí o grafice.
        Pokročilejší AI by na základě snímání mozku mohla teoreticky převádět to, co si třeba grafik představuje v hlavě za obrazy rovnou do 3D programu, aniž by tam byl nutný ten mezičlánek, kdy to grafik takříkajíc překresluje ručně.
        Totéž platí o emocích - pokud bude rozhraní mezi člověkem a počítačem, co dokáže emoce přečíst z hlavy a přenést do programového kódu, pak je reálný i programovací jazyk na tomto založený. Některé pokroky na technickém poli co dokážou snímat pocity už jsou na určité úrovni funkční.
        Samozřejmě je to náročnější. Tak jako se dřív programovalo ve strojovém kódu a dnes v něm hry nikdo nedělá, protože jsou vizualizovaná sofistikovanější rozhraní. kde jeden příkaz udělá tisíce instrukcí, vývoj půjde dál i v tomhle. A taky to musel někdo vymyslet. Máme 3D engine, spousta z vás dělala v nějakém editoru vlastní projekty - i to je programování.
        Něco na tento způsob je jen další logický krok vývoje.
        • ne krok ale miliarda kroku...to co popisujes je stejne, jako by jsi v ruce drzel pazourek a tvrdil, ze zitra budes pouzivat laser
        • Robotron3
          Jo tak, já myslel že se pohybujem v realitě a ne v rámci sci-fi za 150 let možná. Tak to jo, ve fantazii je všechno možný :)
          • Dle mého otázka cca 10 let, masovější rozšíření cca 15 let. Uvidíme kdo bude blíž. *3*
  • Na druhou stranu to ale muze byt i takhle: Hry nepochybne vyvinuli muzi. Nintendo vyrabi hracky uz od roku 1889, Dungeons and Dragons taky vymslel muz, Diablo je vyplod muzu, COD je vyplod muzu, Minecraft vytvoril muz, God of War je NEPOHYBNE vyplod muzu, zeny tu slouzi jen jako trubicky na Kratosovo seme. Muzi rozjeli herni prumysl, tak neni divu, ze nelibe nesou, kdyz se jim tam cpopu zensky, co chteji tezit z neceho co nevytvorily. Takze to berou tak, ze je potreba jim zkratit retez.
    • tak tak pustite zenskou napsat scenar k jedne z nejocekavanejsi hre a jak to dopadne? Vyplodi tri uzasne konce, ktere se lisi jenom barvickama, kazdopadne ve vsech pripadech ten MUZ hlavni hrdina na konci ZEMRE.... ME3 *10*
      • jo, jasně, zlá ženská zmršila konec ME, aby mohla zabít toho chudáka MUŽE hlavního hrdinu *1* *7*
      • to "uzsane" myslim ironicky - kdyby to snad cetla nejaka zena aby to pochopila prece jen jsem muz...
        • firebug
          Tak ona ta pani, na kterou narazis, byla jednou z mnoha scenaristek a pokud vim, tak mela na starosti hlavne dialogy mezi postavami. Takze setri jedovatou slinou. Tvyj milovany ME ti pravdepodobne zmrsil nejakej chlap majici na svedomi dejovou linku.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit