Přejít na výpis diskuzí
Dojmy z bety Star Wars: The Old Republic - souboje a dialogy
20.10.2011 | Aleš Smutný
92 příspěvků
-
hlavne musia bezat tie masy hracov na kazdom monitore plynule a to je to, na co kazdy preklinac grafiky nemysli.. hocikomu dnes pofici stary Oblivion na plne detaily, ale pridajme tam hocikoho 79 krat a skoncili sme.. ja budem vazne nadseny, ak to bude vyzerat Uuuuuha a zaroven nas tam bude kopa na kope, ale zatial som vdacny za world of warcrat
-
pribeh anakina skywalkera je ustredni linka vsech 6 filmu. Jinymi slovy se ti za to stoji vsechny filmy *3*
-
usmevne, jak se tu kazdy ohani kopii WoWka. Kdyz to takto generalizujete, tak je WoWko obycejnou kopii everquestu. Coz samozrejme neni pravda, ale to same plati o TORu. Je to evoluce subzanru, ktery WoW zpropagoval - Levelovaci themepark.
Podivejte se na vetsinu dnes uspesnych produktu. Myslite si, ze jejich autori jsou ti, kteri vymysleli vsechny napady a systemy ktere z nich udelaly prodejni hity? Ani nahodou. Pouze dokazali vzit uz existujici, vyselektovat, co je dobre, spravne to implementovali a popr. vylepsili. Dyt sami tvurci WoW prisli s napadem na toto MMO pri hrani Everquestu. Proste si rekli: "Podme si udelat vlastni MMORPG jako everquest! A udelejme to lip!"
rika se tomu evoluce a ne plagiatorstvi, jak se to snazi nekteri nazyvat. -
Proč? 1) Kopírovaly WoW bez silných změn i bez silného či známého univerza - lidé neměli důvod přejít. 2) Proklamovaní WoW killers - šli vlastní, (r)evoluční cestou, někdy dokonce i za využití silných univerz (Warhammer, Conan, SWG), ale úspěch se nedostavil (alespoň ne takového rozměru, jako je WoW). Takže co je vlastně onou esencí úspěchu WoW? Podle mě (a myslím si, že tohle napadlo lidi v BioWare) je to silné univerzum a návyková, geniální hratelnost (která má samozřejmě své neduhy, viz. mob systém).
Proč tedy vlastně nevyzkoušet jinou, třetí formuli, kopírující tuto esenci? Vzít univerzum minimálně stejně tak atraktivní, jako Warcraft, použít základ z toho, co již funguje (nebo fungovalo, dokud nebylo "vylepšeno" patchi) a přidat další prvek, který už funguje ve spoustě jiných her jako trademark veleúspěšné videoherní společnosti?
Zbytek tvého příspěvku se nese na vlně tohoto problému, tedy podobenství s WoW. Tento, můj příspěvek (přes 2 plnohodnotné posty, to se mi ještě nepodařilo :) jsem napsal z toho důvodu, aby ses zkusil zamyslet: tvé argumenty a nespokojenost vychází zcela očividně z pocitu křivdy ze strany hry. Není ale možné, že jí trochu křivdíš ty? Nestavíš se k ní trochu neférově a neporovnáváš jí s tím, co jsi od ní očekával ty sám, ospravedlňujíc to mírnými dezinformacemi, deformacemi a vkládáním výroků do úst tvůrců a propagace, které však nikdy tito lidé nevyřkli?
Tohle jsem udělal (soudit hru podle toho, co od ní očekávám), když jsem poprvé hrál Mass Effect 2 a věř mi, že se mi ani trochu nelíbila (dnes ji po druhém zahrání, koupi všech DLC a ujasnění toho, co představuje, zbožňuji).
Dalším problémem, na který bych chtěl reagovat, je fakt, že hře silně subjektivně vyčítáš neduhy, které byly již spoustou betatesterů vyvráceny (ať již to byli novináři, nebo mí známí - jsem součástí guildy The Jedl Order, která má přes 300 členů, z nichž přes 30 hraje betu):
1) "Zastaralé" herní techniky přejaté z WoW - ačkoliv toto tvůrci vůbec nijak nezapírají, podle naprosto všech ohlasů lidí, co hráli nebo hrají WoW se TOR hraje jinak, osobitě, svěže.
2) Zpackaná grafika / vizuální art styl hry - bohužel na internetu koluje spousta starých a nových screenshotů, které se často míchají, a hra tak vypadá divně. Pravdou je, že na doladění vizuálu se pracuje teprve posledních pár měsíců, hra za svůj vývoj i tak již velmi dospěla a zejména - betatesteři říkají, že na jejich strojích v pohybu vypadá hra úchvatně; ještě lépe než v posledních videích (je to zejména kvůli neuvěřitelnému smyslu pro detail v OBROVSKÝCH lokacích) - a k animacím se ani nevyjadřuji, jelikož jsou označovány za vyjímečně plynulé, na MMO poměry téměř dokonalé.
BOTTOM LINE: Jsem si vědom, že jisté neduhy zůstávají (mob systém, jejich respawn a celkově neduhy převzaté z WoW), ale opět - nikdo nám netvrdil, že v tomto ohledu bude hra inovativní. V rámci možností volnosti vývojářů si myslím, že TOR směřuje tím nejlepším možným směrěm (na základě toho, co bylo OPRAVDU oznámeno), a teď již nezbývá než čekat, jak se uchytí (opravdu křišťálovou kouli nemám, hře úspěch přeji a naopak se bojím jejího neúspěchu už jen kvůli vědomí, že já jí budu už jen kvůli příběhu neuvěřitelně žrát vzhledem k mé celoživotní lásce ke Star Wars a tím pádem i hrát a nechtěl bych, aby musela přejít na F2P model). Doufám tedy, že oceníš, že se touto esejí snažím alespoň trochu tvou informovanost rozšířit, aby sis mohl udělat co nejobjektivnější názor. Připadá mi, že ve tvém případě to za to vyjímečně stojí. -
Fair enough. Moc se mi líbí, že umíš slušně diskutovat, je to tady na games docela vzácnost. Proto také budu s chutí reagovat na určité pointy, které jsi sdělil, protože mi přijdou až moc zaslepené osobním přáním toho, jak měla hra vypadat, a tudíž jsou ke hře velmi nefér a křivdící.
Základem je, že jsem od začátku nechtěl, aby to bylo další WOW, a BW proklamovalo, jak moc to bude krok kupředu, převratné a blablabla. Těšil jsem se na scifi svět MMO na nonWOW konceptu, ale nové a nové informace mě stále více nahlodávaly a přiváděly k názoru, že je to hlavně prodejní HYPE a že to prostě bude další WOW klon.
Je hodně vidět, jakou jsi hru chtěl mít. Originální, neokoukanou, novátorskou, svou. A je naprosto zřejmé, proč jsi zklamaný. Ale položme si otázku - je to proto, jakým způsobem se TOR hypuje? Je to proto, že by dosud nesplnila to, co slíbila?
Ne. Je to proto, že nesplnila to, co jsi od ní očekával, a to je velký rozdíl. Pokud si opravdu pozorně pročteš např. FAQ na oficiálních stránkách nebo jakékoliv zahraniční dojmy, které hru popisují a zároveň na začátku rekapitulují, co nám bylo ze strany BioWare prapůvodně slibováno, zjistíš, že nemluvíš až zase tolik pravdu o té nespravedlnosti ve smyslu Co bylo slíbeno / hypeováno X Co ve hře je. Co vlastně bylo slibováno?
Od oznámení vývoje hry je její image stavěn na tom, že bude revoluční v té vlastnosti, kterou jiná MMO silně zanedbávají, a tou je příběh a jeho podání tak, jak to umí jen BioWare. Bylo nám vtloukáno do hlavy, že je to čtvrtý pilíř (navíc ke zbývajícím třem, které už v ostatních MMO najdeme - objevování a průzkum, boj a progrese postavy), který přidá to, co udělá hru dokonalou (více zde http://www.swtor.com/info/faq#170956). Nic míň, ale hlavně nic víc. Byla nám slíbena evoluce, či snad jen inovace v dalších třech pilířích?
Ne. Jak říká FAQ a jak nám tvrdila propagace od oznámení, TOR si vypůjčí vlastnosti těch nejúspěšnějších a nejprověřenějších značek na trhu co se core-gameplaye týká a přidá k nim svůj, čtvrtý příběhový pilíř. Je to opravdu tolik překvapující?
Ne. Spousta lidí si dnes stěžuje, že TOR používá moc zastaralé techniky a že hry, které mají vyjít po něm (GW2, Tera) ho zadupou do země pouze díky využití inovativních hratelnostních prvků. Jenže historie mluví proti nim. Jsou tady dva důvody, proč se TOR vydal klasickou (tedy WoW-like) cestou: 1) Finance - do téhle hry už bylo nasypáno takových desítek milionů dolarů, že si čistě a jasně nemůže dovolit dělat pokusy s novými a neozkoušenými herními technikami. Tahle hra musí především fungovat a vydělávat peníze, aby si na sebe vydělala, z čehož vychází 2) Esence dlouhodobého úspěchu WoW - bylo tady už spousta a spousta v něčem inovativních, jiných a neokoukaných her, které se dušovaly, že díky tomu porazí WoW, ale spočítejme si, kolika z nich se to povedlo. Ano, máš pravdu, naprosto žádné. -
Neviem co tu rozoberate grafiku, je to MMO takze to musi bezat tym masam hracom a nielen tym ktory maju stroj na bf3. A ked sme pritom honba za grafikou nas dohnala tam kde sme teraz, max 3hodinove hry za 50e bez poriadneho gameplayu, cest vynimkam
-
Co se týká původních tří filmů, děj je v zásadě jednoduchý - je to pohádka pro dospělé s dobrým koncem a zasazená do zajímavého světa, svým způsobem "vykrádá" východní náboženství - nejvíc asi šinto-budhism a japonskou kulturu jako takovou.
V zásadě se podobný koncept vyskytl před tím i potom v desítkách nebo stovkách dalších filmů z Holywoodu i odjinud.
A pokud je takovýto klasický příběh podaný zajímavou formou, je úspěšný - a to platí už od starověkých eposů. A zaujmout Lucas umí, to mu nejde upřít. Lidi milují pohádky - kdo chce realitu, pustí si zprávy nebo dokument.
Svět StarWars jsou ale také (a pro část fanoušků HLAVNĚ) stovky knih (malá část přeložená i do češtiny) napsaných mnoha lidmi, které tuto galaxii far far away výrazně rozšiřují a obohacují.
Ano z jistého pohledu je to dětinsky jednoduchá zápletka se scifi omáčkou kolem. Ale podle mého na svou dobu kvalitně řemeslně zvládnutá, zajímavě podaná a - hlavně úspěšná.
Mimochodem, jaký kvalitní nedětinský film jste natočil vy a jak velký měl úspěch? :) -
bud si to nepochopil ty nebo ja tebe:-)
-
Hral jsem betu.. konkretne Jedi Sentinel a jak moc jsem byl driv vlazny co se tyce tehle hry a nastvany ohledne grafiky.. tak jsem byl tou hrou unesenej a graficky nadsenej! Na jednu stranu je to "standartni" MMO, ale na druhou ta hra ma svoje jedinecny kouzlo.. pribehem, konverzacemi, tak i svetem SW! Samozrejme je potreba aby jste byli spravni fanousci SW aby to na vas melo to pravy kouzlo..! Tim chci rict.. nesudte dokud si to samy nezahrajete.. ja byl taky hodne krytickej! Ja osobne cekam hlavne na GW2.. ale jelikoz jsou v nedohlednu, tak asi do te doby budu hrat SW :)
-
Nevím jak vy, ale já prostě soudím hru ve stavu v jakém je teď, na základě informací. které mám teď. Je možné, že do vydání zásadně změní ty body, co mě na tom konceptu vadí. Tedy předělají grafiku, změní systém questů, zvýší reálnost soubojů, změní random spawn a wow-systém aggra/spawnpointů. Pochybuji o tom. Nesoudím ji takovou jaká "určitě bude v roce 2020 až vyjdé opravný patch 1.268 na 6. datadisk" ale současný stav. Základem je, že jsem od začátku nechtěl, aby to bylo další WOW, a BW proklamovalo, jak moc to bude krok kupředu, převratné a blablabla. Těšil jsem se na scifi svět MMO na nonWOW konceptu, ale nové a nové informace mě stále více nahlodávaly a přiváděly k názoru, že je to hlavně prodejní HYPE a že to prostě bude další WOW klon. Tato recenze jen další bod, který tento názor potvrzuje. Neznamená to že je špatně udělaná nebo že se nebude dát hrát - jen to, že jsem od ní čekal po úvodních prohlášeních něco jiného a štve mě, že zas zjevně nevychází nic pro mne.
Co se týká vaší narážky na nevychytaný spawn rate a na to že je to beta atd... Nejde o spawn rate, jde o to že opět použili systém více než 15 let starý (spawner + monstra s aggro a spawn range). Výsledkem není RPG MMO simulace světa StarWars ale WOW-LIKE MMO rubačka s příběhem.
Dále, kdo se pohyboval aspoň trochu v tvorbě her nebo software nebo aktivním betatestingu her obecně ví, že těch víceméně pár týdnů, co do vydání chybí, prostě není dost na zásadní změny. Před vydáním masovky tohoto typu se ladí poněkud jiné věci.
Navíc - recenze vychází z prvních 2 planet - nic jiného zatím popisovat novináři nesmí (nevím zda jinam vůbec mají přístup). A logicky je tedy pustili a nechali psát o tom, co mají aktuálně v nejlepším stavu. Aby měli nejlepší ohlasy.
Když chcete zákazníkovi prodat výrobek, vždy mu v rámci předváděčky ukážete to, co máte v nejlepším stavu, aby koupil. Takže naprosto logický předpoklad je, že zbytek bude v současné chvíli v idealním případě ve stejné kvalitě, ale pravděpodobně v horší, co se týká odladění. To jsou předpoklady založené na faktech a zkušenostech. Já hru nehrál - ale recenzent p . Smutný ji desítky hodin hrál dle vlastního vyjádření a uznal za vhodné se o těchto nedostatcích zmínit. Upozorňuji, jeho formulace nebyla "narazil jsem na jeden dva špatné spawny, ostatní byly v pořádku."
Formulace je
"Pravidla boje jsou v základu stejná, jako v kterémkoli jiném klasickém MMORPG a zprvu jsem z toho byl otrávený. Separatisté se mi na prologové planetě pro pašeráka promenovali v mobech, měli aggro (celkem vysoko), a prostě jsem se dočkal klasické MMO řežby. Ne že by se to v dalším průběhu výrazně změnilo, ale postupem času se s novými schopnostmi a nárůstem obtížnosti můj pohled na celý bojový systém změnil."
Což pro mne hodně ukazuje na to, že se tedy jedná o běžný WOW grind styl, který se mi nelíbí. Mě to nepřijde jako stébla, které stihne BW za pár minut zamést, ale jako titanové traverzy, které tam zůstanou měsíce a dle mého jim BW patchi jen mírně obrousí hrany a nechají je tam napořád. Já skleněnou kouli nemám, ale myslím si, že vy také ne. -
Nu až budu hrát, zhodnotím sám co a jak, i když musím souhlasit že grafické podání je zastaralé (nicméně mohlo by být i hůř, problém s tím nemám), ale zase nemůžeme chlapcům zazlívat to, že se snaží o možnost rozjet swtor i na dnešním lehce podprůměrném stroji....víc lidí, víc úsměvů, víc spokojenosti, víc peněz atd. ;)
-
Však já nesouhlasím s obsahem jeho příspěvku. Chválím ho za formu. Střízlivě popsal, co se mu na hře doposud nezdá. Neuchýlil se k nadávkám na adresu BioWare a SW:TOR, jak bývá zvykem. Neuráží případné kupce atd. Příklad: nelíbí se mu grafická stylizace, ale nenadává, že je to pro malé fakany a tupé američany.
Prostě mě příjemně překvapila forma, jakou to podal. Moc se to tu u her od BioWare a SW:TOR poslední dobou nevidí. Proto jsem mu dal plus, i když s jeho názory na hru nesouhlasím. -
tys ten pribeh zrejme ani nepochopil
-
Wow. Někdo přiznal, že by se mohl mýlit a v tom případě si tu hru prostě pořídit a užívat s ostatními. Gotta love that.
-
Tvůj nick sedí.
-
No on je rozdíl v nějakém ranném betatestu a betatestu těsně před launchem, že.
Každopádně se skutečně těším, jelikož pro mě to bude win win.
Pokud to bude stát zahovno, budu chodit s hlavou vztyčenou a smát se všem Biodronům.
Pokud to bude nejlepší MMO posledních let, tak si to prostě koupím a začnu hrát :). -
jediny co na te serii stalo za to je pribeh anikina skywalera, jinak je to detinske universum
-
Nevim hele, mně přijde, že se ten koment celkově chytá stébel (příklad za všechny - nevychytaný spawn rate v betaverzi, opravdu nečekané), dělá z komára velblouda a zveličuje nedostatky jen čistě proto, že to jeho autor "čekal".
Četl jsem už dnes dojmy od spoustu lidí, i takových, kteří se přímo doznávají, že hře nefandili, a dokonce i nějaké zápory našli, jenže objektivně a hraním, a ne cucáním z prstu a věštěním z koule, jakkoli podpořeným párem názorů z článku, nutno říci značně domyšleným, stylem:
"Aha, tak tahle věta mi říká všechno, co potřebuji vědět o složce hry, jejíž prozkoumání vydá na desítky hodin. Já to věděl." -> Výblitek (jakkoli slušný) do diskuze.
Tolik k mému názoru a odůvodnění, proč jsem udělil mínus. -
Kdyby Lucasarts radši konečně udělali pokračování Jedi Knight. Myslim že by udělali radost hodně lidem. Hezky v duchu starých JK her, temný, s atmosférou a dobrou hratelností. Kde světelnej meč aspoň usekl ruku, hlavu... Už mám dost těch kreslenejch ptákovin pro děti i toho arkádovýho Force Unleashed pro imbecily. *16*
-
To bylo rychlé. Dík. Nevím, jestli jsi si všimnul mé odpovědi v bleskovkách, tak to píšu ještě sem. Vrook je se mnou v guildě Guardians of Hope. Republiková guilda, PVP a light RP. http://forum.sw-tor.cz/viewtopic.php?f=36&t=69