Přejít na výpis diskuzí
Dokument Valve o hráčích DotA 2 je prý dokončen
6.6.2013 | Ladislav Loukota
98 příspěvků
-
Moba hry jsou tak trochu jako šachové partie s více hráči a mnoha proměnnými. Je to jen evoluce, nic jiného. Můžete to z fleku hrát pro zábavu, ale přiblížit se mistrům...to člověk potřebuje hodně dobrou analytickou mysl, znalosti a trénink.
-
-
Tak zrovna šachy rozhodně vyžadují mysl mnohem mnohem analytičtější...
-
-
To se celkem tezko da porovnat, protoze maloktery profi dotar hraje profi sachy a naopak :)..
V Dote jsou role, ktery urcite nijak velky analyticky mysleni nepotrebujou (carry), ktery proste hrajou podle nejakyho setupu - farmit, co to jde; a tam, vskutku, moc analytickyho mysleni nepotrebujes, ale na druhou stranu nejakej team leader, at uz support, nebo midar, kterej tym vede a vymejsli akce (jakoze je to potreba), tak ten z o ty hre musi premyslet mnohem vic: drafting, situace trade-off -> nechat to padnout/bojovat; jit roshe, atp.) - vypsany priklady znej urcite hrozne fadne, ale ver, ze si takovy premysleni vyzada hodne mozkovy aktivity a clovek je po delsi hre fakticky vycerpanej.
Takze to proste nelze realne nijak porovnat. A nerikam to jen proto, ze hraju dotu. Hral jsem i sachy. Je to bezesporu jiny, ale takovyhle tvrzeni nemuzes nicim podlozit, dokazat. -
-
a IQ reprezentuje analyticky mysleni
-
ale fakt je ze top sachisti maj IQ mezi 160 a 190, pochybuju ze to maj top dota hraci.
-
-
Jo, tomu bych i veril, ale na druhou stranu (ackoliv IQ taky reprezentuje analyticky mysleni) to uplne moc veci nevypovida -> IQ se meri pomoci ruznejch testu, ale ve vysledku by melo jen odrazet mentalni vyspelost, takze jak rikam.. Asi bych to moc neporovnaval :)
-
-
-
Taky si myslim. Nikdy jsem moba hrám nepřišel na chuť, ale přijde mi, že jsou možná mnohem víc o postřehu (ostatně tak to u videoher bývá) a mnohem míň o tom analytickym myšlení, jednoduše proto, že šachy jsou pomalejší hra a plánování je u nich esenciální prvek. A na přemejšlení jsou šachy stoprocentně náročnější.. a pro mě osobně asi i díky tomu zábavnější.
EDIT: Aha, on to víceméně stejně vysvětlil o pár postů vejš "no nevim". *4* -
-
Hlavní analytická část Doty je hero draft a laning setup (a pak některá týmová, nebo spíš kapitánská rozhodnutí během hry). Ale jinak souhlas, v Dotě jsou v průběhu hry mnohem důležitější jiné prvky jako kooperace, reakce, rychlé rozhodování a analytické hloubky šachů DotA nedosahuje.
-
-
-
pekne napsany, tu analogii s sachama taky pouzivam.
-
-
No nevim nevim.... MOBA hry rozhodne vyzaduji analyticky mysleni, ale jsou taky především o team play a o postřehu/rychlych reakcich.
V šachách máš spoustu času na přemýšlení, nejde tam o zadny reakce na vterinu presny, taky nejses zavislej na spoluhracich. V sachach jde hlavne o to jestli clovek umi predpovedet 30+ tahu dopredu co se stane...
V moba hre takovou moznost nemas a jde hlavne o postreh a o rychly reakce na necekany akce oponenta
Shrnuti: MOBA hry sice vyzaduji takticke mysleni ale jen v dost omezene mire, dulezity je predevsim team spirit a rychle reakce.
Mimochodem by tohle bylo lehce dolozitelny, kdybyste posadili nejlepsi šachisty a nejlepsi LoLko/dota hrace pred IQ testy.
Proto si myslim ze srovnavat sachy s moba hrama je trochu urazka.. a to mam moba hry dcla rad -
-
pokud hrajes nekde s kamaradama a o nic ti nejde tak urcite nijak moc premyslet nemusis. Na ty nejvyssi urovni ale rozhodujou nejmensi malickosti – jak schopnost hrace dostatecne presne a dostatecne rychle hru ovladat, tak ale i pod neuveritelnym tlakem a bleskove reagovat na velky mnozstvi informaci a udalosti a udelat spravny rozhodnuti. V tom to vyzaduje i nejakou urcitou inteligenci. Samozrejme ze to neni jako kdyz si muzes nekolik sekund – minut promyslet tah, a to vic se ale muze projevit rozdil mezi chytrym a hloupym hracem :)
-
-
Ale dyt ja souhlasim s tim, ze na to aby byl v MOBA clovek dobry, musi mit i decentni analyticky mysleni.
Nesouhlasim ale s prirovnanim k sachum, hra funguje na uplne jinym principu: tym, tlak, postreh...
To jsou prvky ktery v sachach vubec nejsou. Sachy se soustredej ryze na takticke uvazovani hrace, jakmile zacnes pridavat jine prvky, tak to vzdycky bude na úkor taktickyho uvazovani, at delas co delas. -
-
Tak ono jde i o to, ze srovnavas teamfight s sachama. Aby se hodilo prirovnani k sachum, tak by se melo spis jednat o nejaky uvaze o gangu apod.
Ta hra ma vic "fazi" a je jasny, ze teamfight o nejakym velkym mysleni neni. Ostatni veci, ale, uz celkem narocny jsou (viz prispevek pod former Cahirem)
-
-
-
Tjn, spíš strategie když už *7*
-
-
-
-
Pre mňa najlepšia hra vôbec.
Icefrog je niečo ako náš guru a o tu hru sa narozdiel od iných aj staral.
Kto sa vyzná, vie o čom píšem....
Každopádne tento dokument bude poukazovať skôr na život progamerov. Ako napríklad Fear - jedenz top hráčov v US hrava na starom pc z rokov minulých a vie si udržať profesionálnu úroven. Ano bude to agitka. agitka na dotu 2, ktorú ale vy nepochopíte /redakce/, keďže ste dotu možno tak videli na videu. :) -
-
Ale zas nemusis byt taky elitisticky.
-
-
No jo, Dota je lepší než LoLko...
-
-
Ano chleba je lepší než rohlík...trubko.
-
-
Ne. Já rohlík radši
-
-
Já raděj biftek
-
-
TAk si ho dej s rohlíkem. *9*
-
-
-
-
-
Tohle jsme zhruba pred pul rokem s kamosem prekladali, tak kdyby mel nekdo zajem o cesky titulky (BoB), tak se muzete mrknout :)
https://www.youtube.com/watch?v=3fc-go1st4E -
Nějaká reklama na Razer v úvodu videa ?
-
-
Tak jasně, Razer je sponzor spousty týmů a je to v esportu dost důležitý prvek, takže to nacpou všude kde můžou. Týmy tu značku musí nějak prezentovat a když se dělá něco takového z prostředí o esportu, tak musíš čekat, že tohle tam prostě uvidíš.
-
-
Cítím z toho snahu Valve prezentovat to co nejvic profesionalne a tim to prosadit jako regulerni sport. Je dobre, ze ukazujou casto negativni pristup okoli k hracum, hlavne od rodicu. Je to logicky, ze se tomu lidi brani, protoze je to neco novyho, neco co nechapou. Lidi si jeste neuvedomujou, jak dulezitej jednou pro lidi bude pohyb a kooperace ve virtualnim svete a tohle je jedna z veci, ktera to prirozenym zpusobem prosazuje. A kdyz to vemu trochu vic prizmne, tak kdyz se nekdo snazi bejt profesionalni sportovec,tak se taky casto do 25 uplne znici, bez toho aby se mu to treba povedlo, za vsechno se plati.
-
Moc se na ten dokument těším, asi jako každý z komunity. VALVe snad prý dělá i něco takového o CS. Podle mě tenhle dokument vydají při vydání hry, snad možná i letos po TI3. Jinak být progamerem na tomto poli je hodn těžké, konkurence je velká a zápas rozhodně jakákoliv menší chyba nebo zaváhání, ale to mají asi všechny ostatní hry s Dotou společného.
Jinak, když by někdo chtěl invite do Doty 2, mám jich asi 26, stačí napsat mail. -
Vypadá to zajímavě
-
A priznali, ze Dota je kopie LoLka?
-
-
Ne, není to kopie LoLka, end of story, jestli nad tím chceš elaborovat, napiš a já se rozepíšu, zatím mi za to nestojíš.
-
Hodně slabej pokus. Zkus to znovu. *5*
-
Trochu wiki trolle.
"League of Legends (česky: Liga legend, zkráceně: LoL) je freewarová hra, která se inspirovala proslulou mapou DotA (Defense of the Ancients) ve hře Warcraft III: The Frozen Throne. Pro platformu Windows byla vyvinuta studiem Riot Games. Hra byla oznámena dne 7. října 2008 a spuštěna 27. března 2009."
DotA (war3) je z roku 2004/2005. -
-
Nejakej relevantni zdroj by nebyl? Wiki neni moc duveryhodna.
-
-
A ty tam nevidíš ten 4 letý rozdíl?
-
-
Ne, bavime se o Dote 2.
-
-
absolutně jelikož Dota 2 je to samé jako DotA jen v novém enginu - stejní hrdinové, spelly, itemy, mechaniky.... a pokud chceš argumentovat že je to kopie právě novým enginem a obchodním modelem -> v Dota 2 jsou stále všichni hrdinové zdarma, veškerá hra... engine na rozdíl od Lolka obsahuje dobrý replay systém a ingame sledování her a turnajů (aka je o úroveň víš) ;)
-
Cili ja se bavim o Dote 2 a ty argumentujes neco s Dotou prvni? To dava smysl. Co jeste? *15*
-
Ne, o Dota 2 se bavíš možná tak jako ty sám. Pokud si přečteš příspěvek, na který reaguji, zjistíš, že o Dota 2 nepadlo ani slovo.
-
-
-
-
-
Jsi tak vtipný, že se mi z toho chce brečet. :D
-
A neni to jedno? Důležitý je, že je lepší :)
-
-
delaji podelany videa misto halfu 3, gaben ma misto mozku hamburger
-
-
Myslím, že na třetím na half lifu dělají. Oni jsou tam takoví koumáci, kdoví co dělají a co ne *15*
Třeba plánují akci, kdy Gabe přiletí v noci vrtulníkem, vkrade se do domu a sdělí ti, že ten half life teda už brzo bude. -
Na dokumentu určitě dělají stejní lide, kteří by popřípadě dělali HL 3 .... o mozku ostatních bych příště pomlčel.
-
A misto srdce zmuchlanou kouli dolaru !
-