Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Odyssey je zrovna výborný příklad. Vývojáři od začátku zamýšleli Kassandru jako jedinou postavu, příběh byl okolo toho postavený. Přidání Alexia bylo manažerské rozhodnutí uskutečněné narychlo až ke konci vývoje. A stejně si 2/3 hráčů zvolily Alexia. To je přesně to, o čem mluvím. Já si ho taky vybral a nijak hlouběji jsem o tom ani nepřemýšlel. Prostě instinktivní rozhodnutí.

Tomb Raider šel vždycky mimo mě. Ne snad proto, že Lara je žena, ale žánrově tenhle typ adventur nevyhledávám, tak nemůžu sloužit.

Vidíš a já zas ve hrách maximálně role-playui. Sto lidí, sto chutí.

• TheGGG

Právě tím že jsou to hry a mohu být čím chci, chci být něčím co považuji za úžasnou ukázku síly a hrdinství, což je třeba ten drsný bojovník aragorn. Lituji tě, že toto nechápeš ty. 

Je mi prostě příjemnější hrát za muže než za ženu a je mi příjemnější hrát za atraktivní ženu, než za mužatku. 

Ostatně nedám svých těžce vydelanych 60 éček do hry kde mi hlavní postava nic neříká. No a pak už jen záleží na tom, jak se rozhodnou ostatní hráči a jaké budou finální tržby.  

• Proč tak agresivně? Vyjádřil jsem pouze jakousi osobní preferenci. Je mi prostě méně příjemné hrát za ženu, stejně jako nerad hraju za "zlé" postavy nebo třeba takové ty vtipálky za každou cenu.

• Derp_1337

Tak Lara Croft je spíš příkladem něčeho jiného. Tam to autoři trochu přehnali se stylizací a nadělili Laře fakt velké...... oči. 😉 Takže prakticky každý puberťák rád hrál za Laru. 

Takže z toho se dá dedukovat, že mužská herní populace ráda hraje za ženy, pokud jsou dostatečně "hezké". Podobný případ je třeba Bayonetta, Samus Aran (Metroid), Bloodrayne, atd.

Hrát za nějaké průměrné maminy už tak moc populární není.

A AC Odyssea je tak trochu vyjímka, protože tam si vývojáři fakt dali více záležet na Kasandře než na "random bezejmeném generickém muži". 

• Příliš nechápu smysl tohoto článku, pokud to tedy nemá být prostý rage bait. Nikoho napravo tím nepřesvědčíte a lidi nalevo si jen přečtou něco, co si mysleli už dávno... a kdo nemá zájem o politické články, ten bude akorát otráven. Navíc vzhledem k tomu, že redakce nemá zájem o dialog, stejně pak každou opozici v diskuzi vybanujete.

Vy tvrdíte, že všechny unavuje anti-woke úderka, já zase znám obrovské množství lidí, které unavuje woke propaganda a to co progresivisté napáchali na západní kultůře a civilizaci obecně. Každopádně víc tady toho vytahovat nebudu, stejně bych zase dostal ban.

Vše se ostatně rozhodne starou dobrou nabídkou a poptávkou. Lidi co sledují asmongolda stejně nejsou cílovka herních vývojářů, co si na profil dají duhovou ikonu a ve hře propagují feminism. S tím snad ti vývojáři ani nemohou počítat. A pokud nalákají dost lidí co tyto věci chtějí ve hrách vidět, pak gratulace, vydělají balík, pokud ne, tak se bude propouštět a slavit bude nějaká asijská bojovka s polonahou prsaticí...

• nesouhlasím, toto je naprosto subjektivní věc, každý se může nebo nemůže vcítit do čeho chce. Mě taky není příjemné, není pro mě zajímavé hrát za určité postavy a archeotypy a do jiných se dokáži plně vžít. Také mě příběh některých postav zajímá mnohem víc jak příběh jiných. Mám svoje preference a můžeš se třeba stavět na hlavu ty i ostatní lidé s tvým viděním světa, ale nic na nich měnit nebudu.

• Inquisitor

Taky nemám žádný problém hrát za ženu. Už na PSX jsem hrál Tomb Raider s Larou Croft a ta se dokonce stala herní ikonou. Nikdy jsem nenarazil na někoho, komu by to vadilo. AC Odyssea jsem taky hrál za Kasandru, přišla mi sympatičtější atd. Možná je to tím, že se do hrdinů nijak zvlášť neprojektuji. Beru to jako film, tam přece taky neřeším jakého je hrdina pohlaví.

• uprimne lutujem ludi, ktori musia hrat samych seba za kazdu cenu v hrach....

nastastie som davno dospel a mokre predstavy o tom ako som aragorn/neohrozeny bojovnik zachranujuci svet ma davno opustili....sakra su to hry, mozem byt co len chcem, co v realnom zivote nikdy nebudem alebo byt nechcem

• woke aj antiwoke su dve strany jednej a tej istej mince...ucastnici oboch taborov by mali vyhladat pomoc...

jedna strana chce nieco pretlacat nasilu, hrat sa na spasitelov a poucovat(šarka sa moze aj na hlavu postavit a odrazat usami, ale je to proste fakt) ...druha strana hlada "woke" nasilu uz aj tam kde nie je a co je smutnejsie, vacsinou  im to vadi len ked im to povedia ich oblubeni youtuberi

viz hogwarts legacy... najprv snaha o bojkot od prvej skupiny a obhajoba do krvi od druhej...a nakoniec bola hra plna propagandy tej prvej skupiny, ale napriek tomu sa postoj voci hre ani z jednej strany nezmenil

"hraci"...resp ta hulakajuca mensina na internete nema vlastne nazory na nic..len sa vozia na davovej psychoze, utvrdzuju sa medzi sebou a myslia si ako su oni ta vacsina a elita herneho sveta

youtuberi co si myslia jedno, ale hlasaju do sveta druhe koli sledovanosti(zdravim asmongolda) su skaza(budem slusny) herného priemyslu...a ludia bezhlavo preberaju ich "nazory"...ved naco kriticky rozmyslat a spravit si vlastny ze ked sa mozem vozit s davom ze?

ale to plati pri vsetkom, nie len pri tejto teme

• Taxiderman

Myslím že tieto "aha čo si ja o tom myslím" články tu začali vznikať iba za účelom  zvýšenia návštevnosti webu. Vzniknutá diskusia zvyšku čitateľov musela byť veľmi dobre očakávaná.

• Psychotic

Inu, kecáš blbosti. Když nemáš problém se vcítit do vesmírného mariňáka, nemůžeš mít problém ani se ženou.

• Inu, pořád platí, že velká většina hráčů na hlavních platformách (PC a konzole) jsou muži. A podstatná část z nich má problém s imerzí při hraní za ženskou postavu. Jsem jeden z nich.

• Celá ta debata o woke je zmatečná, protože nikdo neví, co to je. Nebo to spíš nikdo neumí definovat.

Naopak tvrdým, nepopiratelným faktem je, že v posledních pár letech velká většina her s ženami v hlavní roli totálně vybouchla a ten zbytek přinejmenším  prodejně neoslnil. Třeba ta vůbec největší a nejslavnější - Horizon Forbidden West - byla podle Sony prodejním zklamáním.

Split Fiction vypadá naprosto skvěle a já jí přeju úspěch, ale strašně bych se divil, kdyby ta hra prolomila trend a stala se trhákem. Zatím to tak nevypadá.

• Inquisitor

Ono je to vůbec dobrý, pro duševní zdraví:)

• Ono stačí nesledovat sociální sítě a je po woke válkách 🙂

• Teda...sesmolit článek o něčem, co autorka píše ,,zaclo být otravné uz před nějakým časem,,  kvůli vyloženě pár ,,divným,,  lidem přitom ale popírat že woke...je asi jako.popirat nedavnou DEI politiku například (didnt earn it), je asi jako popírat, že se ve společnosti najde opravdu určitě procento šobinuwtu a rasista ale jestli někdo popíra, že nejaky woke existuje tak nevím...viz to Staw Wars od Ubisoftu co byla tak neskutečně ne průměrná a nudná hra, že na sebe musela radši upozornit tím, že si najmout v reálu opravdu hezkou ženskou jako protagonistku ale její model ve hře připomíná spíš žvejkalobu ségru než tu ženskou co jí byla predobrazem, to je řekl bych spíš, co.uz lidi unavuje

• frank.horigan

Pochopil jsem to tak, že tahle diskuze vladtně není o hře :)

Každopádně neřešte ženy, It takes Two jsme dohráli 2x byl jeden z nejoriginálnějších zážitků vůbec. A myslím, že tohle bude rovněž pecka

• Psychotic

Dřív se tvůrci her museli bránit nařčením z rasismu, sexismu, neinkluzivity a a bla bla bla, ačkoli to tak nebylo a člověk by musel být šílený, aby si to myslel... teď se musí stejně bránit nařčením z wokeismu, no. Nic nového pod sluncem, od toho mají PR oddělení, aby to řešilo.

Obecně stačí, když řeknou: "Nebojte, nejsme woke, jsme proti DEI a podobným volovinám, <kritizovaná věc> bylo zcela nesouvisející kreativní rozhodnutí." A řekl bych, že i všichni ti konzervativní komentátoři budou spokojení.

Jsem zvědav, jestli se objeví anti-woke ekvivalent Sweet Baby, Inc., který budou firmy najímat, aby se vyhnuly nařčením z wokeismu 🙂

• MishKonn

Ach, to levicové nebe.  Aneb když napíšu na web kde se na měsíc banuje za slovíčko “woke” článek o tom, jak woke neexistuje. Takže mému názoru ani nikdo nebude oponovat. 

Tak za předpokladu, že můj příspěvek tady zůstane - ano, někteří vyloženě rasisté a šovinisté označují kdejakou hloupost jako woke, aby nemuseli hlásat své omezené názory naplno. 

Dovolím si ale nesouhlasit s tím, že by woke bylo nějaký hoax. Tento přístup, nebo chování, je na opačné straně spektra extrému. Jedná se o případ, když člověk, nebo skupina lidí, kteří nemají talent, nápady nebo nic, co nabídnout pro vytvoření kvalitního produktu, použije téma reprezentace nebo diskriminace menšin jako ústřední motiv své hry. A nejen to – ještě se u toho morálně povyšují a mají potřebu hráče vychovávat. 

Zrovna uvedení Naughty Dog a trailer na jejich poslední hru jsou za mě zásadně špatně vybraným příkladem. Už od prvního DLC k TLOU 1 totiž aktivně tlačí woke propagandu, kde hlavní motivy jejich her nejsou příběh nebo inovace, ale reprezentace menšin a jejich problémů, upozadění mužských postav, a "divné ženy" (promiňte, Šárko, ale ta paní v traileru rozhodně není normální, a Abby též nebyla reprezentací femininity). Hezkým kontrastem mezi tím, co woke smýšlení s tímto studiem udělalo, je rozdíl mezi první hrou, a její pozdější formou v hraném seriálu. Tady je vliv této "kultury" takynejbolestivější - když tento styl tvorby přebere dříve kvalitní materiál, sérii nebo IP a začne ji "přepisovat". Alternativně pak mohou být stejně pomatení lidé ve vedení, kteří sice nerozhodují o samotném obsahu, ale pod záštitou boje proti diskriminaci najímají veškerá tato "individua", ne na základě schopností, ale na základě jimi prezentované identity. A potom to narativní dno následuje též dno technologické.

Ten rozdíl v právě Baldur's Gate 3, který asi nevnímáte, je, že ta hra se obejde bez těchto témat jako nosných - je skvěle napsaná, zahraná, je graficky a technicky brilantní a hraje se výborně. Ty gay věci jsou poté volitelné vsuvky, a stejně mě nikdo nepřesvědčí o tom, že tam nejsou pouze z povinnosti a nutnosti zaškrtávat korporátní kolonky. 

Jsem rád, že hráči konečně vyjadřují svůj názor peněženkami a tyto tendence ustupují. Jen mě mrzí, že tomuto imbecilnímu hnutí padla za oběť i jedna z mých nejoblíbenějších sérií – Star Wars.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit