-
Elite je skvělá hra, krásný simulátor. Díky za recenzi. Gamesplay s Grygarem seniorem by byl boží!!
-
Lukáši díky, super recenze. Je to moc pěkně napsané, dozvěděl jsem se asi všechno, co jsem potřeboval. Navíc mě přesvědčila, že tohle je opravdu cesta, jak se konečně podívat do vesmíru, protože pocit, že jsem TAM je něco, co se snažím všemožně vyhledávat :) Ještě jednou díky a jen houšť!
-
Jde využít efektu gravitačního praku? Resp. funguje tam gravitace realisticky? Co Lagrangeovy body? A tisíc dalších věcí, na které si teď nevzpomenu, ale tekl bych z nich, kdyby v té hře byly implementované. *1*
-
-
To si nedovedu představit jak by si to v tomhle typu hry provedl... v Super Cruise si moc rychlý a i kdyby měl normální let realistickou rychlost, tak kdo by seděl týden u PC a dělal gravitační prak?
Tohle vážně není KSP. *1* -
gravitacni prak je podle me prilis slozity manevr na to aby se dal zvlednout rucne bez pomoci elektroniky a v této hre by postradal smysl protože v supercruise je let rychlejsi nez jakykoli gravitacni prak
-
-
nevidím najmenší dôvod prečo by sa manéver gravitačného praku nedal zvládnuť ručne.
-
-
To znamená že mu tedy moc dobře nerozumíš :)
-
-
tak poď do mňa astrofyzik, napíš prečo je to manuálne nezvládnutelné, veľmi rád sa dozviem niečo nové.
-
-
neviem akú debatu myslíš. skús byť konkrétnejší.
podla konštelácie planét v sústave a polohy jej hviezdy je možné s dostatočnou presnosťou odhadnúť dráhu planéty ktorú chceš ako prak použiť, odhad smeru pohybu planéty je povedzme 50:50 takže v tomto problém nie je, po prelete planéty spustíš motory a začneš sa vzdalovať od planéty, čím ešte navýšiš výsledný prírastok rýchlosti, ktorý vznikol odovzdaním časti hybnosti planéty tvojej lodi.
Problém gravitačného praku nie je a nikdy nebolo samotné navýšenie rýchlosti problém bolo vypočítať presné dráhy, rýchlosti a časy toho aby sonda smerovala tam kde vedci chcú s minimom korekcií dráhy, keďže na veľké zmeny dráhy nie je palivo. Ak potrebuješ presnú rýchlosť a smer musíš sa trafiť do veľmi malého priestoru. U Voyagerov je pre mňa dodnes záhadou ako sa im to všetko podarilo rozpočítať ale zvládli to už v 70tych rokoch. -
Tak ono se to nezdá ale je to celkem složitý.
Ono přirovnání "hoď ocelovou koulí okolo magnetu" je dost trefný.
A faktem je že tenhle manévr dělají počítače. Lidé na to nemají prý schopnosti. (vycházím z výsledků jisté debaty s Michia Kakua o cestě k vnějším soustavám které je možno shlédnout na YT)
-
-
-
-
-
Tohle by se mi taky libilo, ale bohuzel ne. Jednak, kdyby byl gravitacni prak udelan tak jak ma, tak by to nebylo hratelny casove. A druhak Braben chce vice hratelnost nez realismus. Respektive chce realismus az kam to jde, ale nikdy na ukor hratelnosti. Je tam par vyslovene arkade omezeni, ktere me trosku stvou, ale zbytek je natolik paradni, ze se to da odpustit.
Jeste k tem gravitacnim prakum. On tam tak trochu je, ale moc si ho neuzijes. V rezimu super cruise (nadsvetelny interstellar pohon) muzes rozparadit lod treba na 30c a mirit prulet tesne kolem planety (idelane nejake obri) a zaznamenas ohyb drahy lodi o gravitacni pole. Cim bliz to strihnes, tim vetsi efekt. Ale protoze v super cruise jsi skoro nehmotnej a samotnej pohon je nadsvetelnej tak jako prak, tak jak ho asi myslis ti to neudela. -
Gravitace tam implementovaná je, ale jako gravitační prak se použít nedá, protože ať už v supercruise (superletu) nebo v normálním letu je rychlost lodi omezená uměle, případně i regulovaná. Takže to v důsledku působí viditelně jen v supercruise a to navíc jenom jako menší (nebo větší) opruz :).
-
-
Zrovna vcera jsem zase hral a prislo mi, ze nejak vylepsili modely lodi, ty souboje ted vypadaj vazne lahudkove jo a taky zacala NPCcka huste ramovat neboheho praotce zejmena ve chvili, kdy uz nema stity ;) Za me porad lepsi a lepsi a vsem co si precetli recenzi a zvazuji nakup hru doporucuju!
-
S recenzí a hodnocením souhlas. Hru jsem si koupil téměř okamžitě po gamesplay pánů Grygar a Poláček. Vlastně jsem celou dobu čekal s nákupem na jejich zhodnocení. Hra mě nezklamala.
O vesmír se zajímám opravdu hodně let a četl jsem v podstatě všechno, co je k dispozici v češtině a i něco málo v angličtině. Rovněž mám nakoukanou řadu přednášek a na několika jsem i byl. Taky hraju aktivně mnoho let letecké simulátory. Takže jsem jasná cílovka Elite.
Když jsem hru kupoval, bral jsem to jako něco na způsob leteckého simulátoru a planetária a v podstatě přesně toto jsem dostal. Kdo by čekal o mnoho více, tomu bych poradil se o hře ještě více informovat a zvážit, jestli opravdu koupit. Kdo je nadšenec do létání a vesmíru, ten nemá jediný důvod hru nekoupit.
Hru střídám s dalšími hrami (vč. FSX), takže bych neřekl, že je to něco brutal hardcore, u čeho je nutné sedět x hodin denně. Hraju to na myši a klávesnici (stejně tak FSX, jsem líný vytahovat joyistick) a nemám problém. Jen je potřeba si ozkoušet pohyb lodi a maximálně si ho přizpůsobit. Originální namapování kláves mi nevyhovovalo. Rovněž doporučuju si projít tutorialy - fakt se to hodí.
I kdyby se ta hra výrazně nikam neposunula, já jsem spokojen. Nudit se nemohu - k objevení je tolik míst, že bych musel žít milion let, abych je všechny viděl. -
@Lukas Grygar: zajimalo by me, co na hru rika tatinek a obecne na hry s vesmirnou tematikou...Snazil jsem se dotaz na nej a hry propasovat do Hydeparku, kde byl hostem, ale Daniel Kakac je kkt a muj dotaz nevybral ;) Diky moc za odpoved.
-
-
Zatím neříká nic, protože Elite neviděl a hry ho obecně nezajímají. Ale začátkem léta se nám snad podaří udělat společnej gamesplay, tak jsem sám zvědavej.
-
-
No to by bylo bezvadny!
-
Do toho nepůjde.
-
-
ty ses jejich pribuznej nebo co? *15* v podcastu rikal, ze uz jsou domluveni...
-
-
No kdyby byli domluvení, nebude tady Lukáš psát, že snad.... Beru to tak, že když absolutně nemá zájem o hry, nebude se na nějaký gamesplay cítit. Ale i kdyby tam byl jen jako pozorovatel a něco o vesmíru povídal, byla by to paráda.
-
-
Jsme předběžně domluvení, že spolu gamesplay uděláme, teď už jen zbývá, aby se to sešlo časově.
-
Taky to vidim tak, ze Lukas by treba hral a pan otec by povidal o planetach, treba by mohl glosovat jak moc se jim povedlo udelat realnej vesmir..no budu se tesit!
-
-
Nejsem jejich pribuznej, proste co se vesmiru tyce, je pro me p. Grygar nekdo, koho
uznavam a vazim si ho, proto me pochopitelne zajima jeho nazor na tuhle hru. -
-
kto má rád Grygara staršieho tak často chodí na Slovensko a pár krát bol v diskusnej relácii Lampa ktorá je špecifická svojou dĺžkou a myslím, že taký priestor v televízii nedostáva dnes ani v ČR.
Žial naša neokomunistická vládna elita reláciu zrušila a vyhodila zo štátne televízie (idú volby a moderátor inklinuje k pravici), ale všetko je dostupné na webe http://video.tyzden.sk/lampa a YT. A 30.apríla tam príde Grygar znovu. -
Jo, dr. Grygara mám taky rád. Začínal jsem na Oknech vesmíru dokořán jako malej kluk. Momentálně se těším na Žeň objevů 2014, jsou to perfektní svodky a vždycky nabité zajímavostmi.
-
to byla reakce na mart9 ktery toho o grygarovi vi vic nez jeho vlastni syn *5*
-
-
-
-
-
-
Já bych se rád zastal toho oculusu, jedná se furt o vývojovej kit, ale já ho při hraní ED nesundám z hlavy a moje herní sessiony jsou klidně 5-6 hodin dlouhý. Pokud si člověk stáhne sweefx, změní HUD na zelenou (DK2 má víc zelenejch subpixelů) a použije downsampling, pak neni pro normálního člověka vůbec problém texty číst a neni u toho nutný ani mžourat, nebo se nějak přehnaně soustředit.
-
Za mě 9,5/10 :) koupil sem hned a hraju každej den pořád!
-
Uprimne, uz mne zacinaji unavovat tyto nedodelky, kde se vzdy sesypa kupa fanboys s tim, ze to urcite, ale urcite dodelaji.
X-Rebirth je stejna kravina, jako na zacatku. Stupidni AI, stupidni jedna lod na celou hru atd. Jedine, co porad dokola opravuji jsou bugy.
To same vidim v Elite. Predesilam, ze jsem backer, takze hru mam. Ale priznam se, ze jsem cekal neco uplne jineho. Ne hru, kde po par hodinach neni co delat. Ne hru, kde je x bilionu systemu krere jsou vsechny stejne. A rozhodne ne hru, kde budu muset jak trouba prepinat mezi online a offline modem, abych vubec mohl pristat na stanici. A opravdu neminim cekat rok, jestli z toho nahodou bude neco vic. Kdyz si koupite dum a postavi vam jen zaklady s tim, ze steny a strecha budou nekdy v budoucnu, take nebudete skakat radosti. -
-
Oni vždycky říkali, že chtějí realistický vesmír... no a vesmír je z 99% nudný. *1*
Ale nevím proč si čekal něco převratného... Si myslím, že udělali co řekli, že udělají. -
-
Inu Freespace1,2 neboli nudne ;) Mne tu najviac vadi zameranie na obchodovanie, chcel by som nejaky epicky "space conflict" pribeh atd.. Je skode ze tak skvely engine nakoniec ponuka len "be a merchant" gameplay - aspon teda ako hlavnu napln.
-
-
Ale tak i toho bojování je tam dost... já osobně ani merchanta kromě bety nezkoušel. Když hraju, tak si hru na hodinku zapnu a jdu si zničit pár nepřátel.
Nevím, příběh mě tam nechybí.... stejně ho projdeš za pár hodin a potom skončíš s úplně stejným vesmírem jak máš teď.
Spíš větší problém je, že hra neví co je... Není ani MMO, kde se bavíš s ostatníma lidma (I s novýma squad funkcema prostě nevím k čemu je použít... proč vůbec hledat ostatní lidi, když na všechno stačíš sám). Ani není plná SP záležitost s příběhem. Takže je tak mezi a dost lidí kteří mají rádi jedno, nebo druhé a tohle jim nebude vyhovovat.
Proto já spíš čekám na Star Citzen... I když to asi pro lidi, kteří mají rádi otevřené hry s příběhem jako Freelancera nebuide to pravé.
-
-
Omyl, vesmir je nudnej mozna tak jak ho zname my ;) Treba v Andromede litaj nekde vesmirem horsky drahy a strasidelny zamky...;)
-
-
To je to jedno procento. *1*
-
-
takze se ti ty hry nelibi, zadnej problém, my to prezijeme *3*
-
-
-
No zrovna SDO moc snímků v běžně viditelném spektru neposkytuje, ne? ;)
Jinak recenze parádní, hned bych do Elite šel, ale spolu s DCS bych to časově nezvládal...