Přejít na výpis diskuzí
Elite: Dangerous vysvětluje složitost a výnos objevování nových planet
9.9.2014 | Aleš Smutný
70 příspěvků
-
mne sú sympatické oba projekty rovnako, na Elite je vidieť väčší kus práce z hľadiska ucelenosti hry, pretože nejdú až do tak extrémnej miery pre detailov. Momentálne je tak nejak živší, čomu pomáha aj vynikajúce ozvučenie a grafický dizajn je jednotnejší. Na druhej strane niektoré zábery zo S. Citizenu mi skoro vyrazili dych a s Oculusom CV1 to bude neskutočný zážitok. U SC práve schvalujem, že nestoja nohami na zemi a chcú urobiť vesmírny simulátor ktorý nebude mať obdobu a ako bonus nebude prznený nárokmi masového (ak chcete konzolového) publika.
-
Ono to je právě úplně jiný ...
Letový model, pojetí galaxie, scope hry, propracovanost některých herních systémů, celý přístup k lore, celý pacing hry, singleplayer a multiplayer .... všechno tohle se bude v SC a v Elite hodně lišit.
Kdybych to porovnal ...
Letový model: Elite bude mít klasický letový model, který se trochu podobá letadlům ve vesmíru, bez odporu. Ovládání reaguje okamžitě. Zatáhneš, loď se okamžitě začne otáčet, pustíš, lod se zastaví. SC jde realističtější cestou, kde při zatažení za knipl loď aplikuje tah v bodech, kde má manévrovací trysky. A ten tah má prodlevu + u některých trysek se ještě musí tryska samotná otočit do požadovaného směru. A loď se potom otáčí, než se aplikuje protitah. A zrychlení a zpomalení na maximální rychlost otáčení trvá podle síly trysek. Což má za následek, že ovládání má prodlevu ...
Pojetí galaxie: Elite má mnohem realističtěj vytvořenou galaxii, planety mají správnou velikost, otáčí se kolem sebe správnou rychlostí a jsou od sebe správně vzdálené. Celé je to generované procedurálně, takže má Elite miliardy systémů. SC jich má asi jen stovku, protože jsou z větší části dělané ručně. Ale zase planety budou menší, než v reálu, jestli se budou vůbec pohybovat se neví a vzdálenosti mezi nima budou o hodně menší.
Propracovanost hry: Lodě v SC jsou mnohem víc technicky propracované ... mají všechny systémy vymodelované uvnitř lodě. Celé ovládání spotřeby energie bude mnohem propracovanější. A na musltiplayer lodích bude muset být jeden člověk, který se bude věnovat jen ovládání energie. Třeba když ti přepážku, ve které ti vede hlavní kabel k motorům ustřelí raketa, ty to pustíš jinudy, kde ti to vyhodí pojistky a někdo bude muset letět na místo ty pojistky vyhodit. ED ani multiplayer lodě při spuštění neplánuje.
MP a SP: Elite je mnohem komornější projekt. Dovolí ti hrát absolutně offline, nebo na serverech bez toho aby si potkával lidi ... to ti SC nedovolí. Velký hlavní server ti umožní si to v některých bezpečnějších systémech trochu nastavit, ale čím půjdeš dál, tím tohle nastavení bude ztrácet váhu. Elite jede P2P, SC jede na dedikovaných serverech. Elite pokud vím zatím neplánuje žádné funkde pro organizace, SC má už tech celkem pěkný org systém. Takže SC se mnohem víc zaměřuje na MP hraní s ostatníma (ano budeš si moct vytvořit vlastní server, ale ten bude mnohem menší, než ten velký hlavní server a bude podporovat třeba jen jednu instanci).
Takže ty hry se budou opravdu hodně lišit. A každý si musí vybrat co mu víc vyhovuje. Někdo bude radši brázdit vesmír sám, a někdo už se nemůže dočkat bitev, kde bude s dalšíme třeba 10 lidma na palubě jedné velké kapitální lodě. Někdo nemůže rozchodit letový model SC a někomu zase připadá miliarda systémů, které jsou procedurálně generované k ničemu, protože tam toho moc k vidění nebude. Ale v jádru jsou to oba vesmírné simulátory. -
Elite ani Star Citizen ani nevysli, a uz tu delame velke zavery, ze to bude nuda?
A mimoto teda, Star Citizen ma mnohem vetsi hype a zatim podle meho nazoru az tak moc nepredvedli na to, jak to ma byt super hra a co to ma obsahovat. Rozhodne je mi v tomhle ohledu sympatictejsi Elite, nebot je vic nohama na zemi. -
Pro neznale...rozdil mezi tvorbou Brabena a Robertse je jako rozdil mezi Rolls Roycem a Ferrari, oboji je super jen kazde v necem jinem. Me bylo vždy blizsi Elite, i když nemuzu rict ze třeba Wing Commander se mi nelibil, naopak. Pro me osobne zustava jen otázkou co s tim nakonec ten Braben provede, doufam ze se bude drzet co nejvic puvodni Elite serie a nezabředne moc do hernich pitomin dneska, pokud to dodrzi Star Citizen u em pujde uplne stranou, protože moc dobře vim co ty stare Elite byli zac:)
Hmm..asi to rozvedu:)
U Elite me vždycky fascinovala realnost, byl tam skutecny vesmir který existuje v meritku 1:1, zadne sektory, proste vesmir v jednom kuse. Když bych si tam nastavil rychlost 1000km/s tak bych letel na mesic presne tak dlouho jako v realnem vesmiru. Všechny zname planety se chovaly presne tak jak byly dostupne informace o nich, pritazlivost, rotace, podnebi, vaha..všechno. Pristat manualne na nektere z nich byla zalezitost na desitky minut, která mnohdy koncila obrazovkou game over. Ve vesmiru se dalo doletet tak daleko ze uz proste nebylo cesty zpet..doufam ze tohle všechno udela v ty krasny grafice, jestli ne, tak me hodne zklame.
PS: ten pocit ze litam v tom samym vesmiru co mam nad hlavou a muzu tam byt byl proste pro me k nezaplaceni, zadna jina hra s timhle nikdy neprisla. Jak me ve všech podobnych hrach vždycky stvaly ty pitomy sektory..(pravdepodobne vymysl Robertse, ale nijak jsem to nezkoumal:) -
Ja doufam ze hra bude super a vice takovych her, ale Star citizen je pro me osobne lepsi v pojeti boje fyziky zabavnosti a fotorealistiky. Kdyby mel ED lepsi lode myslim atraktivni a ne letajici krabicku od sirek tak bych do toho mozna i sel :) Jinak porad jsou ty sama videa litani strileni a stanice porad to same... par videi asteroidove roje, ktere jsou super stovky sutraku ale je tam proste nuda... po nejake dobe to prestane byvit.
SC bude mit velkolepy single pribeh ala Star wars nebo Hvezdna pechota, a k tomu skvela hudba natacena tady v Brne sborem "Capellen" atd.. Arenu na testovani skilu a lodi, FPS s HUD displayem a mnoho vychytavek (mobiglas,hangary ve ve vesmiru, statistiky , stelarni astronomie jako na star trek Voageru atd.. atd.. ) , Persistentni vesmir, pozdeji take proceduralni generovani planet takze pujde pristat kdekoliv, zavody a monoho dalsiho...
Takze preji Elite vse nej, ale asi to nebudu kupovat :) ani prvni a druhe elite mi nic nerikalo kdezto Wing commandera jsem hral do zblbnuti :) freelancera take atd.. -
ač je mnoho nepřejících, tak pevně doufám, že se tahle hra dostane i na konzole, byl bych rád, kdyby se začaly objevovat na nich i nějaké simulace
-
hlavně vypadá víc funkčně
-
Nevim no, přijde mi to úplně stejný jako Star citizen..
-
Hra vypadá čím dál víc lákavě se svými možnostmi a komplexností. Rozhodně se mi líbí víc než konkurence,protože staví vyloženě na interakci světa a hráčů a to se vší komplexností. Možná si i ten ovladač kvůli tomu koupím, ač jsem hardcore klávesničář.
-
Objevte novinky a různé návody na první a jediné české fan stránce:
https://www.facebook.com/elitedangeouscz