Přejít na výpis diskuzí
Emulátory jako stroje času aneb jak si zahrát staré hry
10.4.2014 | Jan Olejník
76 příspěvků
-
Jeden z důvodů proč mám raději počítač na hry. Lze tam hrát i staré věci velice jednoduše.
-
Zrovna hraju Parasite Eve 2 (svého času mě to zcela minulo, což si nedovedu nijak vysvětlit Resident Evil a jemu podobné hry byly moje krevní skupina) a začínám mít velký strach, že až to dahraju a vrátím se do těch dnešních tunelů, tak to pro mě bude v současnosti zase trochu horší se bavit.
Tehdy to asi byl jen další survival horror, ale když bych to měl porovnat se současnou produkcí, tak až na pár drobností (třeba fixní kamera, ale to mě osobně vůbec nevadí, ale to míření je v některých prostorech trošku kostrbaté) by ta hra v podstatě neměla vůbec žádnou konkurenci.
Představte si Resident Evil 2 a do toho napasovaný jednoduchý RPG systém a oblasti ve kterých se pohybujete ne dnešním stylem "jdi rovně a my ti tu cestu ozdobíme nějakými skripty a bossy o velikosti patrových domů", ale oblastí se zamčenými místnostmi, které postupem odemykáte + při tom ještě řešíte fajn puzzly (například kód k sejfu v hotelu a způsob jak na něj přijdete, to by si dnes už těžko do nějaké hry troufnul dát - navíc jde nepovinnou kratochvíli). Dnes se většina problémů v tomto žánru řeší střelbou nebo silou...
A když přijde na řadu boss, tak v konetxtu hry má své místo a krásně zapadá mezi ostatní zrůdy.
Herní průmysl je sice relativně ještě mladý, ale řekl bych že zkur*it ho někteří lidé stihli mnohem rychleji než ty starší formy zábavy... -
-
RE2 byl super, ale v te dobe jsem nemel taovy pristup ke hram, takze jsem furt dokola paril jen casove omezene demo a porad jsem snil o tom, ze najdu nejakou chybu v souborech a zrusim casovy limit, coz mi umozni hrat az do konce :-D Mohli by udelat HD remake 1:1. Nic navic, jen hezci grafiku. Hned bych letel se slinou u huby do obchodu.
-
-
Pamatuju se, jak jsem si svého času kupoval GameCube jen proto abych měl remare prvního Resident Evila a pak Resident Evil Zero (tehdy byl neskutečnej problém ho sehnat, ale nakonec se podařilo) a pak samozřejmě Resident Evil 4, kterej sice později vyšel i na PS2, ale to už je jiné povídání. Nic jinýho sem si na GameCube nikdy nekoupil :D
-
-
múdro hovoríš :) osobne som 2ku nehral, ale jednotka je geniálna :) ...čo viem, 2ka nebola medzi kritikmi až tak úspešná, potom skús jednotku, som zvedavý čo na ňu povieš :) Squaresoft počas jeho najlepšieho obdobia :)
-
-
Bohužel jednička není na PSN (hraju to na PS Vita), ale určitě ji nějakým způsobem vyzkouším.
Jinak na kritiku a recenze obecně já osobně kašlu, protože jsou jejich autoři kolikrát schopni potopit originální titul (např Alpha Protocol), nebo vychválit vyložené blbosti - radši si to sám zahraju, než abych četl ukvapené závěry nějakého zhrzeného pisálka... -
-
Alpha protocol si kritiku zasluzila.. Nedorobena hra s množstvom technických a hlacne hratelnostnych chyb
-
-
-
-
Bez DosBoxu a WinUEA ani ranu. Da se rict, ze 95% her, co hraju jedu pres tyhle emulatory :) Nove hry holt maj smulu :)
-
Ano ZX Spectrum (ještě na 486) , pak Amiga , PS1 , celá hromada konzolí od Nintenda , celá jedna legendární hra na Atari Jaguar a teď PS2 - takže hry , které na x86 nikdy běžet neměly a díky snaze několika jedinců běží mnohdy nádherně .
To jsou pro mne ty pravé emulátory .
DOS box a wrappery , stejně jako dřív WMware a podobné neberu jako emulátory ,ale utility které dělají práci za Microsoft a jeho "kompatibilitu" . *10* -
Z emulátorů je u mě největší stálicí ten na (S)NES, dost často se staví kámoš a hrajeme ve dvou staré fláky, jsme tak trochu Wrestleři už no ;-)
A na CRT laskavě ani křivého slova ano? Ukážete mi dnes LCD (krom nových 4K) monitor s roztečí 0,22 a ve 22´´ rozlišením 2048x1536, kde černá je černá + nulová odezva??? Ano, ano - na tomhle si zkuste zapařit temný Doom 3 a po nějakém s*urveném LCD něštekne ani pes *16* -
-
a netreba zabúdať na vysokú obnovovaciu frekvenciu CRT monitorov v ktorej ich LCD doháňajú až v posledných rokoch a aj tak je väčšina LCD stále iba na 60Hz, čo je dosť smutné. Ale osobne by som sa k CRT už nevracal pre ich rozmery a nie celkom ostrý obraz.
-
-
pohrdáš antialiasingem bez dopadu na výkon? :D
-
-
-
čakal som že budú spomenuté emu na NES, SNES, či PlayStation 2 :)
-
Jeee Indy a ztracena Atlantida :) To byla aspoň adventura dokonce s dvěma konci ! Jinak emulátory používám pořád posledně třeba na Stonekeep , nebo starý dobry Dungeon Master 2 .
-
-
Dungeon Master 1 a 2 mi na GOGu chybi.... tolik straveneho casu u nich :)
-
-
DM mastra mam snad 3x, vzdyt ho kde kdo prikladal k casopisu.
-
-
Stonekeep je třeba jedna z prvních her, co kdy byly na GOGu, a funguje od nich naprosto perfektně :)
-
-
FAKT ? Tak to si pořídím sakra díky !
-
-
ta adventura mala aspon 6 koncov, co si pamatam :)
-
-
čeče je fakt že si nepamatuji už :( Vím že si tam mohl zvolit ke konci jet za Indyho nebo za Jane ale jak to bylo dál ...ach jo je to dávno no:(
-
-
-
No sem zvedav, jak si zahrajem za 20 let Diablo 3 nebo Elder Scrolls online :(
-
-
no Elder Scrolls si nezahraješ, protože MMO už z podstaty nemůžou jet věčně (leda s komunitou, co bude udržovat lokální servery)
na druhou stranu u Diabla 3 furt doufám, že když to jde offline na konzolích, třeba to časem (hoooodně časem) opatchujou i u PC... -
-
Ultima online jede 17 let
-
-
Ultima Online má komunitu, kterou už žádná jiná online hra nikdy nemůže mít (možná WOWko ještě tak :)
-
Endor ...ale ten je trošku už v klinické smrti no :)
-
-
-
-
A na čem spolehlivě spustím starší hru Marble Drops, která běžela na Win98?
-
-
Jak píšu v článku, tak do DosBoxu se dají nainstalovat akcelerovaná Win95 (které podle ofiko hw nároků na Marble Drop stačí). Je ovšem otázka, jak na tom budou po stránce výkonu... Návod např. zde: https://docs.google.com/document/d/1hvgFvAYjPG93h-Avun3sprvZX2GfkRhl4YJBT15FTx0/edit
-
+1 za Marble Drops :)
-
-
Super! Spoustu her pro DOSBox, které byly už uvolněny free, si můžete stáhnout v téhle kolekci starých her:
http://mujsoubor.cz/stare-hry *14*