Přejít na výpis diskuzí
Evoluce Assassin's Creed aneb zabijácká sága, která zahnala vlastní smrt
3.12.2013 | Aleš Smutný
87 příspěvků
-
Je zajímavé, jak se hráči rozdělili na dva tábory - Jedni Desmondovu část berou jako originální prvek hry, druzí jako něco naprosto otravného. Já patřím k té druhé části, jakékoliv, byť sebemenší vytrhnutí z historické části mi silně vadilo a jsem si jistý, že scénáristé by bývali byli schopni celý příběh první civilizace odvyprávět i jinak - mezi řádky historického příběhu. Ta část s Desmondem totiž mnohem víc připomíná antické Deus Ex Machina, která slouží jen k jednoduché interpretaci toho, co by si jinak hráč musel složitě domýšlet...jenže to by mě osobně bavilo daleko víc. Nechat tam trochu Dänikenovského tajemna a nevpálit hráčovi všechno až pod nos. Navíc mi byl Desmond značně nesympatický (to uznávám je čistě moje záležitost:) a celá ta myšlenka čtení paměti s DNA mi přijde natolik uhozená, že jsem musel při vysvětlování často obracet oči v sloup. Sci-fi mám rád, ale založené na uvěřitelných technologiích, a ne na magii...
-
-
DNA je schopna vydrzet i nekolik tisic let ...co je na tom magickeho? Naopak je to podle me velmi zajimava myslenka ...a uz vubec ne nova, nebo uhozena. Nedavno jsem cetl, ze pokud pujde vse dobre, tak je docela blizko doba, kdy se budou vsechny informace ukladat do DNA. Proc by se tedy pak nedalo nejakym zpusobem ve stare DNA cist jako v knizce. Cesty do hlubokeho vesmiru taky nejsou magie ...jen nemame technologii jak toho dosahnout ...zatim.
No a ke hram AC ...me Desmondova linka velmi bavila. Dokonce jsem cekal, ze tu provazanost jeste v dalsich dilech prohloubi ...vlastne to delali ...pak ovsem nekdo asi zmenil nazor. Pro me skoda, pro jine vysvobozeni :) -
Je pravda ze to nemuseli tak uplne prehanet potom (3 dil tusim) kazdopadne to uplne vymizelo s BF a pokud to tak bude i nadale nemas se ty a tobe podobni ceho bat. *3*
-
-
Souhlasím v podstatě se vším, co je tu napsané. Když se zpětně ohlédnu, ACIII by nebylo zas tak špatné. Connor i prostředí byli sice nudné, ale hlavní důvod bylo porovnávání s Eziem a jeho Itálií. Hře obrovsky ublížili bugy. Ubi to možná časem opravil, ale většina lidí to hrála hned, ne za půl roku. A ty "příběhová" DLC tomu nasadily korunu. Další budy a navíc schopnosti jak z Crysis. AC Black Flag je mnohem lepší, z mnoha důvodů. Jen ta číslovka tam nějak přebývá. Mělo to být neočíslované, jako Brotherhood a Revelation. Vždyť je to zase jen rozšíření mechnismů (a napravení chyb) trojky.
Desmondova linie mi nevadila. Ve trojce trochu ano, ale to problém je v celé hře.
Zásadně nesouhlasím s hodnocením multiplayeru. Přijde mi, že je tam navíc. Podle logiky: "Každá úspěšná AAA hra ho má, tak ho tam dáme taky."
Snad UBI pochopil, kudy cesta nevede. Přestane ze značky ždímat peníze a pátý díl udělá pořádně. -
-
Málem bych zapoměl na AC3 Liberation. Tahle Vitová hra byla mnohem lepší, než velké AC3 a těším se na její PC konverzi. Škoda, že není oficiálně přeložena.
-
-
Tak si říkám, jestli se té hře dá ještě vůbec říkat Assassin's Creed. Předem říkám, že 3 a Black Flag jsem nehrál, pouze jsem o viděl pár videí, jinak nic moc, takže pokud se v něčem budu plést, tak budu rád za opravu.
Jde mi o to, že ta hra přeci měla být o asasínském řádu, který bojuje proti templářům. První čtyři díly to dodržovali, byl tam Masyaf, bratrstvo, všechno... Taková ta mythologie asasínů, když jsme hráli za Altaira a odhalili zradu, když jsme získali za Ezia jablko a vedli vlastní bratrstvo a stali se vlastně vůdcem všech asasínů.
To všechno bylo úžasné.
Bojovali jsme za pravdu, za pomstu... Samotný název hry odkazuje na slavnou větu a krédo asasínů: "Nothing is true, everything is permitted."
To všechno byly první čtyři díly. A co 3 a Black Flag? Ve 3 bojujeme za revolucionáře, ale je tam nějaký asasínský řád jako byl v Masyafu? Jako vytvořil Ezio? Nebo nějaká jiná? Pokud se nepletu, tak tam už nebojujeme za asasíny ani za pravdu, ale za revoluci z učebnic dějepisu. Na tom mi nic tajemného už nepřipadá.
A v Black Flag bojujeme za sebe, za piráta. To už přeci ani není asasín, ale pirát... Kam se podělo asasínské krédo, které jsem zmínil výše, kam se poděl asasínký řád... Je tam ještě vůbec něco asasínského?
Neříkám, že 3 a Black Flag jsou špatné hry, ale to už prostě není Assassin's Creed jaký jsem si ho zamiloval, jaký ho znám z dob Altaira a Ezia.
Pletu se v něčem? Pokud ano, rád se to dozvím, třeba mi to zlepší náladu a nebudu tak smutný z toho kam ta série šla a že už to prostě není Assiassin's ani Creed... -
-
Je to mo marketingu, vyvojari klidne za rok vydaj zavody F1 a nazvou to AC5. Budes ve svym monopostu srazet z drahy templare v jejich formulich ... a tim bude serii ucineno za dost.
-
Předně musím povědět, že i když s tebou v mnohém nesouhlasím, tak se mi líbí, jak píšeš skromně, neprohlašuješ svůj názor za jediný možný a vysloveně vyzýváš k diskuzi. To je velmi vzácné a za to máš ode mě bod:)
Myslím, že co se týče té návaznosti assasinovskou mytologii, tak opravdu především v posledním díle je poměrně slabá. Na druhou stranu, vezmi si, že i když se Black Flag honosí číslovkou IV, tak je to už vlastně šestý díl (Brotherhood a Revelations jsou obsahem natolik velké, že se dle mého názoru opravdu nedají nazývat jen datadisky). A to je poměrně hodně u série. Pokud by se měla v každém díle intenzivně řešit ta samá věc, snadno by se dostala celá myšlenka do značné křeče, kde by se vše opakovalo stále dokola (upřímně, osobně si myslím, že to se u předchozích dílů i dávno stalo, ale zase od začátku nejsem zrovna fanoušek toho celého konceptu, takže v tomto není můj pocit zcela relevantní). A to by možná skončilo naprostým rozmělněním původního tématu. Takže menší zvolnění tohoto přístupu bylo asi nevyhnutelné a je možná spíše ku prospěchu. Navíc nic nevylučuje, že časem to zase nabere na síle v dalších dílech, když si od toho hráči trošku odpočinou, a autoři budou moci opět přitlačit na pilu okolo asasínů:) -
-
Doufám :)
Jestli se v nějakém budoucím díle opět vrátí asasíni, o kterých jsem psal, rád se k sérii opět vrátím ;)
-
-
Na celou tu "assassinskou problematiku" se pohlíží dost volně právě už od druhýho dílu, než aby muselo být vyloženě špatně, že se ji některý tituly v univerzu nedrží tak "řádově". Jestli je celej vývoj zabijáků v AC hrách postavenej na tom, že jejich historie přesáhly války v Levantě a pokračují skrz hlavní Eziovu základnu na jihu Evropy s pomocí dalších paralelních větví budováním nějakým způsobem dalších světových poboček, přičemž se rodí další nositelé odkazu napříč kontinenty, staletími a historickými událostmi, ve kterých ale vždy probíhá na pozadí zápas proti Templářům, potom si můžou tvůrci dovolit zasadit AC kamkoliv a dát status Assassina komukoliv a za jakýkoliv okolností.
Jestli se kupříkladu k takové "americké pobočce Assasínů" dostane jinak světskými ideály naplněný námořní jedinec, kterému mohou být nějaké "pohádky" o zápasu zlých templářů a hodných assasínů u řiti a využívá role pro svůj prospěch, aby později stejně připravil osud svýmu synovi, který konvertuje na druhou stranu a ovlivní další vývoj v této části světa, nebo se později skrz mentora k řádu přidá indián, který se k tomu dostane taky z určitýho důvodu, a sehraje svou roli zrovna při americké vojně za nezávislost, může být a je stále stejnou součástí celého univerza jako v případě prvních dílů. A vzhledem k faktu, že jsme zde měli příběhově vysledovat převážně zkrácenou generační linii Desmonda, která měla něco společeného s jistými artefakty, zůstává nyní přece jen logickou a věsměs zajímavou věcí, že po takové době jeho předkové nemuseli být jen stálými, tajnými, hodnými a kodexovými nositeli assassinského poslání, ale že onen účel a vůle pro cíle jak je chápal třeba Altair a smyslem a vědomostmi pro řád, jak se jimi honosil Ezio nemusely široce obstát v průběhu času a priorit jedinců v budoucích historických etapách a jejich následných potomků. A ani tahle rozmanistost a vývoj toho příběhu přesto neztrácejí na zajímavosti a nejsou ani překážkou a nějakou "kacířskou" cestou pro celou původní AC ságu. Naopak touhle ságou nejen zůstávají, ale taky ji rozšiřují. Protože jádro celého AC konceptu ve výsledku stále zůstává a ve hrách se v tu menší v tu větší míře projevuje, ať už člověk hraje za kohokoliv a je součástí čehokoliv.
Tahle série má sice právě díky těmto nemalým možnostem potenciálních dobových zasazení a tvoření hlavního hrdiny berličku a výhodu, kdy zachovává kontury svých předchůdců tak či tak, počínaje například tou mytologií Assassíni vs Templáři. Ale pravdou taky je, že dokud to bude věrný této myšlence, příběhu a charakteristickým mechanikám s tím, že to bude samozřejmě slušně zpracovaný a nějak inovativní, potom to pořád zůstane Assassins creed bez ohledu na dobu a charaktery. Což i přes vlažně přijatý třetí díl stále platí. -
AC III. je pravda ze se jako jediny dil, tedy dnes uz 2(BF) odklonilo ze zajetych koleji a slo svou vlastni zdlouhavejsi a nudnejsi cestou. BF je o piratovy ale nejake ty naznaky na Assassiny tu jsou i kdyz male a vicemene nevyrazne tak jsem to taky videl a vedl diskuzi s THEGGG jenze ono by se to asi dnesnim hracum moc nelibilo. Jinak kdyz je ochoten toto prekousnout BF byla super hra ale vzhledem k tomu ze jsi nehral predchudce (3) tak by to bylo pro tebe celkem nove. *4* Krom hlavni postavy zde navaznost neni. Pravda predtim to byl boj pro neco tady to byl taky boj ale uz to prestalo byt zajimavejsi, tajemnejsi a znudilo BF nastesti nemel jak a krom premiry lodnich bitev (ktere byly paradne provedene) tu nebylo nic vylozene na obtiz.
-
-
No z clanku by se zdalo ze vlastne Black flag byl takova posledni zachrana pred jistou smrti...
Pripomelo mi to me prvni setkani... s AC bylo to jeste v OPS2 magazinu a tehdy jsem nato koukal jak na neco neskutecneho splneny sen vsech hracu co by radi stredovek s free modem a ted s odstupem casu kolem a kolem zas tak slavne to nakonec nebylo. AC II. to mu az nasadilo nejaky ten smer a tempo ktere bylo dal rozvijeno dalsimi dily , zvedavy na budoucnost serie samozrejme jsem pac diky BF ma nakroceno velmi dobre. -
Nebudu vynaset nejake soudy o tom jak se neco nekomu vymstilo. Ale uprimne se zastanu Connora. Mne jako melancholikovy se ta jeho nostalgicka cesta uprimne libila. Respektive kazdy hrdina mel neco, ale az vlaste Connor byla doopravdy trosku hloubeji vypracovana postava, ne jeho myslenim, ale prave tim ditetem bez cesty a bez idealu. Nepochopeni nechapavosti mne docela u Alese prekvapuje. Pritom prave indiansky mladik, ktery se rozhodne objevovat dynamicnost a mnohdy krutost civilizace je tady uplne suprove vypravena v kazdym momente. A neni to jediny pripad. Kdyz se podivame do historie najdeme spousty referenci, kde hledat inspiraci. Napriklad takovy tanec s vlky, posledni mohykan a mnoho dalsich.
-
S článkem souhlasím až na toho desmonda. Možná budu sám, možná ne, ale díky desmondovým flashbackum sem si připadal že něco striktně neprojíždím nebo ,,hraju,, ale jakoby opravdu prožívám vzpomínky zakódované v DNA. A když se pak objevil v Monteriggioni a viděl tam eziova ,,ducha,, tak mi to prostě přišlo tak nějak opravdově až uvěřitelně... Black flag mě z pohledu piráta moc zaujalo ale zase nebýt těch odboček, špionáže, poslechy telefonů zesnulého desmonda prostě to propojení by tam dost chybělo toť můj názor. ( Taky se vám v průběhu hraní AC serie stalo že jste se zamysleli a říkali si co kdyby některé věci v dějinách tak opravdu byly ?? :D)
-
-
Kdyby šlo čistě o to soupeření templářů a assassinů, tak jo, ale to scifi to už tahá za vlasy. Je to takovej podobnej pocit, jakej jsem měl při čtení The Da Vinci Code, tam bych se tomu vůbec nedivil, kdyby to takhle bylo irl.
-
-
Jsem zvědavej, kam se sérií půjdou dál. AC každý rok ale není úplně to, co bych si představoval. Ač se mě v zásadě líbily všechny díly (ano včetně trojky, ačkoliv přiznávám je nejslabší), právě to urychlený vydávání už zapříčinilo to, že Revelations jsem docela protrpěl, i když to nebyla špatná hra. U trojky už mě to přesycení AC zase přešlo, ale je to objektivně asi nejhorší hra ze série (pořád je to ale nadprůměr v rámci herní produkce). Proč je Connor takovej, jakej je, nechápu. Třeba Haytham mě za tu chvíli co jsem ho měl "pod rukama" přišel super a pak přijde takovejhle monotónní primitiv, nicméně na tohle téma už padlo moc a moc textu všude po internetu. Uvidíme co vyplivnou za rok.
A co se týče linky ze současnosti, klidně ať tam je, klidně ať se jí věnují. Dopad těch pralidí na současnou kulturu apod. je dobrej námět. Byl bych ale radši, kdyby to odbyli animačkama. -
Mě nejvíc bavila asi dvojka a jedinej díl co jsem nedohrál kvůli nudě je AC:III *2*
-
Přijde mi poněkud brzy dělat rekapitulaci přínosu Black Flag do série, takové věci by se měly myslím dělat přeci jen až trochu s delším časovým odstupem:) Ale jinak zajímavý článek a pěkné zamyšlení. Neztotožňuji se sice se všemi myšlenkami, nicméně v základu musím souhlasit.
A u Black Flag, který mám právě rozehraný, opravdu také kvituji silné omezení asasínsko-templářského příběhu...já vím, že leckomu ten příběh, který se od začátku snažil trošku svézt na popularitě Dana Browna a podobných konspiračních myšlenek, sedí, ale pro mě osobně to byl vždy trn v oku, který odváděl od jinak precizně zpracované historické linky. -
Jinak mi příjde zajímavé to "propojení" univerza Assassins Creed a Watch Dogs...jsem zvědav jestli se to nějak rozvine a bude to víc než jen takový easter egg.