Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Na co potřebuješ morální dilemata ve Falloutu? Evidentně ti nedělá potíž najít je ve skutečném světě. *1*
  • Selfish Gene mám dávno za sebou. Rozhodně nemyslím, že je Dawkins nějaká konečná autorita, která "ví, jak to je". Spíš se jedná o příspěvek do diskuse. Vem si pojem memu, který vznikl prostou analogií evoluční teorie. Jenže proč by evoluce kultury měla probíhat právě podle zákonitostí biologické evoluce? Typicky postmoderní líný uvažování. *3*

Ano, víra ve společnosti plní řadu podstatných rolí ("útěcha z ontologie") a je jedno, jestli se jedná o víru v boha, kapitál, Kapitál, národ, rasu, nadřazenost androidů, nadřazenost nad androidy... a vždy je zároveň nebezpečná, protože poskytuje ideologický materiál. Ale na základě čeho chceš tvrdit, že je to nevýhoda? Je to evoluční nevýhoda? Kulturní nevýhoda? Nevýhoda z hlediska společnosti? Národa? Lidstva? Člověka? Osobního štěstí? Hodnotíš z perspektivy nějakého samozvaného osvíceného kandidáta na univerzální pravdu nebo z hlediska individuálního světonázoru? Je víra nevýhodou z hlediska vědy? Pche, moderní věda a ústup náboženství spolu sice souvisí, jsou to do jisté míry spojité nádoby, ale neplatí teze že ústup náboženství umožnil moderní vědu. Spíše ústup náboženství a vzestup vědy jsou výsledky téhož do jisté míry zákonitého dějinného vývoje; a samotná věda okolo sebe paradoxně vytvořila rovněž náboženský kult. jenže v čem je víra ve vědu lepší než víra v boha?

Já jsem antitheista a víře se snažím vyhýbat ve všech možných podobách. Není to snadné. Dneska ráno například věřím že F4 se povede a já budu moci marnit čas a peníze jeho hraním.
  • corfer
    Je to tedy spousta let, co jsem tuhle knížku četl, ale nejsem si vědom, že by tohle byla ústřední myšlenka... Právě naopak jsem přesvědčený, že se Dick snaží sdělit, že hranice mezi synteticky vyrobenou organickou bytostí a čistě organickou bytostí je pořádně zastřená a nedá se jednoznačně určit...
  • ja som oblivion dohral(so sebazaprenim - zatvarat x rovnakych bran bolo veeelmi zabavne), skyrim som 3x skusil a ble, humus hra pre mna...sandbox arkada
    F3 bol bugfest, v kuse mi to padalo, takze som to len skusil..F NV som si uzil, bol to zavan stareho Falloutu
  • btw, nech uz F4 konecne vyjde, a nech je oznamena dalsia F hra od Obsidian
  • ad.Fallout 4 slibuje morální dilema i boje s androidy

pche, a androidmi, ja si chcem vytvorit bieleho arijca a bojovat s mexicanmi, aziatmi a cernochmi
    fck politicka korektnost
  • To je ovšem velké kdyby. Války jsou většinou bojem o majetek(oheň, půda, různé cennosti a suroviny), o moc a až někde vzadu je motivace víry. Vědomosti nejsou lineární a proto se nedá říct, že bez různých korekcí a restrikcí by lidstvo neuvázlo v nějaké slepé větvi, které by se drželo zuby nehty.
  • prosím neslibovat
  • Víra dala člověku základ společnosti, doteď bychom se tu s velkou pravděpodobností žrali mezi sebou nebýt víry... To že se to zvrtlo na byznys je smutné, ale ne chyba víry ale člověka (jednotlivců kterých se ostatní báli)
  • kočky tam jsou, ale jsou určený na odstřel pro srandu. K ničemu jinýmu nejsou vlastně ani v reálu ;)
  • Kdyby na světě nebyla Víra a náboženství, byli by jsme mnohem vyspělejší a bylo by o mnoho méně válek a jisté země by nebyli tak zaostalé!!!!!
  • Grafika neurazí, Ono oblivion, skyrim atd také nebyli zrovna úžasné, ale stovky hodin sem u toho proseděl stejně. Pokud grafika vyloženě nebije do očí tak Cajk!!
  • main
    anicko, kocky tam jsou, ale cest uz davno nemas jenom ty
  • Vakek
    Ano klasika. Škoda mluvit -_-
  • Pes by mel jit zabit, ne kvuli uchylce, ale kvuli uveritelnosti, kvuli tomu, aby byl clovek na nej opatrnejsi, je to prirozenejsi.
  • Snad nekdo udela mod ktery zmeni toho psa na rasu Shiba Inu "Doge" :D
  • JohnyTheZik
    In Soviet Russia the Institute finds you.
  • Taronyu
    Čo ťa vedie k názoru, že emocionálna inteligencia neexistuje? Veď sa dá normálne merať ako sa meria IQ. Pre ľudí s nízkou emocionálnou inteligenciou máme aj pomenovanie. Sociopati :)
  • Psychotic
    Dík :-)

Tady narážíme na problém, že nemám tušení, jak emoce vůbec definovat. Nevíme ani, jak vzniká vědomí (nebo jeho iluze). Při jaké složitosti je to ještě "napodobenina" a kdy už jsou to emoce? Nebo to můžou být emoce pouze, když je mozek (procesor) biologický? Co kdybychom teoreticky naprogramovali emoce tak, že by byly identické se skutečným člověkem? Byly by to skutečné emoce?

Tady už jde podle mě čistě o filosofii a tudíž "pravda" neexistuje, každý můžeme jen mít svůj názor.

A můj je takový, že emoční reakce *zdaleka* nemusí být realisticky složité, abych jejich nositele začal považovat za bytost a ne za kus plechu.

A lidé podvědomě souhlasí - vzpomínám si na experiment, kdy pár lidem řekli, aby vypnuli mluvící panenku. A do panenky nahráli věty typu "Nevypínej mě, já nechci umřít". Většina lidí ji vypnula, ale spousta z nich s tím neživým kusem plastu dlouze smlouvala, omlouvala se mu, utěšovala ho... Velice dojemné.
  • Zajimava debata, panove. Skoda, ze zde brzy zapadne. :)
    IMHO pravda je na obou stranach. Ciste teoreticky by slo procesy v tele a vnejsi okolnosti majici vliv na emoce vyjadrit "rovnici" ci podminkami if-then-else. Ale tech vlivu je proste tak enormni mnozstvi a vzajemne se ovlivnujici (jak zminil vyse tunak), ze je proste problem je vsechny provazane definovat tak, aby se daly nasimulovat. Alespon zatim. Samozrejme, lze vytvorit nejakou vice ci mene zjednodusenou napodobeninu (ostatne jeste mnohem jednoduseji to delaji lecktere hry, treba Sims), ale nemyslim si, ze by se to dalo nazyvat jako "AI s emocemi", spise jako "simulace emoci". Ciste hypoteticky by AI s emocemi byla takova, ktera by prave treba dokazala spontanne (nikoliv ucelove) rozplakat sama sebe. Ale k tomu potrebuje spoustu dalsich veci...

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit