Přejít na výpis diskuzí
Fallout 4 slibuje morální dilema i boje s androidy
5.11.2015 | Honza Konfršt
205 příspěvků
-
Postulovat neexistující jevy a věřit v ně je obrovský rozdíl. To první prospěšné je, to druhé je jasná nevýhoda. Víra v nadpřirozeno je prokazatelně výsledkem chyb v lidském uvažování, je na ni napojeno mnoho logických klamů a jinak prospěšných psychologických systémů - krásně o tom mluví třeba Richard Dawkins - evoluční biolog. Doporučuji si něco najít na Youtube, velice poučné.
-
Nevěřím, že existuje emocionální inteligence. Prosím, nesnaž se překroutit, co říkám.
Víme, jak emoce vyvolat a víme, jak emoce fungují (vypouštění hormonů, efekt na chování atd.) To vše *jsou* jen matematické rovnice. Žijeme ve fyzickém světě. Možná není z jedniček a z nul, ale je z atomů a molekul, které se chovají podle neměnných zákonů. Emoce nejsou nějaké magické pohyby naší nesmrtelné duše či co, jsou to chemické reakce. Předvídatelné a napodobitelné.
Uznávám, nerozpláču tě *15* Ale dokážu rozplakat sebe. A tuším, že i ty se rozplakat dokážeš. Víš, co na tebe platí. -
Schopnost postulovat neexistující fenomény a přemýšlet o nich je pravděpodobně největší konkurenční výhoda druhu homo sapiens vůbec. Zřejmě jen díky ní jsme schopni kooperovat na širší bázi než bázi jedné početnější rodiny (malého kmene) a zřejmě právě proto jsme byli schopni vyvraždit ostatní druhy lidí a přibližně polovinu druhů velkých savců na téhle planetě. Takže ne, víra nemusí být výsledkem "chyb" v našem "logickém uvažování"; schopnost uvažovat nelogicky může být naší velkou devizou.
-
To se ptej Victora, já píšu akorát to, že auta nebyly v jedničce a nastoluju otázku, jestli je nutný auto na mapě velikosti F4. Nikde nepíšu, jestli ve F4 auto skutečně bude nebo ne, jen že mi to připadá jako něco, čeho se může případně zhostit komunita.
-
Nevěříš že existuje empatie? Opravdu je to akt víry? *1*
Jistě že dokážeme poměrně přesně předvídat emoce, vyvolávat je a pracovat s nimi. Ale je to otázka mnohem složitějších vztahů, než matematických rovnic. Pracujeme totiž už s hotovou emocionalitou, ne s jedničkami a nulami. Pracujeme s pamětí, zkušeností, samozřejmě i genetickou predispozicí člověka. (Dvě třetiny z nás jsou pravděpodobně altruisté, necelá třetina parazité.) Je to stejná otázka jako výše zmíněná otázka možnosti AI prožít (sic!) religiozitu, víru obecně a nebo estetiku.
A navíc... zkus mne rozplakat. Nedokážeš to. *3* -
jak vis ze tam auta nebudou? ty uz jsi to hral? jako asi nebudou, ale tyhle zaruceny kecy co bude a nebude ve hre co ještě nevysla jsou vazne k posrani.
-
Lidská víra v božstva je výsledkem chyb v našem logickém uvažování. Kombinace myšlenek, které jsou nám prospěšné, dohromady vytvořila ideu nadpřirozena.
Možná by nepředvídatelné chyby v programu stroje také vytvořily iracionální (chybné) proměnné... Je to možné? -
Nemluvil jsem o tom obecně, v našem světě, ale jako o možném tématu z jednoho druhu literatury. Dost pěkně to tam osvětluje. A když se nad tím popřemýšlíte, dokázala by umělá inteligence v něco věřit? V Boha? Pochopila by tuhle lidskou víru? Myslíte, že to dneska nějaká zvládá, a nedělá jen prosté výpočty? Dokáže vypočíst někdy Boha? To jsou otázky nad kterými se zamýšlí a dochází k několika možným odpovědím, jak jsem naznačil. Tohle propojení sci-fi a otázek teologie se mi u tohoto autora moc líbí, a doufám, že bude někdy využité i jinde.
-
V jedničce taky nebyly auta (ovladatelný). A když se teda dá mapa překrosit za 11 minut pěškobusem, je otázka, jestli je auto opravdu tak potřebná věc, aby do toho byl vložen vývojářskej čas. Na rozdíl od jinejch věcí, který má mít na bedrech vývojář, mi v tomhle případě auto fakt spíš připadá jako záležitost pro modderskou komunitu.
-
Nasvědčuje tomu už to, že emoce dokážeme celkem přesně předvídat. Samozřejmě někteří lidé reagují nepředvídatelně, ale to jsou pak spíše poruchy emocí než správně fungující mozek.
Kdybys chtěl někoho naštvat, rozplakat, urazit, potěšit... nevíš, jak na to? Já tedy vím.
Navíc nezapomínej, že na to, aby měl stroj emoce reálné, nemusejí být naprogramované naprosto dokonale. Stačí, aby plnily svou funkci.
K emocionální inteligenci se nemůžu vyjadřovat. Nevěřím, že existuje.
Jak bych chtěl člověka vidět? -
Bez aut to nikdy nebude nic jiného než simulátor chodce ... natož pokračování Fallout 1 & 2
-
Proč by roboti neměli být schopni zrovna religiozity nebo víry obecně a měli by být schopni třeba estetiky? Protože to napadlo Dicka? Jo aha.
-
Nejsou. Pleteš si celou složitou sféru emocionality s reakcemi reliktu původního mozku - amygdaly - na podněty jako je nebezpečí. Amygdala se ale zdaleka nerovná podvědomí. Pokusy s MRI ukazují, nakolik jsou emočnís struktury mozku složité a neprobádané. (Samozřejmě se mohou jevit složité právě proto že jsou neprobádané.)
Proč myslíš, že je emocionalita tak jednoduchá? Co tomu nasvědčuje? A proč často nejsou lidé s vynikající matematickou inteligencí schopní ovládat i emoční inteligenci? (Z vlastní zkušenosti.)
Přijde mi, že popisuješ člověka tak jak bys ho chtěl vidět; ne takového, jaký je. -
Nějakej Dick. Kam by asi přišly všechny kalkulačky?
-
Tys měl zůstat na brahmíně :D
-
Jsem zvědav, nakolik se inspirují P.K. Dickem a jeho románem o androidech. Definoval ve svých knihách totiž jednu věc, které roboti a androidi nejsou schopni a právě tím se odlišují od lidí. Nevím, zda je to SPOILER u tak staré knihy (Sní androidi o elektrických ovečkách?) ale tou věcí je náboženství a víra. Schválně, jestli si na to F4 vzpomene.
-
Oblivion byl v pohodě.
-
uz je to tady, ta hra neni genderove vyvazena, rychle napiseme studii a za par let tu mame zenskou verzi. Ave Krotitelky duchu.
-
Stroj by samozřejmě neměl důvod si emoce cíleně vyvíjet, myslel jsem to tak, že pokud bychom my, lidé, chtěli cíleně vytvořit umělého člověka, nebyl by problém emoce a sociální vztahy simulovat.
Otázka je, jak by super-inteligentní stroj příkazy "prožíval". Koneckonců i u nás jsou emoce v podstatě jen program. IF nebezpečí > 80 AND detekováno.osob > 1 THEN spustit pláč.exe
Ovládat je nedokážeme a ovlivňují naše chování. Jsou to jen skryté proměnné. -
Neboj, kočku tam Bethesda přidá v DLC. *1* I králíčka a morče. Fallout, jak byl koncipován jako drsný svět po apokalypse plný násilí, radiace, mutace a civilizace v troskách se dle manažerů z Bethesdy zřejmě přežil a tak z toho dělají PostNuclear Sims s příběhem zaměřeným na ochranu práv strojů. Vedle ochrany přírody, zvířat, lidských práv apod. hovadin došlo i na práva našich kovových soudruhů...