Přejít na výpis diskuzí
FEL ČVUT otevírá bakalářský obor Počítačové hry a grafika
22.3.2016 | Aleš Smutný
124 příspěvků
-
to je ironie XD jsme top v bezpecnosti a Sobotka ma mail na seznamu XD
-
*7*
-
Ach jo. Pozeram ze nic moc velmi. 1. semester nuda, sama matika posahana , 2.semester zase nic mozno max pocitacove site, 3.semester konecne jeden predemt co by ma bavil Vytvareni grafickeho obsahu. Zvysok nic.
Skoda kym bude aj u nas obor cisto na Maya / 3D studio Max a tvorbu grafiky a animacii pre hty tak to potrva. Zatial iba nadalej pokracovat ako samouk a cumiet na Digital Tutors videa + citat knihy. -
Nojo, no. Když já takovým neříkám programátoři. *1* Vývojáři ano, ale jak je někomu jedno, že jeho dílo je hardwarově desetkrát náročnější, než by ve skutečnosti muselo bejt, tak u mě není programátor. V principu máš jistě pravdu, ale ideální by fakt bylo, aby se učili programovat.
-
Tenhle trik znáš? *3*
-
Sorry za mírný off-topic, ale z čeho je ten screenshot?
-
Většina programátorů ale vůbec nepotřebuje nějaký nižší vrstvy znát. Většina inzerentů stejně hledá webaře. A co se her týče, malý studia jedou na Unity a ohejbat Cry Engine tu skutečně bude jen promile z promile u Warhorse.. :-D
-
Učit se sám programovat na nějakou slušnou úroveň je jako dělat cross fit tréningy sám , oproti peklu s trenérem. Většina lidí se tamtomu vyhne, tohle vynechá, tohle ošulí, tohle dělat nebude.. Zkrátka málokdo má sám nad sebou bič natolik, aby zasuploval to školní "musíš", zejména co se týče nějakejch best practices a optimalizace. Škola je škola, a platí to pro 99 % jedinců, který si myslej, že toho více zvládnout doma u notebooku. Samozřejmě se nebavíme o nějaký juniorský úrovni v PHP.
-
No jsou úchylové, které to baví.
-
Pozor děcka, dělat není zábava,
-
no tim industrialnim/vedeckym sem spis myslel jestli jeho zamereni neni spise pro takovy ty vizualizace ve vyrobe nebo neco podobnyho.
Samozdrejme matematiky je tam hodne ale kdyz se mluvilo to tom hernim oboru tak jestli si pod tim opravdu muzu predstavit ze jeho absolvent bude schopny napsat moderni renderovaci pipeline do herniho enginu respektive jako Tiago Sousa, Emil Persson, Tom Forsyth. John Carmack atd
hodnekrat se mi stalo ze nekdo rikal ze to tak bude ale pritom to uplne tak nebylo, respektive jsem investoval pak cas do neceho co presne neodpovidalo tomu co potrebuju.
http://nickdarnell.com/chaining-compute-shaders/ -
O 28 let... Souhlas
-
btw: lidi, co na prednaskach prezentuji hlavne svou praci nebo zkusenosti nemusim ;-)
-
Asi nevim, no.
Nicmene pred deseti lety, kdyz jsem vyvojarem uz byl, mi pomohl hodne. Roky po tom znova. Ver, ze ten clovek ma zkusenosti vic nez si myslis, je navic skromnej, vyborne komunikuje a je hodne prizpusobivej. Pokud jsem nekde narazil na moznosti enginu, zrovna on si myslim vi, kde co lidove receno och*at, nebo obejit a demonstrovat to na malych uzitecnych prikladech. Bavim se o grafice, animace jsou trochu jinde, presto i tam umi dost.
Kniha od J. Zary se mi vali doma, ale zatim jsem ji v praxi nikde neuplatnil, snad jedine, ze bych si musel psat engine, nebo nejak hloubeji upravovat stavajici (na to ti staci okomentovanej kod a tech, dokumentace k enginu).
Ale rikam. Nijak mu krivdit nechci. Presto by bylo dobre rozlisovat programovani, technickou grafiku (mensi zasahy, geometrie (fyzika a pod), atd a grafiku jako takovou (2d, 3d, animace, optimalizace, herni praxe a pod). -
To jsou takový fotrovský kecy k pivu. Kdyby, kdyby. Vždyť se tam přihlaš, na vysokou můžeš jít i s jednou nohou v hrobě.
-
To je bez debat. Říkám, záleží především na učiteli. Ale přece jen Java odstiňuje od střev počítače tak dokonale, že na ně mnozí vývojáři vůbec nemyslí. V céčku je máš pořád na očích, ze svý podstaty tě víc nutí přemýšlet nad optimálním řešením. Proto céčko považuju za geniální pro výuku (a pak třeba přejít na jiný jazyky), ale bez učitele, kterej tě k tomu povede, se zázrak sám o sobě asi nestane, ať začínáš v jakýmkoliv jazyku.
-
Prasit se dá ve všem, ať je to C, nebo Java.
-
Jan Kříž? No... promiň, ale nejspíš nevíš, o čem vývoj her je. Jan Kříž napsal Mistrovství v 3Ds Max (možná i jiné, já znám tuhle). Modelování není při vývoji zrovna ta stěžejní část, pro kterou by měl budoucí vývojář studovat vysokou školu.
Samozřejmě to, že tam je napsáno jméno J. Žára neznamená, že to je jen on, kdo bude vyučovat. Na přednáškách může být vícero přednášejících (např. když jsem studoval Počítačové hry a animace, tak se během semestru prostřídalo asi 7 přednášejících a každý s jinou specializací, včetně Bocana). -
Programovací jazyk je nepodstatný. V programování jde hlavně o pochopení problému a jeho převedení na algoritmus a objekty. A počítačová grafika je hlavně matematika a někdy relativně složitá. Při učení se programovat jde hlavně o to, aby zvolený jazyk studentovi při učení se neházel zbytečně klacky pod nohy a v tomhle je Java poměrně slušná. Jasně, psat v javě nějakou AAA hru je blbost, ale o to asi v tomhle oboru nepůjde. Navíc když se člověk naučí programovat, zvládne se poměrně rychle nový jazyk naučit a z Javy na C++ to není až takový problém.
No a pokud se absolventům nepodaří uchytit v herním průmyslu, můžou jít za celkem slušný plat lepit JEE aplikace, jako ja :D