Přejít na výpis diskuzí
FEL ČVUT otevírá bakalářský obor Počítačové hry a grafika
22.3.2016 | Aleš Smutný
124 příspěvků
-
Svatá pravda. Pak jsou zas extrémisti jak já, kteří si valí svoje c++ do té míry, že když jsem řekl maníkovi z avg, že mě baví spravovat si paměť sám, tak ho málem odnesli ven v horizontální poloze :D
Předmět věnující se výhradně hrám na vysoké škole je něco velice specifického. Díky hrám umím programovat a aktivně je vytvářím, ale v první řadě preferuji samostudium toho, co mě opravdu baví, protože škola v tomhle ohledu obvykle jen umí kazit chuť. V druhé řadě lidé, co půjdou na podobný předmět, pak velice pravděpodobně budou mít problém s hledáním uplatnění, protože nebudou mít spoustu jiných a také zásadních zkušeností. A vzhledem k počtu herně zaměřených přednášek, co jsou zde na games, na youtube nebo v různých městěch v různých klubech si nemyslím, že by měl člověk se problém dostat ke stejně kvalitním, ne-li kvalitnějším informacím v zajímavějším hávu. -
Jinak co se tak dívám na obor, tak je to prakticky zhuštěný můj obor z VUT FIT Bakalářský obor Informatika + Magisterský obor Počítačová grafika. Takže doporučuju spíš to.
Máme tady přímo jeden team, který se počítačovou grafikou zabývá (hlavně OpenGL, mají v něm dokonce vlastní framework), dělám tam BP, a je to fakt super.
Jazyk si můžete vybrat C, C++, nebo Java, takže nejste omezování školou, a v magisterském je to úplně na vás. znám borce, co všechny projekty udělal v Haskellu.
Hlavně se tady naučíte daleko více věcí, než jen hry samotné, což je důležité, protože po škole fakt nepůjdete dělat hry. Většina studií chce min 3-5 letou praxi, kterou získáte jen tím, že budete dělat hry vlastní. Já třeba plánuju nějakou 2D hru na Windows 10 (Mobile), ale mimo to pracuju jako vývojář na Linuxu *1*
Berte to jako takovou reklamu na VUT FIT *1* -
Kdo to jako bude učit ? Někdo z Bohemky, kteří dělají jenom samej BUGfest ? Někdo z Keen Software House kde zase jsou zasnění v totálních kravinách co dnešní době není ještě vytvořit ? No rozhodně jsme zvědav kdo se toho ujme...
-
Pro nováčky high level jazyk je cesta do pekel.
Když se bavím s někým kdo se začal učit na Java, nebo C# a nedokáže mi říct rozdíl mezi Heap a Stack, tak je někde fakt problém. Hlavně proto, že na grafice žádný high level jazyk neexistuje, takže když něco posereš tam, tak to je zábava :D
A neberu ty, co se učí rovnou dělat v Unity, to je nesmysl. Takoví lidé dokážou modifikovat assety z demo aplikace a vydat to jako hru, ale zkuste je donutit změnit fyzikální, nebo renderovací engine, a jsou v prdeli, protože neumí C++. -
Blbost, prave ti dobri se sami uci mnohem vic nez to, co po nich skola vyzaduje. Proto jsou lepsi nez ti ostatni.
-
Ak chceš vytvárať interaktívne grafické aplikácie ako hry, tak áno je. :-) Skús si to sám a uvidíš.
-
Ono je to "České" nikoli "Čobolské" vysoké učení technické. Ale jsem si jist, že i v Maďarsku najdeš vyhlášenou univerzitu.
-
no, ak chces tvorit webaplikacie alebo jednoduche informacne systemy ci mobilne appky tak ano, tu matiku a v podstate ani tu vysoku skolu nepotrebujes, ak chces robit nieco zaujimavejsie, tak sa ti ta matika skutocne zide
-
To sice jo, ale vetsinou ten clovek po jave uz ma nejake navyky a je schopen ten kod co napise treba i debugovat, takze to neni tak strasne oproti C, kde musi "spoustu věcí hlídat sám".
-
Tak samozřejmě pokud míříš tak závratně vysoko, že budeš programovat hledání min, vystačíš si s matikou ze základky. Ale střílečku nebo závodní simulátor ti nikdo nesvěří.
-
Vzhledem k tomu, ze pocitac rozumi jen matice, tak ano opravdu to potrebujes. Samotny jazyk je v zasade jen gramatika.
-
Obzvlášť proto, že kdejaký uhrovitý výrostek o tom ví víc, než kterýkoli vývojář..
-
Java je určitě jednodušší na zvládnutí než C, ale spíš bych řekla, že si víc věcí přeneseš z C do Javy než naopak; především proto, že v C si musíš spoustu věcí hlídat sám. Pro nováčky Java zřejmě nebude špatná volba, ale dokážu si představit to rozčarování při přechodu na jazyk s nižší úrovní. Hello segfault, my old friend... *1*
-
ne to opravdu neni
-
No v porovnání s wikileaks se eskapády páně předsedajícího pořád dají brát jako top bezpečnost. *1*
-
Java se prve vybira pro novacky proto, ze je to jednoduchy jazyk na zvladnuti a pritom spousta principu se pak da vyuzit i v C.
-
Tak nevim...mne to bavi uz 16 let a znam takovych spoustu..
-
Nevim jak si to predstavujes, ale programovani je cista "matika posahana", bez toho se nikam nedostanes. Dokonce na to, ze je to jen bakalarsky obor, tak je tam te matiky docela malo.