Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Jsem jeden z těch, kterým se F3 moc nelíbil, přesto jsem ho skoro dohrál, ale celkově jsem ho bral jako špatnou hru... Můj pohed na F3 se ale změnil po vyzkoušení čtverky... Ta je totiž tak špatná, že trojka mi najednou připadá jako skvělá hra.

    Ovládání na PC dost mizerné, konzolivost každým coulem... Grafika jakoby z oka vypadla No One Lives Forever 2, vypadá to jako nějaký srandovní komiks, ale to asi nebyl záměr. Celkově je kvalita grafických assetů na dost amatérské úrovni, stromy jsou opět slepené z tří na sebe nenavazujících textur, domy mají průměrně tak 5 polygonů a občas máte problém poznat, na co jste to vlastně šlápli... Pohyby postav stejné jako v F3. Zacházení se zbraněmi se ze statusu "nejhorší gun handling v historii lidstva" zlepšil na "naprosto příšerný handling", takže aspoň někde pokrok... NPC zajímavé asi jako fekál na podrážce a celý level design boje do očí naprostou nesmyslností, viz: Vylezete z vaultu 200 let po jaderné válce, atomovka bouchla jen asi 2km od vchodu. Na zemi jsou pořád oblečené kostry, kousek za nimi auto, ze kterého téměř nic nezbylo a hned vedle něho je nablejskaný červený jeřáb, který ještě voní novotou (stál tam už před válkou...)...

    Tato hra je strašně nepovedená a je sranda sledovat ten kontrast, kdy weby tomu dávají vesměs osmičkové hodnocení, ale hráči jsou z toho znechuceni (metacritics 49% *1* *1* *1* *1* *1* )
    • ArmanonAnrak
      Mě Fallout 4 připomíná mod do The elders scrolls skyrim
    • Na to ze si to ukradol z internetu sa tu privelmi rozdrapunes
    • Bethesda dala tentokrát 3x víc peněz na marketing než na vytvoření kvalitní hry. A přímé či nepřímé uplacení herních webů k tomu patří taky. U AAA her nelze herním webům věřit.
      BTW, když se ti trojka nelíbila, tak moc nechápu, proč sis kupoval čtverku hned po vydání. Logické by bylo přinejmenším počkat na recenze. Za sebe vím celkem jistě, že tu hru hrát nebudu, ani teď ani po jejím dodělání moderama - přeci jen hloupý příběh a dialogy modeři nahradit nedokážou.
      • Já si ji nekoupil, hrál jsem to pár hodin u kolegy. Popravdě jsem o tom ale uvažoval, byl jsem přesvědčený, že Bethesda se bude chtít taky ukázat, po tom jak jim to "nandal" Obsidian s New Vegas
        • Coffin.Corner
          Koukám že warezu se dnes s oblibou říká "hraní u kolegy" *3*
          Taky jsem si F4 zkusil "u kolegy" a po docela atmosférickém začátku ve vaultu, jsem asi po dvou hodinách hru odinstaloval. Jednak už jsem unavený tím designem co dělá Bethesda už od dob Morrowindu, kdy je všechno strašně přeplácaný a terén furt na jedno brdo podle vzorce: skála, kopec, kámen, skála, kopec, kámen, strom...
          Navíc se vůbec nedostavil ten pocit že začínám jako naprostý outsider, když jsem během první hodiny venku, zabil patnáct riderů a měl jsem už dokonce laserovou zbraň.
          Těšil jsem se, ale jsem rád že jsem ušetřil...
    • vysoké hodnocení webů mi přijde také podedřelé...:D Pokud je takhle velký rozdíl v hodnocení recenzentů a hráčů, je jasně že hra byla hypovaná jako prase...

      bohužel prodejně bude fallout úspěch, ale Bethesda už by potřebovala dostat přes prsty, aby se trochu probrali....
      • kdyz na mete tomu davaj lide casto 0-10% coz je nesmysl...takze je to dosti zkreslene...
        • neni, někdo tomu dává desítky někdo nuly, někdo něco mezi.... jde o to jestli je víc spokojených nebo nespokojených lidí...

          proto se počítá průměrná hodnota...
          • to neni pravda, ale treba ti to ve skole vysvetli, nebo casem v praci pokud se dostanes na logistiku apod
            • Na stemu je taky hodnocení bud ano nebo ne. Podle toho si vyber.
  • Pamatuju si že jsem před vydáním hry čelt někde komentář ke traileru, kde hrdina vyleze z Valloutu, potka psa, pak ujde 200 metrů a najde Power Armor... že ve hře to bude stejně...

    Tenkrát jsem to bral jako kritiku traileru, dneska už chápu, že to byla prozřetelná kritika hry...
    • Veskoslav
      Jedna věc najít. Druhá věc si ho moci vzít:)
      • Až na to že ty ho najdeš a do minuty je tvůj na furt *1*
        • Veskoslav
          Buď jsem udělal něco špatně nebo mám jinou verzi, ale já ho sice vlastním, ale užívat jej zatím nemohu:-D Ale možná jsem prostě něco přehlédl:) Pro případnou radu dík:)
          • strčil si do něj zdroj energie?
            • Jo, tipuju, že si nevsiml questu na zdroj *4*
          • Proc ho nemuzes pouzivat?
    • Power armor potřebuje power a to je limitované. Takže bez obav.
      • to vím, a nepovažuji to za plus... jen za chabé kompenzovaní potřeby dát hráči brzký Power Armor aby prezentovali novou herní mechaniku upgradů(která se mi líbí, ale má svoje neduhy)

        když jsem hrál prvího Fallouta, tak trvalo hodně dlouho než jsem vůbec poprvé zahlédl postavu, která Power Armor měla... byl to super zážitek a pak jsem toužil jen po tom jeden takový taky mít... a trvalo hodně dlouho než jsem se k němu propracoval.... o to lepší pocit, když jsem ho pak vůbec zjískal... to samé platí pro energetické zbraně...
        • Tak určitě. Dát na začátek power armor a parače, nějak nechápu, proč. Pro příběh to není nic důležitého. Těžko říct, co tím autoři sledovali.
        • Power armor nema s prezentaci hernich mechanismu upgradu nic spolecneho.
          • a neni tohle snad první Fallout, kde si můžes Power Armor upgradovat, na speciální stanici pro upgrade Power Armoru?

            tobě to tak možná nepřijde, ale je to featura do které bylo investováno dost usilí... proto se sní chtěli pochlubit...
  • h0p3
    Protože jsem se už vyprskal v mém review na steamu. Tak jen řeknu, že tahle hra nemá s Fallouty nic společného a to ani s trojkou. Kterou jsem doteď považoval za nejhorší ze série.

    Takže pokud jste hráč, kterýmu starý Fallouty nic neříkají a Fallout 3 si bez problémů užil. Tak si myslím, že si užijete i toto.
    Ale pokud jste fanboy jako já, tak se téhle hry dotkněte leda superkladivem, ale nezapomeňte se porádně napřáhnout

    A pokud to nevydržíte, jako jsem to já nevydržel a hru si musíte za každou cenu vyzkoušet na vlastní kůži. Tak tomu změňte ikonu co máte na ploše, pojmenujte to "Random-ass FPS: Bug Warfare" a užijte přeskinovanej Rust-like Skyrim. Jen si musíte porád opakovat: "Tohle není Fallout, tohle není Fallout."

    Tak a teď se jen modleme, že Bethesda k dalšímu dílu zas přizve kluky a holky z Obsidianu.
    • fallanga
      Tak, ono ani to New Vegas nebylo nic moc, ale díky hardcore modu se to dalo. A i když na tu hru hodně nadávám, tak mám v plánu si ji zahrát ještě jednou a s chutí. Takže, kluci a holky z Obsidianu by stejně Fallout nezachránili, ale aspoň by se o to pokusili.
      • h0p3
        Fakt ? Mně teda NV a F3 přišlo jako nebe a dudy. Hlavně co se týče světa/questů/postav/game designu.

        No a pokud se na NV chystáš, tak rozhodně navštiv New Vegas Nexus a mrkni po nějakých modech. Myslím, že jich tam pár najdeš co ti zpříjemní zážitek.
        • fallanga
          Já chápu proč se ti NV líbil. A to co jsi napsal je pravda. Questy byly dobré, postavy také (Pan Kýválek je naprosto dokonalá postava). Svět už tak moc ne. Docela mne iritovalo, když jsem šel po nehostinné pustině a neustále na mne útočili všelijací lidé, atd... Ale co mě štvalo nejvíce bylo to, že to prostě už není RPG. Není možné abych po několika hodinách hraní ustřílel supermutanta s pomocí obyčejné kulovničky. A není možné abych vystřílel celý legionářský tábor pomocí ručního granátometu i přestože mám skill asi na 10%. To prostě nejde. Ale má to své kvality, to uznávám a to je taky důvod proč si to zahraji znova (bez modů, ty v žádném případě nepoužívám).
          • ruční granátomet mi na vyčištění tábora legionářů se skillem 10% přijde jako ideální zbraň, s tim se ani nemusíš moc trefovat *1*
          • h0p3
            Takže pokud jsem to pochopil. Tobě vadí, že různé staty a čísla nemají na tvoji postavu tak zásadní vliv jak by sis představoval ?
            Tady je podle mě problém už v tom, že to je 3D+realtime a míření a zásahy v podstatě zajišťuješ ty a né jako dřív všelijaké výpočty a "hody kostkama" v pozadí.
            Nevim no, ale tohle pro mě nikdy nebyla definice RPG. Pro mě byl vždy hlavní ten "role play". *4*

            No a co se týče modů tak se o dost ochuzuješ. *1*
            • fallanga
              100 lidí, 100 chutí.
            • h0p3
              Chápu no a jak říkám, tohle už záleží jak si definuješ RPG. Pro tebe jsou to čísla a staty, pro mě promítání sebe sama do mé herní postavy.
              Takže pro mě je FNV výborný RPG, ale kvůli něčemu úplně jinému, než co z něj pro tebe dělá zase špatné RPG. *1*
            • fallanga
              Ano, dobře jsi to pochopil. To, že to je 3D by nevadilo, ale ten realtime je v tomto případě problém. A to já skousnout nedokážu. Ne, když jde o Fallout. Kdyby šlo o nějakou novou sérii, tak by mi to také vadilo, ale ne tolik. Kdyby z Fallout udělali čisté FPS, tak bych také nadával na to, že Fallout byl vždy RPG, ale aspoň by to bylo dobré FPS a bavil bych se při tom. Ale když udělali Fallout, který je špatné RPG, tak to prostě neskousnu. Ale jak říkám, u New Vegas se mi líbil ten hardcore mod, tady se dost těším na ten crafting. Jedině trojka neměla nic, co by mě nutilo se k ní vrátit.
    • Bethesda, Bethesda never changes
    • PreidaQ
      Člověk, který zkonstatuje, že ta hra nemá se starými Fallouty nic společného a potom se začne vysmívat jejím bugům, to nemá v hlavě v pořádku. Kdyby už jenom to, tak zabugovaností nové Fallouty úspěšně navazují na ty staré.
      • h0p3
        Když tam dopíšu, že jsem to myslel po "herní" stránce a né "technické". Udělám ti tím radost a usneš dneska v klidu ?
      • fallanga
        Kromě problémů s kompatibilitou na nových systémech jsem ve starých Falloutech narazil pouze na 2 bugy. V dvojce, když jsem byl v nějaké základně, kde byly věžičky a přestože jsem všechny ve svém okolí zničil, tak mi hra nedovolila ukončit bojový režim, než jsem zničil poslední věž na opačné straně mapy. A poslední bug, který jsem zaregistroval byl jak v jedničce, tak ve dvojce. Když jsem během boje uložil hru a potom ji naloadoval, tak občas hra prostě ignorovala, že mám být na tahu a můj tah přeskočila. Ale to je co se týče bugů vše. V nových Falloutech jsou bugy na každém kroku. A to jak grafické, které ještě dokážu tolerovat, tak i herní, které už tolerovat nedokážu.
        • Hmm zvláštní nejspíš se to u každého liší mám nahráno cca 11 hodin a mel jsem jen dva grafické bugy a jednou mi nesli otevřít dveře
    • Jsem fanboy i prvnich dvou a libi se mi hodne ;-)
      • h0p3
        Tak to ti upřímně závidím. (Bez jakýhokoliv sarkasmu nebo ironie.)
  • mam odehráno přes 10 hodin a z prvotního nadšení pomalu přecházím do zklamání... nové gameplayové prvky jsou zprvu fajn, ale po nějaké době pochopíte, že jsou nedomyšlené... příběh je dost mizernej... celá hra je špíše střílečka s RPG prvky, než skutečné RPGčko... jinak to trpí všema neduhama her od Bethesdy... přišerné animace postav, debilní dialogy, nezajimavej příbeh... Proboha proč se Bethesda neponaučí z vlastních chyb?

    grafika hnus, ale tak to jsme věděli dlouho předem, takže s tím jsem byl smířenej...

    njn tak dobrého RPGčka jako byl Zaklínač se nejspíš v přištích 5ti az 10ti letech nedočkáme...
    • nightborne
      Naprostej souhlas. Mno, zejtra bude recenze i tu =).

      Edit: Pardon, možná ne zejtra, žiju v přesvědčení, že je pátek.
    • Kingdom Come zadupe Zaklínače do prachu a pak už si na něj nikdo nevzpomene.
      • Kingdom Come nikdy nevyjde. Takže nebude nic zadupávat.
      • myslis az asi 2017 vyjde prvni dil a pak casem ?! druhy a treti...no to uz budu mit splaceny dum a tolik rozumu abych to nesrovnaval...pac insurgency a sw battlefront snad taky nebudes srovnavat, doufam
      • teď si mě rozesmál... :D hele na Kingdome Come se sice těším, ale obávám se, že to dojede na Danovo megalomanství a koncept který se utváří za běhu... ale narozdíl od Bethesdy do toho aspoň dávají všechno...

        Jestli je něco jisté, tak že Kindom Come, bude jiná hra než ostatní... jestli to bude dobré nebo ne, na to si jestě počkáme...
        • No tak naštěstí ta hra nestojí jen na Danovi... *3*
  • Grafika, ovládání, bugy, dementní umělá inteligence, přes to bych se přenes. Že k odstartování příběhu použili to samý klišé co posledně (no dobře, teď synek nehledá fotra, ale naopak), to bych jim taky odpustil. Ale nudný questy (1 byl docela zajímavej - za 15 hodin hry), generický npc, 4 možnosti v dialozích, většinou ve stylu ano, ne, možná, sarkasmus, nelogičnosti a hlavně totální dokurvení vývoje postavy odstraněnim skillů a traitů (hlavně, že si můžu půl hodiny nastavovat velikost uší), to jim odpustit nedokážu.
    Jasně, najde se pár dobrejch prvků, vylepšování zbraní je fajn, bouchačky se daj vážně změnit k nepoznání a spousta jich má pěknej DIY vzhled. To samý vylepšování osad. Někdo konečně našel využití pro veškerej junk a to dokážu ocenit. A jen tak se courat krajinou má svoje kouzlo - stane se vám, že cestou za questem si řeknete "copak asi může bejt támhle" a nakonec na místo určení ani nedojdete - ale to může bejt daný tim, že questy stojí za vyliž.
    Abych to nějak shrnul, kdo chce bejt post-apo kombinace Bořka Stavitele a Přemka Podlahy, bude z Falloutu 4 nadšenej. Ale já to hraju jenom proto, že čekam, jestli se to nějak zlomí. A asi už moc dlouho čekat nevydržim.
  • Hype, hype never changes...
  • FB Daniel Vávra---> "Dojmy z Falloutu. Nepodporuje 21:9 monitory. Otřesný ovládání na PC (press ENTER to exit), vypadá to fakt hnusně, loading screeny (!!!!), jeden fatal crash a dost těžkou překousávám i fakt, že 200 let po jaderné válce najdu svůj americký papundeklový barák vcelku a na zemi se válejí hračky a všechno co bylo na elektirku funguje (což teda platí o všech Falloutech. ale v těch od Bethesdy tomu vizuál extrémně pomáhá)"

    Nevím co bych k tomu "úžasnému" FALLOUTu řekl...ta hra vypadá vizuálně otřesně ale opravdu, že jo.
    • Pis mu to na fb. Naposledy tam dal vzkaz vsem, kterym se nezda. Vlezdo**delky ale miluje ;-) nevidim duvod, proc takovyho zaostalyho trola vytahovat.
      • Protože je to gamedesigner a rozumí tomu proto ?
        • Dobre :D Tak si dej za ramecek i my nazory :D
          • Jj. Vavra vybral na Kickstarteru, Vavra udelal mafii... :-D :-D. Fanboys byvaji nejhorsi. :-P
          • nightborne
            Až na něco vybereš přes mega na Kickstarteru, tak s radostí =).
    • Alespoň si nehraje na nějaký high-tech vyýtvor, a nemá šílený HW nároky...
      • Hra vypadá jak satanovo h*vno a ještě to má nároky Zaklínače... Ty si fakt vocas tvl...
        • No, má o dost nižší... zaklínače jsem sotva rozjel na 1280x1024. S falloutem mam 1600x900 a žádný lagy... FPS 30+.
          A co se vzhledu týče...u falloutu je to daný enginem, takže postavy vypadaj divně a prostředí taky, ale třeba voda tam vypadá dost dobře.
          • nightborne
            Na jaký to hraješ detaily, boha =))?

            Na tom samým kompu, oboje na max, 4k

            W3 45 fps průměr, nejnižší drop 25 fps
            F4 40 fps průměr, nejnižší drop 7(!) fps

            Děsivá optimalizace, to se na mě nezlob =).
            • Vše na minimu... jako u zaklínače, ale tam jsem musel dát dolů i rozlišení. Jsem zvyklej hrát na notebooku, takže vše na max nějak oželím.
              Co jsem koukal na youtube, Fallout vypadá na max detaily dobře, třeba voda, odlesky, obloha, déšť na energozbroji... za zaklínač má hezčí postavy, přírodu, ale pořád mi přijde takovej... malovanej. Fallout je zase takovej... našedlej. Líbil se mi na začátku před válkou.
              Ale krev... krev je v obou stejně divně červená...ve Falloutu je to hned to první, co praští do očí...
      • nightborne
        S nárokama pozor, na vyšších rozlišeních běhá hůř než Zaklínač, a ten vypadá asi tak patnáctkrát líp, žeano =).
  • Kamil.Zatlouikal
    Tak už ani nemusíte psát recenzi, vše podstatné se dá najít v této diskuzi... *1*
  • No ty kráso... pár hodin a 130 komentářů. Kdybyste se takhle činili u retra, holoto. *16* *1*

    Ale díky za Gamesplay a za pozvání Radka, to bylo fajn. I když bohužel samotná hra mi moc zábavná nepřišla. No, ještě se soudem počkám. Teď se mi do toho nechce, ještě bude nutný posbírat další informace, než se definitivně rozhodnu.
    • Čemu se divíš? je to Fallout, každý honem přispěchá se svou troškou hnoje, aby se zviditelnil *3*
  • Prosim vás, drahá redakce, už nikdy nehrajte akční hry nebo jejich pasáže na gamepadu. Nedá se na to dívat, je to k blinkání a jen to dokazuje holý fakt, že ovládání na gamepadu pro akční části her je neskutečně *ebilní. Díky
    • je t debilllní al eje to módní a sony aMS tolik moc platí za reklamy to musí bejt totot
      • ale hlavně ten gameplay s gamepadem, jak se Radek pořád zasekává, nic netrefí, mačká jiný tlačidla než chce, pohyb trhanej, uplně se mi ta hra zhnusila *11*
        • nightborne
          No ale pozor, nelogický ovládání je na PC ještě mnohem horší, takže neustálýmu mačkání špatnejch tlačítek se nevyhneš... a trhanýmu pohybu jakbysmet, protože je to optimalizovaný asi jako poslední Batman.
          • homeles8
            Na mojí šunce to jde sice na malý-střední detaily, ale krásně plynule. AMD Phenom II X4 840 3,2 GHz, GeForce GTX 750 a 8 GB RAM. FPS se mi drží, a jede to stejně když jsem venitř a koukám do zdi a nebo když jsem venku a je tam hromada nepřátel, výstřelů a výbuchů, domů a stromů, vraků aut a pejsek.
          • mas si koupit geforce, ne naky slupkyod radeonu...to ze si nesikovna lopata a neumis ovladat hru, s tim ti nikdo nepomuze...jak to zpiva ten nedved?"Ted je mi te lito..."
            • nightborne
              Hele pust si to na ultra, ideálně v něčem vyšším než 1080p, pust si nějaký měření FPS, a pak mi povídej, jak ti to "lítá" třeba v lese, v mlze, nebo při zazoomování sniperkou, kde se to propadá nejhůř. Co sou některý lidi schopný tolerovat a odpustit, to mi fakt hlava nebere.
            • gtx 970 strix + aktualni ovladace + lacina i5 + oldschool hdd 7200 rpm + 8gb ddr3 1600 cl9.....aka crap comp za 20k a lita to na tom uplne bez problemu...takze mi povidej dal jak se ti to trha na 980ti, tyhle pohadky si nechavej pro svy deti...peace out...
            • nightborne
              Jak bych si jen mohl dovolit chtít, aby se RPG ovládalo přehledně, mělo roztřízenej inventář a ne namapovanejch pět funkcí na každým tlačítku, který se nelogicky prohazujou. Protože gamepad, žeano.

              980Ti, mimochodem. I v základním 1080p, ačkoliv většinu času to dávalo standardních 60fps jsem nejnižší propad viděl někam ke 30fps, což sice ano, je hratelný, ale hra, která vypadá, jak vypadá, prostě nemá nárok na kartě za dvacet táců padat o polovinu fps, to prostě pardon.

              Ve vyšších rozlišeních to samozřejmě bylo ještě horší. Mě vůbec baví, jak se lidi snažej přesvědčit ostatní - nebo možná hlavně sami sebe - že když jim to běží 30 fps na low/medium, že je to jako v pohodě... ta hra vypadá místy dost mizerně i na ultra, fakt se vám chce tolerovat ještě zprasenou optimalizaci?

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit