Přejít na výpis diskuzí
GamesPlay: Vašek hraje závodní nádheru Forza Horizon 2
2.10.2014 | Redakce Games.cz
43 příspěvků
-
Je naprosto normalni kdyz se hraje gamepadem hra, kde je jezdeni autem doplnkova zalezitost, jako napriklad GTA. To beru, presedani k volantu by byla blbost, respektive hrat postavu spoza volantu rovnez..
Ale gamepadem hrat hru kde porad jenom jezdite a nemuzete vystoupit z auta, to mi uz prijde trochu uchylarna, ale je to vec subjektivni, budiz. Ale vubec mi palice nebere, jak si muze dovolit recenzent zavodni hry delat recenzi s gamepadem v ruce a podle toho hodnotit jizdni model. Bohuzel tomuto trendu se uz prispusobili i vyvojari. Pokud se nejedna o simulator delany jenom pro volanty, jsou dnesni zavodni hry delany jenom pro gamepady a pokud naaahodou podporuji i volant, jsou jim nehratelne, tedy alespon tomu kdo nekdy auto ridil, se z toho zveda kufr.
Nejak se to cele zvojtilo. Zpocatku se vyvojari snazili jizdni model priblizit realite co to slo. Dnes se jizdni model prizpusobuje tlustemu pubertakovi rozvalenymu pred televizi na pohovce a ladujicimu do sebe hranolky s kecupem. *7* -
-
To vemu úplně od vedle (reagoval bych jinak na jiné věci), ale nějak se to vymyká třeba mému případu. Všechny simulátory zásadně ovládám volantem, simcády taky, ale na arkády si beru zásadně gamepad. Takový Hot Pursuit hrát na volantu je totální volovina. Ta hra je úplně jinak koncipovaná. No a veškeré hry od Codemasters, nebo třeba tuhle arkádovější Forzu bych hrál určitě na volantu, ale takhle při večeru bych neměl problém ani s gamepadem kvůli pohodlí. Tyhle hry nejsou postavené na simulaci pneumatik, dokonalém projetí zatáčky, přesném brždění, šetření a zahřívání gum, ale na zábavnosti, kdy je důležité aby se pokud možno auto chovalo uvěřitelně, ale zároveň se pohodlně ovládalo a dalo se s ním blbnout. Navíc v téhle konkrétní hře mít fyziku jako např. v Assetto Corsa, tak by tam ty cesty nemuseli dávat vůbec, protože by se na nich 80 procent hráčů ani na chvíli neudržela. Poenta je že hry jako Horizon2 (i na gamepadu) mně strašně baví a zároveň mně baví honit setinky vteřin v Asseto Corsa s volantem, šaltpákou a pořádnýma pedálama. Hranolky s kečupem miluju, pravda, ale jsem spíše hubený a lenivé lidi nemám rád ;o)
-
-
Doplnim jakou ja mam predstavu o dobre arkade, ktera ma bavit:
Muze ignorovat simulace opotrebeni, poskozeni, zahrivani atd, muze ignorovat jemne rozdily mezi chovanim jednotlivych typu a znacek.
Mela by obecne respektovat prirozene chovani vozu, fyzikalni zakony, reakce na volant, plyn a brzdu. Mela by respektovat zasadni rozdily mezi zadohraby, predohraby a ctyrkolkama. Mela by respektovat vahu konkretniho typu.
S vypnutim vsech pomocniku by mela byt pseudosimulaci, kdy s pouzitim volantu poskytne pocit kontroly nad vozidlem, tj. schopnejsim hracum umozni z vozem blbnout dle me vyse uvedene predstavy.
Se zapnutou pulkou pomocniku by se melo auto chovat jako Audina blondyny, ktera ma zaply vsechny elektronicky serepeticky, ktere dokazi udrzet stopu. Klidne nemusi respektovat horni hranici, kterou v realu ty serepeticky maji a po ktere se auto stava neovladatelnym.
Pri zapnuti vsech pomocniku by mela vypadat tak, jak ted arkady vypadaji, tj. ze tento rezim bude vhodny pro hrani s gamepadem i pro kluka, ktery zna auto akorat ze zadni sedacky, jak ho mamina vozi do skoly.
Technicky to udelat neni zadny problem. Napriklad i stare TDU1 po editaci parametru fyziky tyto kriteria slusne splnuje. To v dvojce byla fyzika zmrsena takovym stylem, ze s tim nelze delat vubec nic.
Navic si myslim, ze arkady v dnesni podobe jsou i nebezpecne. Decko si pestuje nejaky navyk, mysli si ze je mistr sveta, dyk vyhrava zavody s vypnutymi pomocniky. Pak dostane ridicak, a kdyz pak zaflekuje v zatacce, hrozne se divi ze auto jelo rovne navzdory otocenemu volantu a skoncil v prikopu. -
-
Hezký příspěvek, díky za něj. Jenom doplním, že Horizon 2 si volant zaslouží. Hraje se na něm velmi příjemně, i když to chce samozřejmě trochu zvyk. Nicméně nejsem Mr. Bean a nenosím si volant sebou, takže jsme jeli přes gamepad. Ten u Xbox ONE má delší chod páček než X360 a má vibrační triggery na brzdu a plyn, které vibrují ve chvíli, kdy auto ztrácí grip, což je ZÁSADNÍ pro zlepšení feelingu auta. Stejně tak vibruje trigger brzdy při intenzivním brždění a dává vám víc informací. Ne, nedá se to srovnat s tím jakou informaci vám dávají pedály v autě, ale rozhodně je to evoluce.
-
-
Diky za reakci. Pro mne ani tak neni dulezita odezva, jako citlive ovladani. A rozsahem se packy gamepadu samozrejme nemuzou volantu a pedalum rovnat. Ale jizdni model by musel odpovidat realite alespon natolik, aby ten rozsah mel vyznam. A to se obavam nema. Kdyz jsem jako fakan kroutil levnym volantem, bylo to mnohem lepsi nez cokoliv jineho. Ale prekvapeni nastalo az kdyz jsem si poridil Logitech G25 s realnym rozsahem. U her se solidnim jizdnim modelem to byl neuveritelny skok. Sam bych tomu predtim neveril. Protoze pro ovladani rizeneho smyku je citlivost volantu smerodatna. Toto nemuze zadny gamepad zajistit. Proto je jizdni model u arkad takovy jaky je.
K tomu jenom dodam, ze fakt nechci prudit. Hracu kteri hledaji pocit radosti z ovladnuti vozu jako jsem ja asi neni moc. Proto jsou hry takove. Smeruji na hlavni cilovou skupinu. Muze mi nekdo rict, proc tedy arkady neignorujes, proc nehrajes simulatory, tech je taky na obzoru dost. Tomu odpovim, ze bych byl asi nejstastnejsi hrac, kdyby nekdo prisel se simulatorem jizdy v otevrenem svete s ambientni dopravou a pro atmosferu i nejakym tim chodcem v ulicich. Vono krouzit porad na okruhu taky zacne casem prudit. O to vic me mrzi, ze je par her s otevrenym svetem, po kterem by bylo radost jezdit, kdyby ten pocit z ovladani volantem nebyl tak mizerny. Jo, jezdit si jako taxikar, to celkem jde. Ale jezdit na hrane moznosti, zatacky dverma napred, s pocitem ze je to moje prace rukou a nohou, to bohuzel nefunguje. -
-
njn: môžeš to vysvetlovať aj v mandarinčine, na obsahu to nič nezmení. Máš samozreje právo vyjadriť názor a nikto ti ho neberie, rovnako ja mám právo vyjadriť názor na ten tvoj, vitaj vo svete internetového fóra ! Čo sa týka recenzovania na gamepade tak vzhľadom na to, že majorita hrá závodné hry na gamepadoch je logické, že i recenzia je z hrania na gamepade, na ktorý je zároveň hra stavaná. Aká to nehoráznosť !
Samozrejme i ja by som chcel kombináciu pekného otvoreného sveta aký predstavil Horizon2 a kvalitného fyzikálneho jizdniho modelu z Assetto Corsa a ono to časom určite príde... treba byť trpezlivý. -
No asi bych ti to musel vysvetlit slovensky a to bych mozna nezvladl.
Ohledem hrani gamepadem to povazuji za divny, nicmene s dodatkem ze je to subjektivni zalezitost, tudiz je to jenom muj pocit. A ten si snad muzu dovolit sdelit, nebo jsem te mel pozadat o svoleni?
Co se mi ale nelibi jsou gamepadem delany recenze zavodnich her, kde se hrac s volantem nema sanci dozvedet jak blizko realite je jizdni model. Je to tak slozite pochopit?
Uprimne co se tyce jizdy po okruzich, ja si uplne vystacim se simulatory, taky moje komenty pod clanky o arkadovych hrach tohoto typu nikde nenajdes. Nezajimaji me, nekafram do nich. Kapisto?
Zajimaji me ale hry s jezdenim po otevrenem svete. Kdyby existoval takovy simulator, taky bych na arkady tohoto zanru zvysoka kadil, to si pis. Jenomze neexistuje a bohuzel neexistuje ani arkada s vstricne udelanym jizdnim modelem pro pokrocilejsi hrace s volantem. Na ty vyvojari zvysoka kadej a kdyz uz tam vubec podporu volantu daji, je to jenom pro deti. Existuji samozrejme komunity moderu, kteri se snazi z toho neco vytriskat, jenomze vyvojari kadi i na ne, pristup jim nijak neusnadnuji, spise naopak. -
njn : tak ti trochu pripomeniem čo si písal : "Ale gamepadem hrat hru kde porad jenom jezdite a nemuzete vystoupit z auta, to mi uz prijde trochu uchylarna" - písal si teda o závodných hrách v globále a ty to dobre vieš. Jednoducho preháňaš a máš problém tam kde iný problém nemajú ... nebude náhodou problém tak trochu aj v tebe ?
-
Ale to se velice mylis mily C_BEAM.
Ja tady prave nepisu o "normalnich zavodech", ale o blbnuti v otevrenem svete s civilnimi auty pokud jsi to nezaregistroval. Pro simulatory vyuzivam plny rozsah pouze v historickem modu pro rFactor. Ale i tech realnych 600-500 stupnu je na levnejsi volanty nedosazitelny rozsah. Formule me nebavi, ale pokud vim, tam se v realu rozsah elektronicky nastavuje podle aktualni rychlosti.
Takze zpatky do otevreneho sveta:
Kdyz potrebuji otocit auto na silnici, musim mit ve volantu plnej rejd, to da rozum. Otacet auto na desetkrat s couvanim je pri takove honicce s policajtama docela blby, rucka funguje jenom od urcite rychlosti a nejde pouzit pro kazde otoceni, to snad uznas.
Pokud si do volantu s nizkym rozsahem nacpu plnej rejd, znamena to ze volant musim nastavit hodne nelinearne, abych ho nemel precitlively na mirne zatacky. A uz je realita rizeni kde? No v riti Kefaline. -
" Logitech G25 s realnym rozsahem."
a teraz mi úprimne napíš, že tých "reálných" 900 st. aj využívaš ... v normálnych závodoch GT1-3 je to väčšinou okolo alebo pod 500 st., a v F1 aj pod 360 a nemám pocit, že by im ten "reálný rozsah" chýbal *1* Trochu mám pocit, že chceš byť zase reálnejší ako realita.
-
-
-
-
Asi jsem mel ten koment vic vysvetlit. Mne vubec nejde o to, aby zabavne arkadove hry fungovali jako simulace. Od toho jsou prave ty simulace. Jde ale o to aby se auto chovalo realne na pouziti volantu, plynu a brzdy. Vzdyt na tom prave stoji to "blbnuti".
Zkusim uplne polopaticky:
Kdyz najizdim do zatacky, skubnu volantem a zaroven mirne pribrzdim cimz prenesu vahu na predni napravu a zvysim ucinek zataceni. Auto se dostane do smyku a zacne klouzat bokem. Pak ten smyk dorovnavam plynem, brzdou a volantem, zalezi na kterou napravu ma auto nahon. Pro mne je v tomto podstata "blbnuti". Driftovat zatackami, trefovat se do nich abych se nekatapultoval obrubnikem a vyhnul se ostatnim vozum. A nepotrebuju simulaci zahrivani pneumatik a pod. Jde mi o prachobycejnou radost z jizdy. A hlavne pocit, ze jsem to ja, kdo auto ovlada, ze nejsem jenom spolusedici, ktery pocitaci rika zatoc, zabrzdi, pridej plyn.
Jizdni model delany pro gamepady toto neumoznuje. Logicky to nejde, protoze zatoceni gamepadem je necitlive a kdyby se auto chovalo realne, gamepadem by jsi lital ze strany na stranu. Princip driftovani gamepadem stoji na tom, ze do zatacky najedes rychlejc a vsechno ostatni pak za tebe udela auto. Ty se musis akorat trefit a zatocit spravnym smerem. Jo, vypada to celkem pekne jak to auto klouze zatackou, jenomze tvoje zasluha tam neni zadna.
Pro tebe asi radost z jizdy spociva v tom, ze to kolem svisti, rozumim.
-
-
"Zpocatku se vyvojari snazili jizdni model priblizit realite co to slo."
ešte nikdy sme nemali tak dobré simulátory ako DNES (Asseto Corsa, PCars, IR...) A ono jedna vec je snažiť sa a druhá je výsledok toho snaženia, kedysi vznikali skvelé závodné hry ale všetko to boli vpodstate silné arkády napriek veľkej snahe priblížiť sa realite... k tej sme sa priblížili až v posledných rokoch. -
"Dnes se jízdní model přizpůsobuje" = od roku 1997, kdy vyšlo na PSX Gran Turismo
Doplň si vzdělání, odkdy se k závodním hrám používá ovládání analogovými páčkami.
-
-
Midnight Club Los Angeles. Zatím asi nejlépe zpracované arkádové závodění. Nejlepší tuning, možnost se prohánět na motorkách, otevřený živý svět. *9*
-
vychvaluje sana xbox one a na xbox 360 je to strašne orezané ani tie zavody tam niesu čo na ONE konzole
-
Supr, chtel sem dat par dotazu, ale protoze ziju v zahranici, tak me registrace nepusti. Common zijem v 21. stoleti doba internetu a vy ty mate takovou lokalni diskriminaci....
Jinak rict ze se vyvojari "snazili" co se tyce "modelu poskozeni", to je trochu silna kava. Pomackane textury byli mozna fajn na zacatku stoleti. Ale v roce 2014 uz bych kurwa chtel videt opravdove poskozeni!!!! -
-
pomačkamý je samozrejme aj model, nie len textúry ... určite by to chcelo viac ale hra aj tak vyzerá super, hlavne keď zaprší.
-
-
Vyzera dobre, ale to je tak vsetko. Co takhle konecne vyvinou nejaky rag-doll pro auta...
-
-
-
-
jsou tam jen okruhy nebo i open world projiždení?
-
Od pěti? to jste asi prošvihly
-
-
Asi mysleli GMT+0 *4*
-
-
Vcera vecer byl na youtube hlaseny zacatek 9AM, tak ja kvuli tomu vstavam rano a oni to panove posunuli na 10AM a to se jeste ani nemuzu ze zahranici zapojit do chatu *9*
-
-