Přejít na výpis diskuzí
GDS 2013: Jakub Holík - 3D grafika podle Warhorse
16.12.2013 | Redakce Games.cz
84 příspěvků
-
Děkuji Warhorse a panu Holíkovi za skvělou a poučnou přednášku... stejně tak děkuji všem nepřejícným lidem že mi ukázali jací ještě, bohužel, mezi námi žijí omezenci. Jsem zvědav kdy zvednete zadek a půjdete ve svém volném čase a zadarmo někomu něco vysvětlovat, zrovna tak jsem zvědav na vaše BBB hry, když jste se tu konečně dozvěděli, že CE3 je FREE! *8*
-
No warhorse bude propadák, velký voči, malej žaludek
-
-
Miluju vynášení takovejchhle soudů, aniž by z tý hry člověk viděl kus hraní nebo věděl o čem to bude. A jestli to zakládáš na tom rok starým uniklým videu, tak ještě vyřeš vraždu na základě popela z doutníků, krvavý šmouhy na zdi a šlápoty v blátě, Sherlocku :)
-
pritom by stačilo aby prisli s necim originalnejsim, treba rpg ze současnosti nebo sci fi. historických rpg je spousta
-
-
Jasně. A mohli by s tou originalitou zajít ještě dál, a pojmenovat to Deus Ex, Mass Effect, Fallout nebo tak nějak... AAA historický RPG si nevybavuju ani jedno.
-
-
mount&blade
-
-
Mount and Blade je sandboxový mix strategie a RPG. Kdežto Vávrovo RPG je příběhové openworld RPG.
-
-
-
vyjmenuj mi aspon tři relativně známý historický RPG, za posledních, řekněme 7 let
-
-
zaklínač
-
-
hahahahaha ten byl dobrej zaklínač je historická hra asi stejně jako je pong simulátorem tenisu *1*
-
Zaklínač? *1* Nechci ti brát iluze, ale ty kouzla a nestvůry jsou smyšlený.
-
To je jedno, ale chápu, že ty zatím neumíš počítat do tří, jednou tě to naučí
-
-
-
-
Ty máš taky malý žalůdek, proto tě holky nechtějí a nezbývá ti nic jiného, než celé dny sedět u komplu a trollovat na diskusích, aby jsi zahnal pomyšlení na to, jaká jsi zoufalá, ošklivá nula. *3*
-
-
těším se, jak tady budeš brečet že to nakonec zas tak super ultra boží není. Ono to tak totiž s velkou pravděpodobností i dopadne
-
-
Popravdě je mi to celkem jedno, jak to dopadne, ale přeju jim, ať se zadaří. Mě současná herní produkce neoslovuje a proto teď ve volném čase pařím staré Fallouty a Age of Empires 2 a bavím se u toho královsky.
-
-
-
-
I když je engine zadarmo, tak programování zabere čas. Takže když budu mít Bakalu za zády, jako Warehous, a ten mi dá několik milionů na výdaje, abych neumřel hlady a zaplatil nájem, tak se doprogramování taky dám. Nic na tom není, když máš hotovej engine. Já už bych ty jejich Husity měl hotový aspoň 2x.
-
-
Tak šup. Než to vydají, tak už určitě i pětkrát.
-
-
to se jim lehce dela machry kdyz maji licencovany engine, tyhle veci maji vetsinou intuitivni uzivatelske rozhrani a pak jen modelujete jako kdybyste delali ve Wordu nebo excelu.
-
-
Jenže ten engine si většinou tvůrci dost upravují. Navíc modelování v 3d Maxu rozhodně není tak jednoduchý, jako práce ve Wordu... to fakt ne.
Pokud tím myslíš, že model importuješ.
do enginu jako obrázek do Wordu, tak i to je hrozivě zjednodušenej pohled. -
-
tak to urcite do wordu to udelas prec Ctrl+C a do enginu Ctrl+D *3*
-
-
este som nevidel tu prednasku ale ani v udk ani v crysdk ani Unity si model objektu nevytvoris. Zakladne objety sa robia v 3d modeleri - 3ds Max, Maya, MODO su take najpopularnejsie. V pripade charakterov este Zbrush a mozno 3d Coat s Mudboxoom. V nich si spravis 3d model, otexturujes a az vysledok sa importne do enginu kde potom to pouzivas ako assety do sceny. To co tvoris v editoroch tychto enginov je vlastne az vysledna scena, ale aj tak to neni zrovna ako pisanie vo Worde.
-
-
Jak říkal pan Holík !Nepoužívat Mudbox! :)
Zbrush rocks + Maya a 3Ds Max....
Souhlasim engine neni vždy tak jednoduchý, musí se tam ty modely exportovat s animacema a potom více či méně naprogramovat, záleží na tom jaký engine to je. Některé jsou jednodužší jiné jsou těžší. I když některé engine mají jednoduché strt kity se kterýma se třeba dá rychle a lehce vyrobit landscape, jako že se tam vymodelují kopečky a nasází stromečky, které přišly s enginem, ale vlastní obsah se stejně musí postupně natahat. A říká se že dělat si vlastní engine je peklo samo o sobě, takže už jen vytvoření toho enginu je dost velká práce. -
-
*3* A právě proto bude vždy v poptávce rozdíl mezi grafikem / modelerem / lepíčem assetů a programátorem co ti z lejna uplete vlastní bič . Však pokud nejste génius co od rána do noci myslí jen na svůj engine a přitom se stíhá korigovat s vývojem venku , pšenka vám s ním stejně nepokvete . Pochopil to Vochozka , Pterodoni i Vávra.... a proto má nezávislá tvorba potenciál - kvůli tomu že díky několika aspektům , které předvedete funkční v jednoduché hříčce ukážete víc , než ve vysněném nekonečném projektu na který nebudete mít dřív nebo později síly .
80 léta jsou v AAA produkci definitivně pryč a bohužel v tvůrčím procesu jste buď absolutní jedničky (setina procenta všech programátorů - která však existuje! ), nebo prostě ti kdo spolupracují v houfu a klidně "jen" upravují oficiální nástroje do podoby vhodné pro projekt .
Díky bohu dnešní hráče baví hrát i jednoduché hříčky ...
-
-
-
Jedna věc je mít engine a druhá věc dělat hru. Stejně musej pořád dělat tu hru, to jim nikdo neprodá. Navíc podle přednášky z minulého roku si dodělávaj do enginu svoje vlastní
vychytávky. Takže taková sranda to vůbec není.
-
-
Ale s tím já naprosto souhlasím! Jen říkám, že i ten konkrétní případ nebyl přímo o modelování.
-
Sakra, to měla být reakce na C-BEAM. Pardon. To ten mobil! :-)
-
Asi neni dobre divat se na prednasky na znama temata ... Vubec nemam nic proti prednasejicimu, ale tohle jsem proste nedokoukal *3*. Peace. Btw. kdyz na zacatku ukazoval tu kostku - box chamfer nic?
-
-
Šlo tam o to, že ta last-gen krychle měla nějaký počet polygonů a ta next-gen mnohem větší. Čemuž je potřeba zabránit. Aby se grafici nenechali unést.
-
Počkej - nemám teď možnost se na to podívat znovu, ale myslím, že tam nevysvětloval postup tvorby krychle (a dokonce říkal, že se nebude věnovat vysvětliváním nástrojů). Spíš šlo čistě jen o efekt těch tvarů na engine.
-
-
No prave .. on predvedl dva extremni pripady a ten, ktery to vlastne resi nejlip (boxchamfer) nepredvedl. Problem te zasmootovane krychle co predved, je, ze ten artefakt co to udelalo na boku, bude videt i po aplikovani spocitane normalmapy (ackoli znatelne mene). V pohode, je jesny, ze prednaska nebyla o modelovani a uz vubec ne chamferingu ... to byl jen rejpanec *3* Taky jsem na to vydrzel koukat dyl, nez po kostku .. jen jsem to nedokoukal do konce.
-
tá prednáška bola určená pre ľudí ktorý majú aspoň základné znalosti z 3d grafiky, takže vysvetlovať niečo tak basic ako je chamfer by tam nemalo ani zmysel.
-
-
-
Tvl ten tam řekl tolik věcí co se mohou pokazit a jak se to dělá aby to obalamutilo hráče, že mě to bude štvát jakmile to uvidím. Díky tomu borci bohužel vím, na co čumět abych viděl ty nedokonalost.
Snad to rychle zapomenu. -
-
spis my z toho bylo smutno pac v hodne hrach si uz vsimam jak nektere veci jsou perfektne odladene a jine hrozne odflakle pak se lehce pozna kdo to dela jen rychle rychle a premejsli co neudelat pac si toho 90% lidi nevsimne a takhle nikdy zadne perfektni hra nevznikne tu pak musi udelat nekdo kdo je perfekcionalista mozna to pak bude drazsi, ale to je prave ten rozdil jako mezi iPhone a Samsungem, dokonalost chce sve...
-
-
To není pravda. Přece nebudeš vymodelovávat všechny místnosti v domě, když do nich hráč nebude mít přístup. Je to pouhé plýtvání časem. Perfektní hru nedělá to, že má detailně zpracované vnitřky komínů.
-
-
ZAtrace ně proč se mi to v téhle místnosti tak seká ? Aha .... tu je máme perfektně vymodelované jablko přikryté utěrkou v ošatce na stole .
Perfektní hru nedělá perfekcionalismus modeláře , perfektní hru dělá pochopení možností enginu a vlastní přizpůsobení ;)
-
-
-
-
Mít prachy, tak si taky koupím hotovej Engine a pak můžu machrovat, že dělám hru... *16*
-
-
K tomu ti stačí stáhnout GameMaker *3*
-
Cryengine nebo Unity si můžeš legálně stáhnout k nekomerčnímu užití.
Tak se ukaž! :-)
-
-
booože Vávra sa vyvyšuje nad Bioshock Infinite??? :D hahaha...takú hru by nespravil ani keby porodil zlatú rybku....normálne sa mi znechutil. tú husitskú srajdu nech si predáva za 100 českých kačiek na Václaváku rusákom...
-
-
Bioshock infinite ? Myslíš ten těžce naskriptovanej tunel tvářící se jako otevřenej svět s podělanýmm a strašně nudným soubojovým systémem a nepoužitelnými schopnostmi jak hl. hrdiny tak té kundyy s naprosto idiotskýým dějem jinak pěkného herního světa ? Největší zklamání a naprosto těžce promrhaný potenciál..
-
-
no proste klasicka konzolovka no
-
-