Přejít na výpis diskuzí
GDS 2016: Viktor Bocan - RPG systémy a jak je dělat
29.12.2016 | Redakce Games.cz
65 příspěvků
-
To víš, ale on je jako Steve Jobs. Tě zhypnotizuje a nemáš šanci prohlédnout jeho lži a taky ukázal cool pipboye. *1* https://www.youtube.com/watch?v=yvGXCisAaR4
-
Taky jde o to, že ve hrách bez loadingů to nejde udělat jinak, než jedna ku jedné. Ve Skyrimu když vlezeš do dveří, tak si teleportovaný do interiéru, který je mimo mapu. Ve hrách jako Zaklínač 3 a KC nemůže docházet k teleportaci a vývojáři tudíž nemají na výběr a musí baráky udělat stejně velké zevnitř i z venku.
-
Jak už lidi psali: vytváření postavy, zvolení jména postavy, vytváření základny, atd. Ale taky třeba to že můžeš mít společníky, a ti reagují na to co se děje. Pak tam je daleko rozsáhlejší vývoj postavy, narozdíl od zaklínače, kde máš jednu jedinou tři úrovňovou schopnost, která ovlivňuje tvé interakce s NPC, máš v F4 celý vývojový sloupec. V F4 taky můžeš například zabíjet náhodné postavy a svět na pořádně to reaguje, pokud jsi přistižen, pokud se o něco takového pokusíš v zaklínači tak na tebe automaticky útočí stráže s několikanásobně vyšší úrovní, abys nemohl pokračovat hrát. V F4 postavy reagují na to, když jim vykradeš barák před očima. F4 má daleko více funkční ekonomiku než Zaklínač. NPC v F4 něco dělají, i když se na ně nedíváš. V F4 máš daleko více buildů postav, více funkčních způsobů boje. F4 má nejrůznější frakce, které na tebe reagují, zaklínač funkční frakce nemá. To je jen to, co mě napadlo ihned, jsem si jistý, že by se dalo dlouho pokračovat.
-
Kolikrát tomu Todovi chceš skočit na lep? Vždyť totálně kecá už od Oblivionu!
-
Podle mě ani tak nevadí když nesedí velikost vnitřku a vnějšku domu. V těhle hrách je nejnudnější pobíhání po mapě a pokud máš oběhnout budovu 3+1 nebo 10+3 tak to je velkej rozdíl. A nejvíc to vynikne, když jí budeš obíhat po 20. protože za ní je obchod. Souhlasim, že bethesda ty hry odflákává, ale tohle mi nepřipadá jako problém. Mě spíš vadí celková generičnost, běhání za šipkou (o úkolech prakticky nedostaneš jinou informaci než tu šipku) a ubírání obsahu co byl ve starších verzích (zbraně, schopnosti, kouzla atd.).
-
Prosimtě, který z RPG prvků je ve F4 a naopak chybí v zaklínači?
hlavně neříkej tvorba postavy -
To že si doma povídáš s ulepenou fotkou Todda, z tebe ještě žádnýho experta nedělá Blesku.
-
Vis, to ze se nekdo na internetu v nejakem clanku nad necim pozastavuje, vubec nic neznamena. Kdyz budu chtit napisu clanek o presnem opaku, budes se nad tim pozastavovat?
-
Chris Avellone si jen odskočil na pár melouchů. Až budou mít v Obsidianu zase nějaký velký projekt hodný jeho pozornosti, tak se jistě vrátí. *1* A nováčci co dělali Tyranny se docela předvedli.
-
Klasika, zní to pěkně, ale provedení hróza a děs :) Zrovna zlodějský questy figurují v různých článcích kde se autoři pozastavují nad jejich stupidností včetně dialogů :)
Stejně tak Dark brotherhood, stačilo, když mi někdo řekl, že se nikde nemusím plížit, že to můžu vzít Rambo stylem jako on. Už jen to popírá celou existenci té guildy :) A pak třeba vraždění, rád bych si úkoly více užil, ale byl to průměr. Člověk by si řekl, co se na tom dá zkazit..
Naproti tomu, když si vzpomenu na kriminalistické questy v Arcanum, to mě fakt bavilo. -
Čtyřka je skvělá openworld střílečka ve stylu Borderlands. Kdybych nepodlehl Todíkovo prezentaci a nečekal revoluční RPG, tak bych si to možná i užil. Ve výsledku jsem si užil začátek a strávil deset hodin stavěním osady a craftění zbraní, což mě velice bavilo a nelituji svého času, problém nastal když jsem tam nahnal stádo totálně dementních postav a když jsem následně rozebral úplně všechno a musel jsem se vydat do světa a začal kecat s dalšíma postavama a jediná humorná odpověď byl sarkasmus, tak jsem se na to po dalších deseti hodinách s chutí vysral. *15*
-
mohl by někdo hodit link?
-
většina lidí co dělali na FNV už dávno v Obsidianu nejsou, takže nevím, jak by nějakej další Fallout od nich vypadal *13*
-
To zas úplně né. Hlavní questová linie stojí za velký .... Ale třeba vedlejší úkoly za zloděje byli super, nebo průzkum podzemní říše. V tom jsem utopil dost hodin. Dialogy ujdou. Upříměn jediný čeho se bojím, tak toho, že člověk bude pošesté utíkat z vězení. :)
-
Alpha Protocol mam teďka rozehranej a systém rozvoje postavy se z toho, co jsem hrál nejvíc podobá prvnímu Mass Effectu (akorát člověk jako bonus dostává perky vázaný na styl hry), takže nic extra robustního. I gameplay je o hodně akčnější, než bejvá u Obsidianu zvykem (s tim, že se ale dá hrát stealth).
Kdybych to měl k něčemu přirovnat, tak je to taková kombinace Mass Effectu a novejch Deus Exů. Přičemž Mass Effect má lepší akci a Deus Ex má lepší leveldesign a stealth. Ale stejně mě to strašně baví kvůli příběhu a systému reputace u jednotlivejch lidí. Což je provázaný s jedenim z nejlepších systémů role-playe, co jsem kdy viděl. A to myslim opravdu role-playe, ne nějaký povolání z DnD. -
Ale budu tam moci zabíjet dětmi záchody?
-
Jediná přesná definice RPG je to, že se jedná o protitankový granát, videoherní RPG samozřejmě není nijak pevně dané. Definice RPG je neskutečně široká, a svým způsobem nic neříkající, proto má tento "žánr" neskutečné množství podobně nic neříkajících subžánrů, podobně jako třeba žánr strategie, takže pokud bychom se jí řídili, tak dost rychle zjistíme, že téměř každá hra je RPG. V celé definici se jedná o to, že hra stojí na tzv. RPG systémech, viz video, o nic víc nejde. Problém nastává, protože téměř všechny hry tyhle systémy obsahují, a co víc dalo by se argumentovat, že některé hry, které se do pomyslného RPG žánru neřadí, např. ve videu zmíněný Shadow of Mordor a jeho nemesis systém, s nimi pracují lépe než hry, které se do něho řadí. Fallout 4 samozřejmě RPG je a obsahuje RPG prvků velké množství, ačkoliv internetový circlejerk tvrdí opak. Vtipné je, že tenhle circlejerk nemá problém s označováním Zaklínače 3 za RPG, i přesto že má méně RPG systémů než F4.
Netřeba snad říkat, že kdybychom se řídili danou zastaralou definicí roleplayingu, tak bychom museli za RPG označit každou hru.
Doporučuji, dost rychlý útěk z internetového circlejerk hive mind a návrat do reality, který je snad ještě možný, i když následky mohou být trvalé.
Pro zajímavost, jak na houby jsou videohry a věci s nimi spojené definovány, doporučuji poslechnout jeden z Giant Beastcastů z minulého měsíce, kde se je snaží vysvětlit manželce posluchače, která o hrách nic neví, nebo pokud chceš výborně komický příklad neznalosti herních definic a toho jak fungují, doporučuji přečíst tvůj komentář. -
„Fallout 3 je oproti tomu klasická Bethesdovina, která vám předloží mraky generovaného obsahu bez nějaké vnitřní logiky. Je to také zábava, ale nic víc. FNV je oproti tomu reálně fungující svět.“
Tesat do kamene, ale čtyřka mě stejně dost bavila. Asi už stárnu... -
Dělá machra a hajzl má na chodbě....
-
Ukázaná platí *3*