Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Ja vazne nektere lidi tady nechapu.Jedna se o projekt,ktery vytvorilo par desitek nadsencu z ruznych koutu sveta v jejich volnem case.
    Pravdepodobnost,ze to dotahnou do konce byla opravdu miziva a presto to dokazali,je to zdarma a stejne se porad najdou taci,kteri budou kritizovat co to de.
    Vytky,ze dnes uz to po vizualni strance vypada zastarale bych chapal u komercniho produktu,ale ne u modu zdarma,ktery v sobe zahrnuje stovky hodin prace par nadsencu.
  • Ať mi tu nikdo nevykládá, že Half-life je Forrest Gump bez děje a podobné nesmysly. Příběh HF je jeden z nejpropracovanějších, nejlepších monster-horor sci-fi námětů, které jsem v počítačových hrách viděl. Je to sci-fi a jako každé dobré sf vyžaduje zapojit mozek, spojit si věci dohromady, fantazii, domyslet si konsekvence nebo vzít si ponaučení. Pro shrnutí dosavadních informací o příběhu doporučuji stránky:
    http://oblacek.sh.cvut.cz/half-life
    • Horst Fuchs:
      Opravdu by sis měl prečíst tohle! http://oblacek.sh.cvut.cz/half-life/historie-half-life/ Hned první odstavec ti vysvětlí co jsou Vortifgauti zač a proč jsou v HL2 spojenci!
    • Presne ,pro mě jeden z nejlíp propracovanejch světu co sem ve hře viděl a právě to že si člověk musí nějaký věci domyslet to se mi na tom líbí .Názory škarohlídů už neberu vážně .Přece jenom kazdymu se to líbit nemůže ;-) a právě to mlčení postavy se mi líbí takhle to je jako bych to fakt hrál já ,a v duchu sem svým způsobem odpovídal za něj ,nevím jak to mám smysluplně napsat :-D
    • USER47
      On je trochu problém především s vyprávěním toho příběhu. Celý to stojí na spojování informací z nějakejch zapadlejch nástěnek a útržků, což zejména ve dvojce nedává smysl.

      Potkáváš plno lidí, který tě komandujou udělat to či ono, přesto ti neřeknou ani prd o tom, co se děje. A Freeman je samozřejmě němej (podle mě od začátku blbý rozhodnutí, se kterým už v týhle fázi bohužel nejde nic udělat), takže se ani zeptat nemůže. Meh.

      Jinak ono ani po tom pospojování všeho co tam je (a v případě mnoha fanboyů i domyšlení toho co tam není) příběh Half-Lifu není nějaký veledílo, jako spíš celkem standardní sci-fi pohádka o invazi doplněná spoustou nepodstatný omáčky, aby to působilo propracovaně.
      • Kritizovat příběh HL série je podle mě více než zbytečné. Co jako z toho teďka? Podle mě naprosto zbytečné příspěvky...
        • USER47
          Určitě ne zbytečnější než ten tvůj:).
          • Ten můj byl aspoň krátký a nikomu neukradl více než 5 sekund života. *7*
      • kostejnesmrtelny
        Jen tak pro zajímavost: jaký konkrétní jiný vyprávěcí mechanismy bys teda vzhledem k žánru využil, kdyby bylo po tvým?

        A ještě bych rád věděl, co ti konkrétně nebylo třeba v HL:2 jasný, co bys potřeboval vysvětlit, abys věděl, co se děje. Myslím, že mám dvojku po všech těch zahráních docela zmáklou, tak bych to rád porovnal...
        • USER47
          Vyprávěcí mechanismy by měly bejt kompatibilní s prostředím, ve kterým se nacházím. Ve dvojce přijedu do města, nevím kde jsem, kdy jsem, co se kolem děje, přesto se od žádný postavy nedozvím dohromady nic. Každej mě jen nejdřív zahrne hromadou ptákovin typu "Omg, Freeman, všichni tě hrozně uctíváme, teď si vem vznášedlo a jeď do místa X, kde zabiješ miliardu Combine". A ty ani nemůžeš říct "WTF is Combine and why should I care", protože prostě proto.

          Očekává se od tebe, že si informace nalezneš pixelhuntingem nad nějakým útržkem novin pohozeným v koutě, případně návštěvou bláznivejch fanstránek, kde polovina backstory je spíše zbožným přáním fanboyů a interpretací toho, co pronesl někdo z Valve, než něčím, co je opravdu ve hře. Nutnost hledat klíčový informace v prostředí prostě nedává smysl ve městě plným lidí, kde by tě mohla uvést do obrazu každá z desítek NPC, na který v průběhu hry narazíš.
          • Přesně tak!
            To o Forest Gumpovi jsem psal já a trvám na tom.

            Probouzím se ve vlaku a bůhvíproč se mi zdá o chlápkovi od vlády, WTF?
            Přijedu do haluzáckýho města. První co vidím, moji nepřátelé z prvního dílu tu jsou nejenom zadobře s místníma, ale navíc zametaj chodník, WTF? Dovídám se, že městu tvrdě vládne jakési Combine s jedním bývalým zaměstnancem Black Mesy v čele, kterýho bůhvíproč podporujou mimozemšťani, WTF?
            Ačkoliv nejspíš všichni kolem dobře vědí, že jsem byl X let hibernaci a nemám šajn o co tady kráčí, tak jediný co se od nich dozvím je, "Jůů, ty jsi ten Freeman, tak pojď tam a onam a pomož nám tam s tím a tím." ale cokoliv vysvětlit je ani nenapadne, WTF?
            Dostávám se mimo město kde kromě hlídek Combine neustále potkávám nejrůznější mutanty zombies a další divnou havěť, která útočí na všechny včetně Combine, WTF?
            To nejlepší na konec. Když se mi nakonec podaří vyhodit do vzduchu věž hlavního padoucha, tak nezemřu v explozi jako pravý hrdina, ale zachrání mě moji bývalí nepřátelé z jedničky tak, že se teleportujou ke mě do věže, levitujou ve vzduchu, použijou jakýsi voodoo a teleportujou nás všechny pryč, WTF?

            Tohle u mě není příběh, ale béčková splácanina, kterou se ani nijak nesnažili nějak vysvětlit. *16*
            • petrlik:
              A o čem tady asi tak píšu? Přečti si můj příspěvek ještě jednou a tentokrát pečlivě. :D
              Ale pokud máš odpověď na všechno řekni mi, proč se teda sakra Freeman prostě a jednoduše těch lidí nezeptá nebo jim alespoň neřekne, že je úplně mimo. Podle narážek Alyx němej Freeman nejspíš není. :)

              MR.sugar:
              "Combine ho prostě obalamutili." Nesmysl. A tos přišel jak? Naopak ten chlápek vypadá, že velmi dobře ví co dělá. Vortigaunti - Pořád jsi nevysvětlil proč na tebe v jedničce útočí a tady najednou pomáhaj odboji, tj. bojujou za opačnou stranu. To jako celá ta armáda z jedničky najednou změnila názor? :D Havěť - to taky nedává moc smysl, proč by emzáci s jejich možnostma a výbavičkou dovolili aby jim ty mrchy jen tak likvidovali jejich Combiny a ještě si obsazovali celý města jako byl Ravenholm? A co to voodoo v závěru? Pokud mají ti Vortigaunti takový schopnosti proč už sakra dávno toho Greena a emzáky nezlikvidovali? Stačila by taková teleportace partičky do jeho kanclu, pak ten jejich elektrickej útok a šupkyhupky se teleportovat zpátky domů. :D A určitě mi vysvětlíš i to fantasmagorický teleportování pána s kufříkem v jedničce. :D

              calwin: Že tu nablblou béčkovou story nechápu jsem ale nikde netvrdil, jen poukazuju na to jak hloupě celej ten příběh vypadá. Co hůř, když Freeman neřekne ani bé a jde bez vysvětlení bojovat jak tupá ovce je to vážně k smíchu.

              Jinými slovy, jsou to všechno jen dohady, člověk si jen domýšlí a to je u hry kde se vyskytuje tolik podivností velká chyba. HL je očividně hra zajímavá, ale s příběhem děravějším nežli ementál. Je vážně dojemný jak se to snažíte za každou cenu obhájit. *3*
            • calwin
              ak si nepochopil tak otvorenie diery zapríčinilo deštrukciu ľudstva a to sa teraz sústredí do "ghet" ako je city 17... to že sú tam barnie a zbytok bývalého mesa týmu tiež nie je náhoda aj to že Gman poslal freemana práve tam... pretože v 17 je najväčšia citadela a práve tam zaznamenali že sa deje niečo naozaj podivné... barnie bol v prestrojení a pracoval pod black mesou na nejakej "tajnej misii" ... zapríčinením Gmana sa freeman dostal na správne miesto v správny čas a black mesa ho odchytla. a freeman je vedec to by mohlo dostatočne ospravedlniť že mu nikto nič nepovedal... od prvej chvíle je úplne jasné čo sa v meste 17 deje a kto je combine mu vysvetlené bolo... zbytok zapríčinil on sám tak on sám musel dobre vedieť čo to obnášalo...
            • Ty tu hru prostě nepochopíš,nemáš na to, tak se o to už ani nesnaž.Mr.sugar a petrlik to myslím napsali jasně! Takovýhle FPS jako HL se hold už nedělaj a to je velká škoda
            • http://oblacek.sh.cvut.cz/half-life/
            • když už tvůj mozeček nekodážeš vyčíst příběh ze hry HL, HL2 + Ep1,2 tak si aspoň neco zjisti například tady jak už tu byl zmíněno než tu zažneš placat kraviny... HL 1 so očividně ani nehrál jinak bys věděl že Gornod nemůže vědět co se stalo na planetě Zemi když byl od událostí v Black mese až do onoho tvého zmiňovaného zjevení ve vlaku uvěznet G-Manem ve stázi a tudíž ani nemohl vědět co se stalo... Ostatní lidé které potkáš během hry tuto zkutečnost nevědí tudíž z tebou vedou dialogi v domění že jsi na planetě byl události prožil a tudíž víš co se stalo...
            • Omg. V prvé řadě je vše dostatečně vysvětleno. Mimozemštani nepodporují Breena, ale Breen podporuje je. Je jen jejich loutka, Combine ho prostě obalamutili. To je ve hře dobře vidět. Možná to tam neni přesně řečeno, jako nějakýmu blbečkovi s IQ 28, ale je to prostě vydedukovatelné z jednání Breena, z jeho řečí atd. Ohledně Breena (a 7 hodinové válce)je více vysvětleno i od Eliho a něco málo i v EP2.

              Ohledně Vortigauntů, tam to musíš vypozorovat. Zatimco ty s těma "postrojema" jsou prostě ve službách Combine (uklízí město atd. ale už neutočí a to díky tomu, že Combine je přes ty postroje ovládá), ostatní bez popruhů jsou vysvobozeni a jdou za odplatou.

              A proč nějaká havěť útočí na vše, včetně Combine je taky jasný. Jedná se o úplně jinej druh a podobná věc byla k vidění i v prvním HL (např. bullsquid vs. headcrab).

              Ano, tady u tý hry zkrátka musíš myslet a pozorovat, jinak nic nepochopíš. Nenalejvaj ti to do hlavy skrz dialogy jako cvičený opici. Pokud ti tohle vadí, neni to nic pro tebe.
          • Ano, ano a ještě jednou ano.
            • Hanzales
              Horste: ... ! ... ....sakra :)
          • To právě utváří super atmosféru když tě hodej do situace o který nic nevíš a ani gordon to vlastně neví ,nevím hold máš na to jinej názor.
          • GlaDOS
            Asi jsem hrál úplně jinou hru, než ty. Informace o příběhu jsem na netu nevyhledával a přesto mi ten herní dává smysl. Co jsi nechápal na potyčkách ve městě? Snad každý pochopil, že jde o vzpouru a vzbouřenci se postavili proti Combinům. A ten tvůj příklad "WTF is Combine and why should I care" je dosti mimo. V žádné hře nemůžeš říct "se*u na vás, jdu dom". Myslím, že problém je jinde, než ve hře. Taky bych uvítal, kdyby Freeman občas otevřel hubu, ale i jiné němé FPSka jsem přežil a u série HL se příběh dal pochopit přímo ze hry. Toť můj názor.
            • USER47
              Můj původní příspěvek byl právě o tom, že tenhle typ skládání příběhu není vhodný do hry, kde potkáváš desítky NPC. Tohle může fungovat v Portalu, kde jsi sám a nic jinýho ti nezbývá.

              Ovšem nutnost dedukovat si základní zápletku z útržků novin, když kolem tebe pobíhá patnáct zjevně informovanejch NPC, je spíš k nasrání.
            • GlaDOS
              Když si to tak zatvrzele myslíš, tak ti to těžko rozmluvím. HL2 nepřekypuje informacemi, ale rozhodně dostatečně vysvětluje tvé počínání. To, že ti nevybleje úplně všechny informace je vhodné pro budování atmosféry. V Portalu taky nevíš, kdy se děj odehrává, kdo komplex postavil (alespoň v jedničce), kdo je vůbec Chell. Já tedy nepotřeboval vědět, kdy se děj HL2 odehrává. Pokud jsi ale hru a epizody opravdu hrál, tak nemůžeš tvrdit, že nevíš, kdo jsou Combine, ani kde se nacházíš a proč bys měl pomáhat. Protože to je hrou vysvětleno, částečně skrze dialogy a částečně si to hráč sám vyvodí z důsledků. Já jsem za to rád. Nemám rád, když do tebe hra tlačí příběh horem spodem. V HL musíš zapojit trochu taky uvažování. Nikdo ti přímo neřekne, proč byl odboj založen. Když ale zapojíš rozum, tak ti docvakne, že když je založena velmi tvrdá mimozemská diktatura, tak vždy proti nějaké diktatuře vznikne opozice. A ve hře je zmíněno, že tuto opozici nakopl právě příchod Gordona. Takovým skládáním informací si dokážeš vysvětlit spoustu věcí, ale ty už tu rozepisovat nebudu.
            • USER47
              Ano, ze hry se dozvíš, že ve městě jsou vzbouřenci a ti se postavili Combinům. Tím to víceméně hasne. Nikdo ti neřekne, co jsou Combine, kdy a kde se vlastně nacházíš, proč bys měl pomáhat odboji či cokoli jinýho.

              Hra by měla motivovat člověka k postupu za pomoci vhodných informací. HL2 k tomu nijak nemotivuje, prostě tě postaví do koridoru s velmi vágním představením settingu a ty jednoduše nemáš možnost dělat něco jinýho než jít dopředu, i když vlastně ani nevíš proč.
    • Amylee.Anderson
      Už u víc osob jsem viděla, že místo HL píšou HF, coto?
      • protože neví, jak se dělaují zkratky.. vzhledem ke kvalitě některých příspěvků zdejší diskuze nic překvapivého. *1*
      • Asi se to plete, ono to "f" na konci slova half pusobi trochu vyrazneji nez to "l" ve slove life, takze pak clovek nejak automaticky napise HF misto toho, tot ma vedecka teorie *1*
  • Urug
    K hraní je třeba pouze Source SDK, ten je dostupný zdarma od té doby co je TF2 F2P, čili není třeba vlastnit ani Source hru.
    • Pokud se nepletu, tak Source SDK bylo Free dávno před tím než vyšlo TF2. Bylo to na steamu volně ke stažení, takhle to dělali lidi co neměli na steamu žádnou hru a chtěli hrát třeba F2P Zombie Master nebo Zombie Panic: Source.
  • Z nějakýho nepochopitelnýho důvodu sem před pár týdny zapnul původní HL2 a pěkně si ho dohrál až do konce a královsky sem se bavil. Grafika i na dnešní dobu skvělá a hratelnost úžasná. Na poličce se mi válí spostu novějších her, které nemám dohrané nebo rozehrané, ale žádná z nich mě tak nebavila. Nevím čím to je, prostě HL feeling má v sobě neco kouzelnýho.
  • Holy SHEET...
    Po 8mi letech vývoje je to tady! Wooooooooot.
  • Robotron3
    Z čistého nadšení a zadarmo, ne právě jednoduchá věc, ba přímo náročná. Sou to borci.
  • Hanzales
    Ty jo jako já se teď zmůžu asi akorát na "ááááááááááááááááááááááááá" Pro mně je to jedna z nejočekávanějších věcí za poslední roky. V tuhle zprávu jsem snad už letos ani nedoufal a ono Bác!
    • když jsem viděl scénu z "blast pit" tak to ve mě rozbušilo srdce... jako malej kluk jsem se v tom levelu strašně bál
      u mně je Half-life nejlepší hra všech dob
  • No, Half Life 1 sem dohrál 13krát, takže se nebojím toho, že bych zapoměl na nějaké scény. *3*
    • to já spíš HL 2 - ten jsem dal teda asi jenom 10x ale i tak to je můj rekord
    • Hanzales
      Tak já budu pěkný magor, já ho dohrál úplně dokonce taky zhruba 15x, ale po ten xen jsem si dal HL1 snad i 60x a myslím, že bych tu hru celou nakreslil na papír (seshora) :D
    • Lawliet
      Pěkný výkon *4*, škoda že mam fotogenickou pamět ani oblíbené filmy neskouknu víckrát než 2x *15*

      Na hru se těším, nedohrál jsem ji a poprvé ji hrál u kamaráda na počítači kde mě ta hra hodně chytla :) tak snad..! se spolu znovu utkáme! *1*
      • http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/fotogenicky
        • Adam_M
          to mike731:Ano je nám jasné že myslel eidetickou paměť...
          • Lawliet
            Ano přesně tu taky se koukám že jsem napsal fotogenickou místo fotografickou ,,.. *7*
    • Nápodobně.
  • No jo, tady jde strasne videt, jak se nazory na hry lisi a je to strasne subjektivni. Nekomu ta hra nepripada dost dobra a dokonce ji pripisuji mnohem horsi hodnoceni, nez treba u Far Cry, ktery vysel ve stejnem roce. Pro me HL2 (+episode1, 2) je nejlepsi akcni hra stoleti a nic lepsiho jsem zatim nehral. Uz mam pomerne dost let a hry se odsunuli na vedlejsi kolej, ale sem tam si najdu cas a par hodinek mesicne si zaparim. Jinak velka skoda, ze tolik otaleji s pokracovanim, jestli nekdy vyjde, budu mezi prvnima, ktery si HL3 poridi, vezmu si v praci tejden volna a zavzpominam mladi
  • Taktéž jsem fanda série HL a každý díl prožívám, jako by se skutečně stal *15* Pravda, když jsem byl menší a ke kompu jsem se teprv dostával přes kamaráda, viděl jsem HL Blue Shift, ale nijak mě to nebavilo. Po x letech vyšel HL2, tak jsem to zkusil a uchvátilo mě tak, že jsem si řikal, že by byl hřích si nezahrát předchozí díly. Nakonec jsem koupil na steamu HL Complete a těch peněz nelituju. Krom pár jiných her (asi jedna :D ) je to další hra, kterou můžu hrát každýho půl roku od začátku do konce a myslím si, že mě to snad nikdy nepřestane bavit :D

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit