Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Zacal bych uz rokem 92 a omezil to na pc platformu. Nekdy po roce 2000 zacal jeji upadek. Imho to souvisi s (prehlizenym a nedocenenym) rychle rostoucim vykonem a s tim i spojene rychle rostouci naklady na hry, ktere donutily vyvojare orientovat se na vysoke prodeje, tedy cilit na masy a tomu prizpusobit gameplay.

Dokladem je remake xcomu, ktery z dobre hry udelal hru sice hezci, ale horsi co se hratelnosti tyce. Pritom ta hratelnost by sla rozvinout a vylepsit. Jenze by se stala nehratelnou pro masu povrchnich hracu, kteri hledají jednoduchou zabavu, neprodavala se a nevyplatila.

Cesta jak z toho ven je kaslat na vykon, delat mene nakladne, ale o to propracovanejsi hry, proste se vykaslat na tu masu povrchnich hracu, kteri maji orgasmus z grafickych efektu a rostouciho rozliseni, kterym nevadi stagnace az degradace hratelnosti her. A chapat, ze tohle neni cesta pro masovy konzum, ale pro fajnsmekry, kteri maji nizsi kupni silu. Tuto cestu imho nejlepe naplnuji indie tiuly, ktere maji potencial rozvijet a prichazet s novymi koncepty hratelnosti. Od AAA titulu je nerealne neco takoveho ocekavat.

Jsem rad, ze jsem byl herne aktivni v dobach, kdy vychazely ty nejlepsi hry, ktere jsou dnes pro vetsinu novych hracu nepristupne pro jejich zastarale zpracovani. Je mi jich uprimne lito, protoze prisli o mnohe.
  • mdkGT
    Jak ktere, u nekterych her te doby se zub casu zasekl poradne, nedavno jsem si na GOG koupil Master of Orion, konkretne druhy dil, ktery je z roku 96, a zhrozil jsem se jak pixelove to je. Ne ze by se to nedalo hrat. Kez by nekdo udelal remake, jen v lepsi grafice.
  • Konkrétně Alphu sem minul - ale velmi brzy napravím a to sem hrál jedničky, trojky, čtyřky. Musím říct, že ze čtyřek sem byl nejprve nadšen na normal kterej sem lehce vyhrál, tak sem dal těžkou obtížnost a zjistil že se to nedá vyhrát v časovém limitu pokud je člověk obklopen ze všech stran ostatníma civilizacema kvůli nesmyslné kulturní "přetlačované".

Trojky byly asi nejlepší, ale ty sem zas na hard dal docela snadno (stačilo zaloadovat při vzpourách měst).

Jinak sem zkoušel nějaké opravdu staré hry nedávno a hodně jich opravdu zestárlo ale právě ty z éry 95+ jsou bez problému hratelné dodnes včetně třeba toho Spellcrossu.
  • mdkGT
    Z tohoto zlateho veku herni zabavy ziju dodnes :( Ja si ani nedokazu vzpomenout jestli me za posledni 3 roky nejaka hra na PC dokazala zabavit na dobu delsi nez 10h. Jo ted jsem si na jednu vzpomel, Path of Exile od nejakych kluku z garaze. Je mi z toho vseho smutno.
  • Období 95-2002 bylo zřejmě na velmi dlouhou dobu to nejlepší období herní zábavy. Dodnes dokáží hry z téhle doby bez problémů převálcovat cokoli nového Fallout, Albion, Tyrian, ale i počátky Call of Duty v MoH.... vyměňte tomu grafiku jako to udělali u Halfa http://www.postavy.cz/novinky/black-mesa-half-life-znovu-v-plne-sile/ a cokoli dnešního musí zalézt pod koberec.
  • maros.goc
    Tak krasne s laskou napisany clanok ze som mal chut si tu hru zahrat a to stratégie absolutne vobec nehravam :-)
  • mdkGT
    V te dobe to byl jeste MicroProse.
  • mdkGT
    Nejlepsi strategie podovna Civilizaci, ja osobne ji dokonce stavim vyse nez originaly Civ 1 a 2 ze kterych tvurci cerpali (vim ze civ1 a 2 i Alpha C. tvorili stejni lide). Cela Alpha Centauri ma takovou tajemnou atmosferu, kterou proste Civilizace "ze zeme" nemaji.
    Dale zajimave, jasne profilovane a navzajem zcela odlisne frakce s osobitymy vudci, kdy hra za jakoukoli z nich je (nebo muze byt) zcela odlisna.
    U teto hry jsem stravil tisice hodin a nejspise marne doufam ze jednou vznikne dustojne pokracovani.
    Alpha Centauri (GOG) ma na mem disku, stale sve misto :)
  • Zakharovi akademici byli stejně nejlepší frakce.
  • Úvodní obrázek jsem měl na plakátu, na opačné straně byl kostlivec, ze kterého jsem měl jako dítě strach :)
  • osobně jsem měl problém, že hra byla v pozdějších fázích prakticky nehratelná, protože po odkliknutí tahu jsem čekal klidně 20 minut, než proběhl tah protivníků. To byl podle mě základní nedostatek, který si očividně nikdo nepamatuje (nebo nezažil?).
  • Moc pekny clanek.
  • http://www.gog.com/game/sid_meiers_alpha_centauri Tu je odkaz, dal som namiesto komentu novú reakciu
  • Za tých 6 doláčov je i s datadiskom - za jednu z najlepších ťahových stratégií vôbec je to prakticky zadarmo.
  • Nedávno byla ve slevě asi za doláč a půl, ale i tak, 6$ není zas taková hrůza... http://www.gog.com/game/sid_meiers_alpha_centauri :)
  • prudislav
    SMAC byla super hra , obvzlášť s datadiskem
    BTW: série Call to Power nemá se Sidem Meyerem a firaxisem vůbec nic společnýho , tu udělal Activision v době kdy sid a spol zakládali firaxis a než si vybojovali práva na jméno civilizace
  • As the Americans learned so painfully in Earth's final century, free flow of information is the only safeguard against tyranny. The once-chained people whose leaders at last lose their grip on information flow will soon burst with freedom and vitality, but the free nation gradually constricting its grip on public discourse has begun its rapid slide into despotism. Beware of he who would deny you access to information, for in his heart he dreams himself your master.
  • Pana beka.. presne som minule frajerke o Alpha centauri hovoril aka to bola pecka.. sice som ju nehral tak vela ako Civilization alebo Heroes of MM alebo dalsie legendy.. na tu dobu som nehral nic ine iba Alphu.. potom som to niekde stratil :( a bolo po alphe.. asi si ju kupim a doplnim zbierku svojich legendarnych oblubenych hier :)

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit