Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Toledano hovoří plamenně a dost idealisticky ... .... jako (každá) žena na vysoké pozici .
    Ano . Ne nadarmo se říká že nižší management má za úkol především chválit ten vyšší ,aby pak ten byl uspán svými úspěchy a neškodil ve výrobním procesu .
    Akce nažeňme ženy do zatuchlých kobek s nekonečnými přesčasy může začít ....
    *3*
  • Viděl jste někdo jistý díl seriálu "Jistě, pane ministře", kde se snažil prosadit kvótu pro ženy ve státní zprávě? Tak urputně o to ministr bojoval až nakonec tajemníka Humphreyho porazil a když šel říct tu slavnou novinu první kandidátce na postup do vyšší ligy tajemníků, tak ho vyfackovala s tím, že jde jinam a že se ho o to neprosila *15*

    Pokud by do herního průmyslu ženy chtěly prorazit, tak tam jednoduše prorazí. Nehledejte v tom žádnou vědu, navíc úspěšných novinářek či vývojářek taky není zrovna málo.
  • x_ander
    Nedalo mi to a vytvořil jsem krátký dotazník pro slečny ohledně počítačových her. Sem ho zatím postovat nebudu, protože by ho zavalila beztak hromada trollů :). Ale pokud mi to vyhodí nějaké výsledky, dám vědět, jak to dopadlo.
    • x_ander
      Podělím se o jeden zajímavý názor slečny z dotazníku, která popsala, jak si představuje hru pro ženy: "Hra o chlapech - jak se chovaji, skutecne udalosti ze zivota a zkusit si to prvne prozit ve hre. treba nastane nejaka situace (napr. hadka) a zena ma 2 moznosti jak to vyresit. Musi se ve hre rozhodnout, ale zaroven muze videt, co se stane...".

      Upřímně, klidně si hru podobného rázu umím představit například ve stylu Heavy Rain.. no proč ne...
  • To, že většina studií je hlavně mužských, je dle mého názoru dáno tím, že muži v ČR začali hrát hry dříve než ženy. vzpomínám na doby kdy jsme hrávali na C64, Amigách atd a holky nás měli za malý kluky :)( stále jsme, ale umíme to maskovat). A tahle skupinka hráčů se ve větší míře dostala k počítačové grafice a programování. S tím souvisel i výběr škol pro budoucí povolání a následné uplatnění v herní branži. Herní studia ženy potřebují stejně jako kytky. Přítomnost žen na pracovišti napomáhá lepší pracovní morálce a celkové hygieně firmy :) ( předpokládám, že někteří pracovníci by se snad častěji koupali, pokud by se na pracovišti nacházely ženy :D ). Chápu ženy, že se samotné do čistě mužského kolektivu nehrnou, protože se obávají údajného sexismu. Hodně taky záleží na povaze ženy, měl jsem kolegyni, které nedělalo problémy si vzít do práce hluboký výstřih a krajkovou podprsenku (zde jsem si mohl stěžovat já, že mi kazí pracovní morálku :D) Samozřejmě, vždycky se najde někdo kdo se jim bude chtít dostat do klínu, ale s tímto se můžou setkat všude.
    Jeden z možných důvodů, proč není moc žen v herním průmyslu (nepočítám finanční oddělení) je ten, že jich kroky spíše míří do průmyslového / web designu, film atp.
    Dalším důvodem je to, že firmy nedělají takové hry na kterých se chtěli podílet. Tohle by byla zajímavá otázka do diskuze pro ženy. Na jaké hře by chtěli pracovat.
    Na závěr bych dodal.
    Holky nebojte se, my nekoušeme ........ :)
    jen žužláme... (ale to už je jiný příběh) :)

    v diskuzi se hodně omílá téma - ženy hráčky / ne hráčky.. může mi někdo vysvětlil jak to souvisí s tím, že není moc žen ve vývoji her. Znám kolegy, kteří pracují jako herní vývojáři a hry nehrají.
    • Robotron3
      Že se ženy nehrnou do herního průmyslu a vývojářských firem podle mě není vůbec dáno nějakým sexismem jako prostým faktem, že je to tak nezajímá (zvláště ta technická stránka her). Třeba se dívám hodně na youtube tutorialy o programování her od amatérských a indie vývojářů a ze sto lidí, je tak jedna žena a ostatní muži. A v týhle sféře těžko někdo může tvrdit, že za to může sexismus a špatné prostředí ovládané muži, protože ty hry vytvářejí sami doma jako koníček.
  • Zayl
    No už se těším až se vlny žen zvednou od solitérů a bejeweled a půjdou makat do průmyslu. Moje babička si občas zahraje na telefonu hada. Pomalu abych ji začal považovat za hardcore hráčku. Protože zmiňované studie to tak dělají.
    Proč sem taháte statistiky které jsou pro core hry naprosto irelevantní? Já měl za to že se bavíme o AAA titulech pro hlavní trh a jejich vývojovém prostředí.
  • no podle me hra pro zeny uz vznikla, je to MMO, poctem hracu strci vsechny ostatni do kapsy a jmenuje se Facebook
  • x_ander
    Lukáši, k těm hrám, které by jako cílovku měly mít ženy:

    Jak by teda měla vypadat hra, která by byla zaměřená na ženy? O pár komentů níž píšeš o "idiotech, které je pošlou hrát Sims". A já měl za to, že zrovna Sims jsou naprosto typickou hrou, kterou spousta holek hraje (když už jsem se potkal s holkou, která hraje, ve většině případů to byli právě Sims). Z tvé věty mi přijde, jakoby Sims měli být pro tu holku urážkou. A proboha proč? Jak by teda měla vypadat hra, jejíž cílovkou jsou ženy a dívky? Je asi zřejmé, že CoD nebo FIFu moc holek hrát nebude. Holky (většinou) rády adventury, věci s příběhem, nějaké RPG, pak třeba ty Sims, paradoxně (k těm sexistickým věcem) Tomb Raidera... Já myslím, že her, jejíchž cílovkou jsou (i) slečny je tu dost. Pokud pomineme ty "typicky mužské" jako jsou právě sporty nebo akce (hlavně válečné) tak zbývá pořád tuna her.

    Na jednu stranu chceš, aby se zbořily stereotypy (holky si hrajou s panenkama!) na druhou stranu chceš, aby vznikaly hry, jejichž cílovkou budou ženy. No já říkám proč, ne? Jen by mě zajímalo jak by ta hra měla vypadat. A to myslím zcela vážně, tímhle nechci rýt. Jak by vypadala hra pro ženy? Řekněmě nějaká romantická adventura ve stylu telenovely? Jako představit si to umím, ale kde je pak to boření stereotypů? Na jednu stranu je tu snaha, abychom neškatulkovaly holky, na druhou stranu jim chceš dát hry, které budou jenom pro ně, čímž opět vytvoříš škatulku. A když se nad tím zamyslím, tak zorvna Sims jsou takové pokročilé "hraní si s panenkama".

    Klidně jsem pro, aby vznikaly "hry pro holky". Ale je třeba si uvědomit, že ty "škatulky" tady budou vždycky. Zrovna včera jsem já koukal na Zero dark thirty, zatímco přítelkyně koukala na Deník princezny 2. Protože vzájemně by nás ty filmy nebavily. Je na tom něco špatně? Ženy jsou ženy a muži jsou muži - vždycky tam budou rozdíly, vždycky budou škatulky. Samozřejmě je pak tak velká řada "společných" zájmů. Jiný večer jsme zašli s přítelkyní na Hobita, ten nás bavil oba.

    A stejně u her. Muž si zahraje CoD, žena bude hrát "hru pro ženy". Druhý večer oba stráví společně třeba u Broken Swordu nebo Mass Effectu. A proč ne? Ty škatulky tu budou vždycky, ale nikdy nebudou pevně uzavřené - určitě se najde i řada holek, co si dá Cod a kluci, co hrajou Sims. Jen by mě zkrátka zajímalo to, jak by měla vypadat hra pro ženy, která ti na trhu chybí...
    • janchor
      To se musíš zeptat těch žen. Což herní průmysl podle těch ohlasů obecně moc nedělá.

      Za sebe mi na trhu dlouhodobě chybí (ve smyslu, že je jich málo - ne že neexistujou) hry, který necílí více či méně okatě na chlapce v pubertě. Takový pak můžou oslovit leckoho, včetně žen různýho zaměření a vkusu.

      Sims jsou ostatně věc, která nebyla designovaná pro nějaký konkrétní publikum (a Wright musel dost bojovat, než svůj nápad prosadil). Když se pak ukázalo, že výsledek baví spoustu děvčat, dostalo to zpětně nálepku "hry pro holky". Škatulky tady jistě budou vždycky, ale můžeme se odnaučit do nich někoho tlačit na základě falešnejch stereotypů a generalizací (holky = panenky, telenovely..).
      • Zayl
        To jo.

        Jen všechny sportovní hry, všechny simulátory, všechny strategie, všechny adventury, všechny tycoony....

        Větší hovadinu si fakt říct nemohl. Zrovna nedávno když jsem hrál Panzer Corps jsem si říkal jak neuvěřitelně cílené na pubertální mužskou mládež to je.
      • x_ander
        V tom máš asi pravdu, možná by se herní průmysl měl zeptat žen, jakou hru by chtěly. Problémem možná bude i to (a že už to tu zaznělo), že u spousty lidí (a právě především žen) jsou hry stále ta "pokleslá zábava pro uhrovité klučíky", takže vlastně žádnou hru ani nechtějí. Pravdou ale je, že zrovna nějaká úspěšná "hra pro holky" by tohle mohla změnit a spoustu holek by přivedla i k dalším hrám.

        Ale imho na trhu jsou kvanta a kvanta her, které necílí na chlapce v pubertě. Trošku mi některé ty názory přijdou, že holky hráčky se moc nehrnou proto, že by na ně ze všech stran útočily ty puberťácké hry s prsatýma holkama, což je odradí. Což je blbost. Těch her cílených více či méně okatě na puberťáky, není tolik - v porovnání s objemem her celkově. Jasně, máme tu Dead or Alive, Bloodrayne, Bayonettu, Lollipop Chainsaw, Red Alert a samozřejmě další, které opravdu útočí na ony "puberťácké pudy". A je jasné, že tohle holky odradí. Paradoxem je pak ta Lara, která je už od svého vzniku považována za největší herní sexsymbol, a zrovna Tomb Raider je u slečen dost oblíbený. Ale to jen tak na okraj.

        Co chci říct je to, že vedle výše uvedeného typu her jsou stovky a tisíce jiných her všech žánrů a kvalit, které žádnou "odrazující slečnu" nebo téma nemá. Desítky kvalitních RPGček, adventur, strategií, které by ty holky mohli bavit, a rozhodně neobsahují žádné genderové archetypy. Nevěřím tomu, že těch "pár" her, z nichž většina je pro "nehráčky" naprosto neznámá, je dokáže odradit. Hry jsou hodně podobné jako filmy - i tam jsou filmy čistě pro potěšení mužského oka (doporučuju Bi*ch Slap (Bi*ch je cenzurované, to jako fakt?)), filmy vyloženě "mužské" (válečné, akčňáky), ale i kotel dalších a ženy to přece neodradí od toho, aby odsoudily film obecně. Pravda je, že mezi filmy jsou i ty "vyloženě ženské", typicky romantické komedie. Tato obdoba u her chybí, to je fakt. A možná by právě pár takových ženských her ženy ke hrám přivedlo obecně.

        Pořád si ale myslím, že hlavní problémem je to, že hry jsou ze sociologického hlediska v plenkách a jsou spoustou lidí, tím spíš ženami, považovany za tu divnou zábavu, jak píšu výš. Tím hůř u nás, na západě je to trošku lepší (i díky tomu, že v USA má konzoli kde kdo, tady to stále tak rozšířené není).

        Řešení bych v první řadě viděl v tom, rozbít streotyp "hry jsou pro uhrovité klučíky" (bez nějakého sexistického podtextu) a následně se samovolně rozbije streotyp "holky nehrajou". A souhlasím v tom, že ta velká a úspešná hra pro ženy v tom pomůže. Je pak zajimavé sledovat ty indiviudální změny u slečen. Moje sestra hry taky považovala za "kravinu bez myšlenky" a maximálně si občas na půl hoďky dala tu "Laru" nebo "auta" (NFS). No a pak jednou prošla kolem počítače, když jsem zrovna hrál Mafiu, za chvíli seděla vedle mě a koukala. A pak to prožívala takovým způsobem, že to chtěla vidět celé do konce a dokonce mi vynadala, když jsem si dovolil začít hrát dřív než přišla ze školy.
        Takže souhlas s tím, že je třeba rozbít škatulky, ale holky je ke hrám potřeba přitáhnout jinak než tím, že budeme kritizovat pár sexistických herních postav a budeme se jich snažit zbavit. Holky od her neodrazuje to, že v některých pobíhá prsatá sexbomba. Odrazuje je to, že hry jsou "kraviny bez myšlenky, kde se akorát pořád střílí". Zakončil bych to tím, že kdyby se herní průmysl zeptal slečen, jakou hru by chtěly, možná by dostal jako odpověď popis her, které už existují. Jen ty slečny vůbec neví, že něco takového je.
        • firebug
          Souhlasim jenom mam par poznamek.
          Zminil jsi romanticke komedie, coz je druh zabavy cilen primarne na zenske publikum. Presto se v nem objevuje spousta archetypu zenskych i muzskych. Hlavne v nem hraji krasni herci a herecky casto oznacovani jako sex symboly. Cilem hrdinek v techto filmech byva ziskat muze svych snu a zit s nim stastne az do smrti. Tedy neco s cim by mnohe feministky nesouhlasily a stejne se ty snimky mohou pysnit obrovskou oblibou a velkou navstevnosti.

          Tim chci podporit tvou myslenku, ze zeny nevyhledavaji hry (nebo se hranim neprezentuji) zejmena proto, ze na hrani pohlizi skrz prsty spolecnost jako takova. Jen hrsta z nich muze vazne odsoudit herni prumysl na zaklade par titulu jako vyhradne muzskou zalezitost.

          A ani feministky se nemohou shodnout, co vlastne chteji (vim ze je nekolik proudu a vln feminismu, ale do teto problematiky prilis nevidim). Jedni nechteji, aby nebyly ve hrach zobrazovany archetypani zenske hrdinky (tedy zive dekorace, matky starajici se o domacnost atp.) a na druhe strane, kdyz se objevi silna hrdinka jako Lara, tak si stezuji, ze je jejim prostrednictvim vnucovan zenam muzsky model chovani, ci ze jde o muzskou postavu s preskinovanym modelem.

          Tu posledni myslenku jsem si vypujcil od pani Kosticove z prednasky na GDS, kde me jeste zaujala jeji zminka o Sims jako o hre, jez podporuje klasicke schema zeny starajici se o domocnost. Tak to prominte, ale kdyz jsem naposledy videl the Sims, tak se tam mohla vytvorit treba zenska postava, karieristka, ve volnem case hrajici v rockove kapele a navazujici nehodne znamosti s jakymkoliv pohlavim. To, ze to hodne lidi hraje podle klasicky zaziteho rodinneho modelu je vec jina.

          Jednoduse bych to shrnul tak, ze v tom obrovskem mnozstvi her ma normalni rozumna holka nezatizena zkreslenym vnimanim herni zceny porad co vybirat. Jsou tu hry jako Mass Effect, Dragon Age, Skirim, Assassins Creed, the Sims a rada simulatoru a strategii a urcite spousta dalsich a dalsich. K nejake typizaci postav v nich jiste dochazi, ale na obou stranach pohlavi! No a neni to vlastne jeden z duvodu, proc hrajeme hry? Abychom na chvilku unikli z reality?
        • Viktor_H
          Yep, znova se mi tu v diskuzi potvrzuje, že sexismus nebude hlavní příčinou současného stavu...

          BTW, Bi*ch Slap je nejlepší! Moje oblíbené guilty pleasure.
        • Robotron3
          Ten, kdo tvrdí, že nejsou hry zaměřené na ženy, by si měl koupit konzoli nebo handheld od Nintenda. Tam jsou a vždycky byly hry ve velké míře designované půl na půl kluci holky a pak i pro celou rodinu.
          • x_ander
            Máš pravdu. A to i souvisí s tím, co jsem psal o rozšíření konzolí. Já třeba znám spoustu lidí co hraje, ale jen pár jich má PS nebo Xbox a znám jen jediného člověka, který má wii. Zatímco na západě nebo v Japonsku je konzole pomalu v každé domácnosti.
    • Robotron3
      Bořit stereotypy, že holky si hrají s panenkama? To někdo chce? Tak to už by bylo těžké ignoranství, protože každý kdo se aspoň trochu zajímá o svět kolem sebe, tak ví, že tohle není žádný společenský stereotyp a něco, co by muži ženám vnutili. Že, dívky, holčičky inklinují k opatrovnickým emocím, dětem, vztahům, verbální hře a barvám, vychází už z evoluce a jsou na to celé studie a je to vědecky dokázané, stejně jako že muži, kluci jsou ti lovci, co mají rádi zbraně, predátory, fyzickou hru, atd. Z toho samozřejmě vyplývá, že holky sáhnou po Sims a adventurách a kluci spíš po Call of Duty a tak to prostě je.
  • residentevilfans
    http://z0r.de/L/z0r-de_2279.swf neco na :D
  • firebug
    Vznika tady trochu diskutersky sum.
    Jedni pohlizi na tuto otazku z hlediska nejakych predpisu v personalni politice firem - coz je podle me v dnesni dobe hloupost (v minulosti to sve opodstatneni melo). Prijde mi jako nesmysl nasilne nabirat zeny na nejake pozice, pokud nedosahuji vetsich kvalit, nez muzi. Logicky v dobe, kdy jsou prachy na prvnim miste, prece nebudu prijimat mene schopneho (produktivniho) pracovnika. Asi to takhle nechodi uplne vsude, ale tim se dostavame k druhemu pohledu na vec.

    Tim je pracovni moralka a pristup kolektivu na pracovisti. Ten se muze lisit mista od mista, protoze na blbce narazite vsude. Nicmene sexisticky pohled na zenske pohlavi bych spise prisuzoval starsi ustupujici generaci, ale jak rikam, blbci jsou vsude a pokud by se usili feministek soustredilo na zmenu jejich archaickeho pristupu k zenam, nic proti tomu nemam. Jen mi prijde zvlastni, ze toho chteji docilit zmenou vyobrazovani zen ve hrach (dalsi pohled na vec).

    Treti pohled (ten nejzabavnejsi), je hledani stereotypu v zobrazovani zen ve hrach, ale i treba ve filmu, v komiksech atd. Nepopiram to, ze k vyrazne stylizaci postav v techto mediich dochazi, jenom nechapu, proc si na ne zeny tak vehementne v mediich stezuji. Ukazte mi hru komiks, nebo AAA velkofilm, kde figuruje MUZ vypadajici jako prumerny cech. Vsechno to jsou namachrovani typci s brisaky popirajici pravidla anatomie. Jsou drsni, nebojacni a krasni, obvykle s nejakou typicky muzskou praci. Zaporaci jsou naopak maniakalni psychousi, hnusne kreatury, slizci perverzaci. Jde mi zkratka o to, ze k urcite typizaci postav dochazi na obou stranach, ale pro vyse zminena media je takoveto zachazeni typicke a neni nutne na nej nikterak poukazovat.
    To ovsem nevylucuje existenci filmu, komiksu a her, kde jsou civilni a uveritelne postavy na obou stranach (host v podcastu jich zminil hned nekolik), ale vycitat nejake konkretni hre zamerene na muzske publikum, ze je tam divka jen pro potechu oka, je stejna blbost, jako nadavat na porn:snimek, ze tam nejsou stejne hnusni lide, jako potkavam kazdej den v samosce. Mimo to, porn:snimky cilene na zeny existuji a kdyby byla stejne velka poptavka i po velkych hrach VYHRADNE pro zeny, byly by tu take...
    • Komiks co mě okamžitě napadl - The Helm. A to je dokonce superhrdinský komiks :-) Doporučuji.
    • souhlasím.. jde o poptávku a o charaktery. Hrdinové jsou vždy týpci, který běžne na ulici nepotkáte. Stejně tak i hrdinky. Ženy si pořád stěžujou na krásné ženy v mídiích a otloukají to mužům o hlavu přitom si ten svět ženské krásy řídí a vytvářejí samy HLAVNĚ ženy.. Muž je pak chudák, kterej o tom nic moc neví, ale jeho žena mu konstantně vyčítá nějaké modelky a podobně, přitom on chudák s tim nemá nic společného. Ženský jsou v tom dost podivný. A nikoho už nikdy vůbec nenapadne že ten chlap v reklamně na šampón je taky týpek, kterýho normálně na ulici nepotkáš. Ale nyslišel sem od mužů že by si na to stěžovali. Pak teda se ptám. O co tu vlastně jde? Jde o to mužům něco vyčítat? Nebo proč to tak je? Ženy si vytvářejí nějaký ideál krásy, pak ho řídí a prezentují a nakonec nám to omlátí o hlavu. WTF? To je prostě ujetý.. a stejně je to i s těma hrdinkama. Přesně jak říkáš. V každé hře je namakanej frajer, ale nikde neslyšim, že by si chlapy stěžovali. Možná jde o rozdílné chápání herní postavy. Možná že muž chápe charakter ve hře jako někoho koho může uctívat za jeho sílu, někoho koho může obdivovat nebo si v něm najít vzor. Nevadí mu že ta postava je lepší, protože je to něco jako "vzor". Je to chlap o kterym jinem chlap řekne "to je frajer". Ale ženská to tak nevidí, ona chápe tu ženskou hrdinku jako konkurenci, ona se s ní porovnává. Žárlí na ni možná. Vadí ji že je lepší. Tak možná v tom je rozdíl toho chápání. a nebo jde jen o to, že některý ženský potřebujou někomu něco vyčítat pořád.. a nejlépe mužům..
      • Robotron3
        Mě by docela ještě zajímal nějaký seznam her, kde třeba ten sexismus vadí, a ženy jsou vyobrazeny nějak urážlivě a přehnaně stereotypně? Skoro si myslim, že u každé té hry bych se dostal k tomu, že je to buď už takový nereálně nadsazený celý obsah a zveličené tam je kde co, a nebo by to byla sci-fárna z budoucnosti, kdy jsou všichni ať v tom, či onom směru geneticky vylepšení :) Nepamatuju si hru, která by byla míněna vážně, realisticky, a byly tam ženy vyobrazeny nějak divně, nereálně, nebo přehnaně jako sexuální objekty.
        • firebug
          Me podle obrazku prisel Skyrim se svymi modelkami v bikinach trosku nepatricne prave v kontextu s tim, ze zbytek hry neni tak prehnane stylizovan a tak nejak se asi snazi o realisticnost... Ale vychazim opravdu jenom z obrazku. Nehral jsem.
          • firebug
            S tim Skyrimem jsem se asi trochu unahlil. Dnes jsem se na to tema bavil s kamaradkou (24, vysokoskolacka) tuto hru hrajici a ta mi vysvetlila, ze podobna stylizace postav je pro fantasy hru typicka a fanousky tohoto zanru by nemela poburovat, kdyby ale slo pry o hru historickou a realistickou, tak by s tim uz pry problem mela, ale spise z hlediska neverohodnosti. Co dodat? Ditka je moderni mlada zena, ktera se mimo jine netaji tim, ze koukala na Stmivani jenom proto, aby tam videla bandu vypracovanych chlapku bez kosile, a ja se na zaklade dnesniho kratkeho rozhovuru s ni hre Skyrim omlouvam. :-) Slibil jsem ji to...
            • Jo no taky ovšem záleží na tom co je opravdu historické a co si lidé myslí že je historické.. třeba mnoho lidí si z nějakého důvodu myslí že se snad ve starověku neholili či nepoužívali make up.... lol... Holil se pravděpodobně už jeskynní muž protože jeho pazourek byl někdy až 10x ostřejší než skalpel. 100% se holilo ve starověku.. Holily se hlavy a vousy. Nevím jak zbytek. A make up troufam si říct se používá minimálně od doby co první člověk čmáral na zeď v jeskyni což je zatím minimálně zhruba 30 000 let př.n.l... Možná ve středověku to trochu pokulhávalo pač byl kulturní úpadek ale rozhodně to vše bylo možné již od pravěku. Takže lidé v minulosti (kromě středověku) nemuseli vždy vypadat jak bezdomovci... Naopak ve starověku o sebe dbali velice... A dovolim si říct že ve starověkých státech jako Sparta byli téměř všichni krasavci protože všichni o sebe dbali velice (i muži si česali navzájem vlasy a mazali se oleji) a jak muži tak ženy procházeli fyzický tréning celým životem.. muži pro boj a ženy aby se ubránili znásilnění a hlavně aby lépe snášeli porod.. Takže ona je taky reálná historie a to co si lidé myslí že je historie...
          • Skytim? Zrovna bych řekl že tam je mnoho různých druhů žen od ošklivých po trochu hezké (nikdy ne moc hezké). Ososbně bych teda Skyrim nepovažoval za pastvu pro oko co se týče žen. Ani sem si žádnou nevybral na romanci... Pamatuju jen snad jednu hru s námětem barbara Conana. Byla to taková mlátička na konzole a snad tam byli ženský polonahý a hrozně sexisticky nadsazený. Ale myslím, že zrovna u té hry se jedná o nadsázku a atmosféru. To už by bylo skoro jako vyčítat sexismus erotickým hrám. Ale Skyrim mi rozhodně nepřišel nijak přitažlivý co se týče žen.. No i mužů.. Bethesdě se povedlo trochu vylepšit vizuální stránku postav ale pořád je to takový divný.. Ale lepší jak Oblivion kde teda všichni byli děsně oškliví. A mimo to Skyrim patří mezi hry kde si hráč může zvolit pohlaví, vzhled rasu, barvu uplně všeho.. Tam si každý může hrdinu vytvořit jak chce.. A NPC postavy byly od ošklivých po celkem hezké (muži i ženy)... Asi tak jako normální fantasy svět. Trochu víc namakanců, ale to už k tomu patří. Kdo by chtěl kosit draky s armádou Woody Allenů?
        • Robotron3
          Nemínuskovat, napsat ty hry. Mě to zajímá :)
    • Absolutne a bezvyhradne s Tebou suhlasim :), pre mna je Tvoj prispevok velmi pekna bodka za touto diskusiou, kedze uz idem spat a caka ma narocny tyzden takze sa tu asi neobjavim :)

      BTW dik moc vsetkym, velmi dobra diskusia z velkym mnozstvom velmi kvalitne a hlavne rozumne formulovanych prispevkov. Naozaj radost citat. Uz velmi dlho som nemal tak dobry pocit z internetovych diskusii ako prave tu.

      Tak nech sa Vam dari, ci uz ste hraci, alebo hracky ;o)
  • Furt je to o tom, ze dela tak max. v HR prostredi, kde muze bejt kdejakej tajtrdlik... v top menezmentu zadny zensky nejsou
    • v top managementu je mnoho žen.. I když třeba ne ve hrách.. Ale to nijak nebrání těm ženám tam přijít. Nemyslím si že zrovna herní průmysl je agresivní netolerantní Kuk lux klan do kterého mají ženy a barevný zakáz. Myslím že zrovna herní průmysl je plný lidí, kteří jsou otevření tomu pracovat s lidmi různého pohlaví, národnosti atd... Jde opravdu jen o to aby se tam těm ženám chtělo. Já v životě nepotkal ženu co by chtěla dělat v herním průmyslu (na živo potkat). Já jim to přeju, ale zřejmě nejde o žhavou kariéru mezi ženami... Slyšel sem o právničkách, CFO, CEO, doktorkách všech možných oborů a podobně... ale neslyšel sem žádnou ženu říct, že by chtěla dělat v herním průmyslu.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit