Přejít na výpis diskuzí
HR šéfka z EA: za málo žen v herním průmyslu nemůže sexismus
21.1.2013 | Petr Poláček
137 příspěvků
-
Toledano hovoří plamenně a dost idealisticky ... .... jako (každá) žena na vysoké pozici .
Ano . Ne nadarmo se říká že nižší management má za úkol především chválit ten vyšší ,aby pak ten byl uspán svými úspěchy a neškodil ve výrobním procesu .
Akce nažeňme ženy do zatuchlých kobek s nekonečnými přesčasy může začít ....
*3* -
Jo no taky ovšem záleží na tom co je opravdu historické a co si lidé myslí že je historické.. třeba mnoho lidí si z nějakého důvodu myslí že se snad ve starověku neholili či nepoužívali make up.... lol... Holil se pravděpodobně už jeskynní muž protože jeho pazourek byl někdy až 10x ostřejší než skalpel. 100% se holilo ve starověku.. Holily se hlavy a vousy. Nevím jak zbytek. A make up troufam si říct se používá minimálně od doby co první člověk čmáral na zeď v jeskyni což je zatím minimálně zhruba 30 000 let př.n.l... Možná ve středověku to trochu pokulhávalo pač byl kulturní úpadek ale rozhodně to vše bylo možné již od pravěku. Takže lidé v minulosti (kromě středověku) nemuseli vždy vypadat jak bezdomovci... Naopak ve starověku o sebe dbali velice... A dovolim si říct že ve starověkých státech jako Sparta byli téměř všichni krasavci protože všichni o sebe dbali velice (i muži si česali navzájem vlasy a mazali se oleji) a jak muži tak ženy procházeli fyzický tréning celým životem.. muži pro boj a ženy aby se ubránili znásilnění a hlavně aby lépe snášeli porod.. Takže ona je taky reálná historie a to co si lidé myslí že je historie...
-
Podělím se o jeden zajímavý názor slečny z dotazníku, která popsala, jak si představuje hru pro ženy: "Hra o chlapech - jak se chovaji, skutecne udalosti ze zivota a zkusit si to prvne prozit ve hre. treba nastane nejaka situace (napr. hadka) a zena ma 2 moznosti jak to vyresit. Musi se ve hre rozhodnout, ale zaroven muze videt, co se stane...".
Upřímně, klidně si hru podobného rázu umím představit například ve stylu Heavy Rain.. no proč ne... -
Viděl jste někdo jistý díl seriálu "Jistě, pane ministře", kde se snažil prosadit kvótu pro ženy ve státní zprávě? Tak urputně o to ministr bojoval až nakonec tajemníka Humphreyho porazil a když šel říct tu slavnou novinu první kandidátce na postup do vyšší ligy tajemníků, tak ho vyfackovala s tím, že jde jinam a že se ho o to neprosila *15*
Pokud by do herního průmyslu ženy chtěly prorazit, tak tam jednoduše prorazí. Nehledejte v tom žádnou vědu, navíc úspěšných novinářek či vývojářek taky není zrovna málo. -
Hele, ja vidim radove vic cechu nez indu, to ti cesi budou nejlidnatejsi narod na svete a indove nejaky maly narudek.
-
Ano, to nemluvime o pritomnosti, ale prave o to jde. V minulosti byla zena nevhodna (a nehnala se tam) v rade oboru, kde se dnes vyskytuje bezne. A take se tvrdilo, ze tam nemaji co delat, ze na to nemaji, ze jejich misto je jinde, ze je to proti zenske prirozenosti a podobne kecy. A najednou je to normalni. A jednou to bude normalni i v hernim prumyslu. A proto ma smysl se ptat, proc uz to neni ted, co tomu brani a proc.
-
Nedalo mi to a vytvořil jsem krátký dotazník pro slečny ohledně počítačových her. Sem ho zatím postovat nebudu, protože by ho zavalila beztak hromada trollů :). Ale pokud mi to vyhodí nějaké výsledky, dám vědět, jak to dopadlo.
-
Jenze ty limity jsou nastaveny na muze. A dnes nejsme ve stredoveku, aby zalezelo jen na hrube sile. A treba prah bolesti nebo psychickou oddolnost maji zase vyssi zeny. Takze by ty pravidla slo nastavit i tak, aby jimi neprosla vetsina muzu a zeny jo.
-
S tim Skyrimem jsem se asi trochu unahlil. Dnes jsem se na to tema bavil s kamaradkou (24, vysokoskolacka) tuto hru hrajici a ta mi vysvetlila, ze podobna stylizace postav je pro fantasy hru typicka a fanousky tohoto zanru by nemela poburovat, kdyby ale slo pry o hru historickou a realistickou, tak by s tim uz pry problem mela, ale spise z hlediska neverohodnosti. Co dodat? Ditka je moderni mlada zena, ktera se mimo jine netaji tim, ze koukala na Stmivani jenom proto, aby tam videla bandu vypracovanych chlapku bez kosile, a ja se na zaklade dnesniho kratkeho rozhovuru s ni hre Skyrim omlouvam. :-) Slibil jsem ji to...
-
Že se ženy nehrnou do herního průmyslu a vývojářských firem podle mě není vůbec dáno nějakým sexismem jako prostým faktem, že je to tak nezajímá (zvláště ta technická stránka her). Třeba se dívám hodně na youtube tutorialy o programování her od amatérských a indie vývojářů a ze sto lidí, je tak jedna žena a ostatní muži. A v týhle sféře těžko někdo může tvrdit, že za to může sexismus a špatné prostředí ovládané muži, protože ty hry vytvářejí sami doma jako koníček.
-
Souhlasim jenom mam par poznamek.
Zminil jsi romanticke komedie, coz je druh zabavy cilen primarne na zenske publikum. Presto se v nem objevuje spousta archetypu zenskych i muzskych. Hlavne v nem hraji krasni herci a herecky casto oznacovani jako sex symboly. Cilem hrdinek v techto filmech byva ziskat muze svych snu a zit s nim stastne az do smrti. Tedy neco s cim by mnohe feministky nesouhlasily a stejne se ty snimky mohou pysnit obrovskou oblibou a velkou navstevnosti.
Tim chci podporit tvou myslenku, ze zeny nevyhledavaji hry (nebo se hranim neprezentuji) zejmena proto, ze na hrani pohlizi skrz prsty spolecnost jako takova. Jen hrsta z nich muze vazne odsoudit herni prumysl na zaklade par titulu jako vyhradne muzskou zalezitost.
A ani feministky se nemohou shodnout, co vlastne chteji (vim ze je nekolik proudu a vln feminismu, ale do teto problematiky prilis nevidim). Jedni nechteji, aby nebyly ve hrach zobrazovany archetypani zenske hrdinky (tedy zive dekorace, matky starajici se o domacnost atp.) a na druhe strane, kdyz se objevi silna hrdinka jako Lara, tak si stezuji, ze je jejim prostrednictvim vnucovan zenam muzsky model chovani, ci ze jde o muzskou postavu s preskinovanym modelem.
Tu posledni myslenku jsem si vypujcil od pani Kosticove z prednasky na GDS, kde me jeste zaujala jeji zminka o Sims jako o hre, jez podporuje klasicke schema zeny starajici se o domocnost. Tak to prominte, ale kdyz jsem naposledy videl the Sims, tak se tam mohla vytvorit treba zenska postava, karieristka, ve volnem case hrajici v rockove kapele a navazujici nehodne znamosti s jakymkoliv pohlavim. To, ze to hodne lidi hraje podle klasicky zaziteho rodinneho modelu je vec jina.
Jednoduse bych to shrnul tak, ze v tom obrovskem mnozstvi her ma normalni rozumna holka nezatizena zkreslenym vnimanim herni zceny porad co vybirat. Jsou tu hry jako Mass Effect, Dragon Age, Skirim, Assassins Creed, the Sims a rada simulatoru a strategii a urcite spousta dalsich a dalsich. K nejake typizaci postav v nich jiste dochazi, ale na obou stranach pohlavi! No a neni to vlastne jeden z duvodu, proc hrajeme hry? Abychom na chvilku unikli z reality? -
To, že většina studií je hlavně mužských, je dle mého názoru dáno tím, že muži v ČR začali hrát hry dříve než ženy. vzpomínám na doby kdy jsme hrávali na C64, Amigách atd a holky nás měli za malý kluky :)( stále jsme, ale umíme to maskovat). A tahle skupinka hráčů se ve větší míře dostala k počítačové grafice a programování. S tím souvisel i výběr škol pro budoucí povolání a následné uplatnění v herní branži. Herní studia ženy potřebují stejně jako kytky. Přítomnost žen na pracovišti napomáhá lepší pracovní morálce a celkové hygieně firmy :) ( předpokládám, že někteří pracovníci by se snad častěji koupali, pokud by se na pracovišti nacházely ženy :D ). Chápu ženy, že se samotné do čistě mužského kolektivu nehrnou, protože se obávají údajného sexismu. Hodně taky záleží na povaze ženy, měl jsem kolegyni, které nedělalo problémy si vzít do práce hluboký výstřih a krajkovou podprsenku (zde jsem si mohl stěžovat já, že mi kazí pracovní morálku :D) Samozřejmě, vždycky se najde někdo kdo se jim bude chtít dostat do klínu, ale s tímto se můžou setkat všude.
Jeden z možných důvodů, proč není moc žen v herním průmyslu (nepočítám finanční oddělení) je ten, že jich kroky spíše míří do průmyslového / web designu, film atp.
Dalším důvodem je to, že firmy nedělají takové hry na kterých se chtěli podílet. Tohle by byla zajímavá otázka do diskuze pro ženy. Na jaké hře by chtěli pracovat.
Na závěr bych dodal.
Holky nebojte se, my nekoušeme ........ :)
jen žužláme... (ale to už je jiný příběh) :)
v diskuzi se hodně omílá téma - ženy hráčky / ne hráčky.. může mi někdo vysvětlil jak to souvisí s tím, že není moc žen ve vývoji her. Znám kolegy, kteří pracují jako herní vývojáři a hry nehrají. -
Yep, znova se mi tu v diskuzi potvrzuje, že sexismus nebude hlavní příčinou současného stavu...
BTW, Bi*ch Slap je nejlepší! Moje oblíbené guilty pleasure. -
No už se těším až se vlny žen zvednou od solitérů a bejeweled a půjdou makat do průmyslu. Moje babička si občas zahraje na telefonu hada. Pomalu abych ji začal považovat za hardcore hráčku. Protože zmiňované studie to tak dělají.
Proč sem taháte statistiky které jsou pro core hry naprosto irelevantní? Já měl za to že se bavíme o AAA titulech pro hlavní trh a jejich vývojovém prostředí. -
To jo.
Jen všechny sportovní hry, všechny simulátory, všechny strategie, všechny adventury, všechny tycoony....
Větší hovadinu si fakt říct nemohl. Zrovna nedávno když jsem hrál Panzer Corps jsem si říkal jak neuvěřitelně cílené na pubertální mužskou mládež to je. -
Trolling neni ze se ti libi zena, ale ze mas na to tema nevhodny a blby reci.
-
Máš pravdu. A to i souvisí s tím, co jsem psal o rozšíření konzolí. Já třeba znám spoustu lidí co hraje, ale jen pár jich má PS nebo Xbox a znám jen jediného člověka, který má wii. Zatímco na západě nebo v Japonsku je konzole pomalu v každé domácnosti.
-
no podle me hra pro zeny uz vznikla, je to MMO, poctem hracu strci vsechny ostatni do kapsy a jmenuje se Facebook
-
Ten, kdo tvrdí, že nejsou hry zaměřené na ženy, by si měl koupit konzoli nebo handheld od Nintenda. Tam jsou a vždycky byly hry ve velké míře designované půl na půl kluci holky a pak i pro celou rodinu.
-
V tom máš asi pravdu, možná by se herní průmysl měl zeptat žen, jakou hru by chtěly. Problémem možná bude i to (a že už to tu zaznělo), že u spousty lidí (a právě především žen) jsou hry stále ta "pokleslá zábava pro uhrovité klučíky", takže vlastně žádnou hru ani nechtějí. Pravdou ale je, že zrovna nějaká úspěšná "hra pro holky" by tohle mohla změnit a spoustu holek by přivedla i k dalším hrám.
Ale imho na trhu jsou kvanta a kvanta her, které necílí na chlapce v pubertě. Trošku mi některé ty názory přijdou, že holky hráčky se moc nehrnou proto, že by na ně ze všech stran útočily ty puberťácké hry s prsatýma holkama, což je odradí. Což je blbost. Těch her cílených více či méně okatě na puberťáky, není tolik - v porovnání s objemem her celkově. Jasně, máme tu Dead or Alive, Bloodrayne, Bayonettu, Lollipop Chainsaw, Red Alert a samozřejmě další, které opravdu útočí na ony "puberťácké pudy". A je jasné, že tohle holky odradí. Paradoxem je pak ta Lara, která je už od svého vzniku považována za největší herní sexsymbol, a zrovna Tomb Raider je u slečen dost oblíbený. Ale to jen tak na okraj.
Co chci říct je to, že vedle výše uvedeného typu her jsou stovky a tisíce jiných her všech žánrů a kvalit, které žádnou "odrazující slečnu" nebo téma nemá. Desítky kvalitních RPGček, adventur, strategií, které by ty holky mohli bavit, a rozhodně neobsahují žádné genderové archetypy. Nevěřím tomu, že těch "pár" her, z nichž většina je pro "nehráčky" naprosto neznámá, je dokáže odradit. Hry jsou hodně podobné jako filmy - i tam jsou filmy čistě pro potěšení mužského oka (doporučuju Bi*ch Slap (Bi*ch je cenzurované, to jako fakt?)), filmy vyloženě "mužské" (válečné, akčňáky), ale i kotel dalších a ženy to přece neodradí od toho, aby odsoudily film obecně. Pravda je, že mezi filmy jsou i ty "vyloženě ženské", typicky romantické komedie. Tato obdoba u her chybí, to je fakt. A možná by právě pár takových ženských her ženy ke hrám přivedlo obecně.
Pořád si ale myslím, že hlavní problémem je to, že hry jsou ze sociologického hlediska v plenkách a jsou spoustou lidí, tím spíš ženami, považovany za tu divnou zábavu, jak píšu výš. Tím hůř u nás, na západě je to trošku lepší (i díky tomu, že v USA má konzoli kde kdo, tady to stále tak rozšířené není).
Řešení bych v první řadě viděl v tom, rozbít streotyp "hry jsou pro uhrovité klučíky" (bez nějakého sexistického podtextu) a následně se samovolně rozbije streotyp "holky nehrajou". A souhlasím v tom, že ta velká a úspešná hra pro ženy v tom pomůže. Je pak zajimavé sledovat ty indiviudální změny u slečen. Moje sestra hry taky považovala za "kravinu bez myšlenky" a maximálně si občas na půl hoďky dala tu "Laru" nebo "auta" (NFS). No a pak jednou prošla kolem počítače, když jsem zrovna hrál Mafiu, za chvíli seděla vedle mě a koukala. A pak to prožívala takovým způsobem, že to chtěla vidět celé do konce a dokonce mi vynadala, když jsem si dovolil začít hrát dřív než přišla ze školy.
Takže souhlas s tím, že je třeba rozbít škatulky, ale holky je ke hrám potřeba přitáhnout jinak než tím, že budeme kritizovat pár sexistických herních postav a budeme se jich snažit zbavit. Holky od her neodrazuje to, že v některých pobíhá prsatá sexbomba. Odrazuje je to, že hry jsou "kraviny bez myšlenky, kde se akorát pořád střílí". Zakončil bych to tím, že kdyby se herní průmysl zeptal slečen, jakou hru by chtěly, možná by dostal jako odpověď popis her, které už existují. Jen ty slečny vůbec neví, že něco takového je.