Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • x_ander
    Tak nemáme v ruce ty výzkumy, takže jen spekulujeme, ale od toho je diskuse, ne? :) Nebudu tady teď tahat argumenty typu "znám desítky chlapů, kteří hrajou "velké" hry, ale žádnou ženskou, maximalně ty co si pustí nějakou hru na facebooku", byť by to byla pravda. Moje pointa byla spíš ta, že žena (potažmo samozřejmě člověk obecně) z hlediska tématu článku, asi těžko může být považována za hráčku, pokud hraje jen Farmville. A to z toho hlediska, že taková ženská asi nikdy nebude žádat o práci jako herní návrhářka. Takové ženy se musí hledat mezi těmi, které opravdu "berou hraní vážně" (jakkoliv blbě ta věta zní). A ano, troufám si říct, že takových je mnohonásobně méně než mužů. Ale máš pravdu, jsou to jen dohady, a samotného by mě zajímalo genderové rozložení hráčů her jako je Diablo, Mass Effect, CoD atd. atd.
  • *15*
  • to by udelal jen blazen :), za 2 mesice by musel resit rozhadany pracovni kolektiv plny nesvaru a intrik a jednoho obeseneho programatora :D
  • A proč si to troufáš tvrdit, na jakém základě? A co kdybychom odmazali i počet mužů, co hrají Angry Birds? Jak by to dopadlo? Troufáš si? Já ne, protože by to byla dojmologie.
  • A to proč, protože se nám to hodí? A kde ty průzkumy říkají, že Farmville hrají jen ženy?
  • x_ander
    Kolega nade mnou to vystihl (za což dík). Rád bych takové průzkumy viděl. Věřím tomu, že polovina hráčské populace jsou ženy, ale troufám si tvrdit, že většina těchto žen řekne, že je "hráčka" pouze na základě toho, že si občas pustí již zmíněný Farmville, Angry birds nebo podobné věci. A tato hráčka nikdy neslyšela o Half-life, Assassins creed nebo třeba Mass Effect. A z těchto "hráček" se jen těžko budou rekrutovat zajemkyně o práci ve vývoji her, což je tématem článku.
  • xDragunov
    Něco na tom je, samozřejmě. Sexismus už je trochu vyžilá výmluva pro cokoliv, nijak letitá ale přesto zkušenost mě navíc naučila, že to s tím utiskováním žen v převážně/výhradně mužském prostředí není tak horké, jak to všichni prezentují. Ale:
    Jak já, tak "spoluhráčky" které znám úplně ignorují ty tituly, které Toledano zmiňuje jako vhodné pro zapojení se žen do herního průmyslu. Sama v herním průmyslu už nějakou dobu pracuji a dobrovolně bych neměnila. Taky říct "nemáme moc slečen ve vývoji her, protože se nesnaží" je dost zjednodušující. Já bych se třeba velmi ráda věnovala concept artu ale snaha mi dostatečný talent nenadělí, studia, která na takové pozice vyžadují kupříkladu vysokoškolský titul z umění a/nebo XY let praxe tomu taky zrovna nepomáhají, tak co s tím mám dělat? :)
  • firebug
    Souhlasim tady se sefkou HR. Vytvaret nejake smernice na to, kolik zen ma pracovat v hernim businessu, je ptakovina. Nerikejte mi, ze pokud prijde za nejakym hlavounem schopna sebevedoma zena s navrhem, ze by chtela vytvorit treba odstepene studio za ucelem vyvoje her pro zeny a pokryt tak poptavku sirsi skupiny zakaznic, ktera je doposud opomijena, tak ze by ji ziskuchtivy hlavoun nevyhovel. Pak by se mohl sestavil tym v cele s scenaristkou, gamedesignerkou a artdirectorkou, ale zase nechapu, proc by v tymu nemohl byt treba sikovny programator (chlap), kdyz je schopnejsi nez ostatni programatorky (jen priklad, nemyslim to nijak urazlive). Nebylo by diskrimunujici, odmitnout lepsiho programatora jen na zaklade toho, ze je chlap? No a co kdyby se nasel i schopnejsi scenarista?

Me zkratka podobne nasilne zasahy do personalni politiky nedavaji moc smysl ale je dost mozne, ze je to zpusobeno tim, ze jsem se zatim s zadnou genderovou diskriminaci nesetkal...
  • to je jen další segregace
  • Viktor_H
    Fema *1*

http://www.fema.gov/
  • "..bavíme-li se o AAA projektech, ne o farmville a podobně.."
  • "Jak Toledano dovozuje, v řadě průzkumů vyšlo najevo, že ženy tvoří skoro polovinu hrající populace,"
  • x_ander
    Bingo. A jsem rád, že to řekla žena, která pracuje v herním průmyslu na vysoké pozici. Žen - hráček - je imho málo, mnohem méně než můžu (bavíme-li se o AAA projektech, ne o farmville a podobně) a těch, které by s hrami chtěly spojit i svou práci, ještě méně. A pak logicky ještě méně těch, které na takovou práci mají schopnosti a dokáží se prosadit v konkurenci.
  • Chtělo by to bohatou ITčku, která by založila studio Fema, nahnala tam vývojářky ze světa a dělaly si pěkně v klidu hry pro ženy a dívky, možná šly s projektem na kickstarter

btw na paní Kostićovou mám v poslední době nějaké štěstí, tady na Games 2x potom v Show Jana Krause a ještě článek v Reflexu
  • BoB.2
    Ženských co rády hry je jak šafránu. *13*

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit