Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • nightborne
    To každopádně. Myslím, že ta debata se spíš točí okolo toho, zda je vůbec možné určit, kde přesně umění začíná a tak podobně =).
  • Nevim to, myslim si to. Je to tak u vseho, ze musi napred prijit neco kulervouciho, aby to upoutalo velke mnozstvi lidi, ale u her to tak pujde zrejme pomalu, az se vymeni generace. Indie hraju, ale jen to, co vydrzi delsi dobu, nemam rad kratke hry.
  • tak neříkám, že do muzea patří hned všechny hry stejně jako ne všechny filmy, ale rozhodně je větší umění udělat kvalitní hru než natočit kvalitní film, takže diskutovat o tom jestli hry jsou umění nebo ne mi přijde krajne nesmyslné, když uznáváme, že film je umění....
  • Jsou tu samozrejme vyjimky, jako treba ten Nolan, ale osobnosti jako Kubrick, Herzog, Leone, Peckinpah, Coppola atd., kteri tocili to co chteli a ne, co chteli filmove spolecnosti, tech uz se jaksi temer nedostava.
  • frantisek_nejezchleba
    vidíš to moc černě. Je to temné, ale ne tak moc, jak si asi myslíš. Třeba Nolan se za svou kariéru párkrát snažil mít ve svých dílech i něco víc, než jen pěkný obal. Zajímavé jsou z tohohle pohledu taky některé pohádky od Pixaru. Řekl bych, že solidní prachy měl i Kubrick a ten taky netočil škvár. Z historie pak ten Tarkovskij...
  • frantisek_nejezchleba
    vidíš to moc černě. Je to temné, ale ne tak moc, jak si asi myslíš. Třeba Nolan se za svou kariéru párkrát snažil mít ve svých dílech i něco víc, než jen pěkný obal. Zajímavé jsou z tohohle pohledu taky některé pohádky od Pixaru. Řekl bych, že solidní prachy měl i Kubrick a ten taky netočil škvár. Z historie pak ten Tarkovskij...
  • frantisek_nejezchleba
    AAA hry těchto kvalit de facto nevycházejí. Indie hraješ? Tam bys snad mohl něco nalézt...

Jak víš, že nic neupoutalo svět a lidi, co nehrají? Vždyť ten článek popisuje nějakou muzejní činnost. Předpokládám (a fakt, že existuje i jakási stálá expozice mi snad dává za pravdu), že to zaujalo velké množství lidí, kteří ke hrám mají daleko.
  • fallanga
    I když jsem říkal, že hry jako umění neberu, tak Passage bych se nebál jako umění označit. Tady je zase otázka, co se mi vybaví, když někdo řekne umělecká hra. Ač uznávám, že Passage je skvělým příkladem, tak si spíše vzpomenu na Limbo a podobné hry. A to hlavně díky větší interaktivní části. Ale ano, uznávám, že Passage na nějakou výstavu patří *3*
  • S filmem je to presne naopak.
  • Pro me bohuzel nic takoveho, o cem bych si vazne rekl, ze uz je umeni a co by me natolik ovlivnilo, nevyslo. A nejen pro me - proste nic, co by dokazalo upoutat svet a lidi, kteri ani nehraji, se jeste nevytvorilo.
  • frantisek_nejezchleba
    Last of Us je třeba uměním, pro mě... vyšlo to.
    Chápu, kam míříš, ale jde to jak s penězi (Last of Us), tak i bez nich (Rohrer).
  • nightborne
    Ne každý film je uměním, stejně jako ne každá hra, to je, doufám, takový myšlenkový základ, na kterém se shodnem =). Nicméně vytahovat na to metr a poměřovat "uměleckost" médií je už poněkud scestné, nemyslíš =)?
  • tak jestli je film umění tak hry hry jsou umění 10x tolik
  • tak bacha to je velký umělec echt umělec, vždyť se podívej na jeho výtvory hnus humus a on na tom vydělává miliony, to je to UMĚNÍ! *1* to hnedtak někdo nedokáže *3*
  • že by to byl Film?
  • Zjednodusovani ti jde. Dneska se vetsina umelcu musi zaprodat, aby se vubec uzivili/prezili a v herni branzi to plati dvojite nekompromisne, protoze na to neni potreba jen talent, ale taky tezke penize.
  • Souhlas. Víceméně jsem napsal to samé.
  • Podle mě nejsou hry o nic menším uměním než třeba filmy (Call of Duty ~ hollywoodský blockbuster, letecký simulátor ~ dokumentární film atd...). Jenže co je to vůbec "hra"? Problém je, že hry nejsou žádné jednotné odvětví, ale naopak obsahují strašně širokou škálu různých přístupů, stylů, žánrů atd... Jedinou spojující definicí je snad to, že (počítačová) hra je něco, co běží na nějakém počítači, je to interaktivní a slouží to k zábavě. Jenže co když se někdo baví programováním nebo psaním excelovských tabulek? To je taky interaktivní a běží to na počítači. Je to pak hra? A co třeba hardcore letecké simulátory? Je to hra? "Hry" jsou svým způsobem mnohem širší oblast než jakýkoli druh umění. Je jasné, co je hudba, co je film, malířství, sochařství, ale hra..? Hra může integrovat naprosto cokoli - a navíc přidává interaktivitu. To podle mě hry nijak nediskvalifikuje, ale naopak dělá to z nich jedno z nejperspektivnějších odvětví vůbec, jehož potenciál ještě nebyl ani zdaleka využit. Nevidím důvod, proč by se měl jakýkoli umělec hrám vyhýbat. Ale opět - není hra jako hra (viz výše) - Kurosawa by taky nenatočil Transformers. A mimochodem, pokud návštěvníky muzea odrazuje složitost některých her, pak kdo je tu povrchní? *3*
  • frantisek_nejezchleba
    sorry, jestli jsem se tě dotkl.
    Nic si nenaklikávám.
    Pokud se někdo zaprodává, je to jeho problém. Michal David třeba může být fantastický hudebník, ale mám plakat, že se prezentuje jako čistě prodejní skladatel? Není to problém doby, ale jeho problém. Rozumieš?
  • nightborne
    Hah, rozumím, taky překlikávám z práce a v důsledku dělám pěkný prd =)).

http://sakimichan.deviantart.com/ - velice populární člověk na deviantu. Podle mě osobně má dovednost, jistě, ale na každým druhým kroku tam najdeš procítěnější díla. Vzhledem k jeho 22 milionům pageviews je ale bezpečné očekávat, že by početná skupina lidí nesouhlasila.

https://www.google.com/search?site=&tbm=isch&source=hp&biw=2194&bih=1089&q=child+of+light&oq=child+of+light&gs_l=img.3..0j0i30l9.345.1422.0.1524.14.10.0.2.2.0.166.1251.2j8.10.0....0...1ac.1.64.img..3.11.1143.zerdhAXn-Ag

tuš-akvarel Child of Lightu na mě nicméně působí jako pohlazení. Subjektivně jde tedy o umění, i když i zde by se jistě ozvaly nesouhlasné hlasy =).

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit