Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • kubi-wan
    Taková "otázka" do větru: Hraju DooMa 2, základní, modama nepolíbenou verzi... a i při směšnym rozlišení (320x200 tušim) mi ta hra takhle přijde hezčí, než když si ji spustim v megarozlišení, s čupr dupr efektama nebo 3D modelama. A je to čistě kvůli tomu, že takhle bylo zamýšleno, aby vypadala, byť i díky limitujícímu hardwaru. Je to prostě výtvarnej záměr a jakákoliv modifikace vizuálně "vylepšující" tu hru ten záměr v mých očích kazí.
    V čem je výtvarnej záměr dnešních pixel-artových her (pominu-li fakt, že dnes se vývojáři nemusej spokojit s malym rozlišenim) jinej? Jen se ptám...
    • ringmancz
      Prostě to tak chtějí, stylizace. Proč existují různý výtvarný styly, když je dneska možná hyperrealistická malba? To samý hudba - chiptune, vaporwave...
      • a lidi to chtěj, a co chtěj lidi, to jim někdo vyrobí a prodá... ja mam pixelart rád, pokud je to fakt art a ne jen maskovanej lowcost. Je to dany tim, ze sem na 320*200 a nižším vyrustal... prostě se mi to líbí, ma to neco do sebe... komu se to nelibí, at si cosi políbí a hraje si co chce, no problem
    • castecnej nesouhlas (ciste subjektivní) - nejprv v cem souhlasim, 3d modely NE, efekty jak který, víc krve a střev v brutal doom ANO, vyhlazovani textur ci spritů NE, ale to rozlišení... Brutal doom resp jeho mod Project Brutality (doporučuju nejvíc) v 4k je paráda prostě. textury sou furt kostičkovaný, sprity taky, ale je to renderovaný totálně čistě a vypadá to prostě perfektně. Muj nazor. Nic proti 320*200, je to o vkusu, i ten low res ma svoje kouzlo
      • Souhlas. Pokud se to jen přepočítá do vyššího rozlišení, tak to nemá moc vliv. Problémem jsou různé metody filtrování a scalingu, který to zabijou.

Momentálně hraju Diablo 2 s glide emulátorem, který dokáže originální rozlišení 800*600 zvětšit na nativní rozlišení monitoru při zachování 4:3 (tj. nějakých 1440*1080 u full HD) BEZ filteringu, prostě se zdvojí pixely a jen se zvětší surová grafika při zachování měřítka postav. Většina hires modů do izo her funguje tak, že se zvětší výhled na mapě a zmenší postavy, což se mi nelíbí, je to pak všechno moc malý. Tahle to má měřítko stejné jako dřív na CRT monitorech, akorát je to pěkně ostrý, protože to beží v nativu LCD. Zachovává si to původní art.
        • to zní pěkně, tenhle upscale 1:2 pouzívám taky, třeba u system shock 2, tam mám grafiku v 4k a HUD v 2x pixel size originálu, tzn jeden puvodni pixel ted zabirá dva na monitoru, tim padem je to ostry a velký, bez filteringu, kouzelná kombinace :) Tim diablem si me navnadil, ja si furt rikam ze musim dat jednicku, ale dost mi to pri kazdym pokusu blbne, dvojka je taky fakt supr, ale nevim proc me to vzdycky v ty dzungli prestalo bavit
  • Někdy mám pocit - a je to jenom teorie, tak se možná pletu - že tzv. pixel-art se líbí především mladším hipstas, kteří tuhle hnusnou grafiku (i když tehdy byla většinou o dost hezčí) v90. letech nezažili a připadá jim cool, podobně jako filmy s Arnoldem a další věci z 80. a 90. let, které znají jen zprostředkovaně.

Já jsem hry, které takhle vypadaly, zažil, rád si je zahraju i po 20 letech, ale jinak jsem rád za pokrok, který grafika udělala. Beru to, jakoby dneska někdo udělal hru, která nepodporuje analogové páčky na ovladači a tvrdil, že je to cool, protože na PS1 taky žádné páčky nebyly a to byla ta pravá pařba.

Prostě nesmysl.
    • taky jsem uz hodne zazil a svete div se, mne se proste grafika novych her az na drobne vyjimky nelibi, naopak graficky styl her od Wadjetu, nebo treba i hry jako Serpents in Staglands libi hodne. Takze nesud podle sebe :)
    • restore
      Za vsetkym musis hladat traumu a znasilnenie v detstve :D
      U mna to prislo tak okolo 2000 ked sa vsetky dobre hry snazili vytvorit pokracovanie v primitivnom 3d a vznikali katastrofy. Preto tak nejak ocenujem, ked sa nasnazia ist so spickou pokroku a nechaju to ako to boh chcel. A zrazu prisla tato pixelartova vlna - skvela to vec, mnohe pecky su spravene presne tak ako som si to predstavoval za starych casov keby to neposralo 3d.
    • Tak určitě bude skupina hráčů hipsterů, nicméně u většiny lidí to bude hlavně tím, že kladou na první místo jiné parametry hry, než je grafické zpracování. Já to beru tak, že ani fotorealistická 3D grafika nezachrání špatnou hru a pixelart nezkazí dobrou hru. A co jsem tak pozoroval u kamarádů, tak i lidé, které je vizuál zásadní jsou schopni vzít pixelart na milost, pokud si zahrajou nějakou fakt kvalitní hru, která jejich předsudky zlomí. Pro jednoho kamaráda to bylo Hotline Miami poté, co jsem mu u piva na mobilu pustil Lukášovu videorecenzi z games.cz a u druhého zase Rogue Legacy, kterou jsem mu skoro vnutil a za týden mi volal, jaké je to peklo a jak u toho proseděl všechen volný čas.
    • ringmancz
      já mám spíš pocit, že to jsou většinou mladí, co začínali až na prvních 3D hrách. ale je to taky jen domněnka, nijak nepodložená, chtělo by to nějakou anketu :)
    • GlaDOS
      Možná to tak někteří mají. Nevím, nemůžu mluvit za všechny. Alespoň já ale s kostičkovanými (nejen) dosovkami kdysi strávil hodně času a žádnou alergii nepociťuji. Označit obecně pixel art za hnusnou grafiku je hodně povrchní. Beru ho jako médium, se kterým můžeš udělat moc pěkně vypadající hru (Enter the Gungeon, Hyper Light Drifter, Dropsy) nebo odpudivou (Shower With Your Dad Simulator). Vždy záleží na konkrétním provedení, ne na použité technice. 3D grafika není z nějakého důvodu lepší a platí pro ni stejná pravidla.
    • Kolik mi musi bejt abych byl "mladsi hipsta"?

Kdyz mi je tricet tak jsem mladsi nebo jak to funguje?
      • U hipsterů se to počítá na počet pokácených stromů.
        • jeanczarny
          Tyo doufam, že ne. To bych byl dědek jednou nohou v hrobě :D
          • Inquisitor
            Já už půl století po smrti :D
            • no, jak se říká, zasad strom a zplod syna, na syna se*u ale stromu sem zasadil dost, vysazel sem dvouřad stromořadí topolů, řikám si, to bude paráda, až jako starej hipsta tim vzrostlym stromoradim 150 topolů pujdu... no, pak prisel jinej hipsta, bylo mu asi 70, chodil si tam sekat travu kralikum, a vsechny ty maly sazenice topolu posekal i s tou travou... takže ten je uz doufam dle počtu pokácenejch stromu mrtvej, ale ja budu do konce zivota nasra***j ze mejch 150 topolu sežrali kralici nejakyho vesnickyho hipsty... jo, zivot je takovej :(
        • drasta
          Hmmm tak ty mam jenom 4 :(
    • Pixel může být hnus, může být oku lahodný. To samé 3D. Lidé nechápou, že máš dva typy týmů na tvoření her: a) ti, co se spíše skládají z herních designérů, scénaristů atd. (tam ta grafika asi bude slabší), b) tým z programátorů a jiných podobných odvětví (tam asi děj a herní mechaniky budou slabší). Každý tým staví na jednom. A přeci do hry nebudu dávat něco, co jako tvůrčí tým mám za slabou stránku. Když dobře píšu knihu a neumím prokreslit charaktery, tak nebudu psát rodinnou ságu a třech generacích, ne?

Je mi jasné, že někteří lidé jsou znechuceni už pixelem, stejně jako já jsem byl znechucen 3D grafikou minulou dekádu. To bylo zas samý 3d, dokážeme renderovat i chloupky v podpaží, ale hratelnost nulová.

Možná to někteří mají skutečně jako pózu. To samé s 3D kartami a master racingem. Já si myslím, že vizuál může být hodně dobrý i s minimem. Prostě někdo potřebuje velký divadlo, někomu stačí komorní scéna.
      • s "pixely" souhlasim.
        jen mne mrzi, ze za ty prachy co vybrali, neni ta grafika "genialne krasna" :) a pixely se daji udelat pekne, jen to kazdy neumi.
        hra je delana v Game maker studiu, takze pokud to umite, tvorba odsypa pekne rychle.
        mi pripada grafika ve hre tak jako by si rekli: " uz vypada grafika docela dobre, proto hru honem vydame"
        • Je vidět, že jsi to sledoval. Já ty vývoje nijak moc neprožívám a nechám se překvapit až na konec a rozpočty jsou pro mě španělská vesnice.. Vždycky je co zdokonalovat u každé hry. :D Na tom co říkáš nejspíše něco bude. U toho vývoje je taky největší zlo tlak na vývojáře.
  • Pry, zakoukejte se do krasne grafiky. Jsem se zakoukal do obrazku v recenzi a zadnou "krasnou" grafiku nikde nevidim. Jen odpudive vypadajici obrazky, ktere jsou asi ze hry. Des a bes. *8*
    • Videa na youtube jsou ještě o chlup hnusnější. Další smutná oběť indie nákazy. A býval to nejhezčí český herní redaktor... *3*
  • Vybrat dvojnásobek, tak už by to vypadalo možná líp jak Dark Souls 3...
    • Toho uz docileno bylo. Co Hyper Lite Drifter dela, dela z her odenych do pixel art kabatku jako jeden z tech nejsikovnejsich. Je vizualne unikatni a herni mechanikou snad take—uvidim, tesim se.

Naproti tomu DS III. Vizualni kyc v preplacanosti a papundeklovosti. Kulisy jak z Hobita, nebo filmoveho Warcraftu—konstatne sustici polystyrenem / polygonem / nebo jinym obsahu neadekvatnim syntetickym nesmyslem. Vune rzi, trouchniveni dreva, paleneho masa, hliny v lese, nebo ozonu kondenzujiciho pod vodopadem z jednicky se zkratka nekona. Kona se Dark Souls, ktery pusobi jak XXIV. dil, co svoje koreny uz vic poslapat a vyrecyklovat ani nemuze. Vstric nejnizsim spolecnym jmenovatelum mainstreamu a tudiz na hony od uprimne radosti z vyrabeni obsahu noveho a neprobadaneho.
      • Ehm—*Light ☻
  • Ta hra nemuze byt krasna protoze nema dost polygonu a pixelu!
  • "..zakoukejte se do krásné grafiky..."

*15*
    • Radši slabou grafiku a zábavnou hru než ultra hyper HD hovadinu.
  • http://vignette3.wikia.nocookie.net/meme/images/a/af/HD_Rage_Guy_v2.png/revision/20120219210424

Když při prohlížení galerie vyskočí reklama s Láďou Švestkou
    • adblock
  • Člověk si kupuje drahé PC aby si mohl zahrát "kostičkovanou" hru. Už mě tydle rádoby in hry štvou.
    • kubi-wan
      He... byla jen otázka času, než tu začne někdo hejtovat kostičky. Vážně, musíte to psát pod každej článek a recenzi pixel-artový hry? *1*
      • tak nema recenzent psat nesmysly o krasne grafice. Tohle jednoduse neni zady "pixel-art" to je proste odflakla prace nejakeho grafika, ci autoru hry, kteri nez aby si sehnali nekoho, kdo alespon trochu umi malovat, tak to radsi sesmolili sami a jak je videt, tak nejake ovce jim to sezrali i s navijakem *3*
        • kubi-wan
          Jak jen lidem vysvětlit že "vyšší rozlišení + tuna efektů ≠ hezčí grafika"? Já třeba pixel-art nijak neadoruju. Jsem jim už taky trochu přesycenej, ale nemyslim si, že je ošklivej, pokud maj autoři nějakou výtvarnou vizi, což třeba u týhle hry očividně maj.
          Přijde ti třeba hezčí grafika v dnešních armádních střílečkách? Protože to je - slovy klasika - "nuda, nuda, šeď, šeď". Ale má to ultra 4K rozlišení, teselaci, ambientní okulzi, nebo co to je za sračičky, tak je to automaticky hezčí hra, no ne?
          • pletes zcela nesmyslne jablka s hruskama.
            Dnesni armadni strilecky si kladou za cil vypadat co nejrealneji. Chteji to jejich hraci a proto se studia snazi. Srovnej si dnesni BF4 v plne palbe s BF1942 a to je proste nebe a dudy a 99% hracu by proste nechtelo, aby BF5 vypadal jako DOOM2 a je to zcela logicke. Grafika BF4 apod. neni zadna nuda nuda sed. Pouze tomu asi vubec nerozumis.
            Ale tahle hra vypada hure, nez napr. Flashback z roku 1992.
            V roce 2016 trebd "krasne" grafiky v hopkacich arkadach urcujou jednoduse uplne jine hry, ktere maji skutecne originalni a krasne namalovanou grafiku. Napsat o nejake pixelovem hnusu v roce 2016, ze se mam kochat krasnou grafikou neni jednoduse nic jineho, nez koledovani si o tento flame. A dost mozna to bude i umysl, aby se klikalo a psalo.
          • Ano.

Tohle dělání z nouze ctnost už je fakt unavující. Ne každé studio má peníze na tooly a grafiky, kteří udělají grafiku co nejpodobnější realitě (což je logicky cíl). Někdo tu nouzi přijme a snaží se vytřískat co nejvíc z toho, co má (například Wadjet Eye Games hry, které i v tom malém rozlišení vypadají prostě pěkně, jelikož jejich grafici, především Ben Chandler, ví, co dělají; někdo nahoře uváděl jako příklad Legend of Kyrandia - přesně to, o čem mluvím), někdo naprosto ulítne a udělá hnus, který následně prezentuje jako umění. Císařovy nové šaty jak vyšité.
            • Podle tvojí logiky fotorealistický render > malíř...
            • pixel art je neco jako storytelling v souls hrach, jen naznacuje a je na hracovo fantazii, jak ho dokaze rozvinout

tohle nebo treba grafika ftl jsou proste kouzelny, minimalisticky perfektni *5*
        • Kozy
          Asi by si se divil jak krasne umi malovat spousta vytvarniku co dela pixelart, ono staci nebyt primitiv a uvedomit si, ze to je technika jako kazda jina.
        • Já mám pixel art rád, takže pro mě to jsou na pohled pěkné hry - autor recenze to má podobné a píše pro lidi jako já. Jestli se ti hra nelíbí po stránce grafiky, tak nemáš stejný "kink". To ale neznamená, že je hra ošklivá, mrkni třeba na starou Legend of Kyrandia - hlavně úvod a pak třeba uvidíš, že to má něco do sebe.
          • jenomze Legend of Kyrandia je pomalu 25 let stara hra. Ve sve dobe to proste byla graficky spicka, moc lepsiho se proste s danym HW te doby vykouzlit nedalo. Ale dnes nemame rok 1992, ale 2016. To proste nelze srovnavat. LoK nevypada zamerne spatne, ale v te dobe to naopak bylo maximum, ci se tomu maximu blizilo. Pochopte lidi uz ten rozdil. Taky maji vsichni pixelart fanatici 15 kilove mobily, ktere ani neumi posilat SMS a lze s nima pouze volat, protoze to je to prave retro? Nikoho takoveho jsem zatim na ulici nepotkal.
            • nepochopil jsi můj komentář. Lok je sice stará hra, ale to neznamená, že v dnešní době se nemohou dělat hry stejnou technikou jako v roce "razdva". Dnes máš digitální fotoaparáty, který dokážou obraz zachytit realisticky, ale přesto existují umělci co ten obraz namalují a lidem se to líbí víc než fotka. Rád se kouknu/zahraji hru, která je fotorealistická, ale zároveň pixel art rozvíjí víc mou fantazii. Proti gustu...
        • to nejsou nesmysly, to je vkus, ty máš jiný, tak už SE S TÍM PROBOHA SMIŘ *7*

stylizace je parádní, vypiplaná, podobně jako třeba Superbrothers, ale v akci ještě stylovější. tobě se to nelíbí? no a co. mně se zase nelíbí Picasso a taky s tím neprudím lidi, kteří ho považují za génia...
    • to je bohuzel dnesni trend...vyvojari chteji podporit pc master race, aby vsichni PCkari mohli hrat ve 4K v 60 FPS. proto vydavaji hry, ktere rozjede kazdy v tom spravnem rozliseni
    • Nutí tě někdo to hrát?

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit