Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • ps: pokud nekdo chce 2d tactical squad tak jak se prezentuji commandos, jen stim rozdilem, ze je to tahovka, tak at zkusi Shadowrun Returns. Dle myho to je hlavne tahovka, na kterou je naroubovana story. Presne ten typ hry, ktera je v hodne smerech uplne jinde (jak by nekdo napsal, ja to vnimam tak, ze je mnohem dal a nektere herni mechanismy nema tak orezane) a typ ze ktereho vychazelo Commandos, prestoze je Commandos 1 podle myho 2d adventura (s logickymi puzzly a sbiranim predmetu, jako obvykle) kvuli omezenym moznostem Pyra v dobe vyvoje.
  • Tedy, osobně mám z Commandos nejraději druhý díl, samosebou jsem odehrál hromady hodin i v prvním a třetím díle, ale dvojka, ta byla nejlepší. Bylo by fajn kdyby se tenhle žánr zase vrátil.

Bohužel, řekl bych že pro dnešní mainstream je tento žánr příliš obtížný a proto takové hry už nevznikají. Tvůrci a zejména vydavatelé jsou totiž nejspíše přesvědčení že vydávat takové hry pro původní fanoušky (přitom jich jistě není málo) se nevyplatí. Škoda
  • Nebo to rozvedu trochu víc, abych Tě jen tak neodbyl. Commandos 1 lze vnímat různými způsoby:
    1) - Tactical Squad Game s příměsí realtimových soubojů. Tak je hra vnímána většinou. Tactical squad game už v té době hráči nabízel výběr z několika postav s vlastní statistikou, kterou mohou měnit dle vlastního uvážení a spoustou schopností, které může v bojích hráč využívat hlavně díky tahovým soubojům. Realtimové souboje by byli nepřehledné, nebo by to bylo nezábavné jako samotná hra + problémy s příchodem 3d (některé mise Ground Control 2 byli fajn, ale jako celá ha by to neobstálo). To si můžeš dovolit jako malá indie hra. Tímto směrem se později vydali i Pyro a pohořeli. Pro mne byla například Hidden Dangerous nepříliš zábavná hra, která měla ale jiné přednosti - třeba to, že byla technologicky na výši a originální. Dvojku jsem hrál jako osamělý vlk a dnes bych takovou hru nehrál a nečekal bych ani větší zájem.
    2) - Z mého pohledu se o žádnej nadčasovej zázrak nejednalo. Jednoduše Pyro nemělo ty možnosti. Museli si vystačit s předrendrovanou grafikou pokud to chtěli pěkné a originální a tomu přizpůsobili i herní mechanismy. Commandos 1 byla 2D hra, kde hráč využívá kombinaci posbíraných předmětů a předem daných schopností a spouští předscriptované ůdálosti. Takže ano - když si odmyslíš pohled z vrchu, jednalo se o dobře udělanou 2D adventuru s téměř nulovou replayabilitou, protože většinu situací nešlo řešit jinak, než jedním, předem daným postupem. Volně taktizovat v jedničce moc nešlo a podruhé už to tak zábavný nebylo.
    3) - Stealth game, kde hráč využívá vlastních schopností k eliminaci protivníků. Hráč prochází předskriptovanými událostmi mapou a kombinací vlastních dovedností, či interakcí s prostředím, se dostat až ke svému cíli pokud možno tichým postupem. Ale tyhle hry tu stále jsou. V roce 2002 Pyro předběhli IO Interactive, změnili kameru na thirdperson a místo několika vojáků hráč ovládá speciálně vycvičenou postavu. Hráč se tak lépe sžije s prostředím i charakterem, hra má lepší atmosféru a je to 3d. Jmenovala se Hitman. Není důvod, proč mít několik vojáků. Proč? Abys je musel krkolomně a frustrovaně navigovat po mapě, protože jejich Ai není na výši? Nebo s každým z nich procházel mapu? Sám za sebe můžu říct, že bych nehrál hru, která by byla jako hardcorovější Ghost Recon: Future Soldier jen s tím rozdílem, že mapu musím prolézt se čtyřma charakterama v singlplayeru...
    Z tohoto důvodu si myslím, že se vždy jedná jen o nostalgické slinty, protože herní průmysl jde vesele dopředu a mechanismy se posouvají směrem dopředu. Commandos je dávno přežitý.
  • ravux
    Aha, ty jako myslis, ze se to ovlada mysi a je to izo. Tak rekni hned.
  • Mimochodem, když jsme u těch Commandos, nehrál jste někdo betu Shadow Tactics?
  • restore
    To je fakt, ale ako pisal v clanku, toto bola vpodstate logicka hra - a ta musi mat pevne pravidla. Kazdy predpoklada, ze ked nastane vystrel, vzdy tam dobehnu a po presne danom case sa otocia a vratia sa. Ak by dotoho zacala zasahovat nejaka AI, mali by prilis nahodne reakcie a hru ako commandos by to znicilo
  • Dneska maji hry AI diky ktere nabizi kazdy pruchod misi dynamicky zazitek. Neni duvod se vracet k predpotopnim mechanizmum.
  • Nesouhlasim. Commandos 1 jsem poprve rozjel asi v r. 2012 a musim konstatovat, ze to byla jedna z top her, co jsem za posledni leta hral.

Neco podobneho se zminuje i v komentarich k retru Tomb Raider 1 zde. Commandos je stejny poklad. Design povyseny na umeni. To prezije leta.
  • Nelibi. A nedela se z toho samostatny zanr jen kvuli kamere.
  • restore
    Pustite si
    https://www.youtube.com/watch?v=C14uPHg--vE
    a uronte nostalgicku slzu za doby davno minule

Myslim, ze v '98 dalo score jednu celu misiu ako demo - este teraz by som zrejme dokazal z hlavy presne opisat postup po tych 30 prejdeniach :D
  • a kazdej mel samozrejme originalku *1*
  • Taktickych real time akci je dost. A nemuzete z toho delat samostatny zanr jen kvuli izo kamere, co je dneska prekonany a zastaraly koncept. Oni pouzivali izometrii jen kvuli predpotopnim moznostem hardwaru a ze neumeli poradne programovat.
  • Joo, budník metr krát metr a v něm padesát nácků. Kvůli tomuhle zážitku jsem jako malej odmítal chodit na chalupě do kadibudky, kdyby se tam náhodou taky schovávali.
  • Odulin
    :D nj ty loadingy jsi mi trochu připomněl, ale u nás to nebylo tak strašný. Ale stejně mě pak bavilo i Desporados a Robin pak..prostě tyhle pravidla a mechanismy mám rád...i když k tomu ten save/load patřil.
  • Farnham_The_Drunk
    To záleží na vkusu každého soudruha.
  • Odulin
    Commandos legenda. Ve třídě to tenkrát hrál snad každej kdo měl kompa a všem šesti se nám to líbilo.:) Okamžitě bych bral cokoli s takovými mechanismy a pěknou grafikou.
  • Farnham_The_Drunk
    Budu zde asi za heretica, ale ona to zas taková zábava nebyla. Bylo to jen o načasování přeběhni/zaútoč/schovej se, když to nevyšlo tak load. Vlastně save/load bylo 70% herní doby a pokud jste měli pomalé PC, tak jste si během načítání zašli i na záchod. Já mám ty loading obrázky vypáleny na sítnici.

Hru jsem dohrál jednou, pak jsem zkoušel i datadisk a ten byl tak tuhej, že se mi z toho chce na velkou ještě teďka. Další díly jsem pak už vynechal úplně.

Hra je to dobrá, nemůži říci, že není, ale možná je to tím, že se MY starší hráči (přes 30) díváme na vše z našeho mládí skrz růžové nostalgické brýle.

Docela by mne zajímalo, jestli by dnes Commandos dohrál někdo mladší, kdo ty růžové nostalgické brýle nemá.
  • "Co ma kterykoliv Shadowrun spolecne s Commandos?"
    - to stejne, jako JA2 nebo XCom
  • ravux
    Co ma kterykoliv Shadowrun spolecne s Commandos? *8*
  • Je Škoda, že se autor nepokusil jit jeste trochu vic do hloubky. Před par měsíci jsem shodou okolnosti hledal ke Commandos info a Pyro Mobile dokonce před nedávnem pracovali na čtvrtém dílu, ale projekt ukončili. Potom se k němu vrátili a nadále na nem pracuji. Bude se však jednat o hru na mobily, ktera bude vycházet prave z Commandos. Podle me to nemůže fungovat, protože si nedokážu představit jak bych to ovládal dotykem... Jinak to, ze ted takové hry nejsou, je dáno tím, ze AAA herní scéna vypadá úplně jinak. Je tu mnoho žánru, ktere predtim neexistovaly. Kdyby někdo udělal takovou hru, byla by jen pro strašně úzké spektrum příznivců

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit