Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Odulin
    S křížením žánrů nemám vůbec žádnej problém, hlavní je, aby byl výsledek zábavný. Ono mixování podle mě samo o sobě není nic špatného, jen se to prostě musí umět, ostatně jako všechno. Bylo tu od počátků a bude tu furt.

S něčím ale nemohu souhlasit. Když zapátrám hodně v minulosti, tak s křížením žánrů jsem se setkal dávno už na 8bitech. Power at Sea byl v tomhle ohledu mix, strategie, akce a simulátorem nebo třeba Impossible Mission jako logická puzzle plošinovka, Paradroid a monoho dalších. Vlastně tohle období bylo rájem pro podobné experimentování, protože se v tom ještě neotočil obrovskej balík pěněz *3* Btw. s docela zajímavým spojením rts+fps sem se setkal ve hře Uprising (1997).
  • ["Dva hráči by na ertéeskové mapě proti sobě klasicky budovali základny, ale vyprodukované vojenské jednotky už by byly ovládány jinými hráči ve stylu FPS. A tito živí vojáci (zbytek armády doplněn o kooperativní AI) by nějakým způsobem měli proti sobě válčit a ne (řídit) se taktikou od oněch dvou pardálů shora"]

RTS+FPS sa podarilo jednemu teamu co urobili mod na Half-life 2... Mod sa vola Empires. Kedysi servers boi uplne preplnene... no teraz to malo kto hraje. No nezabudnem na zazitok ked sa v tuneli zaseklo 8 tankov.. nepriatel mal radost :D.
    Kedze je to mod na HL2 tak je to klasicky Source engine.. cize ziadne graficke orgie.
    Odkaz na predposledni patch trailer
    http://www.youtube.com/watch?v=UA8z8LJIshY&feature=related
    A na gameplay
    http://www.youtube.com/watch?v=XtnTLTGUKO8&feature=related
  • Populous (1989).
  • Naprostej souhlas. Článek shrnuje známá fakta (a sáhodlouze se o nich rozepisuje) a někdy si vymýšlí naprosté hovadiny. Například že Warcraft a Starcraft jsou naprosto odlišné hry. Když jsem to četl, začal jsem se smát nahlas. Jo mimochodem jak souvisí healtbar s mixováním žánrů?
  • Santa ma pravdu. Oznacit M.Effect 2 za blbost je vazne smutne. Byl akcnejsi ,ale to dulezite tam stejne zustalo a to genialni pribeh. Pro me ani prvni dil nebyl RPG takze jsem to nak extra neprozival. Jenak k tematu nikdy jsem nemel rad skatulkovani at ve hudbe tak ted poslednich par let ve hrach. Prave proto ,ze se ted zanry ruzne propujujou dava hram urcitej smrnc kterej drive moc nebyl. Otazka je jestli takovej RAGE zrovna RPG prvky potrebuje. Popravde RPG od id Software si nak predstavit nedokazu ac maj za sebou Doom RPG a Wolfa RPG.
  • Mass Effect 1 > Mass Effect 2
  • Vítejte v době škatulkování.
    Všechno musí někam patřit a co nejde zařadit nebo co (a většinou kdo) vybočuje je špatné. *7*
  • Lemmings?
    Nevim teda kdy vysli, a netusim co mixujou, ale... jo. : )
  • Ha, schválně, kdo vymyslí starší hru, která by šla označit za mix. Co třeba Dune? 1992
  • Ja nerozdeluju hry podle toho jestli je to ciste FPS, RPG... ale podle toho jestli je dobra nebo ne nejdulezitejsi je jestli jsou vsechny pvky logicky a dpbre zakomponovane do hry a jestli se to nejake hre povede tak je mi jedno jestlu hraju kombinaci puzzle,srategie,fps a cehokoliv dalsiho.
  • Nevim, jak jste se k tmu dostali. NFS bylo pro mě vždy symbolem skvělého arkádového závodění na splint-screenu. Jak se závodí na internetu by mě zajímalo. Ne každého zajímá nějaký duning. Tahle serie pro mě upadla po čtvtém dílu. Pětku jsem viděl, ale už mě nelákala. Underground jsem na pár hodin okusil a opustil a víckrát jsem se k autum nevrátil.
  • nebo doba kdy se poprve objevil film "rychle a zbesile" tak se vynorilo nfs underground coz byla super hra byla tam moznost tuningu ktera nebyla v ty dobe u zadnych nebo jenom malo her, pak vyslo underground 2 to byla taky supr hra posouvalo to dal ale potom, serie nfs ubrala a z predchozich dilu underground toho hodne ubrala. pak se objevila spusta her na motivy tuningu a bylo jich az moc kazdej prebral tuto moznost tunit. ted se mi zda ze se od toho zase odpousti a nebo ten tunung je hodne mirnej, nejakej ten bodykit a samolepky uz to neni ono jako driv
  • Teda napsal to jinak.. .. abych mu nevkladal blby slova do huby...
  • A jak trefne napsal psychotic: kdyz autor prezentuje svoje dojmy jako fakta, tak to fakt smrdi.
  • Treba si me sezerte, ale nechapu vyznam techle clanku. Uz minule jsem mel po tom dlouhym cteni pocit ztracenyho casu, a ted je tomu stejne.
    Samozrejme mi prvni chytrak (celkem i spravne) rekne, at je teda nectu (a asi uz nebudu), ale hlavne doufam, ze nevznikaj na ukor clanku jinejch. Clanku, ze kterejch se kazdej neco dovi.
    Nez me s tim, ze jsem tupej a neumim to pochopit, poslete cist ctyrlistek, tak mi prosim i pripiste strucnej vycuc toho, co z clanku vyplynulo. Neco k zamysleni? Krom samotnyho nadpisu? : )
    Pro me to totiz funguje maximalne jako rekapitulace vseho moznyho.
    Nebo to melo byt spis pro hrace-greenhorny? Pro ty to zase podle me nebude vubec ctivy. Utopej se v nazvech a terminech ktery neznaj...
    No nic - proc tady takovy clanky nemit? Jak jsem psal - jen aby nebraly prostor jinejm informacim - jinak nic proti nemam...
    (Ale rejpat mi zbytecne do Mass Effectu... Priste uz takhle hodnej nebudu ; D)
  • Ysquanir
    Hmm, příliš nerozumím označení "multižánrová doba". A že první mísení žánru přišlo až se System Shockem?

Jak psali někteří kolegové přede mnou, mísení žánrů tady je odjakživa, jen se kdysi tak mohutně neřešilo na marketingové úrovni a každému bylo putna, jakým žánrem je ta která hra označena.

V této souvislosti mě napadají např. X-Comy - mix RTS, turn-based strategie a RPG; Actraiser, který byl kombinací SIM budovatelské hry a plošinovky; nebo třeba stařičký Quest for Glory kde se adventura mísila s RPG trénováním postavičky.

Toto pseudotéma mi připadá uměle vykonstruované a zbytečné.
  • MrSanta
    Chápu, že můžeš být roztrpčen tím, jak vypadal druhý díl. Ale označovat ho za sra*ku je přehnané.
  • Psychotic
    Na kvalitu her nemá mísení žánrů žádný efekt. Zase může být dobrý mix a špatný mix.
    Pocit z článku mi hlavně docela sráží prezentace autorových názorů jako fakta. Tím myslím, že Mass Effect je "unavený z žánrové hybridizace" a "vlivem akce na první pocit cosi ze své předpokládané dobrodružné bohatosti ztrácí". Vlhledem k všeobecným hodnocením 9 a více je to příklad hry, které hybridizace nejspíš prospěla.
  • Awakened
    Problém není ani tak mísení žánrů, ale špatné mísení žánrů. Třeba Mass Effect má špičkový příběh, postavy a dialogy, ale po hratelnostní stránce trpí ne tím, že je to mix akce a RPG, ale tím, že autoři nedokázali obě složky propojit.
    Příklad se STALKEREM je trochu mimo. Stalker má spoustu bugů, nedokonalých skriptů, které jsou vzhledem k jeho otevřenosti dost vidět, ale v principu to funguje velmi dobře, nebo snad ne?

Osobně nemám potřebu hru "pojímat" jako FPS, RPG nebo něco jiného. Hra mě buď baví, nebo ne; základem je pro mě poutavý příběh v uvěřitelném světě a atmosféra, a čistě logicky si myslím, že když se hra zuby nehty drží daného žánru, zážitek to nezvýší.
  • A pořád existuje, CTI celkem často hráváme. I v Armě to je.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit