Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • doufám, že to bude hodně brzy a že to nebude jen pro ty nejbohatší, rád bych otci ještě stihl pořídit nové ruce :-)
    • smejki
      zákon zhromadnění ti dává za pravdu. zprvu je cokoliv, zvlášť s drahým vývojem, jen pro bohaté. i PC, internet a mobilní telefony byly
    • Pokud lidstvo zmoudří ale přestane být jako teď a nedojde k žádnému kolapsu nebo válce je toto hodně pravděpodobné a možná to tu jednou bude vypadat jako ve Star Wars. *4*
      • Kori
        Jako ve Star Wars to tu nidky vypadat nebude. To jsou romantické představy. V době, kdy budou možné podobné technologie bude víceméně vše nahrazené AI a lidé již nebudou zaujímat skoro žádné místo, jestli ještě vůbec budou existovat.
      • Ovšem realista vidí nárůst chudoby , všeobecný vzestup totalitních řádů ( kapitalistická Čína) a degeneraci morálních hodnot .....

        Bojím se že z utopie jsme už byli vyléčeni a bez radikálního zlomu nás nic nedonutí zamyslet se nad tím co děláme ...
    • Že to nebude jen pro ty nejbohatší-V dnešní době kdy se musej dělat sbírky na ruzný operace a lidi musej jezdit do zahraničí o tom velice pochybuju.
      • Jenže bohatství může nabýt i člověk z chudý rodiny. Stačí makat a neflákat se..
        • smejki
          máš ode mě plus. to zas všichni čekaj, až jim všechno spadne do klína
          život neni fér. zvykněte si a začněte něco dělat.
        • Ty seš taky kus debila že ? Co ty tvrdíš je pěknej nesmysl ! Takové názory maj jen posraní kapitalistí.
          • Těší mě, kapitalista.
        • *1* Ty to vidíš jako hurvínek válku.
          • a vy to vidíte jako komunisti..
            • Deridon: Wau a to jsem si už chtěl dělat starosti, že mám nějaký předsudky JÁ. Díky, žes mě vyvedl z omylu *15*
            • Hairy_Ass
              Deridon: Nechtěl bys se uplatnit jako detektiv, lidi s takovým nadáním jistě shání. *7*
            • Deridon: Máš úplnou pravdu. *3*
            • budu hádat.. volíš ODS a bydlíš v Praze.. zbytečné se hádat, protože jsou pro tebe všichni socky, které se nedokázaly učit, nemakaj a všechno by chtěli zadarmo..
        • V naší republice spíš stačí mít kámoše na správných místech a rychle si nakrást :)
          • smejki
            to je druhá cesta, amorální. v morálně rozložené společnosti žádný div.
      • Kori
        Až si budou lidi sekat nohy a ruce aby je mohli nahradit výkonějšími, stane se z toho celkem výnosný business s masovou výrobou a ceny klesnou.
  • Když si uvědomíte , že světu dnes vládnou spíš ekonomiční "mágové" (nazívat ekonomii vědou se mi příčí ) a výzkum implantátů a náhrad skomírá na okraji zájmu společnosti ... nemůžete čekat , že se starost o postižené změní ze dne na den v hon za vylepšením normálního člověka .

    Bez úzké spolupráce mnoha odlišných vědeckých oborů to bude trvat déle než se zdá - a zadarmo se pokroku dnes už nedosahuje , kruh se uzavírá .
    Není to o tom čeho je lidstvo schopno , ale o tom , kdo bude investovat .... a to si pište že už dnes nové srdce , či hloupé náhrady kloubů jsou neperspektivním ( rozumněj starým a sociálně vyloučeným) upírány už nyní .
    O životě tak rozhoduje pracovník zdravotní pojištovny a na etiku se tu rozhodně ohledy již dnes neberou .....
    • Hairy_Ass
      Dokud budou většiny státních rozpočtů rvány do armád, místo na vědu, tak to opravdu moc brzo nebude. Když vidím, jak NASA má cca 20 miliard na rok 2012 a armádní rozpočet činí cca "jen" 1,5 bilionu dolarů, tak je mi do pláče. *9*
      • No jo on takový internet, tryskový a raketový pohon, GPS, počítače, jaderné elektrárny apod. byly výsledkem "mírové" vědy.... Armáda (tedy armáda civilizovaného státu, ne nějakých afrických křováků nebo tatarů ze Sibiře) se dokáže masivně zasloužit o vědecko-technický pokrok; věřím, že ve chvíli, kdy už nebude možné vylepšovat vybavení vojáků, budou vylepšováni sami vojáci a tehdy se dočkáme skutečných divů.
        • Hairy_Ass
          Plast a Nemesus: Toho jsem si vědom, ale to funguje právě kvůli tomu, že má armáda takové prostředky, kdyby je měli jiné (vědní) struktury, tak si myslím, že by byl přínos ještě větší.
          • To naprosto bezpochyby :)
        • Možné to je , ovšem aktuálně je vidět , že armáda investuje do technologií kde nebude poměrně nespolehlivá a na logistiku náročná lidská síla potřeba .
          Obávám se že pokud by armáda vytvořila kyborgy cena lidského života by se smrskla na cenu technického vybavení ...
          • To si úplně nemyslím, lidský mozek bude pravděpodobně pro vedení vojenských potřeba vždycky (a to na všech úrovních), navíc cena člověka v moderní společnosti nesmírně roste (někdy až na škodu), proč jsou "americké" války tak nákladné? protože americká veřejnost nechce ztráty, jak svých vojáků, tak "nepřátelských" civilistů, to vede k odpovídajícímu technologickému vývoji, proto se např. nepoužívá kobercové bombardování proti městům, ale přesné tomahawky apod.
      • Armádní vynálezy se používají i v civilní sféře, konkrétně v tom NASA snad nejvíc, družice etc :)
      • Armáda je útočná varianta policie a nástroj k silovému prosazování vlastních zájmů .... čili dokud se budeme bát sousedů a budou nás ovládat předsudky ... nikdy nedojdeme osvícení .
  • Jak je v Deus Ex Human Evolution větší část lidí bude pro takové upgrady ale ta menší část je bude odsuzovat a budou se utvářet demonstrace a protesty.
    • protestuje dnes někdo proti mobilům? neprotestuje, přitom to je takový předstupeň implantátů, plížívá forma, která se bude postupně zmenšovat až jednou pronikne přímo do lidského těla a nikomu to nebude připadat divné, protože to bude přirozený vývoj, nechápu proč bych měl sebou tahat mobil, notoobok a podobný serepetičky, když si je v budoucnu můžu implantova přímo do těla
    • Paulcz
      Vlastně to je dost děsivý. Nahrazení končetin, očí a jiných částí těla v medicíně chápu, problém je ale vylepšení mozku. Mít dokonalou pamět, úsudek, charisma, mít v hlavě všechny knihy světa, ovládat vše.. a být magor jako Stalin nebo Hitler. A nebo být ovládán díky čipu, který nám implementuje vláda.. veselá to budoucnost :)
  • A jeje uz se nam to tu zacina delit na puristy a nadsence :) O jak ja miluju dobry scifi, nuti lidi myslet dopredu. Vite, ja si myslim ze je to nezastavitelny. Behem prumyslovy revoluce se taky resily katastroficky scenare jak parni stroje znici spolecnost a nakonec se svet jen zmenil. Kvalita zivota sla nahoru, stejne tak prumerny vek. Uprime nevidim rozdil mezi lekem syntetizovanym v geneticky upravenych mikroorganismech jako mame dnes nebo syntetickych symbiotickych nanorobutku v krevnim recisti, co mi budou udrzovat imunitni system neustale updatovanej a schopnej celit tem nejhorsim infekcim. Porad se snazime prezit aspon o den dyl. Kdo chce umrit driv, necht tak laskave ucini. Zmeny probihaj s tempem vedy, techniky a umeni... pribehy ktere tvori spolecnou mysl stavi na realnem svete a uci nas se mu prizpusobit. Deus Ex se netaji Blade Runnerovskym jadrem. Svym zpusobem je to nocni mura o ktere vime ze je klidne mozna. Nebo myslite, ze nekdo kdo taha za vsechny nitky rozkaze STOP vyvoji? Ze generalove nebudou chtit lepsi zbrane a vojaky? Ze lide bez koncetin nebou chtit lepsi protezy? Ze nebudem chtit lepsi hracky nez loni? Ze protesty puritanu a luditu zastavi miliardove obchody? Nakonec se muzem jen prizpusobit. Tam kde nasilim zastavi, bude behem nekolika let chudoba a revoluce. V Ceske Republice se neprotestuje skoro kvuli nicemu, predstavte si odstaveni internetu ... muzu jen doufat, ze bude pristi generace schopna zit ve velice ruznorode spolecnosti. Lide s umelymi castni, geneticky upraveni, radikalni verici, politicti snilci, anarchisti, hipici... a vsechny mozne kombinace. Perun s nami.
  • miker17
    epické
  • Cahir
    "... aby boli krajšie" - ano, snaží se dosáhnout představy o dokonalosti LIDSKÉHO těla. Těžko se to pak slučuje s představou, že se stanou ideálem jakési nevzhledné kovové pahýly... Ať chceš nebo, v člověku je úcta k lidskému tělu hluboce zakořeněnená - muži např. budou vždycky sexuálně toužit po perfektním ženském tělu. A nejen co se týče vzhledu, ale i tepla, měkkosti, hebkosti, prostě všemu, co k tomu patří. Z lidského tělo sálá neuvěřitelná energie, jestli jsi měl někdy holku, určitě mi dáš za pravdu *3* ...

    A tady mě napadá otázka, jak na tom budeš při srovnání s někým, kdo se jazyk poctivě učil dvacet let. On bude rozumět i jemným nuancím, bude mít pro ten jazyk cit, bude schopen ocenit krásu poezie či stylistiku románu. Bude mít prostě hlubší vhled do problematiky. Co budeš ty, google translator? Moc se mi nechce věřit tomu, že ti někdo do hlavy naleje celou komplexnost a "krásu" jazyka. Ten tvůj jazyk bude prostě úplně bez života.

    Sakra, omylem jsem to poslal dvakrát. For Conan.
    • 1) To, že ve sci-fi, které se snaží šokovat, vidíš kovové pahýly, neznamená, že to ve výsledku bude vypadat jako kovové pahýly. Ono to spíše bude vypadat velmi podobně jako biologická předloha ne-li nerozlišitelně od běžného vzhledu (pro ty, co to tak budou chtít), včetně vjemů, jako hebkost nebo teplo. Veškeré aspekty technologie se budou vyvíjet a už dnes je řada náhražek, které se k těmto účelům používají.

      2) Vám je všem tak 20-35, jste v plné síle. Postupem času budete ale potřebovat měnit jednotlivé části svého těla. Je možné, že budou k dispozici i plně biologické náhražky (byť ty jsou opožděné vůči umělým), akorát když se v budoucnu budete rozhodovat, jestli vaše nové srdce bude fragilní biologické, nebo odolné umělé se záložními systémy, a zároveň tohle rozhodnutí již nebude mít nádech senzace jako dnes, tak nebude takový problém rozhodnout se pro umělé. Jakmile začneš chřadnout, tak bude co vyměňovat každý měsíc. Nejvíce těhle procedur bude u starších lidí, kteří už nemají co ztratit.

      3) A co se týče tvého odstavce o jazyku, tak nějaký pomocný systém pro překlad přece nemá nic společného s tím, že má někdo hobby v podobě studia nějakého jazyka. To ať si dělá klidně i potom. Pro ty, co o to zájem nemají, tu bude rychlá alternativa, kde budou muset skousnout kompromisy. Já jsem třeba nebyl schopný tyhle kompromisy skousnout u angličtiny a nespokojil jsem se s dabingem (nebo titulky) u filmů, byť by mohl být sebedokonalejší, a tak jsem se anglicky naučil. Až v momentě, kdy budeme schopni ovládat přímo i mozek, tyhle problémy odpadnou.
      • Cahir
        1) Mluvíš-li o nějakém klonování orgánů/končetin podle DNA, pak souhlasím. Pokud máš na mysli syntetický materiál, tak nesouhlasím. Prostě nevěřím tomu, že bych někdy nedokázal rozeznat skutečnou ruku od umělé, myslím, že bych tu nepřirozenost prostě cítil. Mám k lidskému tělu jako takovému až příliš velkou úctu na to, abych se spokojil s náhražkou, i když třeba výkonnější.

        2) Víš, já si myslím, že stárnutí je součást života a že nikdo by si neměl uměle prodlužovat život (až na nemocné samozřejmě, celkově se teď nebavím o medicíně). Představa člověka, který touží po věčném životě a postupně se zbavuje svého organického těla mě upřímně dost děsí. Je to totiž v rozporu s mojí představou člověka vyrovnaného, pokorného a sžitého s přírodou. Je to jednoduše v rozporu s mojí představou morálky.

        3) Ten odstavec byla reakce na jiného uživatele. V podstatě jsem tím chtěl říct, že vždycky budou dvě cesty - jednodušší a složitější. A já jsem přesvědčen o tom, že vydáš-li se po té složitější a poctivější, vždycky budeš ve výsledku více odměněn. V životě si usnadňují pouze slaboši a lidé povrchní a nemorální.
        • 1) Vývoj současných náhrad končetin se především snaží přiblížit se funkcí originálu, ke kterému má současná technologie ještě velmi daleko. Zatím nedosahují ani zdaleka pohyblivosti a síly těch biologických a o opravdovém hmatu ještě nemůže být řeč.
          Přesto si nemyslím, že by bylo nemožné nechat například umělou paži porůst skutečnou kůží, nebo využít umělou kůži, která se využívá při léčbě popálenin.

          2) Všichni si uměle prodlužujeme život o desítky let. Žijeme v čistém prostředí, protože známe původ nemocí. Potravu získáváme snadno, takže i ti z nás, kteří by v lovu nebo těžké práci na poli neobstáli mají možnost žít normální život. A kolik dětí by ještě před 100 lety nemělo šanci spatřit světlo světa kvůli komplikacím při porodu.
          Nesmrtelnost není cílem, o který se věda a technika snaží. Je to spíš možnost volby a zlepšení kvality života až do jeho konce.
          Je špatné přát si dál žít, když člověku ve 40 selže srdce? Je špatné, když si to samé bude přát člověk starý 80 let? V čem se to liší od spolknutí tablety od transplantace orgánu?
          Nikdo z nás netouží po smrti, pokud má ještě pro co žít.
          Z pohledu celé civilizace má samozřejmě prodlužování lidského života mnoho problémů, ale pro jednotlivce je volba poměrně jasná.

          3) Lidé nejsou stejní. Vždycky má někdo výhodu. A pokud jsou slaboši všichni ti, kteří kdy použili kalkulačku nebo použili papír a tužku, aby pomohli své paměti, pak jsem slaboch.
          • Cahir
            Na tomhle se shodneme, spíš myslím, že jsme si nerozuměli. co mám na mysli vyjadřuji v reakci na Hairy_Ass nad tebou.
        • Hairy_Ass
          1) Souhlasím, více fandím výzkumu tvorby organických částí těla, ale pokud jí potřebuješ (nehoda, nemoc) tak šáhneš i čemkoliv, i když to bude umělé.

          2) Už teď se náš průměrný věk posunul oproti 18. století asi o 30 let, umím si představit, že díky transplantacím poškozených orgánů a dokonalejší léčbě se v tomto století průměrný lidský věk prodlouží o dalších 20, možná 30 let. Člověku ani tak nejde o nějaký věčný život, ale spíš o kvalitní život po celý jeho život, tudíž si dovedu představit, že v budoucnu se bude pohled na staříka, jako na nemocemi zničeného člověka postupně vytrácet a stále více lidí bude mít ve stáří pořád vynikající fyzičku.

          3) Lidstvo vždycky hledá výzvy, ale jen proto, aby si tím vše ostatní usnadnilo, těžko by bylo tak invenční, kdyby za svým úsilím nehledalo odměnu. Tudíž nemůžu souhlasit s tvou poslední větou, protože v tom případě, by to platilo na celé lidstvo, od chvíle, kdy si člověk opatřil první zbraně na lov zvěře, přes počátky farmaření, domestikace atd, až do teď. Všechno to bylo vytvořeno za účelem usnadnění života člověka.
          • Cahir
            2) Kvalitnější život proč ne, medicína bez debat. K jiným pohnutkám po vylepšování jsem však skeptický.

            3)Máš pravdu. ale kde je ta hranice mezi nástrojem/prostředkem (zbraně, lžička atd.) a mezi čímsi, co udělá celou "práci" za tebe. Různé věci ti usnadňují proces učení. Kdyby ale mělo něco tento proces nahradit a tobě by se např. vlastně jen nahrála data do hlavy, pak je to něco jiného. Je to rozdíl mezi člověkem pasivním a aktivním. Mezi "přijímačem" či konzumentem a člověkem činným, aktivním, který vyvíjí nějaké úsilí. Měl jsem na mysli spíš tohle. Spíš tímhle jsem myslel ono usnadňování. Nevím, jak to přesně pojmout, mám o tom jen hrubou představu.
            • Cahir: Tohle je spíš technologická otázka. Pokud bude možné "nahrávat" do hlavy informace, bude to spíš ve formě zkušeností jiných lidí nebo absolvování virtuálních kurzů, než jen prosté nakopírování dat. Nahrávání "básniček" by opravdu moc smyslu nemělo.

              No a k té poznámce o učení, já myslel ve učení ve smyslu získání základních znalostí a zkušeností, na kterých dále stavíme. Čtení, psaní, počítání, to co se člověk učí ve škole. To je jen počátek cesty za poznáním, po které jdeme celý život.
            • Cahir
              Azaroth: Součástí učení je ale tzv. rozumění (aristotelský pojem, prostě "chápání"). pokud ti do palice nahraju kvanta dat, kde je ono rozumění? To strašné úsilí, které je třeba vynaložit, aby člověk látku pochopil a nějakým způsobem interpretoval (každý to zná, nekonečné pročítání jednoho odstavce a snaha mu porozumět). No a teprve potom mezi sebou jednotlivá data konfrontuješ, utváříš si nějakou mozaiku/postoj. Já si prostě neumím představit, jak přesně by měl člověk dokázat pracovat s "nahranými" daty, přesně jak píše Hairy_Ass.

              Tak to se neshodneme, já považuji učení za cíl, nikoliv prostředek. Člověka vnímám jako bytost, jejímž úkolem je naplňovat svůj potenciál. Vzdělávání (ve svém nejobecnějším významu) je nekonečná cesta a řekl bych, že je smyslem života.
            • Nemyslím si, že by nástroj, který by dokázal "nahrát" vědomosti do hlavy je něco negativního. Předně jsou dnes požadavky na množství znalostí v jednotlivých oborech mnohonásobně vyšší, než v minulosti. Dnes mají i největší odborníci v některých oborech velký problém držet krok. Ztrácí se tím velký potenciál, protože právě tito lidé by byli
              schopní odhalit souvislosti, které by jiní ani nehledali.
              Všechno nakonec končí u času, který je jediným konečným omezením všeho. Nahráním vědomostí do hlavy by člověk získal daleko víc času ty vědomosti využívat a třeba i s jejich pomocí přispět něčím pozitivním.
              Koneckonců učení je jen začátek cesty, ne její cíl.
            • Hairy_Ass
              Souhlasím, navíc si neumím představit, jak by dokázal dotyčný s těmi "nahranými" dále pracovat. Přinejlepším by byl něco jako člověk s eidetickou paměťí, sice si bude moci vybavit všechno, ale to neznamená, že to bude skutečně chápat.
  • Podle mě, lidství nemá nic společnýho s tím, jestli na sobě máte maso, nebo plech.
    Takže jestli bude umělá paže za dobrou cenu, jdu do toho.
    Klidně budu cyborg, mě je to fuk. Když to bude pořád ovládat můj mozek, tak to beru že to jsem já. At chciju chcanky, nebo olej :)
    • Ale ber v úvahu, že to pak někdo elektricky napíchne, zmáčkne tlačítko a tobě se paže zareje až do tlustýho střeva *8*
      • Hairy_Ass
        To je prašť jako uhoď, dnes někdo zmáčkne tlačítko, a všechny tvé úspory v bance jsou v tahu, nebo skončíš na ulici. Alespoň teoreticky, stejně tyhle hrůzné předpovědi jsou jen teoretické.
        • Prachy byly a budou, ale hrdost je jen jedna. A vlastní robotická ruka až po rameno v mým pozadí mi hrdost vezme! *11*
          • Hairy_Ass
            Naprostá většina lidí neumírá, tak jak si představovala. A taky záleží, kdo to tlačítko zmáčkne, jestli krutý vrah, nebo sadistický sexuální uchy* (nechápu jak muže být slovo uchil zakázané *7* ) - bude proto záležet, jestli se ta ruka do tvé zadnice dostane přes žaludek, nebo ji jen někdo navede prstem napřed za tvými zády. *1*
  • Tak první augmentace se už používají. Teď myslím pro zvýšení schopností, ne jen jako nahrada nefunkcnich soucastek. Prave probihaji polni testy exoskeletu (pro armadu). Dalsi krok by mohl byt prave zmena z externich exoskeletu do internich komponent (tedy augmentace jak je zname z DXHR).

    Jediny problem je zdroj energie (jako vzdy). Augmentace pro zvyseni schopnosti by potrebovaly mnohem vice energie nez je lidske telo schopno vyrobit - plne nahrady koncetin by byly jinak slabsi nez puvodni (umele svaly). To bylo prave hezky promysleno v DXHR: baterie, ktere slouzily jako buffer pro napajeni specialnich schopnosti.

    Jinak genetika take hezky pokrocila. Pred par mesici se vedcum podarilo prodlouzit zivot mysim asi 2-nasobne, u jednodussich forem i vice nez 10-nasobne.

    Na druhou stranu s tim, kam svet speje je pravdepodobne, ze do roku 2035 se lidska populace silne zredukuje (minimalne 85% populace vymre), coz silne ovlivni i technologii.
  • A proč by někdo měl chtít odolnější kostru a výkonější svaly, když si to může obléct? O brýlích ani nemluvím... Víte mě spíš mrzí, že dnes jako by neexistovalo místo pro ideály. Dnes je sci-fi buď parodie nebo temný obraz našeho bídného sebezničení. Ne, že by negativa a strach z techniky a morálního úpadku nebyl už od počátků zdroj inspirace a myšlenek. Jenže od vysřízlivění z raného nadšení pro kosmické lety a pozitivistického (sorry :) neodvratného-jako počasí-) pokroku, je to jen na mašli. Jistě, nemělo by to být "naivní", ale je to opravdu tak? No každopádně je DeusEx super hra.
    • Doporucuju vzpomenout na konec terminatora... kdyz se terminator naucit vazit si lidskeho zivota, snad se to jednou naucime i my sami.
      Lidstvo je bohuzel pomekud sebedestruktivni a sobecky. A neminim ted, ze bysme meli vsichni zazelenat, ale zesoudnet (:
  • Paul_cz
    Takhle se má dělat reklama.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit