Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Tahle série byla vždycky divná... *13*
  • Zkoušel někdo o víkendu multiplayer?
    • Zkoušel a osobně mě to moc nenadchlo. I když je to vlastně stejný jako ME3, tak je to úplně jiný.
      Systém skilů z ME1, kdy maj sice cooldowny samostatný, ale dlouhý tomu, tomu nesvědčí. Skil, co jde použít jednou za 15 sekund, je k h**nu. Plus jsou slabší (nebo nepřátelé tužší).
      Mapy jsou mnohem větší a členitější a tak je to celý dost chaotičtější. Jakmile se skupinka roztrhá, začnou se enemáci spamovat naprosto nahodile, klidně člověku přímo za zády a pak to jde celý do kopru. Nepřátelé nezajímaví a je jich zatím málo. Je to přeplácaný efektama a nemá to koule. Žádnej pocit zadostiučinění, když někomu upálíš hlavu brokovnicí.
      Šanci tomu dám, ale první dojem nic moc.
    • Ano, tak hoďku-dvě jsem mu věnoval, ale úplně nadšený jsem z něj nebyl.

Má určitě potenciál, ale herní požitek mi kazilo lagování/"rubber-banding", zvláštní zpomalování času, když host/klienti nestíhají (nejdřív jsem si myslel, že mi padá framerate, ale zapnul jsem si jeho sledování a pohyboval se pořád 50+ fps) a hlavně strašně dezorientující zvukový bug, který způsoboval, že jsem slyšel nepřátele úplně ze všech stran (ať už tam byli nebo ne) - a bohužel lokalizace pomocí zvuku je v akčních hrách velmi důležitá.
      Přinejmenším ten zvukový bug ale včera prý opravili patchem, takže aspoň tohle si můžu odškrtnout.

Neměl jsem jedinou misi (ať už jsem hostoval a nebo se připojil), kde bych byl pocitově úplně spokojený - tzn. že by mi něco nenarušovalo požitek ze hry, popřípadě kazilo soustředění. Ty nejlepší případy bych označil jako "snesitelné".
      Samozřejmě mohlo mít vliv to, že nehrálo tolik lidí, takže ten hloupý peer to peer systém spojoval hráče z různých zemí s vysokou vzájemnou latencí a třeba to bude po ofic.vydání hry lepší (proč proboha za tu hromadu let od Mass Effectu 3 ještě nepřidali zobrazování latence vůči hostiteli hry *16* )
  • Virgi
    Pokud bude český překlad, počkám si raději rok, dva. Plnou cenu nedám EA, kteří nám vztyčili prostředníček. Penízky které tak ušetřím raději věnuji fanouškům, kteří se případně budou podílet na překladu, abych je podpořila, protože si zaslouží ocenění, dělají to pro hráče a ne jako EA, kterým na spokojenosti hráčů vůbec nezáleží. DAI jsem hrála v angličtině, dalo mi to obrovskou práci s překládáním, ale hra mi za to stála, měla skvělý scénář a postavy, které mě bavily. Ale podle ohlasů MEA mi za tak velkou námahu nestojí.
    • "Plnou cenu nedám" - věř nebo ne, ale tohle může být dost zásadní kámen úrazu. Nákup z jiné, něž oficiální distribuce, je docela významná deformace trhu. Výhodné slevy na serverech typu Allkeyshop posílají do oběhu klíče určené pro Mongolsko, Pobřeží slonoviny a podobně. Takže český hráč toužící po lokalizovaných hrách hraje hru, která není pro Česko určená a ve zdejších prodejích se nepočítá, a podřezává si tak sám pod sebou větev. Což samozřejmě vydavatele nezajímá, ti vidí čísla oficiální, o 80% nižší, než skutečný stav, a tom jim nestojí za námahu investovat hodiny (nebo i desítky hodin) práce do podpory fanouškovských projektů.
      (další věc je, že "styčný důstojník" EA pro nás je momentálně tlustá p*ča zpuchlá, co by musela něco dělat, a to by ji zdržovalo od golfu a to by teda sorry jako fakt nešlo)
      • Jack1947
        Jsou to idioti které ani hry nezajímaj ( bohužel ale pak tu scénu nepřímo ovlivněj viz MEA)

Opět škoda ale, protože ubrečenečků je hodně jsem rád že překlad není. ( je mi líto že někdo mladší má problém s angličtinou ale smůla) Doby ofiko překladu už jsou dávno za zenitem.
    • To dava fakt smysl. Uzila si si DAI protoze mel perfektni scenar, a MEA kterej je kritizovanej ze je stejnej jak DAI ti za namahu nestoji? *15*
      A EA neni charita, CZ je proste malej trh a preklad se nezaplati.
      Az si toho buou lidi vic kupovat, tak budou prekladat.
      • Virgi
        evidentně nevíš nic o psaní scénáře, o psaní postav, ani o tom jak psát dobré dialogy. A až poznáš rozdíl mezi strukturou hry a scénářem, tak pak se můžeme bavit *3*
        • Fordzy
          No, zrovna postavy v DAI mají jen krůček k postavám z Andromedy. Pán s knírkem mě straší ještě teď... A o kvalitě dialogů by se také dalo pochybovat. https://www.youtube.com/watch?v=Z2q_IAGw5hA Když si to hrála v angličtině a anglicky moc neumíš, tak trochu pochybuji, že si dokázala poznat pravou nekvalitu dialogů.
          • Tak samozřejmě, to jak je to stylisticky napsané jsem nepoznala a postava Sery byla pro mě téměř nepřeložitelná, ten její slang jsem nedávala. Ale prostě společníci v DAI se mi líbili, byli dobře vykreslení a jednali zcela logicky podle svých motivací a charakteru. S kvalitou postav se dal srovnávat snad jen ME, ale DAI ho překonal v tomto směru. A přiznám se, že jsem si oblíbila i Doriana (kterému spousta lidí nemohla přijít na jméno kvůli orientaci), přišel mi zajímavý. Hra měla některé naprosto úžasné momenty, při kterých jsem se nasmála a to i přes to, že překládání byl fakt vopruz, protože se nedaly stopnout titulky, musela jsem to řešit nahráním hry a pak jsem si to zastavovala a překládala v přehávači videí, prostě tento způsob hraní se zábavou nemá nic společného, ale přesto se mi hra líbila. Na MEA jsem se těšila, jak malé děcko a to, co z toho udělali, nějak nemůžu ztrávit.
          • Jack1947
            Jo ale ještě tam neměli tak strašné animace ksichtu, chůzi gorile po lobotomii *7*
    • Neni jednodussi se za ten rok, cva naucit nejaky ten svetovy jazyk? Nejen kvuli hram.
      • Virgi
        Já se náhodou AJ učím, obávám se, že mi to bude trvat dalších 5 - 7 let, takže NE, není to jednodušší.
      • neni
      • To za tebe ale nemuzou udelat druzi
    • DwaR
      preklad hry nemá nič spoločné s tým, ako firma pristupuje k fanúšikom. je to čisto otázka ceny. a bohužiaľ CZ&SK je malý trh. preklad tak obrej hry sa nezaplatí. problém s prístupom vydavateľa bude, ak bude fan prekladu hádzať polená pod nohy, resp. ho úplne utne. i keď aj k takému postupu si viem predstaviť dôvody. hold, hry sú biznis ako každý iný a ak chceme veľké hry, musíme sa s tým zmieriť.
      • Jack1947
        Tak tak, CZ/Sk minoritní trh pro giganta jako je EA prostě bud koupí nebo nechají být počkají na fan překlad. Jenže v ME:Andromeda je to bez tak úplnej šumák protože - většina dialogů postrádá úplně hlavu a patu - jsou hloupé a nedávají beztak smysl. Mohli by i ubrat volby které ve finále nemají stejnak žádný význam.Co se dalo pokazit to se pokazilo...
        • DwaR
          tak minoritný trh asi budeme. oni potrebujú predaje v státisícoch, aby pohli tabuľkami a na o sa 15 miliónov obyvateľov proste nevzoprie ani pri značke akou je ME (aspoň myslím, možno sa mýlim)
          o kvalite dialógov neviem, od kúpi som sa nechal odradiť a vlastne ti odpovedám nižšie :)
        • A ty jsi to osobne hral, nebo tu jen tlumocis nazor nekoho jinyho?
          • Jack1947
            Z toho co jsem vidělo si umím udělat obrázek a ty ? ( dobře at máš klid tlumočím ostatní "hejtry" ) třeba tam někde je dobrá hra kdoví jen není dobrá pro každého.
            • Jack1947
              Tak se snažím zklidnit situaci. ( mezi námi je to bídné i na ne Mass effect hru ale pššt)
            • Chtěl bych vidět dobrou hru pro KAŽDÉHO :)
      • Virgi
        Pokud vím, tak EA zrovna neudělalo žádné kroky k tomu, aby ulehčilo práci překladatelům. Viz překlad DAI ( na který se mimochodem už velmi těším, protože při hraní v AJ jsem si hru bohužel nemohla moc užít). A příklad polského studia CD - Projekt a překlad obřího Zaklínače mluví jasným jazykem k českým hráčům. Pokud mě hra aspoň trochu oslovuje, koupím si ji za plnou cenu, pokud je v českém jazyce. Bohužel RPG her překládaných do češtiny v den prodeje je žalostně málo.
        • DwaR
          nj, niečo som počul, ale priznám sa, že dianie okolo prekladu DA:I veľmi nesledujem. viem, že tam boli nejaké technické problémy s tým, ako dostať texty z hry, ale nič viac a aj toto je info z čias tesne po vydaní. ak je pravda, že vydavateľ preklad úmyselne brzdí, tak mi to nejak nedáva logiku. fan preklad nič nestojí a je tu výrazná šanca na zvýšenie predajov. na druhej strane, záleží ako je text kódovaný do hry. dať niekomu prístup k súborom hry nemusí byť vydavateľovi po chuti.

CD projekt môže byť príkladom pre značnú časť herného sveta vo viacerých smeroch, o tom žiadna, ale bojím sa, že tu porovnávame neporovnateľné. pre CDPR sme relevantný trh, predsalen sú voči EA a bioware trochu inde + zaklínač bol primárne cielený na európu (i keď trojka dosiahla úspech masový).
          sama to poslednou vetou potvrdzuješ - náš trh proste nestačí na pokrytie nákladov na preklad ani u menších RPG/hier (viď sony alebo rockstar. čeština je skôr výnimka, ako pravidlo). a keď sa pozrieme do minulosti, tak drvivá väčšina prekladov bola a)fanúšikovská b) sponzorovaná domácim trho/firmou (ak sa nemýlim aj CDPR začínali tak, že robili preklady a predaje pre náš región). v skratke = sú to prachy
          • Virgi
            Osobně si myslím, že to není jen o tom, že pro CD Projekt jsme relevantní trh. Je to o přístupu z dlouhodobého hlediska. Slyšela jsem, že tržby jsou vyšší protože Zaklínač. Ale pokud se zachováš k hráčům pěkně při vydání jedné hry, tak při vydání další se ti to zúročí i s úroky. Počkej až vyjde CyberPunk, bude to v ČR naprostý trhák, protože CD Projekt, a pak porovnej prodeje s nějakou hrou od EA. A pak si na mě vzpomeň.
            • DwaR
              určite súhlasím. poliaci vždy vedeli robiť kšeft a CDPR to len potvrdzujú. zacielili správne na dieru v trhu, postavili si v poľsku/CZ&SK pevnú základňu a šikovne expandovali cez zaklínača a gog. oplatilo sa, začínajú prerážať vo svete. To ale Bioware ani EA nepotrebujú. majú svoju základňu inde a lokalizovať hru pre potencionálnych 100-150 000 predaných kópií nemá cenu.
              stretávame sa s tým aj "doma". česká dex dostala lokalizáciu až pár mesiacov po vydaní, teraz posledne slovenský Vikings nemajú lokalizáciu. proste predaje sa čakajú inde, nie na domácom trhu.
              EA sa dá vyčítať všeličo, ale zrovna absencia lokalizácií je nefér.

P.S.: fascinuje ma ubisoft, ktorý poctivo lokalizuje. s premenlivou kvalitou, ale lokalizuje.jasné, ubi hry nedosahujú ani zlomku rozsahu DA:I, či ME:A, ale i tak...
    • Ono je to bohužel tak, že EA s pražskou pobočkou se přestěhovala do Polska potom, co u nás investovala dost peněz na propagaci her i lokalizace, bohužel příjmy neodpovídaly tomu co by si představovali, tak po nějaké době odešly za lepší prací, tak to bohužel je.
  • Vogon
    Jako první hra od nového relativně nezkušeného studia(Bioware Montreal) je to podle mě dost úspěšný pokus. Základy, čímž myslím hratelnost včetně RPG systémů, jsou, z toho co jsem odehrál, zvládnuté dost dobře a je na čem stavět. V budoucnu stačí doladit ten zbytek, tedy vyprávění a animace, a bude vymalováno. Koneckonců nedávno se jim vrátil Karpyshyn, takže minimálně o příběh bude postaráno. Kdyby se vrátili k formuli ME2 a přestali dělat otevřené světy, tak by bylo postaráno i o nudné questy, protože by je tam nemuseli dávat. Ale zase bych k tomu dodal, že i ty nudné questy jsou oživené dobrou hratelností, protože třeba jetpack doufejme nikdy neomrzí.
    Samozřejmě, někteří mohou namítat, že není zrovna košér použít pro první pokus o hru svatý grál jako Mass Effect, nad tím se ale stačí zamyslit z pohledu EA a vyjde důvod jasný, i kdyby ta hra byla neskutečně špatná, což rozhodně není, tak by se prodávala jako rohlíky, na rozdíl třeba od nového Mirror's Edge.
    Jinak z budoucnosti Neo-Bioware mám radost, příběhové zakončení DA:I v Tresspasserovi slibuje výborný příběh a ME:A slibuje jetpacky, co víc si přát.
    • EA je hrobař: Bullfrog, Origin, Westwood, Bioware..... Pořád stejný scénář. Kupme studio, co dělá skvělé hry. Nasaďme na to hloupé manažery, kteří vyženou všechny kvalitní zaměstnance. Zůstane jen prázdná slupka.
      • flash789
        Nemuzes pohrbit neco co by uz davno pohrbene bylo..ani jedna ta firma by uz neexistovala tak jako tak..s EA nebo bez ni.
      • Vogon
        Máš buďto zastaralé informace, nebo si cucáš z prstu, nevím, zní to skoro jako obojí. Já sice taky nemám žádné svěží info, ale stručně:
        EA právě nové studia otvírá. Například: 2009 otevřelo Bioware Montreal, 2015 otevřeli EA Montreal, kde pracuje Jade Raymond. V dnešní době je Bioware pravděpodobně větší než kdy bylo. A neznám nikoho kdo by v blízké době(2015+) pracoval v EA mimo EALA/DICELA(cruuuuunch) a stěžoval si, obzvláště v těch nových studiích jsou podmínky skvělé. A děláš jako by migrace vývojářů byla nějaký neobvyklý jev, obzvláště ze studia které vzniklo před 20 lety. A ještě vtipnější je to, že skoro zníš, jako bys nám tu chtěl namluvit že přijímání nových talentů je špatné. Promiň, že tě zklamu, ale dobří vývojáři nevznikají tak, že jednou za 216 let si Cthulhu šáhne mezi půlky a vyloví super vývojáře, vznikají tak jako ti nejlepší v každé profesi: skrze těžkou dřinu a zkušenost.
        • tady je EA hřbitov
          https://i.imgur.com/gxR7ACI.png
          • Bullfrog sem miloval. Geniální a originální hry s nadčasovým vizuálem. V dnešní době něco téměř nereálného...
          • Vogon
            Super, pokud je tvůj argument na úrovni "Dramatický obrázek na imguru", tak radši neargumentuj vůbec. Navíc když na tom obrázku jsou faktické chyby, např. Bullfrog byl zavřen v roce 2001 ne 2004.
            Většina z těch studií byla zavřena v minulém desetiletí, přičemž od roku 2013, kdy nastoupil Andrew Wilson, se EA dost mění.
            A dále: LucasArts zavřelo Disney. Bioware pro změnu nebylo zavřeno nikdy, navíc byly otevřeny tři nové pobočky, a Dice taky ne. Criterion nebylo zavřeno, odešli pouze dva její zakladatelé. Maxis bylo zavřeno v roce 2015, zaměstnanci nebyli vyhozeni, mohli jít pracovat na jiných projektech EA.
            • fajn, zas tak to nesleduju. Každopádně jsem na EA naštvaný, protože zmrvilo už 2 dobré herní značky - Dragon Age a Mass Effect. A taky jsem na ně naštvaný za Dead Space. Jednička byla úžasná hra, trojka už je mainstreamovatý průměr. Vždycky nějaký manažerský blbec začne kecat talentovanému studiu do toho jak dělat hry.
      • Ono ti manazeri nejsou neschopni. Delaji svoji pravi velmi dobre. Jen je treba si uvedomit ze hlavni cinnost EA neni delat dobre hry, ale vydelat prachy. Takze se koupi studio, vyzdima znama znacka (cim nizsi naklady na vyvoj tim vetsi zisk), fanousci to par dilu kupuji ze zbyku protoze to ma zname jmeno a krasne trailery. Az fanousky odradi tak se znacka zahodi a jde se rejzovat na jine. Velmi uspesny model ktery zatim delaji na jednicku. Cilem tech manazeru neni budovat kvalitni znacky, ale co nejlip zpenezit ty co uz vybudoval nekdo jiny. Myslim ze nikdo jiny nedela tuhle praci tak dobre
        • KrPa
          horsi je, ze vsichni v te naivni myslence vyrobe her porad veri a porad ty kraviny kupuji
        • Virgi
          Máš zvláštní názory, Parazitování na kreativitě nadšených lidí nepovažuji za dobrou práci. Bohužel parazitismus je v dnešní době nejvíc odměňován. Naštěstí zůstává pořád hodně studií s dobrým záměrem - třeba na přístupu CD- Red, je znát jejich láska ke hrám.
        • Rejsek
          Jo jo, klasický postup velkých firem. Už jsou příliš velké na to, než aby se musely snažit inovovat a zaujmout. Místo toho se soustředí jen na generování co nejvyšších zisků. Bohužel pro hráče, v tomto případě.
        • ^ True story.
          Vskutku EA nechce dělat kvalitní hry, ale vydělat co nejvíce peněz s co nejmenšími náklady.
          • Vogon
            A která firma se o tohle nesnaží?
            Jinak bych řekl, že je daleko lepší, když víš co od někoho můžeš čekat, než když se někdo skrývá za falešné úsměvy.
  • A to se museli usi drit, az se z nich kourilo...no jo, jak to dopadlo je vazne smutne, ale dalo se to cekat.
  • Kdo by sháněl ME Andromeda nejlevněji tak mrknete na https://www.g2a.com/r/masseffectandropreorder
  • 7/10, tzn. tak maximálně 5... :-/
  • Varianta c3 - EA zabilo dalsi vyvojarkou spolecnost. RIP
  • Draken69CZ
    Tak to by jsme měli recenzi trialu kdy bude recenze celé hry?
    • Prosím, nauč se základy gramatiky, děkuji.
      • Draken69CZ
        Sóry kéjmo ale tu má v pyči, ale si dobře nadrcená u matúry se ti to bude hodit *3*
  • nejhorší firmy v herním prumyslu:
    1. Blizzard
    2. Ubisoft
    3. Bioware
    4. CD Project
    • Ksakru ja vedel ze jsem na neco zapomel. Na druhem miste je Bethesda, dalsi poradi se posouva.
    • Na vlastní názor máš samozřejmě právo...
    • Na co přesně jsi myslel, když jsi to psal? Vzpomínals při tom na to, co ti dělal strejda, kdyžs byl malý?
      • Tobe to asi dela doted.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit