Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Tvrdí člověk, který napíše ,,člověk, co napíše".
  • Nazor jako nazor. Ja na to byl v kine a prislo mi to hodne slabe.
    Na druhou stranu obecne nejsem velky fanda do japonskych veci,takze to asi nebylo pro mne to prave (nemam rad ani herni FF serii).
  • Smejki: Asi jsme si nerozuměli. Já netvrdil, že se staré koncepce "skutečně" zahazují. Tvrdím jen to, že spousta myslitelů (začalo to v novověku) tak svoje nové systémy a teorie prezentuje - tedy jde jen o čistě formální výtku. A nejen nové teorie, ale i interpretace těch starších.
  • smejki
    nezpochybňuji *3*
  • smejki
    ha, nevšiml jsem si, že to původní psal Cahir, ne ty *4*
  • Smejki: Darwin udělal pouze to, že evoluční teorii zformuloval tak, aby se z ní stala vědecká teorie. Jinak první myšlenky evoluce tu byly již před ním, dokonce i v antickém Řecku.
  • Boze... Ja si preci smejki delal bzundu *7*

    I tak se ale spousta zahozenejch konceptu najde. Nebudu si hrat na odbornika, ale ze zpopularizovanejch veci prave treba spousta veci okolo Einsteina, Hawkinga a podobnych.
  • smejki
    Einstein zahodil Newtona? O_o Einstein ho pouze zpřesnil pro určitý obor hodnot veličin (vysoké rychlosti, vysoká hmotnost). Newton se stal přípustnou aproximací Einsteinova modelu pro jistý obor hodnot (nízké rychlosti, nízké hmotnosti). Přesto Einstein neumí odpovědět například na chování singularity (extrémní hmotnost).

    V případě Darwina tedy nevím, co bylo zahozeno. Kreacionismus nemá věděckou hodnotu. Darwin byl první, kdo vůbec vytvořil na tomto poli něco smysluplného. Přesto i Darwin je dle dnešní vědy nepřesný ;-)

    jediné, co se zahazuje jsou vyvrácené modely (éter, duto/plochosvětost.. další kdysi široce uznávané mě teď nenapadají).
  • Smejki: No, ve vědě (ale i filosofii) je tak trochu tradicí, že každá generace si myslí, že oni už konečně to "něco" vědí lépe než generace předcházející. A pak je tady ještě kategorie tzv. "vědecké revoluce", kdy se dospěje k něčemu, co je neslučitelné (nebo se to tak alespoň jeví) s předchozím poznáním, tudíž dojde k popření předchozích poznatků - to se neděje tak často, ale občas ano. Samozřejmě to hodně zobecňuji, ale svým způsobem to tak je.
  • Od dob toho prasivyho rouhace Darwina ; D
    A ten Einstein je taky peknej nafuka! A mnozi dalsi, vsak oni vedi!
  • smejki
    v oblasti vědy se staré zahazuje a nahrazuje novým? odkdy?
  • Já taky ne, originalita se přeceňuje.
  • Hairy_ass: Když už zmiňuješ toho Aristotela, tak na něm je fascinující, jak se vždy snažil "zachovat" předchůdce. Vždycky, když se zabýval nějakou problematikou, tak nejprve uvedl tvrzení předchůdců, co mu nesedělo vyvrátil, ale když pak prezentoval svojí nauku, vždy se snažil ji sladit s předchůdci a jejich tvrzení do své nějakým způsobem zařadit a ukázat, že jsou ty postoje slučitelné. Dost zajímavý a elegantní přístup. To až mnohem později začalo být "in" smést vše minulé ze stolu a začít "budovat od začátku", ačkoliv ty začátky byly a jsou jen iluze.
  • Hmmm tak to je jina. Ale porad jim to nemam za zly : )
    Jsem zvedav co se ve trojce dozvime ohledne puvodu/ucelu Reaperu - snad to kopirovani nepujde az tak hluboko...
  • Tak to platí hlavně pro středověk, kde to vyplývalo i z toho, že antické klasiky, především Platona a Aristotela, považovali za nejvyšší kapacity, které ani překovat nemohly. Ale problém autorství se řeší až v novější době, to je fakt.
  • Takhle jsem to nemyslel. To je samozřejmost, že třeba na akademický půdě musí mít práce seznam literatury atd.. Já ale mluvím o tom, když nějaký badatel nebo interpret přijde s teorií, kterou považuje za naprosto originální a přelomovou, přestože se ukáže, že esence jeho originální myšlenky tu už v minulosti v jiné podobě byla několikrát. V antice a středověku považovali myslitelé a tvůrci za čest, když mohli na někoho navazovat, nebo alespoň neměli problém přiznat inspiraci.
  • Jo, to máš pravdu. I když i dnes je tradicí napsat, z čeho kdo čerpal, a jaký je stav bádání, tedy alespoň u odborných prací. Ale v minulosti to bylo každému šumafuk. Naopak se často ani nerozpakovali s napsáním zdroje, většinou protože ho ani neznali. *4*
  • Vystupuje tam strojová inteligence zvaná Zmarové, stvořená před miliardou let, která má za cíl ničit příliš vyspělý život, tudíž je zde rozdíl v tom, že to nedělají periodicky jako Reapeři. Hlavní hrdinové to objeví během vyšetřování, co zapříčinilo zánik jedné z vesmírných civilizací, jejichž pozůstatky najdou - inspirace pro Protheány. Samozřejmě se liší podobou, technologiemi i cílem jejich konání, ale v zásadě jsou si Reapeři i Zmarové hodně podobní - podobně jako v ME sérii i v Odhaleném vesmíru jde o závod s časem, než Zmarové zničí celé lidstvo/civilizaci.
  • Přesně. Kdyby řekli, že se inspirovali, že věci z filmu dál rozvinuli... Ale říct, že to chce podle FF fakt vyvolává pocit, že chce totéž.
  • Jj, vzpominas si spravne.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit