Přejít na výpis diskuzí
Mass Effect se výtvarně inspiroval u Final Fantasy
28.6.2011 | Aleš Smutný
39 příspěvků
-
Zdokumentováno je, že takhle je to už od antiky. Lidi se neustále vracejí k těm samým tématům a odhlédnu-li od rozdílného pojmosloví či zařazení, v podstatě se dochází ke stejným závěrům. Rozdíl je v tom, že v antice a středověku se inspirace jiným dílem/myšlenkou brala jako obrovské plus. Tvůrci a myslitelé hrdě citovali svoje předchůdce, někteří se dokonce snažili, aby jejich dílo bylo koherentní s díly předchůdců. Pojem plagiát byl cizí. To jenom v moderní době má každý potřebu prohlašovat, jak stvořil něco originálního, případně bez inspirace a tak dále. Čím to je?
-
Tvrdí člověk, co napíše "by jsi" :-)
-
Jak moc se ten Odhaleny vesmir podoba?
Co jsem o tom slysel utrzky, tak spis vzdalene, ne? Vyhlazeni davny civilizace, a tim to hasne... ne?
Jinak prave ze dneska uz fakt NELZE prijit s necim opravdu originalnim. Vzdycky v tom lidi uvidej to, co uz znaj. Vzdyt je rok 2011. Jen film uz je starej sto let, o literature ani nemluvit. Vzit do ruky pero a psat muze uz po staleli kazdej kdo ma do riti diru... -
Mas recht :o)
-
Ne pouze herní principy, ale i vzhled a pod. - Blizzard se přiznal k tomu, že Warcraft je vykradený Warhammer a Starcraft Warhammer 40k a nikdo to neřeší a tohle je totožné, veřejně se k tomu přiznali, pár lidí bude nadávat, ale oni z toho problém mít nebudou...
-
Brnění, lodě... když někde bude světelnej meč, tak nebude jasné, odkud je přebrán? Bude a lidé budou nadávat.
-
http://en.wikipedia.org/wiki/Final_Fantasy:_The_Spirits_Within
Esenci života jsem taky viděl. No, dalo se to. Ale zabilo to Sakaguchiho, což je chyba.
http://en.wikipedia.org/wiki/Hironobu_Sakaguchi -
Taky by jsi mel vYdet Pravopis ceskeho jazyka *2*
-
on tenhle jev (tedy v oblasti literatury, ale lze to brát i obecněji) má i svůj název, ale teď si zaboha nevzpomenu jaký *7*
EDIT - už vím - intertextualita -
To ze priznali ze brnenia s LEDkami maju z nejakeho filmu neznamena ze ho kopiruju? Akoze... Neviem co riesite *2*
-
Pokud si správně vzpomínám, tak ta hrdinka používá na začátku filmu víceméně omni-tool.
-
Mno pokud vim tak Boiling Point toho umel o neco vic nez far cry 2 :o) A mas rozhodne pravdu ze herni principy se kradou odnepameti ale cas od casu tam nekdo neco prida ci ubere ale takovy brutalni priznani bych stejne necekal obzvlast u titulu jako ME kterej bude mit budget o kterym se jinym hram nezdaj ani vlhky sny. Tohle mi proste prijde neprofesionalni :o)
-
právě :) všechno ze všeho pomalu vychází či je to podobné atd.. ale je to také tím, že autory, scénaristy, tvůrce, prostě i normální lidi s fantazií, napadají věci, které už tu někde byli, ale ani o nich nevěděli a pak jsou nařčeni z toho, že vykradají atd.. prostě jsme si podobní v nápadech :) znám lidi, kteří vymysleli něco do nějáké své fantasy či sci-fi a pak za tři měsíce zjistili, že už to někde bylo a tak jim bylo blbé to použít, i když to nebylo třeba doslovně stejné..
-
A ja si zas pamatuju jak sem na nej byl v kine s rodice a ti neverili ze je to udelany na PC *1*
-
Ona většina prvků v ME není původních, i ta zápletka s Reapery je z knižní série Odhalený vesmír od Alastaira Reynoldse. Ale, co je dnes původní, že?
-
Také jsem se nad tim pozastavil. Ale ono je to jedno, Blizzard dělal něco podobného (nezdravě vykrádal) a nikomu to nevadilo, tak proč by to náhle mělo vadit u BioWare... A ono je to všude, podívej se na Far Cry 2 a na Boiling Point - obě hry jsou v podstatě totožné (mají i hodně podobné neduhy) a nikdo Far Cry nevyčítá prachobyčejné vykrádání.
-
"Pořád mám složku se záběry odtamtud a ještě dneska občas klukům něco vrátím a řeknu ať to udělají podle toho“
Kdyz tohle ctu tak si rikam jestli je to normalni a jestli to nikomu jinemu nepripada divne? -
Prej možná ho nepamatujete :) koukám na něj furt dokola, ůžasnej filmek a vždicky jsem si říkal ze by se podle toho filmu dala udělat skvělá 3rd person střílečka.
-
Pamatuju mel sem ho nahranej na stary VHS a vydel sem ho snad milionkrat *1*