-
Dohráno...a teda...kloubou dolů...vim sice, že je to názor každého z nás a každý má jiné představy a líbí se mu něco jiného, ale podle mě je tohle asi nejpůsobivější a nejatmosféričtější hra od první Mafie... Sice sem kus chlapa, ale jak Mafie (konec) tak i v Metru mě skoro vlil slzy... což je jev v dnešních střílečkách skoro nevídaný...
Beru, po grafické stránce ne zrovna ideálně optimalizovaná hra, sem tam nějaký ten bug, ale i přesto sem si na svém !ntb! (core i5 2,27 s přetaktováním na 2,52; 4GB ram a Nvidií GT 630M - což je dneska spíš podprůměr) zahrál na nižsší střední nastavení v pohodě (jen sem tam trochu sekání, ale to se snažím "přejít") a ty všemi vytýkané neviditelné stěny ?? To myslíte vážně ?? Tohle neni Stalker lidi...ani pan recenzent si toho asi nevšiml, ale tenhle aspekt je ve hře právě proto, aby měla hra "spád" a aby člověk "neprocoural" většinu hry a pídil se v každém rohu - toho si člověk i tak užije dost si myslím - ale hlavně, žene ho to (oproti COD v rozumné míře) dopředu a pohání tak úžasně hutnou atmosféru a výborný příběh...
Pro ty, kdo tu píšou, že příběh nic moc (pokud ho opravdu dohráli a jen nekecají), tahle hra určená očividně neni...toť vše... A co se atmosféry týče, jak sem psal, tak hutná, že by se dala krájet a takový ten "pocit filmového úžasu" tu má člověk v 90ti procentech hry (oproti např. MW1 nebo 2, kde je tento mocit maximálně ve 20ti procentech hry) a do konce hry s hlavním protagonistou opravdu sroste... že byla atmosféra slabší než v Metru 2033? Kdeže...právě naopak. Právě že hra nechala atmosféru prvního dílu vyzrát, rozšířit - už jen tím, že člověk vidí více stanic a bere (nebudu řikat proč - spoiler *3* ) celkově život v Metru mnohem obšírněji...
Co se ovládání týče, je to krok kupředu, hodně se toho od prvního dílu vyladilo a ono "konzolové zjednodušení", co tu mnozí ve zlém psali, je kuprospěchu, stealth je teď bezrpoblémový a mnohem lepší (mnohdy sice trochu moc, když trefíte někoho do ruky a on umře, ale budiž...), takže to celkové atmosféře jen přidává....možná jen odebrat jednu zbraň, 3 jsou myslím si hodně, i když jeto větší řežba... *4* 2 + pistole bylo akorát... A zbraňové upgrady ? Lahoda... méně tak potřebujete kupovat (nemusíte prodávat kalacha s optikou, jen abyjste si koupili kalacha s tlumičem, ale prostě tam ten tlumič dokoupíte *3* ), takže při dobrém "servírování" postupu hrou, začínáte s pitolí a holým "bastardem" (levný sapík) a končíte s kalachem 2012 s optikou, tlumičem a laserem... *5*
Celkově je hra "akčnější", ale v rozumné míře...prostě se rozvinula od minula... poznáváte nová místa, krásně zpracovaná a to i na povrchu (který byl v M2033 jen okrajový), který stále berete za nehostinné místo a "rádi se vracíte do Metra", které dobře znáte...
Podtrženo sečteno, kdybych hru nehrál a viděl jí z videa a věděl o nedobré optimalizaci a grafice, dal bych těch 6 nebo 7 z 10ti...ale po tom, co jsem jí dohrál (na mém stroji), zvyšuji na 10/10...a ne, není to nadsázka... protože i když tahle hra nedosahuje "rozměru" např. AC, který dostal 10/10, svojí atmosférou ho poráží a to hodně (i když mám AC rád a 10 bodů mu dávám taky), takže i když po technické stránce má tak 6/10 (+ pro grafiku, - pro optimalizaci), po stránce hratelnosti má 10/10 a příběhu + atmosféry (ozvučení a hudba taky) má tak na dnešní měřítka 14/10, tak si to zprůměrujte *3* ...opravdu, zážitek, který stojí za to (a za ty peníze určitě taky). Pro fandy M2033 nutnost, pro ostatní (kterým vysloveně nevadí postapo smutný svět) určitě jedno z největších doporučení za poslední roky... Rozepsal bych se víc, ale nechci moc spoilovat *3*
P.S. berte to jako doplnění recenze *3* -
-
Človičku prečo ty nepišeš recenzie ?
Určite napiš na tuto hru recenziu...rad si ju prečitam, zatial čo som čital, zo všetkym uplne suhlasim...to ako ked Grygar napiše: "Jak jinak! Postsovětská společnost miluje svoje chmury a postsovětská postapokalyptická společnost, tam snad ani nic jiného neznají."
Tak môže isť rovno do pr*ele, nechape nič, ked bola nežna revolucia ešte ťahal dreveneho kačera...je to kus našej historie, a aj kus našho života...poniektorych.
A na tom tato hra stavia, ak nechape toto, tak nechape nič...a môže pisať recenzie na Sims...
...comon barbie girl...
Ano, konečne hra pre nas dospelych, so všetkym čo k tomu patri...dočkal som sa a strašne sa už na ňu tešim. -
-
Díky... *5* nicméně nevim, jestli bych byl schopnej napsat plnohodnotnou recenzi, ale mužu to zkusit... co bys ještě rád věděl o hře a nedočetl se u mě? Pokusim se zodpovědět *3*
P.S. Mě už bylo jednou (za dob COD2) nabízeno psát recenze, ale odmítl sem, nestíhal sem moc...hry mě vždycky bavily, ale nemám tolik času, aby toho hrál hodně a byl tím pádem použitelný jako recenzent *4* Už delší dobu hraju jen RTS Men of War serii, zkusil sem Crysis 3 a teď Metro, ale jinak moc nestíhám *4* -
-
Jasne, no vieš ty si to napisal presne tak, ako recenzent...dozvedel som sa všetko, čo som potreboval pred hranim vedieť, ale nie viac, aby mi to nepokazilo zažitok, žiadny spoiler...
Ja som velky fanušik 4AGames-Metra, Glukovskeho, a všetkeho čo s tym suvisi.
Prvu knihu som prečital až po hre, pretože u nas vyšla až po uspechu hry...a bol to velky zažitok, velmi knihy nečitam, aj ked rad by som, ale tato kniha bola jednoducho užasna a hru Metro 2033 som otočil 6x, čo ja važne nezvyknem, knihe rozhodne hambu nerobi.
Čo je podla mňa dobra hra: hra ktora ma vtiahne do deja, pribehu, sveta, ktory zobrazuje, a ja skutočne môžem byť na chvilu tou postavou za ktoru hram, a v tom su tieto dve hry naozaj majstrovsky sugestivne. -
-
Tak tak...u mě je to podobný, Metro 2033 jsem otočil 3x (naposledy letos z jara, jako oživení příběhu) a takových her je, jak říkáš, opravdu málo...třeba první Mafii jsem hrál asi 4x, ale druhou jsem ani nedohrál do konce a zkončil v poslední misi...prostě...jsou hry a HRY...a MLL je právě HRA s velkym H, která člověka opravdu umí přenést do děje...a takový čas se vyplatí i vzhledem k ceně. Takovému týmu ty peníze rád dám *5*
-
-
-
-
Dávám ti +1 už jen za tu délku textu.
S tím číselným hodnocením bych byl sice přísnější, ale chápu, že tomu dáváš 10/10, ale objektivně by ta hra měla vypadat ještě trochu jinak, ale co není, může být. -
-
To máš pravdu... ale když si vezmeš (což sem zapoměl zmínit) ten článek, v jakých podmínkách tu hru vyráběli (i když autor krapet přeháněl), v porovnání s tím, jak si žijou v EA apod, mají peníze na ty nejlepší dabéry/grafiky/animátory/hudbu/licence atd atd... a stejně je trumfne (krom tý optimalizace) snad ve všem takle titěrný studio, tak je to jak z vody vyrobit svíčkovou v porovnání s tím jak udělat z lanýžu přepálenou smaženici... Beru, jak už to tu někde zmínil, mě jako hráčovi to může být jedno, ale mě to jedno neni... dílo (hru) beru jako celek, a když si vezmu výrobní podmínky/kvalitu hry/její cenu v porovnání s konkurencí, tak těch 10/10 (nebo minimálně 9) si ti autoři fakt zasloužej... *3*
P.S. věřim tomu, že autoři brzo hru opraví a vyladí (jeden patch už včera vyšel mimochodem a odladil mimo jiné i optimalizaci na AMD a celkově výkonostní kiksy na různých sestavách), a že až autoři něco vydělaj (ne že bych znal konkrétní čísla, ale věřim tomu, že hra se bude dobře prodávat) a posbíraj ohlasy z M2033 a MLL, tak trojku dovedou k dokonalosti *3*
-
-
Pro doplnění recenze... http://www.youtube.com/watch?v=8_335WVjj7A
-
-
Je jen pár her a pár filmů, kde byste na konci, až zamáčknete slzu, nejraději šli ven pomáhat lidem...a brát život, ať je někdy jakkoliv krutej nebo zlej, jako ještě krásnej v porovnání s tim, jak horší by mohl být... Tyhle hry (filmy) se vám pak honěj v hlavě ještě hooodně dlouho... jako to bylo s první Mafií...a jako je to s MLL... Mít víc peněz, koupim si tu hru několikrát, abych je podpořil... konečně někdo, kdo umí "rozvířit" dnešní stojící vody v kvalitě her...
-
-
SPOILER: Pro ty, co už hráli, slyšeli jste taky rozhovor hraničáře s obchodníkem v tom malém kostele, po tom co Arťoma zachránili z bažiny? Ten hraničář mluvil o tom, že slyšel (nebo dokonce byl - snad letecky nebo jak, na starym letadle) o dalších místech, kde lidé přežili? Někde na Londýnem snad řikal a v NY... Nečetl jsem knihu, tak nevím jestli to bylo jen tlachání nebo pravda... ? *4*
-
-
Ani v jedne knize neni zadna zminka o ostatnich prezivsich.
-
-
Mne sa niečo zdá, že sa niekedy v prvej knižke snažili s niekým spojiť. Neviem, či to nebol práve NY. Ale nedám za to ruku do ohňa.
-
-
Knížky jsem nečetl, ale je pravda, že v v první hře se na začátku, po tom, co se hráč připojil k Bourbonovi (překupník), tak šel stanicí, kde se rádiem snažili spojit s někým...schválně sem tam čekal (ze zvědavosti a kvůli moralálním bodům), ale nic... A v Last Light (SPOILER), tam na začátku někdo mluvil o tom, že přece Metrem kolovali ze začátku zvěsti o tom, že prezident a vláda jsou na Sibiři, že další města přežili atd...ale co tyhle zvěsti utichly, tak pak přece začaly půtky mezi stanicema... a ve 2. třetině, tam právě jeden hraničář (v té kapli, na jejímž konci tam vtrhne ten zrádce Lewinki, nebo tak nějak) mluvil o NY a jednom městě někde severně nad Londýnem... A řikal to celkem s klidem, tak buďto jen tlachal, a nebo opravdu příběh hry upravil Gluchovský, vzhledem k "holasům" z druhé knihy, kde prý příběh nic moc...koneckonců si opravdu může na hře udělat "reparát" ;) Upřímě, i když (SPOILER) byl "špatný konec hry" víc epochální a filmový (klobouk dolu před zpracováním), tak ten "dobrý", kde přijdou na pomoc temní a Arťom přežije, se mi zdá tak nějak...férovější *4* Uvidíme...myslim si ale, že LL dá autorům dost financí na další hru, a že nový majitelé to budou taky podporovat... Protože Metro je jedna z mála sérií, která si to setsakramentsky zaslouží... *5*
-
-
No je možný, že ten příběh bude směřovat trochu jinam, než kniha Metro 2034/35... co sem četl na zahraničních webech (které jen tak mimochodem dávaly Metru LL v průměru 9/10, psaly 5x tak větší články a vychvalovaly ho oproti games.cz), tak tím, že Glukovski spolupracoval na příběhu hry, tak si prý trochu "žehlil" nepříliš dobré ohlasy na jeho druhou knihu... kdo ví, třeba další díl Metra uzavře příběh trochu jinak nebo líp *4*
-
-
Mel co zehlit. Vzal hlavniho hrdinu Huntera a nechal ho putovat se starikem a mladou zenskou, moc me ta druha knizka nenadchla.
-
-
-
-
-
Já měl s metrem vždycky problém v tom, že mě hrozně lákalo prostředí, měli i hezkou(náročnou) grafiku a některý herní mechanismy(baterie, masky), ale ve výsledku mě pak jen o to víc mrzelo, že ta hratelnost byla taková plochá. Tudíž pro mě recenze byla docela užitečná, protože to vypadá, že tohle přesně všechno je i v tomhle dílu a vím, že ho kvůli tomu nebudu kupovat.
-
Oproti původnímu Metru slabota, hraní moc nebaví, optimalizace je prostě na AMD hrozná, s novým driverem mám někde skoky ze 60FPS na 25. Grafika mi přijde stejná jako u původního Metra, atmosféra je oproti němu nulová a nábojů je všude moc. Chvilky v Metru, kdy jsem neměl náboje a běhal jak blázen s nožem to vážně nepřekoná. 7 je zasloužená známka, hra není špatná, ale není na ní nic úžasného, bohužel :(
-
-
Kde ty náboje berete, na hardcore rangera sem se dostal do dost situací kdy sem už nic neměl.. (dohráno)
-
-
Asi nehrál na Rangera :). Tipuji to na normal.
-
-
Tak ja jsem to dohral na hardcore ranger a naboje mi dosli jenom jednou, byly do brokovnice a byla to jedna z tech jeskynich pasazi.
-
-
-
-
to ze tu hra dostala 7/10 mi nevadi, vsak kazdeho osobny nazor ..no to ze v recenzii, ktora je navyse smiesne kratka (len nieco vyse 700 slov) som sa nedočítal prakticky nič, to mi uz ale prekaza ...za co dostala hra 7cku? jedine minus tam vidim v tom ze su v hre neviditelne steny, no trestuhodne tu dolezite minusy (a nakoniec aj taktiez plusy) nie su vobec spomenute ...7cku cert ber, to je len cislo, no sakra, ale tak ale aspon to nejako zdovodnit nie? ..otrasne
-
Ani sa necudujem ze to dostalo 7 sak dnes sa uz poriadne FPS nerobia,same konzoloidne sracqy pre lamy
-
-
Ty musíš bejt ale pořádnej kus kreténka.
-
-
Ajaja, zase ty chlapečku ... kolik měří tvoje péro? 5 cm, když ti stojí? *1* Chlapče chlapče, cizí názory ti nejsou dobrý a ještě tě rodiče nenaučili, že každej, kdo je má, nemusí být nutně "kretének" *3* Prosím, udělej tady všem radost a běž skočit pod vlak *1*
-
-
-
Jen tak mimochodem. Angry Joe, který dělá recenze na Youtube dal hře 9/10 a zrovna on je jeden z mála recenzentů, který hry hodnotí tvrději než ostatní, kdy jeho sedmička je osmička nebo dokonce devítka jiného recenzenta.
Já bych osobně dal osmičku, ale na druhou stranu je to jedna z mála FPS, která má opravdu duši, atmosféru, délku a slušný příběh - v dnešní době velká rarita. -
Toto je recenze?,fuj.Po dlouhé době konečně hra pro dospělé.
-
-
Já souhlasím. Podle mě byl Lukáš až moc tvrdý a ta hra si to nezaslouží, vzhledem k tomu, že CoD MW2 dostalo taky 7 a Black Ops 2 dokonce 8. Z toho textu je jasné, že Lukáš takovéto hry rád nemá a pak se tedy vybízí otázka, proč je recenzuje.
-
-
Obávám se, že ses v textu dočetl něco, co v něm vůbec není.
Mám rád dobrý střílečky, mám rád dobrý koridorový střílečky a Last Light je dobrá koridorová střílečka, v singlu pro mě podstatně lepší, než poslední díly COD (kde se ale hodnotí i multiplayer). -
-
Máš pravdu. V textu to přímo řečeno není, ale tak nějak to z něho vyplývá.
Nejzábavnější část recenze je, když hru rozděluješ na 4 situace. Co jiného, než dostávat se přes lidské či jiné protivníky, bys chtěl ve střílečce dělat? Samozřejmě, že jádro je klasická střílečka, ale na to jsou zase nabalovány další prvky, které v ostatních FPS podobného druhu nenajdeme. Z textu prostě vyplývá, že je to dobrá, ale docela průměrná střílečka, ale tak to není, právě pro svůj dospělý svět, pro atmosféru a na střílečku slušný příběh by hra měla dostat osmičku.
Asi jedná věc, která ve hře nesedí, je ta nahota. -
-
No, nevím, ta nahota je tam trochu násilně i ten vztah, co Arťyom má.
Není to pře jen o číslo. Je to pře o celou recenzi. Zbytečně krátká a informace, které jsou v ní obsažené, si člověk dohledá na příbalovém letáku (trochu zveličuji). Na jednotlivé prvky jen narážíš a příklady neuvádíš viz. klišé, vlastně ani argumenty.
A tvoje rozdělení se dá uplatnit na každou střílečku, takže to není kritika hry, ale kritika žánru, který se asi hned nezmění. -
Takže je to zase jenom pře o číslo.. ano, myslím si, že je to spíš průměrná střílečka, kterou nahoru táhne právě svět a atmosféra. Proto taky nedostala průměrný hodnocení. A to rozdělení situací je holej popis.
-
Chyba nynějších recenzí je společné číslo pro MP a SP - "z dálky" to působí, jakože má MLL stejné hodnocení (7) jako MW2, přitom MW2 dostalo 5/10 za SP a 9/10 za MP, tudíž průměr 7/10... prostě hodnocení by se mělo zase "rozlepit" a uvádět u hry zvlášt číslo pro MP a pro SP...
Co se týče té nahoty, proč ti vadí ? :) Podlě mě i přes celkový (trochu pochmurný a za srdce rvoucí dojem z příběhu) to do hry sedí...prostě za těch 20 let už ten život v metru "funguje" obdobně...
-
-
-
-
-
V nekterych situacich jsem mel ze hry nechutnou sekanou (viz. akce na moste v bource, pokles na snad 5fps). Nez jsem dal ragequit:D No a pri novym spusteni se me hra zeptala jestli chci spustit v safe modu. Dal jsem ano, nacetl save, a ve hre prenastavil zpet na vysoke rozliseni a vysoke detaily a od ty doby jsem za celou hru nemel problem s nakym sekanim a vsechno pekne na full. Treba to nekomu pomuze.
-
Po asi hodine hrania sa mi hra páči, ovláda sa to fajn, na mojom železe mi to ide absolútne plynule (nad 45fps), najnižšie fps som si všimol 33 (Phenom II 965, 4GB RAM, GTX 660, fullhd-max-noAA). Uvidíme, nakoľko sa hra priblíži knižke.
-
-
LL je volny pokracovani, neni to podle zadny predlohy... inspiraci je jen svet Metra
-
nijak. LL má vlastní scénář.
-
-
recenzent aj hral hru, ci robil recenziu z obrazkou? Alebo si ju pustil na 10 minut a hned isiel pisat recenziu. Hra nema nejak super pribeh, v postate jednoduchy, ale atmosfera, postup, celkovy zivot v metre je urobeny proste super. Nevravim ze ta hra si zasluzi 10/10, ale 7 je dost malo. Kopec vacsichsraciek tu dostavalo vyzsie alebo rovnake hodnotenie.
-
-
oproti prvnímu dílu tam atmosféry moc nezbylo...
-
-
povodna atmosfera metra, taka tajuplnost sa kus stratili to ano, aj druha kniha o metre stratila to caro tajuplna. Takisto aj stalker, najlepsi diel bol SoCH, lebo niekto nevedel o com to je a vsetko posobilo neznamo a tajuplne. V LL sa ale rozvinul svet. Ako rhac sa dostanes hlbsie do problemov jednotlivyzch stanic. Sice pribeh uz nejde podla knihy, ale castejsie sa mi stava ze narazam na veci ktore sa riesili v knihe (oslobodenie od SS, chlastacka u cervenych, prechod do divadla cez pavukov....)
-
-