Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Cajk
    Aleši prosímvás nesrovnávejte DA2 s The Witcher 2 a nehodnoťte podle toho, co si myslíte vy. Působí to neprofesionálně, to si můžete dělat v úvaze, nikoliv v info článku.. Občas si tu na games pletete, jakým způsobem se co píše, všímám si toho docela často.. Můžete mít rád Dragon Age 2, ale to můžete říct v podcastu nebo někde na blogu, nikoliv v seriózním info článku.
    • Proč by sakra nemohl v info článku o vyjádření vývojáře DA2 říct, že se mu hra na rozdíl od jiných líbí?
      • Tyvole *1*
        Bacha - hihi to tady prislo vsem nandat - jsem zvedavej, jestli tady zustane aspon jedno vlakno bez jeho nemilosrdnyho zakroku *1* *1* *1*
      • tak to by mě taky zajímalo. Tenhle web je snad primárně o recenzích ne?! Názory recenzentů rozhodně nepatří nikam na blog.
      • Cajk
        A proč by to sakra říkat měl? Sekce maj určitý pravidla, co se hodí do recenze, nehodí se sem. Ale tohle podstrkávání názorů je zrovna na games dost často a docela mě to zaráží. Čtenář si přece názor udělá sám, nemusí mu pořád někdo něco podstrkávat.. Chodí sem i dospělí lidé.
        • Pravda.Ještě by nějaký ten RPG HRÁČ ZE STARÉ ŠKOLY mohl změnit názor a to rozhodn nemůžeme připustit.
          Bez názoru redaktora si udělat vlastní názor dokážou, ale s ním ne.
          Takže Aleši přiště jen copy / paste a pokud možno bez překladu
        • Onu tu mají sekce nějaká psaná pravidla? Kde jsou? Rád bych si je přečetl.
        • Já bych žádné hranice mezi "sekce" nestavěl... Vyjádřit svůj názor, je-li k tomu ten člověk kompetentní, nevidím jako problém.

A ještě by mě zajímalo, co má "podstrkávání" co dělat s dospělostí, resp. nedospělostí??
          • Když člověk píše informativní článek, tak nemůže míchat fakta a svoje názory a dělat z toho jeden "pravdivý" celek. To proto o dospělosti.
            • btw. Nemyslím, že to bylo s tou dospělostí myšleno takhle...
            • *1* Informativní článek? Článek Aleše Smutného nepojednává o atomu vodíku, ale o POLEMICE mezi komunitou a Laidlawem. Tam není žádná objektivita ani žádná "fakta". Jde o polemiku, na níž si může každý udělat vlastní názor. Aleš Smutný jen zhodnotil argumenty obou stran, nic víc.

My se tady snad pohybujeme na akademické půdě? Radši si, páni rádobyintelektuálové, běžte na wikipedii přelouskat pravidla stylů odborných publikací a nepruďte s kravinama.
            • Ve zbytku "dospělého" světa to tak často dělají. :)
  • Black_Hand
    hmm tak ten soubojovy system ze zaklinace je trochu podivny. ale i presto je nakonec daleko taktictejsi, nez v jednicce. musim pouzivat prostredi, tak abych nabihal vzdycky proti co nejmensimu poctu, nehnat se prehnane do utoku, pouzivat daleko vice znameni atp. na druhou stranu mi zatracene moc chybi skupinovy styl.
    • Ale on tam skupinový styl je.
      • stačí si vylepšiť príslušné skilly v strome zameraného na súboj mečom, potom dávaš údery aj postávam naokolo
        • Black_Hand
          no, tak asi jenom nejsem tak daleko :), tim lip.
  • 2Drom@tiscali.cz-sice jsem rikal ze uz na to kaslu,ale neda mi to.
    Pro me jsou clickfest hry jako Sacred,Dungeon Seige,Oblivion. Stojis a mackas utok. V Zaklinaci 2 by jsi s takovymhle stylem umrel za 10 vterin.

Muzu se jen opakovat. Nazyvej si to jak chces. Hra se slovicky. Dulezity je celkovy dojem ze soubojoveho systemu a pokud se zase budemem bavit o DA2 a Zaklinaci 2,tak ta druha hra je pro me jasny vitez.
    • neotváraj si hubu na oblivion nevieš podla toho čo píšeš ani čo to je, podla tvojich rečí máš tak 17-19 rokov odohrané prd a DA2 vidíš ako naj RPG ktoré sa iba tvári tak
      • Oblivion - nakolko bol fajn, na Morrowind ani zdaleka nedovidi, a to nemozes popriet. Ale ajtak, pliest do diskusie o DA2 a Zaklinacovi Oblivion je odveci, je to ako porovnavat jablka so zirafami, film s rybnikom ci ohen s Plutom. Oblivion (a cela TES seria) je o hrani sa na svet, kde sa zabavas sam vlastnym pricinenim. Zaklinac a DA su "filmovo" spracovane koridorove buttonsmashery. To len to ze zaklinac je ovela zabavnejsi, pritazlivejsi, zivsi, krajsi a proste mnohonasobne lepsi... A smutne na tom je ze ani nieje tak dobry, to lne DA2 je take zle *1*
    • Drom
      ja ti to neberu, ale musis uznat, ze jestli je neco z her DA2 a Zaklinac 2 clickfest, tak je to spis Zaklinac nez DA2, uz jen z podstaty systemu, nerikam, ze je jedno lepsi nebo horsi, ale je to prosty fakt.

V DA2 jednou oznacic nepritele a tim veskere klikani konci, v zaklinaci je kazdy uder kliknuti.
      • Že tě to drome s nima baví.
        Nenávist k DA2 ( Jinak se to bohužel nazvat nedá) nezměníš.Nemají čestinu, není to stejné jako DA1,dialogové okna jsou jak v ME,stále opakující se prostředí a samozdřejmě je to clickfest.
        Jak přesně se dá udělat, ze hry která ma autoattack a ability s 30s cooldownem, clickfest nevím, ale musíme uznat, že legrační to docela je.
        Těch chyb se dá najít dost i u Witchera.Na witchera se zkrátka neplive, protože tu má větší fanouškovskou základnu, a když by si někdo dovolil říct jedno špatné slovo na něj tak bude nemilosrdně pošlapán.Jako jsi byl drome ty :)
        • Ach jo, další, co má o ostatních jasno, aniž by četl, co píšou.

Tak zaprvé: DA2 autoattack NEMÁ a je to clickfest (platí na dvou ze tří platforem - jak jsem psal jinde, na Xboxu i PS3 je to button smasher jak vyšitej, žádný autoattack tam není a každý attack musíte "poctivě", tj. jako magor, provést stiskem tlačítka). Zaklínač aspoň používá ta tlačítka dvě, k tomu blok a pohyb po bojišti... (Další tlačítka na speciální ability, ale to má DA2 také.)

Reaguješ do vlákna, kde ffff píše rozumně, klidně a bezkonfliktně, ale pochopitelně máš jasno, jací jsou všichni hateři. A tvé úvahy zdejší diskusi neodpovídají vůbec: Já třeba češtinu ve hrách z duše nesnáším.

Na Witchera se neplive hlavně proto, že to je poctivě odvedený pořádný kus práce, na rozdíl od DA2, které je odfláklý šlendrián. How simple.
        • A nedoslo ti, ze na konzolich nebyl zpocatku autoattack? Takze se muselo mackat az do zemdleni? Jestli ti tohle pripada legracni, tak by ses mel lecit...
          • Drom
            stejne jako v zaklinaci 2? a tvuj point je?
          • Zřejmě si to co jsem napsal nepochopil.Nevadí snad příště *3*
        • Drom
          tak me je to fuk, je mi jasny, ze je to tady samy fanboy zaklinace 2. Ja si uzil obe hry a obe maji sva pro a proti. Vetsina tech extremistu jsou stejne jen trollove :)

Nejlepsi je,jak se tu kazdy ohani Bioware a pritom o te firme vedi nejspis kulovy. Tym co delal puvodni DA je prevazne tym, co delal BG1/2, NWN, Kotor, Jade Empire a pote se klicovi lide presunuli do Austinu a plne se zamerili na SWTOR. DA2 uz delaji jini lide. A mass effect serii dela uplne jiny tym.
      • Aha, tím se ale leccos vysvětluje...

Na konzoli totiž (já hrál na Xboxu) žádné "označení a konec" není. Hezky každý úder nebo kouzlo tebou ovládané postavy spustíš mačkáním "A", ability se vyvolávají ostatními tlačítky. Jinými slovy, když si v DA2 na Xboxu/PS3 označíš nepřítele... neděje se nic. Odsud klikfest (i když správněji by možná bylo "pressfest", ale to už JE slovíčkaření). A na rozdíl od Zaklínače, kde máš rychlý útok, silný útok, komba, útok zdálky, útok zezadu, tady máš právě jenom to jedno tlačítko na "útok", které dokola mačkáš jako magor. (A sem tam přidáš speciální abilitu, ale to u Zaklínače taky.)
        • Drom
          v tom pripade je ale klikacka kazda hra, protoze nejak se ovladat musi :D teda az na hovadiny na kinect *1*
      • V podstate mas pravdu. Pokud skutecne porovnavas jen ty dve hry. Ale podle me se jen nasilim snazis Zaklinacsky styl boje nekam zaskatulkovat. Zbytecne.

Sakra ze me je spamer.....Stydim se:) Uz tu od eme nic neuvidite. slibuji *1*
  • DA2 představovalo oproti jedničce výrazný rozdíl. Zpočátku jsem si těžce zvykal na nový systém hraní (příběhu), ale když jsem si zvykl, zjistil jsem, že se mi dostalo do rukou něco opravdu vyjímečného...opakující dungeony, vlny nepřátel odnikud a sem tam nějaké nedodělávky mě sice iritovaly, ale celkově jsem rád za změnu v žánru, který se pomalu ale jistě obracel v pr*el. DA2 je dobrá hra...
  • "(je zajímavé, že u nás zase nevadí mnohem primitivnější zpracování soubojů v Zaklínači 2 ve vztahu k jedničce)" ty si cely primitivny. hral si tie hry vobec? v jednotke si mal tri styli a kotrmelce, konec. tu mas sice dva styli a kotrmelce, ale k tomu mas aj vykrivanie. boje vobec nie su primitivnejsie.

a co sa tyka samotnej spravy bez tvojich "zmysluplnych" komentov a dedukcii, tak jedine co je na tej sprave dolezite je to ze povedal "a kto by nechcel sirsie publikum", na to sa odvolaval uz viackrat, to je jedine podstatne.

Co to teda znamena? Sirsie publikum znamena = casual hraci. A co znamenaju casual hraci pre akoze povodne duchovneho nastupcu jedneho z naj rpg ever? Vysmech a skazu. Hra zamerana na casual hracov, este k tomu RPG, to znamena len znizovanie kvality vsektych dolezitych prvkov a zvysovanie akcnosti a mnozstva krvi.

Nikto sa nemoze cudovat ze chcu priakat casual hracov, kedze to znamena podstatne viac penazi, ale tym proste povedali ze: "Ospravedlnujeme sa nasim skalnym fanusikom ktori s nami boli od zaciatku kvoli nasim uzasnym hram, ale take hry uz cakat nemozu. Proste sme s nimi skoncili, lebo chceme miliardove zisky. Majte sa."

To si mal povedat, nie tie svoje keci.
  • Ale to mesto by az tak nevadilo, keby nebolo tak primitivne urobene. Napr v zaklinacovi 1 (sorry *1* ) si tiez velku cast hracieho casu stravil vo Wizime. Krasne naprojektovane, perfektne vytvorene, otvorene a rozmanite mesto je uplne vpohode, problem je ze v DA2 su 4 (ok 5) lokacii ktore vyzeraju navlas rovnako len maju inak zatocene tunely, mezdi jednotlivymi castami sa presuvas portalmi, nevytvoris si k castiam mesta ziadny vztah (naprv uz len orientacia v chramovej stvrti bola vyzva, tuto ides za sipkou rovnou cestou k dalsej skupinke mobov), vsetky budovy su tak 3 - 4x vyssie nez by bolo pohodlne (co skutocne len umocnuje koridorovost) atd... Na DA2 nieje zle ze je to tunel, zle je na nej to ze je to skaredy a nudny tunel.
    • -> reakcia na diskusiu podomnou
  • Whisp
    DA2 som dohral a je to dobrá hra, hodnotím 6-7/10, ale určite to nieje pokračovanie DA1, ale skôr taký SPIN-OFF. Čiže známi svet, len nové miesto deja, nové postavy, pričom sa na chvíľku objavia aj staré známe tváre. Hra dokáže zabaviť, ale má skrátka veľa nedostatkov, ktoré bijú do očí a hrateľnosť úspešne zhadzujú, veľká väčšina už bola spomenutá v diskusii. Okrem spomínaných ma štvala absencia logiky v deji, hlúpe dialógy, spoločný výsledok pre rôzne rozhodnutia, zle nastavená obtiažnosť, kde na NORMAL ste sa do väčšiny bojov nemuseli ani nijako zapájať, len ste nastavili postavám taktiky a nepriateľov pobili sami. Na HARD na vás zase útočili napr. roguny, ktoré mali 50x viac života ako váš tank a vášho mága zabili na jednu ranu. Hru som na harde dohral, ale boje boli skrátka zbytočne frustrujúce.

Keď tu už porovnávame zo Zaklínačom 2, tak ten má síce stovky bugov, plno užívateľsky nie práve príjemných riešení a nedostatky v interface hry, ale ja som sa pri ňom aj napriek tomu kráľovsky bavil a nedostatky som prehliadal. Za mňa 9/10.
  • skôr by som to povedal takto berte to ako príklad všetko je vymyslené čisto pre filozofiu
    ked bioware vydávalo kvalitné RPG (radšej nemenujem každý má rád iné) tak malo 1M fanúšikov prípadne to nazvyme platiacich hráčov
    potom si povedali my ich chceme viac ale ak pôjdeme cestou ktorá bude baviť iba ten jeden milion hráčov zostaneme na suchu tak urobíme niečo jednoduchšie pre širší sektor hráčov a vydajú hru ktorá priláka celkov 1M starých hráčov a 3M nových takže už sú na 4M aj to im je málo ale popri tom už sa ozýva 1M starých že už to nieje ono ale stále im fandia a čakajú čo bude dalej
    tak urobia zase niečo nové ale stým že z 1M starých zostane 100k a prilákajú 5M nových a sú na tom stále lepšie ako keby robili niečo pre 1M bohužial ja by som bral keby to tak bolo ale viem že to tak nebude nikdy lebo všetko sú prachy prachy prachy, ale páni by aspon mohli myslieť aj na to tí čo ich podporovali niekoľko rokov a dali im možnosť stať sa jedným z top tímov a naj tímov na RPG hry bohužial realita je taká aká je a nemyslím že sa niekedy dočkáme ME3 a DA3 ktoré vrátia nádej tomu 1M hráčov ktorý stále čakajú na poriadnu pecku pre ich srdcia
    ak niekto sníva o BG3 tak ja len dúfam že to nikdy nevyjde z dielne bioware pretože ak majú naštvať tých čo ich zbožnovali nech sa toho radšej ani nechytajú, lebo ak hej navrhol by som verejné kamenovanie

toť vsjo proste mladšie generácie hráčov majú radi niečo iné ako bolo kedysi a hráčov je viac a viac, IQ sa znižuje a preto aj hry sa robia podla toho, nemám im to za zlé keby som mal firmu ako je bioware asi by to dopadlo tak isto
    • Tak tím věkem a snižováním iq jsi ze svého příspěvku, který byl relativně na úrovni (až na to čachrování s milionama), udělal ubohou a primitivní snůšku keců.
      • Mno... ciste teoreticky je to asi pravda. Ne sice tak jak to mysli puvodni autor prispevku, ale hry kdysi hrala uzka skupina lidi, hojne zaplnena vysokoskolskymi studenty a typy oznacovanymi sice dnes uz ne uplne presne slevem "nerd". Specialne fantasy rpg hrali vetsinou lide, kteri taky cetli knihy atd atd. Globalni skupina hracu her se dneska zmnohonasobila a jeji masove rozsireni mezi sirokou verejnost ma zajiste i vedlejsi efekt snizeni prumerneho IQ hracu... :-)
        • Jasně, hlavně že Dooma a Heretica hrála intelektuální elita *7*
          Souhlasím s tím, že kvůli rozšíření rpgéček mezi masy došlo k jistým ústupkům a náročnější hráči tak holt musí snášet kvanta každoročně vycházejících prasáren.
          Jenže když odhlédnu od casual hráčů, tak vysokoškoláků, kteří hledají sofistikovanost a výzvu je stále stejně jako kdysi. A i oni si můžou najít hry, které by se vedle starých klasik nemuseli schovávat do kouta. F:NW je velice povedená a chytrá hra, původní i nový Zaklínač jsou taky perfektní hry. Nejnovější Drakensang nabízí taktéž slušnou výzvu.

Takže pán nade mnou neudělal nic jiného, než že si vzal o poznání mainstreamovější hru, začal na ní plivat a podle ní posuzovat celou scénu a hlavně mladé hráče. To rozhodně neukazuje na to, že by byl v mládí inteligentní vysokoškolák a ostatně ani ty ne, pokud s těmito bludy souhlasíš. Kdybych chtěl, opřu se třeba do Daikatany a udělám ze všech veteránů trotly...

Takže ano, hráčů přibývá. Ale oni ať si hrají CoD a podobně. Pro nás ostatní stále vycházejí - i když jen sem tam - skvělé tituly, které jsou kvalitní a naše iq rozhodně není nižší než bylo u dřívějších hráčů.
  • DA2 hrám už druhý krát. Predtým ako mág, teraz ako zlodej. Páči sa mi napr. ako sa mení príbeh podla toho, akú postavu hráš a aké máš rozhodnutia. (napr. teraz mám sestru Bethany, ktorá mi zomrela na expedícii v podzemí - teda ak by som ju zo sebou nezobral dole tak by zrejme nezomrela, otázka znie ci by zomrel dakto iný alebo nie. no a keď som bol mág tak som mal brata, s ktorým som si moc nerozumel - bol templár). Čiže takáto zvedavosť podnecuje si hru zahrať znova). Prostredie, no, mesto celkom v pohode, ale vonku tie lokácie bohužiaľ úplne rovnaké, takisto aj dungeony. To je dosť veľké mínus. Súboje celkom ujdú, aj keď na taktizovanie typu napr. NWN, NWN2 to určite. Tam bolo naozaj treba rozmýšľať aké kúzlo alebo ťah kedy a na koho a na koho najprv spustiť. V porovnaní s DA1 sa tu moc nezmenilo v tejto oblasti. Páčia sa mi dialógy. No chcelo by to určite datadisk, ktorý by to celé rozšíril. No neviem ako to niekto moze porovnávať so Zaklínačom. To je o niečom úplne inom. Takže ja by som dal 8/10, kvôli vonkajšiemu prostrediu a dungeonom.
  • Dragon Age 2 byla první hra po dlooouhé době která mne omrzela už v demu. Velký kozy, spousta krve, divný systém... Jen jsem si řekl : "O bohové, co to je ?" a mazalo to z disku. A to jsem prosím jedničku dohrál asi 2x za sebou !

Zaklínač 2 je zase po dlouhé době nejtěžší hra jakou jsem hrál. Bossáci vám dají zabrat, a toho posledního ne a ne dát, potvoráka hnusnýho a to hraju na nejlehčí obtížnost. Ano, v Zaklínači 2 jsou kolové souboje a zabít bosse znamená asi tak dvacetiminutový boj, přičemž MEGApotvora vám (až na jednu vyjímku) ukazuje kdo je tady "šéf".
    • Dosud ti ve hrách velké kozy a spousta krve nevadila? O jakém divném systému tu sakra mluvíš?! DA2 má furt klasiku.
      V Zaklínači 2 jsou kolové souboje? Jak to myslíš? Na tahy nejsou ani náhodou.
    • Wow tak to seš NEKOMPROMISNÍ (protože jsi tak rychle smazal DA2 z disku, dobře ty - s ničím se nepářeš, bojim se tě) ULTRA-HARDCORE HRÁČ (protože hraješ tak strašně těžký rpgéčka jako je Zaklínač, bojim se tě ještě víc).
      • On je taky RPG HRÁČ ZE STARÉ ŠKOLY.
        Ale s tím ULTRA HARDCORE si nejsem jistý vzhledem k tomu, že na easy zabíjí bosse 20 minut.
      • Mam pro dotaz? K cemu je demo,kdyz ne prave k tomu a by clovek poznal klady/zapory hry? Jestli ho to bude bavit ci ne?
        Ani nemusis odpovidat....
        • Někdy holt vývojáři zvolí do dema nešťastné pasáže, čímž většinou trpí hry s pomalejším rozjezdem. V případě DA1 podle mě demo nemá příliš velkou výpovědní hodnotu.
        • Velké kozy a spousta krve jsou ve fantasy RPG klady nebo zápory ? *4*
          • Pro mě osobně spíš zápor, je-li to puberťácky vyhrocené, ale hlavně je to něco, co absolutně nemá vliv na hru samotnou, rozuměj, je to naprosto podružný prvek, který bych vedle těch podstatných věcí ani moc neřešil. Ale to víš, hardcore hráči to vidí jinak *3*
            • Mám tu dát screeny poprsí ze starších her? I těch které lidi považují za těžce "nekomerční". :)
    • posledneho? to si si asi musel dat nejake zle skilly ked s nim mas problem alebo co.
      ja som to hral na normale, ked som sa s nim stretol prvykrat tak to bolo utrpenie, ale ked na konci tak to bolo dost lahke.

ale inak, po dlhej dobe hra co bola nejaka vyzva. Na zaciatku som dostaval dost na hubu, aj ked nebolo to take hrozne ako som cakal podla reakcii niektorych ludi. Ale boli fighty ktore som musel opakovat niekolko krat.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit