Musíme si promluvit o Dragon Age: The Veilguard
-
Díky Aleši za velmi střízlivý a trefný komentář! Dovolil jsem si komentovat včera jeden příspěvek od Indiana s tím, že žádná redakce podle mě nemá nárok automaticky na klíč a hned se na mě snesla vlna neuvěřitelné špíny a hejtu, ale já to ustojím.
Věřím, že zhodnotíš hru objektivně, až se k vám dostane klíč. Nikdy nezapomenu na gameplay Inquisition, který jste dělali spolu s Pavlem Dobrovským blahé paměti, a proto si zrovna na tvoji recenzi počkám.
Díky a ať se daří!
-
-
Indian je zamerany primarne na detske publikum a vzdy bol...navyse v ich redakcii neexistuje ziadna objektivita, obzvlast fiola je najviac zaujata, neobjektivna a emocne ladena princezna na cz/sk scene
-
-
Taky mi přijde že Fiola je neuvěřitelně cringe a neobjektivní, někomu takovému se nedá žádná recenze ani trochu věřit...
-
-
Měl jsem na Indianu naprosto stejný problém. Doslova don quijotovská práce a marný "boj". A to nemluvím o totálně nenávistné komunitě na Zingu. Tam je na jeden normální příspěvek cirka 50 toxických.
-
-
ty o toxicite radsej vobec ani nepis
-
Ti jejich fanoušci jsou doslova fanatičtí a to, co řekne Gelu nebo Fiola berou jako slovo boží... No co už, ta hra prostě bude nadprůměrná, nebude určitě špatná a pro někoho to bude hra roku. Naštěstí to nepoloží Bioware a snad Mass Effect bude ještě lepší.
-
-
Jo, máš pravdu. Nikdo nemá právo automaticky vyžadovat klíč k recenzi.
Ale zase na druhou stranu umělé omezení počtu recenzí a názorů jde v zásadě proti zájmům koncových uživatelů (hráčů).
A když někdo jde proti tvým zájmům, tak se ti to nebude líbit. To je prostě fakt. Takže logicky se dá očekávat nějaká negativní reakce od hráčské komunity.
-
-
Nemyslím si, že zrovna v tomto případě to škodí. Veilguard měl šíleně těžký porod, a pokud se ji nějaký recenzent rozhodne zhejtit jen na základě woke elementů a podobných nesmyslů, jako že mu "neklikne", tak to podle mě není objektivní recenze. Nehledě na to, že pro Bioware je to doslova otázka života a smrti. Takže EA si to sice trochu podle, ale zároveň chytře pojistili. Hráči si hru koupí, vývoj se zaplatí a komu se to nelíbí má vždy možnost hru prodat (konzole) nebo refundnout (steam). Fakt nechápu, proč z tohodle někdo dělá kontrovezi. Ta hra je podle všeho dělána na míru PC, není to konzolový port, běží výborně, je skvěle optimalizovaná, nemá mikrotransaknce a to se málokdo rozhodne zmínit...
-
-
"Nemyslím si, že zrovna v tomto případě to škodí. Veilguard měl šíleně
těžký porod, a pokud se ji nějaký recenzent rozhodne zhejtit jen na
základě woke elementů a podobných nesmyslů, jako že mu "neklikne", tak to podle mě není objektivní recenze."Ne, škodí to. V principu jakékoliv omezování svobody názorů je špatné.
Hodnotit by měli různé skupiny lidí s různými zájmy a preferencemi. A z toho se udělá nějaký průměr. Poslání recenze převážně lidem, kteří rozdávají "plusové body" za woke prvky, je manipulace s výsledky.
A nevím co ti vlastně vadí. Jestli bude hra dobrá, tak ji lidé budou chválit a většině lidí bude u zadku, jestli je tam nějaká woke propaganda.
Ale jestli hra bude špatná a bude plná stupidních dialogů, tak ta woke propaganda při stupidních dialozích bude fakt hodně otravná. V tom případě si vlnu negativních reakcí ta hra bude zasloužit.
-
-
Mně nevadí naprosto nic, já se na ni těším. Reaguju na spoustu tu zbytečného hejtu, co se jí dostává.
-
-
Jo, tak hejt je přehnaný. Stačí upozornění, že by si lidi měli počkat na nějaké "neutrální" recenze.
-
-
-
-
-
-
Aleši jsi zbytečně diplomatický, vždyť dobře víš, že tohle se dělá běžně a je to pochopitelně vždy kvůli manipulaci skóre na Metacriticu v prvním klíčovém týdnu od vydání. Dělalo se to, dělá a bude dělat, protože to funguje.
Jen z nedávné doby si pamatuju, že některá velká herní média nedostala klíče na Hogwarts Legacy nebo že Bethesda nedala klíč na Starfield třeba Guardianu nebo Eurogameru. A Ubisoft léta bojkotuje třeba Kotaku. A to jen z hlavy.
Takže ano, je skoro jisté, že EA vadily ty vaše lehce skeptické previews.
-
To co je psáno v článku je pravda, série DA byla vždy LGBT+ pozitivní a dávala hráči na výběr hrát tak, aby se cítil komfortně. Problém který ale má většina YouTuberů kteří hru recenzovali, jsou špatně napsané dialogy a svět který není dostatečně reaktivní na hráče kteří nechtějí hrát za "dobráky".
Takže ačkoliv bych asi neměl až takový problém s do očí bijícími LGBT+ tématy, tak u RPG velkých rozměrů mi určitě budou vadit divně napsané dialogy a posun od temně laděného prvního dílu až po Veilguard o kterém se objevují názory že je to v podstatě Guardians of Galaxy - takový "ňuňavý svět" asi může být pro někoho fajn, ale potom by mi dávalo smysl kdyby se jednalo o novou IP.
Tak snad alespoň někomu udělá nový DA radost, vím že pro mě to hra nebude.
-
-
Souhlasím. Z těch dialogu co jsem zatím viděl, to vypadá ještě na větší bídu než Inquisition. A u něj mi trvalo 7 let než jsem se ho dokopal dohrát. Ale nechám se milerád vyvést z omylu recenzemi na Steamu.
-
-
Přijde mi že jsem zatím hrál pouze jediné RPG s DEI tématy které mělo relativně temný svět a narativ (BG3). U většiny ostatních her mám pocit jako by tvůrci přizpůsobili celý lore a narativ tomu že zahrnují DEI politiku a proto takové hry působí často až dětinsky.
Další výjimkou bude nejspíš TLoU2 které jsem ale nedohrál, protože mi příběh přišel strašně plochý navzdory tomu že se jednalo o dost brutální svět a narativ.
Jsem celkem zvědavý jak si s DEI poradí například CD Projekt na jejich Witcheru 4, jelikož Witcher 3 bylo sakra temně laděné RPG, takže bude zajímavé sledovat jestli si dokáží udržet podobný temný narativ s morálně šedými volbami.
Než se do mě ostatní pustí, píšu že nevím o dalších hrách které by byly zároveň temné a obsahovaly DEI - jestli takové někdo zná, tak prosím o doporučení. Rád vyzkouším abych si udělal vlastní názor.
-
-
BG3 má temný narativ asi jako Odstíny šedi.
-
-
BG3 mělo své temné momenty, ale máš pravdu že jsem hrál i daleko temnější hry. Navzdory tomu že mi například svět Warhammer přijde občas až edgy, tak Rogue Trader mě díky skvělým dialogům a zajímavě napsaným postavám neskutečně bavil :)
Jak píšu, uvidíme jak se s tím popere CD Projekt :) především na ně jsem zvědavý. Zahrnout DEI tématiku do světa cyberpunku totiž není takový problém jako zahrnout ji s citem do fantasy světa, tak aby nepůsobila rušivě a příliš "na sílu".
-
-
Lariani nejsou schopni napsat temné story. Píši pořád to samé.
Nevidím důvod, proč by měl CDP zahrnovat DEI tématiku do Zaklínače. Zaklínač je dle knih a tam se tyhle věci neřešily, takže pokud budou respektovat předlohu, tak se není důvod bát. CDP sice v posledním Zaklínači předlohu ohýbal, ale pořád tam byl respekt, takže věřím, že jim to vydrží.
Pokud by tam mělo být DEI, tak je jednoduché řešení a to Ciri. Bude to respektovat předlohu a zavděčí se uřvanému davu.
-
-
-
-
proč by se měl někdo řídit recenzemi na Steamu?Máš vlastni rozum. Víš, co tě baví, pokud máš nějaké zkušenosti v rámci gamingu, tak dokážeš zhodnotit, co tě bude bavit. Jestli se ti líbí art style, jestli se ti libí postavy, prostředí, combat. Vypovídající hodnota Steam recenzi je pro mě nula, jelikož tam se dost často řeší technicky stav a ne obsah hry. Dost často jsou tam extrémně kladné recenze u naprosto prázdných her. Pokud nejsi schopen sám zhodnotit, jestli tě to bude bavit, najdi si na internetu člověka, co má podobný vkus a zkus to takhle, ale řídit se masy je začátek konce.
-
-
Ptže recenze na Steamu poskytují nejlepší vzorek toho, co se dá od hry očekávat. Rozhodně lepší, než sledovat jednoho člověka. A ano, v drtivé většině případu vím co mě bude a nebude bavit, ale tady si počkám jaká bude realita kolem storytellingu a dalších kontroverzních témat.
-
Omlouvám se, ale nikde jsem v mém komentáři nezmiňoval že se řídím primárně Steam recenzemi?
Ano, beru je v potaz. Úplně nejdříve si ale najdu krátké gameplay video když se jedná o už vydanou hru abych viděl jaké pocity z dané hry mám (slova jsou fajn, ale z videa si člověk často udělá lepší představu). Nebo si stáhnu demo když je na Steamu k dispozici. Až poté se podívám na Steam recenze, protože ne všechno je z gameplay videií zřejmé na první dobrou.
-
-
to bylo Morrawovi.
-
-
Aha, nestihl jsem si všimnout že už na mě reagoval další čtenář :) V tom případě se omlouvám.
-
-
-
-
-
-
Chat, is this real? 😀
-
-
Působí to jako školení ”soft skills”v zasedačce personálního oddělení.
-
Ty kráso. Za tohle někdo platí? :-D
-
-
Nikdo neplatí za tohle. Spousta lidí si prostě koupí Dragon Age Veilguard, kde tohle je zřejmě jeho součástí. Chápete ten rozdíl?
-
-
-
Sakra jdu pozde do kotle XD
-
Posielanie klucov tym ktori su zhovievavejsi k hre? Mam pocit ze taky PC Gamer (79/100) alebo dokonca aj Gamespot (7/10) si uz neskrtnu. 😂
Ale vazne. Ak by EA hre verilo, poslalo by kluce vopred aj kritickejsim mediam. Takto len ukazalo, ze ani vydavatel si nie je isty kvalitami hry.
-
Pokud je hra dobra, tak ani prehnane woke silenosti, nebo papouskujici fandove anti woke influenceru nezmuzou nic, nebo nebudou mit zasadni vliv.
Chovani vydavatelu je naprosto prirozene v momente kdy muze "cerny prihraty elf " svou (ne)pirtomnosti zpusobit spoustu problemu, ktere diky dnesni online rozdelene spolecnosti plne virtuaknich bojovniku na obou stranach, uz nelze pouzit ani jako negativni reklamu na prilakani pozornosti ...
-
Jen taková technická k tomu "woke" odstavečku. Nikdo se u těch her neozýval protože problémem ani tak není přítomnost těch daných osob (například v Hogwarts Legacy jsem viděl jen málo hejtů na toho barmana/ku), jde o to, že z toho, co jsem viděl, tak se nás hra snaží vychovávat a o těchto tématech hluboce mluvit. Což minimálně ve středověkém fantasy prostředí působí jako pěst na oko a velmi cringe.
-
-
Cože, kultura vychovává publikum? Od kdy? Jo od antického Řecka vlastně.
-
Vychovat v jakém smyslu? Jakým směrem?
-
-
K toleranci samozřejmě a k těm správným hodnotám :)
-
-
Toto bez sarkasmu.
-
-
-
Celá kauza Hogwarts Legacy byla divná. Hodně lidí co jsou pro LGBTQ+ bojkotovalo hru protože peníze by z toho měla i Rowling a tudíž prej hra byla anti-lgbtq+ ale přitom tam byl jak si psal ten barman, nešlo si vybrat ženu nebo muže při vytváření postavy ale jen typ A nebo B. Nikdy tě nikdo ve hře neoslovil he/him nebo she/her, vždycky jen a pouze they/them a hlas si mohl mít jakej si chtěl na holce nebo klukovy. A přitom se o tom vůbec nikde nepsalo 😀 takže LGBTQ+ lidi bojkotovali hru která jim celou dobu šla na ruku a lidi co jsou proti LGBTQ+ se jim smáli že jako Rowling je frajerka a přitom si nevšimili že ta hra je hodně DEI.
-
-
Jo, takhle kauza moc pěkně odhalila, jací blbci se snaží hrotit situaci na obou stranách.
-
imho si lidi na tyhlety věci zvykají, není to první hra, kde si vybíráš jen Typ A/B a ne pohlaví, ale taky to v tom světě HP působí divně.
Takový Cyberpunk to měl taky a pasovalo to tam trochu více.
-
-
-
Člověče, číst komentáře tady a na konzolistovi je jak den a noc. Tady je ta diskuze na téma LGBT ve hře krásně civilní, umírněná, na konzolistovi to je jeden blicí emoji za druhým, všichni tam jsou konzervy co to automaticky nesnáší, nesnáší "prasečí ksicht" Aloy z remasteru a z dvojky Horizonu, nesnáší jak jsou všichni gay, bi, bagr, helikoptéra nebo jen ženská hrdinka.. je to strašný a ABSOLUTNĚ nechápu jak se na jednom českém herním webu může shlukovat takové množství primátů. Stačí si přečíst komentáře k oznámení Ghost of Yotai.
Absolutní odpad. Díky bohu že tady se dá to téma civilně rozebrat a zkritizovat aniž by to působilo jak v čecháčské hospodě.
Dragon Age 4 bylo uděláno pro mladší generaci hráčů, kteří už vyrůstají v nových podmínkách společnosti, kde tahle témata jsou dost aktuální, a příjde mi že volili kruh recenzentů, kteří taktéž cílí na mladší hráče a mohli by vůči soubojáku a příběhu teoreticky být méně kritičtí a naopak weby a influenceři kteří to "nechápou" a jsou ze staré školy a mohli by si dovolit zkritizovat něco, co je tak udělané naschvál pro novou cílovku, tak jsou z toho vynecháni. Tak to na mně bohužel působí.
-
-
Jo mno, tady je ještě dost publika co šlo od Levelu přes Hrej až ke Games, všeobecně víc intelektuální a humanistické. Konzolista vysbíral lidský detritus co náhodou taky hraje.
-
Zase to podělané sebemrskačství ohledně čecháčství...doporučuji se naučit jazyk a přečíst si například diskuze na FB pod PC Gamer atd. Budeš krapet v šoku....
-
-
jo nebo IGN, skoro každá diskuze je o DEI. Stačí kouknout na recenzi DLC k Alan Wakovi 2.
Lidi jsou z toho zhnuseni celosvětově, tady v Česku se to řeší ještě málo, protože reálně se nás to dotýká jen ve hrách, ve filmech. Pro občany např. USA je to náročnější, protože reálně se o tom nemůže mluvit, nesmí se o tom vtipkovat, jinak ti hrozí vyhazov z práce apod,
-
-
Je to tak, moderní fašistické ultrakonzervativní hnutí je bohužel globální. Snad to nedopadne tak že je budeme muset zase vyhánět plamenometem z bunkru jak minule.
-
-
-
zcela upřímně máš svoji vidinu světa a tady si ji našel, někdo má jinou a najde ji jinde. Tady jsou diskuze soustavně mazány, cenzurovány, nikdo nemůže říci, co si myslí, jinak 30 dní ban.
To, že se to tady otevřelo proto diskuz,i je dobře, ovšem jestli trolení Kronose říkáš tak civilní a umírněná diskuze, tak potěš koště.
-
-
Někdo ty bigotní jantary musí rovnat.
-
-
-
Za článek díky! Jsem rád, když si tu přečtu na podobně "kontroverzní" téma a spekulace střízlivý zhodnocení.
Mám k tomu jednu drobnou výtku: tenhle článek jde lehce proti tomu, co bylo řečeno u "jak hodnotí ve světě".