Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Pinbally, flippery i v pojízdných hernách byly a dnes jdou opět do módy. No u nás ne, u nás nejde nic ... Jeden z prvních měl dokonce pan Janeček v autobuse ŠM11 který stál kolem roku 83 - 85 u Pankráckého autobusového nádraží. Flippery byly na opravy lahůdka. Praskaly tam cívky elektromagnetů, kulička občas něco zrušila, opalovaly se kontakty a pod. Packy, které vystřeluji kuličky měly dvojí vynutí, jedno ze silnějšího drátu, silové které tu kuličku vystřelilo, ale to by se při držení tlačítka spálilo a tak v druhé třetině výkyvu se cívka přepnula na slabší vinutí. Opálením kontaktů se toto nastavení měnilo a pak cívka shořela. Znamenalo to navinout nová vinutí.
  • Skoda...diky za odpoved.
  • Hele pokud se pamatuju dobre, tak v boudach pinbally nebyly, ty pak pozdeji spis v klubech a hospodach. V maringotce by zabral hodne mista a jak se ovladal z boku, veslo by se jich tam min. Krom toho naskillovanej hrac vydrzi bez dohazovani hrat pinball dele, nez forbesak videohru. Slo proste jen o kseft. Jo a taky mechanickejch veci i kdyz pochybny kvality bylo dost, ale TOHLE byly videohry, po kterejch jsme vsichni strasne bazili, takze dalsim duvodem je i jednoznacne vetsi zajem o forbesy nez o pinbally v ty dobe.
  • Hrabani v ipadech? Proc zrovna ipad:
    http://www.raspberrypi.org/
    https://www.olimex.com/Products/OLinuXino/iMX233/iMX233-OLinuXino-MICRO/

Na vsem bezi linux, dratovat se s tim da az do aleluja, pripojitelne k televizi, k internetu, kazdemu aspon trosku techniky zadostivemu decku 1 kus (nebo dva, prvni asi odpali).
  • Je mi teprve 33, takže když tohle bylo aktuální, byl jsem ještě malý šušeň. Tyhle články mě ale stejně berou za srdce :) Díky moc
  • pekný člának
  • No tak to já si taky pamatuju , za novou pětikorunu jste dostali starou dvoukorunu ... několik let po revoluci (91-93) . To už začalo být dost nefér k mému kapesnému a v době 16 a prvních 32bitů jsme my chudší začali přemýšlet o koupi prvého osmibitu ..... a to byl konec pouličních a pouťových maringotek .
  • R Tape loading error, 0:1
  • :) No s kamarádem jsme na Rambo hrách po zlomení páky mačkali jen ty plechy a později jsme na jeden dlouhý šroub omotaný molitanem dvěma podložkami natvrdo přidělali knoflík od stolu ... a hrálo se vesele dál :D ....
    Po tom co mi později kamarád odmítl vysoustružit celou střední část z kovu , jsem pak koupil pad z vietnesovských videoher a už víc jsem se k joysticku nevrátil ;) .
  • Ronox
    Chválím redakci za tyhle články. Ať už Arcade Ole nebo tento a už se těším na adventurní speciálek. Tohle jsou prostě články, které na tom webu, který je přece součástí největší evropské sítě neuvidím. *5*
  • Skvelej clanek!
  • Skvělý článek! Díky
  • Jen bych opravil, že Eduard Smutný první světelné pero držel v Japonsku. Přinejmenším ho držel v MSMT u Háši, kde ho někdo dělal, teď už si nevzpomenu kdo. Pokud si dobře vzpomínám, tak jsem ho v Basicu taky oprogramovával, pozice se zjišťovala půlením světlých a tmavých ploch :-).
  • Odulin
    Super článek, díky za něj!! Spolužačky táta taky opravoval herní i výherní automaty, ale to už bylo těsně po revoluci. Tohle zaměstnání jsem mu tenkrát neuvěřitelně záviděl.:)) Dobrý časy to byly.
  • Pohodicka, som po nocnej, popijam domaci destilat , super ctenicko *3*
  • risa2000
    Díky za článek, jeho bráchu si pamatuji v souvislosti s Ondrou a články v AR, ale že podnikali i v téhle "sféře" jsem netušil :).

Jinak k těm opravám, tehdy nebyla taková integrace, existovalo pár procesorů, většinou tam byl jeden (Z-80), a zbytek byly diskrétní součástky nebo nějaká standardní hradla.

Pokud člověk používal zdravý rozum a prostě jen zkoušel jednu součástku za druhou, tak většinou narazil na nějakou která nefunguje. Ať proto že byla špatná, nebo byla špatně přidělaná. A bylo jedno, jestli to byly polovodiče nebo kondenzátory. Tím nechci říct, že to bylo snadné, ale dalo se to a pro někoho, kdo nebyl od fochu to mohlo vypadat jako magie. A druhá věc je, že pokud se tím člověk živil, tak se u toho hodně naučil, protože součástky byly standardní a to co odlišovalo dobré a kvalitní zařízení od nekvalitního bylo zapojení nebo provedení.

Dnes při vysoké integraci už se takto naivně postupovat nedá a i software/firmware je daleko složitější. Člověk potřebuje osciloskop, logický analyzátor a o dost víc znalostí, aby s mohl šťourat v iPhonu a rozuměl přitom tomu, co se tam děje.
  • Na PCtuningu je zrovna úvaha od Rybky o šťourání se v iPhonech a o retro věcech, náhoda? :) (snad nebude bráno jako reklama na "konkurenční" web)
  • Zas po dlouhé době pěkné čtení, klidně článek mohl být 2x delší a nikdo by se nezlobil.
  • tak, tak, souhlas se zaverem tohoto clanku. jinak taky jsem si zavzpominal dokonce jsem chvili premejslel jeslti nahodou ten malej kluk na te fotce nejsem ja *3* . samo ze ne ale asi me byl v te dobe dost podobny...
  • Díky...čtení jsem si užil a zase ta nostalgie...až slza ukápla...krásnej čas, ty 80 léta...miluju je ! Frajer chlap ten Tomáš...

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit