Přejít na výpis diskuzí
Muž, který bastlil v Československu herní automaty
16.9.2012 | Martin Bach
71 příspěvků
-
Pohodicka, som po nocnej, popijam domaci destilat , super ctenicko *3*
-
Díky za článek, jeho bráchu si pamatuji v souvislosti s Ondrou a články v AR, ale že podnikali i v téhle "sféře" jsem netušil :).
Jinak k těm opravám, tehdy nebyla taková integrace, existovalo pár procesorů, většinou tam byl jeden (Z-80), a zbytek byly diskrétní součástky nebo nějaká standardní hradla.
Pokud člověk používal zdravý rozum a prostě jen zkoušel jednu součástku za druhou, tak většinou narazil na nějakou která nefunguje. Ať proto že byla špatná, nebo byla špatně přidělaná. A bylo jedno, jestli to byly polovodiče nebo kondenzátory. Tím nechci říct, že to bylo snadné, ale dalo se to a pro někoho, kdo nebyl od fochu to mohlo vypadat jako magie. A druhá věc je, že pokud se tím člověk živil, tak se u toho hodně naučil, protože součástky byly standardní a to co odlišovalo dobré a kvalitní zařízení od nekvalitního bylo zapojení nebo provedení.
Dnes při vysoké integraci už se takto naivně postupovat nedá a i software/firmware je daleko složitější. Člověk potřebuje osciloskop, logický analyzátor a o dost víc znalostí, aby s mohl šťourat v iPhonu a rozuměl přitom tomu, co se tam děje. -
Na PCtuningu je zrovna úvaha od Rybky o šťourání se v iPhonech a o retro věcech, náhoda? :) (snad nebude bráno jako reklama na "konkurenční" web)
-
Zas po dlouhé době pěkné čtení, klidně článek mohl být 2x delší a nikdo by se nezlobil.
-
tak, tak, souhlas se zaverem tohoto clanku. jinak taky jsem si zavzpominal dokonce jsem chvili premejslel jeslti nahodou ten malej kluk na te fotce nejsem ja *3* . samo ze ne ale asi me byl v te dobe dost podobny...
-
Díky...čtení jsem si užil a zase ta nostalgie...až slza ukápla...krásnej čas, ty 80 léta...miluju je ! Frajer chlap ten Tomáš...
-
Skvělý článek, díky a víc takových :)
-
Paráda. Byl by to super host do fight clubu. Zajímalo by mě toho mnohem víc, třebas kolik si tehdy vydělal bokem za ty opravy musel to bejt balík
-
pekny clanek diky
-
Moc hezky se mi to cetlo diky.Tu dobu jsem nezazil a tak me zajima jestli tenkrat bylo mozne nalezt v maringotkach i pinbally a jestli i dnes se da na nasem uzemi nejaky nalezt.
-
-
Hele pokud se pamatuju dobre, tak v boudach pinbally nebyly, ty pak pozdeji spis v klubech a hospodach. V maringotce by zabral hodne mista a jak se ovladal z boku, veslo by se jich tam min. Krom toho naskillovanej hrac vydrzi bez dohazovani hrat pinball dele, nez forbesak videohru. Slo proste jen o kseft. Jo a taky mechanickejch veci i kdyz pochybny kvality bylo dost, ale TOHLE byly videohry, po kterejch jsme vsichni strasne bazili, takze dalsim duvodem je i jednoznacne vetsi zajem o forbesy nez o pinbally v ty dobe.
-
-
Skoda...diky za odpoved.
-
-
Pinbally, flippery i v pojízdných hernách byly a dnes jdou opět do módy. No u nás ne, u nás nejde nic ... Jeden z prvních měl dokonce pan Janeček v autobuse ŠM11 který stál kolem roku 83 - 85 u Pankráckého autobusového nádraží. Flippery byly na opravy lahůdka. Praskaly tam cívky elektromagnetů, kulička občas něco zrušila, opalovaly se kontakty a pod. Packy, které vystřeluji kuličky měly dvojí vynutí, jedno ze silnějšího drátu, silové které tu kuličku vystřelilo, ale to by se při držení tlačítka spálilo a tak v druhé třetině výkyvu se cívka přepnula na slabší vinutí. Opálením kontaktů se toto nastavení měnilo a pak cívka shořela. Znamenalo to navinout nová vinutí.
-
-
-