Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Podle mě si to Bioware pokazil s přílišným slibováním a vypouštěním velkého množství informací o hře. Já jsem se všem článkům o ME3 vyhýbal jak čert kříži a s koncem hry jsem maximálně spokojený. Navíc s počtem konců to může být zavádějící nebo nejasně přeložený/vymyšlený anglický text. Protože Mass Effect má více než 3 konce. Jsou zde vlastně ukončeny všechny příběhy důležitých postav a událostí ve světě ME. To že tyto "konce" nejsou pouze v závěru hr, ale v celém jejím průběhu, lidem nedochází. Namátkově: jeden z konců ukončení ganophage - buď všechny Krogany vyléčíš, nebo nadobro zničíš šanci na jejich léčbu. Uzavírá to příběhy Wrexe, Grunta a Soluse. A takových konců je tam víc, Gethové vs. Quariani, Jack vs. zbytek světa, ... . Navíc konec Shepardova příběhu (3 konce) potřebuje trochu zamyšlení a představivosti, většina konce je totiž vysvětlena textovou formou před závěrečnou animací. Nechává to na představivosti každého, jak vlastně vše bude pokračovat - udává pouze směr. Jinak Shepard = v překladu pastýř = ukázal ostatním cestu a to je podle mě přesně ten konce Mass Effectu, který měl být.
  • Ano, byl to skutečný neopěvovaný hrdina ME3...
  • Cahir
    Tady napíšu, proč si myslím, že nemá pravdu. Jeho článek je dlouhý, a tak moje reakce musí být nutně také dlouhá. Až si přečteš jeho výtky, třeba se mnou budeš souhlasit.

Několikrát tě upozorňují na to, že vedení Cerberu se změnilo. Že navíc funguje na systému oddělených buněk, které o sobě vzájemně nemají tušení, přičemž každé velí jeden člověk, odpovědný za průběh operace. Vždyť je to stejné jako v Alianci nebo armádě obecně. Je to obrovský moloch, kde můžeš mít na jedné straně oddaného vojáka, který koná dobro na svém malé písečku, ale přitom ta samá armáda může zároveň provádět nějaké pochybné Black Ops operace, případně financovat výzkumy, jejichž výzkum je neetický. Pěšák nikdy nevidí velení do papírů, on může rozhodovat pouze o tom, jak se popere se svojí misí. Napsat, že Shepard by se k Cerberu nikdy nepřidal, protože jsou fuj a protože aliance je hodná, je přece strašně zjednodušené a černobílé vidění daného univerza. Představa vojáka, který zároveň plive na vládu, je přece naprosto logická. Smysl tvoří i "detaily" a Shepard přece stále pokládá otázky, zpochybňuje kroky Cerberu a může je s Illusive Manem a dalšími diskutovat. Navíc se zde velmi hodí to, že Shepard se o ně v jedničce otře jen okrajově. Viděl jen špičku ledovce, nezná jejich cíle a ideologii, viděl jen prostředky, které používají. Ale prostředky, které viděl v jedničce, byly ty, které použil velitel buňky. Illusive man Shepardovi řekne, že tohle je Shepardova operace, že veškeré rozhodnutí o průběhu mise je na něm. On mu jen poskytl zdroje. Jenže na rozdíl od buňky, která měla v jedničce na starost pokusy na lidech, tahle buňka má na starost vyšetřit mizení kolonií. A s tímhle přesně Shepard pracuje, tohle mu zatím stačí. Zatím stále nic neví o Cerberu a jeho cílech a ideologii. Pouze ví, že se pro své, zatím neznámé a třeba i ušlechtilé cíle, neštítí pochybných prostředků. To je vlastně to jediné, co z jedničky o Cerberu víš: "Účel světí prostředky." Jenže v tomhle případě má "prostředky" na starost Shepard, on rozhoduje o průběhu operace, tak v čem je problém?? A kolem toho se točí i konfrontace s bývalými členy týmu: "Jak můžeš sloužit Cerberu po tom, co jsme je viděli dělat?". ptá se Ashley. "Je to mnohem složitější", reaguje Shepard. O "účel" Cerberu se v průběhu hry Shepard zajímá, na postupné odkrývání účelu může reagovat a podle toho se rozhodovat. Jsou to samotné plány Cerbera, kolem kterých se mimo jiné příběh točí a s nimiž se Shepard vyrovnává. A právě kolem těchto plánů se točí závěrečné rozhodování. O tom celá dvojka byla: "Nemám problém s tím, co mám od vás za úkol, mám problém s tím, co je vaším cílem." Proč by měl mít problémy s tím, že může zachraňovat kolonisty? Aliance ho nechala na holičkách, líže si rány po útoku na Citadelu a navíc se její vyšetřování utápí v byrokracii. Rada Citadely házela Shepardovi klacky pod nohy už od začátku. Aliance ani Citadela na Reapery prostě nevěří nebo nechtějí věřit, což je zjevné už od prvního dílu. Cerberus je jediný, kdo nabízí zdroje k prozkoumání toho, co se děje. Kdo jediný v danou chvíli něco řeší. To je důvod, proč se k Cerberu přidal Jacob, přestože Cerberus neustále zpochybňuje. Kašle na opravdové cíle šedých eminencí v pozadí, má možnost pomoci při vyšetřování zmizelých kolonií, a tak to dělá. A do této konstrukce přesně sedí Joker i Chackwas. Když se Shepard Jokera ptá, jestli mu nevadí plány Cerbera, tak mu řekne, že nevěří nikomu, kdo "vydělává víc než on". Přidal se kvůli Shepardovi, protože věří, že on tuhle operace povede podle sebe. A z toho samýho důvodu se k němu přidala i doktorka. Sice blekotá něco o tom, že nechce dělat mimo loď, ale později vysvětlí, že věří Shepardovi, že slouží pod ním a že si je jistá, že on se nenechá Cerberem zmanipulovat. Oba přiznají, že jejich loajalita nepřísluší frakci, ale jednotlivci. A ten je od jedničky furt ten samý. A to jsou také jediní dva lidé z Normandy crew, kteří k Cerberu přešli. Shamus nemá pravdu v tom, že přešla celá posádka, je to tam explicitně řečeno. A nová posádka Normandy ví prd o ostatních buňkách a minulosti Cerberu. Vědí jen to, že pomáhají vyšetřit mizení lidských kolonií - ušlechtilý to cíl. Souhlasím tedy, že selhali v akcentaci děje (přestože tajemnost Cerbera je v jedničce ku prospěchu), což mimo jiné evokuje, že to vymýšleli postupně. Už však nesouhlasím s tím, že by to bylo nelogické.
  • Cahir
    Tohle uznávám, to že šlo o vedlejší mise. Ale asi dost záleží na tom, jak moc tím univerzem žiješ. Jestli děláš všechny úkoly a prolezeš každý kout. Přece jen, misí spojených s Cerberem je v jedničce několik a celé to graduje smrtí admirála Kahoku. Navíc to končí tak, že jim sice zmaříš plány, ale nepodařilo se ti odhalit, kdo jsou a co plánují dál. Je tam tedy jakýsi náznak budoucího vývoje. Illusive mana jsem si s Shadow Brokerem nespletl, ale opět uznávám, že kdo to univerzum vyloženě nežere, může si je splést, jelikož jsou oba takové šedé eminence osnující tajemné plány.

Tohle ale Shamus ve svém článku ME2 nevyčítal. Už na začátku předpokládal, že hráč se přesně orientuje v tom, kdo je kdo a odtud vycházel. Tvrdil, že Shepard by se k Cerberu nikdy nepřidal, jelikož s nimi v prvním díle bojoval a kde byli prezentování jako teroristi. Taky měl problémy s tím, že k Cerberu přestoupila i celá crew z Normandy. A že například Joker to udělal proto, že chtěl dál lítat a Chackwas proto, že je zvyklá dělat doktorku na lodi. Tvrdil, že všechno je to strašně nelogické.
  • Nevěřím ti ani slovo... Choval jsi se tam dosti ublíženě :-)
  • Pokud se hoši v Bioware cítili překvapení, kvůli špatnému ohlasu ze strany hráčů, tak buď lžou, nebo už jsou opravdu zaslepení. Už jednou jsem psal, že nejsem schopný pochopit, že celá série, kterou jsem měl opravdu rád, se dá totálně zlikvidovat během posledních deseti minut hraní. Paragon, Renegade, rozhodování v průběhu trilogie, sbíraní vojenské síly, všechno k ničemu. Konec bude stejný, pokud pominu barevné provedení, no matter what. Když si vzpomenu na konec dvojky, kde se celá vaše připrava na finální střet zůročí, nebo ne, tak tohle je opravdu k smíchu. A to není všechno, konec je navíc ještě těžce nelogický. A teď možná príjde DLC (doufám nezpoplatněné), které nabídne opravdový konec...
    Možná se z toho stane obchodní taktika. V budoucnu si koupíte hru, s tím že za měsíc k ní výjde epilog za pouhých 299,- Kč *1*
  • MidnighT91
    ...
  • MickeyMutant
    Už jsem ve finále, ale konec jsem ještě neviděl. Jako paragon se nemůžu přinutit zastřelit Maraudera Shieldse, když vím, že to se mnou myslí v podstatě dobře.
  • ale ono to poznalo hned jak začal proskenovávat oblast.
  • Já vám nevím,celý ten ME3 mi přišel takovej nemastnej neslanej...Strávil jsem u něj dost cca 30 hodin, ale žádný zapamatovatelný zážitek atd. Rozhovory ještě tupější než v předchozích dílech vše pouze jen na efekt a emoce. U mě se teda nedostavili a to jsem dost emotivní.
    Moje představa o dokonalých rozhovorech je ve stokrát zmiňovaném Zaklínači 2 ..
  • Četl ale jen jsem zdůraznit jak důležitý je právě takový přístup tzn. konstruktivní, odborný a slušný .... jinak to že poslouchájí je maximum co mohou (chtějí) udělat ... diskuze by byla sice milá ale nic by neřešila .... důležité je to s čím příjdou. Třeba ja x- roku (radsi to ticho uz nepocitam) čekám na info o Half-life a sprosty post bych nenapsal .... až to bude tak to bude
  • smejki
    jeho analýzu ME2 jsem nečetl. prohledám mu to tam.
    nicméně, když jsem začal hrát jeho výtka k Cerberu v tomto článku přesně vystihuje moje pocity. Když jsem ME2 hrál (nedohrál, dohraju... možná... někdy), vůbec jsem netušil, kdo jsou Cerberus a to jsem ME1 speciálně projel pár dní předtím už podruhé. Musel jsem vlézt na wiki a tam jsem zjistil, že to jsou nějací ti zoufalci z vedlejších (!) misí, kteří mi ani nestáli za zapamatování. Když jsem poprvé viděl illusive mana, spletl jsem si ho s shadow brokerem. ME1 dost selhala v akcentaci témat a prvků, které jsou důležité k chápání budoucího děje.
  • třema
  • Jo to je fakt...ani ty drobný změny v pointě se asi nedaj považovat moc za jinej konec...jeden konec se třeba variantama...spíš
  • No ale nekteri chteli happy end, co dava smysl a ti se citi zrazeni 2x. To je cele.
  • Cetl jsi fora BSN? Tam je naprosto slusna a konstruktivni kritika s presne vypsanymi body, co je spatne. Problem ale je, ze i kdyz tam je SPOUSTA threadu, ten hlavni uz ma skoto 2400 stranek, tak Bioware porad dela mrtveho brouka a kdyz uz neco vypusti, tak to, ze poslouchaji a nebo p*covinu typu artistic integrity. Proto se pak neni cemu divit, ze nekdo uz tu ignoraci nevydrzi a tak se objevi i sprostejsi posty. Ale za to si Bioware muzou jen a jen sami.
  • smejki
    tady se ale baví konci.
  • jen nechapu co porad nekteri maji s tim happy endem, vzdyt o to tu vubec nejde. Jde jen o to, ze lidi chteli konce, ktere davaji smysl. To je vse. dostali nesmysl, a tak se citi zrazeni
  • ME 1 super, ME 2 horsi, ME 3 jeste horsi.
    DA 1 super, DA 2 odpad.
  • Zayl
    Dyť ten konec je 1. Akorát si vybereš barvu explozí.

Ačkoliv z hlediska herního enginu je jich 16.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit