Přejít na výpis diskuzí
Muzyka slíbil vyjasnění konce ME3 a nové ME tituly
21.3.2012 | Petr Poláček
247 příspěvků
-
Největší problém je, že konec nevysvětlil nic ohledně toho co se stalo s posádkou Normandy, jak dopadl Hackett, co Liara, Ashley, nebo Tali (Kaidana vem čert, stejně ho nikdo nemá/neměl rád:). Mně by bohatě stačila textová obrazovka, jak tomu bylo v DA Origins, kde byly vysvětleny jednotlivé následky našeho rozdhonutí.
- - - SPOILER - - -Hackett se mi třeba zmínil, že Sheperdova matka ještě žije a má o ní nějaké inofrmace, zajímalo mě co se stalo třeba i s ní atd. - - - SPOILER - - -
zkrátka když to udělají jako v DA budu happy. -
skvělá analýza konce mass effectu, v souvislostech.
je zjevné, že v době tvorby ME1 neměli tvůrci vůbec šajn o tom, jak se bude dále příběh vyvíjet.
http://www.shamusyoung.com/twentysidedtale/?p=15395#more-15395 -
-
Shamus Young? Jeho blog jsem četl, když psal článek o Mass Effectu 2. Ve spoustě věcí jsem se s ním neshodoval, například s jeho tvrzením, že dvojka na jedničku vůbec nenavazuje a že Shepard pracující pro Cerberus je nesmysl.
Teď si to nechci pokazit, ale až dohraju trojku, určitě si to přečtu. -
-
jeho analýzu ME2 jsem nečetl. prohledám mu to tam.
nicméně, když jsem začal hrát jeho výtka k Cerberu v tomto článku přesně vystihuje moje pocity. Když jsem ME2 hrál (nedohrál, dohraju... možná... někdy), vůbec jsem netušil, kdo jsou Cerberus a to jsem ME1 speciálně projel pár dní předtím už podruhé. Musel jsem vlézt na wiki a tam jsem zjistil, že to jsou nějací ti zoufalci z vedlejších (!) misí, kteří mi ani nestáli za zapamatování. Když jsem poprvé viděl illusive mana, spletl jsem si ho s shadow brokerem. ME1 dost selhala v akcentaci témat a prvků, které jsou důležité k chápání budoucího děje. -
-
Tady napíšu, proč si myslím, že nemá pravdu. Jeho článek je dlouhý, a tak moje reakce musí být nutně také dlouhá. Až si přečteš jeho výtky, třeba se mnou budeš souhlasit.
Několikrát tě upozorňují na to, že vedení Cerberu se změnilo. Že navíc funguje na systému oddělených buněk, které o sobě vzájemně nemají tušení, přičemž každé velí jeden člověk, odpovědný za průběh operace. Vždyť je to stejné jako v Alianci nebo armádě obecně. Je to obrovský moloch, kde můžeš mít na jedné straně oddaného vojáka, který koná dobro na svém malé písečku, ale přitom ta samá armáda může zároveň provádět nějaké pochybné Black Ops operace, případně financovat výzkumy, jejichž výzkum je neetický. Pěšák nikdy nevidí velení do papírů, on může rozhodovat pouze o tom, jak se popere se svojí misí. Napsat, že Shepard by se k Cerberu nikdy nepřidal, protože jsou fuj a protože aliance je hodná, je přece strašně zjednodušené a černobílé vidění daného univerza. Představa vojáka, který zároveň plive na vládu, je přece naprosto logická. Smysl tvoří i "detaily" a Shepard přece stále pokládá otázky, zpochybňuje kroky Cerberu a může je s Illusive Manem a dalšími diskutovat. Navíc se zde velmi hodí to, že Shepard se o ně v jedničce otře jen okrajově. Viděl jen špičku ledovce, nezná jejich cíle a ideologii, viděl jen prostředky, které používají. Ale prostředky, které viděl v jedničce, byly ty, které použil velitel buňky. Illusive man Shepardovi řekne, že tohle je Shepardova operace, že veškeré rozhodnutí o průběhu mise je na něm. On mu jen poskytl zdroje. Jenže na rozdíl od buňky, která měla v jedničce na starost pokusy na lidech, tahle buňka má na starost vyšetřit mizení kolonií. A s tímhle přesně Shepard pracuje, tohle mu zatím stačí. Zatím stále nic neví o Cerberu a jeho cílech a ideologii. Pouze ví, že se pro své, zatím neznámé a třeba i ušlechtilé cíle, neštítí pochybných prostředků. To je vlastně to jediné, co z jedničky o Cerberu víš: "Účel světí prostředky." Jenže v tomhle případě má "prostředky" na starost Shepard, on rozhoduje o průběhu operace, tak v čem je problém?? A kolem toho se točí i konfrontace s bývalými členy týmu: "Jak můžeš sloužit Cerberu po tom, co jsme je viděli dělat?". ptá se Ashley. "Je to mnohem složitější", reaguje Shepard. O "účel" Cerberu se v průběhu hry Shepard zajímá, na postupné odkrývání účelu může reagovat a podle toho se rozhodovat. Jsou to samotné plány Cerbera, kolem kterých se mimo jiné příběh točí a s nimiž se Shepard vyrovnává. A právě kolem těchto plánů se točí závěrečné rozhodování. O tom celá dvojka byla: "Nemám problém s tím, co mám od vás za úkol, mám problém s tím, co je vaším cílem." Proč by měl mít problémy s tím, že může zachraňovat kolonisty? Aliance ho nechala na holičkách, líže si rány po útoku na Citadelu a navíc se její vyšetřování utápí v byrokracii. Rada Citadely házela Shepardovi klacky pod nohy už od začátku. Aliance ani Citadela na Reapery prostě nevěří nebo nechtějí věřit, což je zjevné už od prvního dílu. Cerberus je jediný, kdo nabízí zdroje k prozkoumání toho, co se děje. Kdo jediný v danou chvíli něco řeší. To je důvod, proč se k Cerberu přidal Jacob, přestože Cerberus neustále zpochybňuje. Kašle na opravdové cíle šedých eminencí v pozadí, má možnost pomoci při vyšetřování zmizelých kolonií, a tak to dělá. A do této konstrukce přesně sedí Joker i Chackwas. Když se Shepard Jokera ptá, jestli mu nevadí plány Cerbera, tak mu řekne, že nevěří nikomu, kdo "vydělává víc než on". Přidal se kvůli Shepardovi, protože věří, že on tuhle operace povede podle sebe. A z toho samýho důvodu se k němu přidala i doktorka. Sice blekotá něco o tom, že nechce dělat mimo loď, ale později vysvětlí, že věří Shepardovi, že slouží pod ním a že si je jistá, že on se nenechá Cerberem zmanipulovat. Oba přiznají, že jejich loajalita nepřísluší frakci, ale jednotlivci. A ten je od jedničky furt ten samý. A to jsou také jediní dva lidé z Normandy crew, kteří k Cerberu přešli. Shamus nemá pravdu v tom, že přešla celá posádka, je to tam explicitně řečeno. A nová posádka Normandy ví prd o ostatních buňkách a minulosti Cerberu. Vědí jen to, že pomáhají vyšetřit mizení lidských kolonií - ušlechtilý to cíl. Souhlasím tedy, že selhali v akcentaci děje (přestože tajemnost Cerbera je v jedničce ku prospěchu), což mimo jiné evokuje, že to vymýšleli postupně. Už však nesouhlasím s tím, že by to bylo nelogické. -
Tohle uznávám, to že šlo o vedlejší mise. Ale asi dost záleží na tom, jak moc tím univerzem žiješ. Jestli děláš všechny úkoly a prolezeš každý kout. Přece jen, misí spojených s Cerberem je v jedničce několik a celé to graduje smrtí admirála Kahoku. Navíc to končí tak, že jim sice zmaříš plány, ale nepodařilo se ti odhalit, kdo jsou a co plánují dál. Je tam tedy jakýsi náznak budoucího vývoje. Illusive mana jsem si s Shadow Brokerem nespletl, ale opět uznávám, že kdo to univerzum vyloženě nežere, může si je splést, jelikož jsou oba takové šedé eminence osnující tajemné plány.
Tohle ale Shamus ve svém článku ME2 nevyčítal. Už na začátku předpokládal, že hráč se přesně orientuje v tom, kdo je kdo a odtud vycházel. Tvrdil, že Shepard by se k Cerberu nikdy nepřidal, jelikož s nimi v prvním díle bojoval a kde byli prezentování jako teroristi. Taky měl problémy s tím, že k Cerberu přestoupila i celá crew z Normandy. A že například Joker to udělal proto, že chtěl dál lítat a Chackwas proto, že je zvyklá dělat doktorku na lodi. Tvrdil, že všechno je to strašně nelogické.
-
-
-
KOTOR 2 a špatný konec? NWN 2 a špatný konec? No jo tak přečtu si to a pak si přečtu co píše o NWN2 a Kotoru 2 :-D
-
-
U KotOR 2 je přece už od vydání jasné, že konec byl šitý horkou jehlou, protože na Obsidian tlačil distributor, aby to už už vydaly. Důkazem budiž textury v poslední úrovni, které tam vůbec nepasují.
-
-
KotOR 2 byl naprosto geniální, rozhodně byl daleko temnější než než KotOR 1 a (nechci nijak hanit brilantní příběh o Revanovi z jedničky, ten si zaslouží své místo na výsluní) příběh o Jedi Exile mi přišel o něco zajímavější, filozofičtější a Kreia mi uvízla v mysli na hodně dlouho. Mimochodem, textury na Malachoru V byly asi tak to poslední, co mě v té chvíli zajímalo.
Samozřejmě můžete říkat, že ten příběh jsou plky o ničem a že to je kravina...ne každého to musí nutně zajímat a bavit, to chápu -
-
tady se ale baví konci.
-
-
-
ani jedno jsem nehrál, tak nemohu soudit :-)
nicméně zrovna tomuhle chlápkovi věřím. konec NWN2 hodil do škatulky "Rocks fall, all die" aneb "Don't pisss off the dungeon master". -
Tak KOTOR 2 rozhodně je zářný příklad špatného konce. Respektive žádného konce.
-
-
-
Kecy!!! V Biowhore to tak plánovali od začátku. Nesmyslný konec a pak si namastit kapsu DLC kter slibuje opravdový konec.
-
Skvela trilogie s bohuzel dost nepovedenym zakoncenim. Potesilo me ze se vyvojari problemu postavili celem. Uvidime zda za novy konec nebudou chtit dalsi prachy. To by uz bylo k placi.
-
Tak si fanousci vydupali dalsi placeny DLC, tentokrat dovysvetlujici konec no. :)
-
http://alizrak.wordpress.com/2012/03/18/the-broken-promises-of-mass-effect-3-spoilers/
do*ebkaju koniec. a potom si za to este nechaju zaplatit aby to bolo tak ako to malo byt a ako to slubovali... bravo. posledna hra co som od bioware kupil. dakujem dovidenia.
DLC si "kupim" inde -
Hele skvělý marketing... Nejdřív vydají záměrně posr*aný konec... Pak si začnou sypat popel na hlavu, s tím že bude náprava.. TO bude určitě DLC, které fanda prostě bude muset vidět (a nic nemám proti fandovy). Takže si ho pořídí - skvělí dvou hodinový dlc a a... a... už na konci to zase poserou demagogickým mysteriozním koncem, a že dodatečné informace se dozvíte v dalším dlc, které když dohrajete tak dostanete slevu na nové Kingdoms of Amalur dlc atd atd... Tyhle triky se prostě musím naučit *1* !!!!
-
-
BioWare se příliš rozrostlo, připojilo se k EA a snaží se tvořit více projektů naráz a tím také trpí.
Dokud se soustředili pečlivě na jednotlivé projekty, vše bylo v pořádku.
Nyní to v BW funguje obdobně jako v továrně na náhradní díly. Část se vytvoří, pošle dál, další věc se vytvoří pošle dál, zmetky se hodí do koše,.... atd.
Už tam není takové to osobní zapojení a vyhýčkání jednotlivých projektů a z BW se stala "dojná k r á v a". -
-
Na ME dělal v podstatě stejný tým od konce roku 2003. Kromě MP k ME3.
-
-
Skvelej marketing by to byl, kdyby to byli nejaci geniusove, co umi predpovidat budoucnost, a jak lidi zareaguji. Jenze i kdyz se po-te zda, ze je to prece jasny, tohle nikdo predem nevi :)
-
-
Stačí si udělat průzkum :-D Na to nemusíš být věštec *3* Jen se podívej na dokument Český Sen....
-
-
Pruzum ale neni jistota. Jak rika Dr. House: Vsichni lzou :) To proste nikdo nevi, na tom se neda stavet marketing takovy velky firmy a velky herni znacky, ty musej jit spis na jistotu.
-
-
DR. House je imaginární postava?... Nevím co ti mám na to říct - Jistota to není, ale to snad tak nějak tuší každý - důležité je co nejvíce eliminovat či zmenšit šanci na neúspěch. A taky jde o určité vyjádření procentuální úspěšnosti (kolik lidí s celkového počtu se chytlo) - to už pak dosti záleží na nich.
Ale k tomuhle se fakt hodí dokument Český Sen :-) -
-
Jenze taky existuje neco jako dobra povest firmy. Jednorazove by se dala mozna udelat zamerne nejaka svinarna, a zvisit si tak zisk na ukor zakazniku, ale pokud chtej delat dalsi hry a mit spokojeny zakazniky, ktery si koupej i jejich dalsi produkty, tak takovymhle stylem se fakt hrat neda :)
-
Ha! Zajímavá diskuze! Ale zapomínáš na city - fanoušci rádi odpouštěj a zvlášť ve chvíli, kdy mají být nějakou "solidární" měrou obdařeni. *1*
-
Stejne...i kdyby to ty lidi nasralo tak to DLC s případným jinym koncem koupí. protoze si reknou "hele vyhodil jsem tolik penez za hru, tak ted kdyz do toho hodim este nejaky dve kila abych to měl kompletní tak se nic nestane" tadáááá, zisk je na světě. Sice to nekoupi asi vsichni cou koupili puvodni hru, ale to jim muze uz byt jedno, ta hra se uz prodala a ted to chce prodat par dlc, takze vydaj dobrej konec s tim ze kdyz uz lidi budou spokojeny s dobrym koncem budou treba dal kupovat dalsi DLCčka. cool.
-
No prave, eliminovat a zmensit sance na neuspech. Proto prece zamerne nebudou nekoho nasravat spatnym koncem. :)
-
-
-
-
-
-
Myslím, že dojem většiny hráčů, kteří hráli celou sérii lze shrnout takto:
http://youtu.be/AxwaLQHFAkg
Sám bych to neřekl lépe a měl jsem po dohrání naprosto stejný pocit *2*
Mimochodem, měli by to zhlédnout i ti podivíni, kteří tu tvrdí, jak je vlastně celý ten konec logický. -
-
Je to logický, pokud to celé byl proces indokrinace a nebo prostě halušky, když Shepard omdlel po výbuchu Reaprovského paprsku....
Věřím, že to je tak a že BioWare přinesou nějaké rozuzlení nebo něco.
A pokud ne, tak nad tím radši ani nepřemýšlím..... -
To většinou tvrdí ti, co jedou na houbičkách či LSD. Ti vidí duhu všude:-D
-
-
Jinak ještě něco pro ty, kteří si myslí, že nebyl boss fight.
Ano byl, jen jste o tom nevěděli :)
http://youtu.be/467pmIX-oZo
WTF Bioware? Takhle posranej, nesmyslnej a odfláknutej konec jsem dlouho neviděl.
Jestli na tomhle makali celé dva roky, tak je to tragédie.
Mimochodem tak mě napadá, proč vlastně je Udina v senátu? Já volil Andersona. -
-
Par faktov o Marauder Shieldsovi(fan-fiction):
-Officialny hrdina ME
-Prvy Reaper-husk Spectre
-Snazil sa nas varovat
-Marauder Shields: Never Forget !!!
-V dalsom DLC bude pridany charakter a tiez bude mozna romance -
-
Marauder shields je prostě borec!
Dokonce má i svůj vlastní web :)
Navíc to byl kladný hrdina.
Chtěl zachránit Sheparda před tím hrozným koncem a vlastně i galaxii před zničením. -
Navíc má speciální bojový mod: Marauder Health! *3*
-
-
Marauder Shields nás chcel zachrániť pred otrasným koncom *1*
-
-
-
Tak to mě rozesmálo +1 *2*
-
-
-
-
Posledne dve hodiny som stravil rozdychavanim, kedze az teraz som sa dopracoval ku koncu, co povedat, prvy diel som skusobne stiahol a na hdd mi lezal image asi 3 mesiace kym som sa to rozhdol nainstalovat, s tym ze to asi po par minutach vypnem. Ake by len mohlo byt vesmirne rpg bez mecov kuziel elixirov. S miernou skepsou teda zapnem hru a uz uvodne intro ako sa Sheppard zenie do pilotnej kabiny ma uchvacuje velkolepostou hudobneho doprovodu otvarajuceho neuveritelny pribeh plny zaujimavych postav, zvratov a hlavne tych pribehovych crepin ktore sa ku koncu poskladaju a az vtedy si clovek uvedomi ze ma pred sebou velkolepost, enormne mnozstvo udajov do seba zapadne, vy si nalezite uvedomite ze stojite pred niecim obrovskym vacsim ako si dokazete predstavit, az z toho idu zimomriavky, a ako ceresnicka na torte sa vam dostane epicke zakoncenie kde len neisto cakate co sa stane s vasim oblubenym hrdinom. Ako som spomenul hru som stiahol, uz v polke hry som bol tak nadchnuty ze som veselo objednaval original a ME celkovo zmenilo moj nazor na hry, naucil ma ze za dobre veci a snahu vyvojarov sa ma platit, od ME som si hry zacal kupovat. 1,5 roka som cakal na druhy diel ktory podla mojho osobneho nazoru sa kvalit pribehu na prvy diel sice nedotiahol ale aj tak islo o genialnu vec a ako celok posobil lepsie, uchvatne, opat zimomriavky nateseny som cakal s velkolepymi poziadavkami na diel treti... uz uvod sa mi moc nepozdaval a pripadalo mi to sentimentalna davka emocii pre americanov s detmi smutnymi pohladmi atd, po case hrania sa to samozrejme vylepsilo, mal som pocit stary dobry ME je spat, vynikajuce momenty ku konci hry pribudali a ako sa situacia vyvijala zacinal som si mysliet ze povery o zlom konci su naozaj len povery, a potom to prislo...poslednych 10 minut, poslednych 10 minut ktore dokonaly pribehovy vzorec kompletne znicili, ocakaval som epicke finale s poslednym zufalym utokom na Harbingera a dalsich reaperov, bol som pripraveny ze niekto dolezity sa happyendu nedozije ale to co sa mi dostalo bol absolutny humus, ktory mi sposobil sok a este teraz ho nedokazem vstrebat, myslel som si osobne ze reaperi budu porazeni/zahnani/hocico ine, dalej zaverecnu oslavu/smutny pohlad na zdecimovanu galaxiu ktora je ale volna/ nejaky preslov, ale nie toto, nezmyselny 10 minutovy epilog ktory mi nahnal slzy do oci, nie kvoli smutnemu koncu, ale kvoli skurvenemu koncu ktory kompletne zabil moju vieru v (mojho) herneho boha, 4 roky cakania na zaver ktory mi mal sposobit dokonalu euforiu sa nekonal, namiesto toho mi ostal sok. Co na to povedat, bolo mi potesenim spoznat Velitela Sheparda, ale uz ho dalej poznat nechcem, idem si otvorit pivo zapalit jedno cigo a rozmyslat ako sa to mohlo skoncit :(
-
...nový konec vydají ve formě DLC a za 20 $.