Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Ohledně filmů a omezeni FPS, našel jsem tento zajímavý názor jednoho filmaře, se kterým souhlasím, do her samozřejmě neaplikovatelné, tam to vnímám zcela jinak:

No way should films and TV be shot at 30fps. Unless you want No Country for Old Men to look like Days of Our Lives.

The goal of motion pictures is not to recreate reality, it's not even to show reality. I want to create a little psychic link between you and my pictures. I want to suck you into the world of the story, suspend your disbelief and make you forget about yourself and your life and just be in the moment of the film.

By not showing enough visual information, we force the brain into filling in the gaps... it draws you in even more. It's part of how you let go to the point where you can laugh or cry or feel tense or afraid or elated.

Naim Sutherland
    • Ano. Nemuze byt natacen. Jenze ve vysledku je. To je rozdil. Pokud to prozenes postprodikci, je blbost to natacet v 24 a ve vysledku by to utrpelo.
    • Mechwarrior_bw
      ja s tým nesúhlasím a nemyslím, si že tak výborný film ako "No Country for Old Men" by tým nejak utrpel... respektíve je to otázkou zvyku. Trhané video pri 24 fps vyzerá "filmovo" len preto že sme na to odmalička navyknutý a každý film ktorý sme v živote videli mal framerate od 24 po 30f ps, keby to bolo 48-60fps vôbec by sme to takto nevnímali. A myslím, že samotný fakt, že čim ďalej tým viac filmárov chce natáčať v rozlíšení nad 30 fps je tiež niečo čo hovorí proti týmto spiatočníckym patosom od Sutherlanda.
      • Víš, já si myslím, že Sutherland udeřil hřebíček na hlavičku, když tvrdí, že: "By not showing enough visual information, we force the brain into filling in the gaps... it draws you in even more."

A u mě to tak přesně funguje. Když se podívám na černobílé, rozmazané, nekvalitní záběry z druhé světové války a pak je srovnám s digitálně sterilními záběry z Iráku, tak ty z druhé světové mají mnohem větší sílu mě fascinovat a pohltit. A toto byl jen příklad. Funguje to tak i u starých analogových nahrávek vs digitální, nebo kreseb tužkou vs PS. Nedokonalost má své kouzlo a mozek je opravdu nucen si domýšlet. Já osobně to tedy tak vnímám a funguje to na mě.
        • Mechwarrior_bw
          no vidíš, u mňa to už tak nefunguje a som presvedčený že je to otázkou zvyku... možno je to tým, že dosť často točím video v HD 60fps a hry hrám iba vo vyššom framerate. A vôbec čo myslíš tým domýšlať si ? ja preferujem ak autori filmov nechávajú na divákovi domýšlať si určité pasáže ktoré sa týkajú deju a vždy budem za to, že lepšie je iba naznačiť ako ukázať v plnej nahote, lenže toto nemá nič spoločné s framerate. Aký má význam domýšlať si snímky medzi snímkami ? žiadny, je to úplne zbytočná záťaž pre zrakový aparát a zťažuje to pozeranie dlhších filmov.
          • Myslím si, že podceňuješ hloubku komplikovanosti uvažování lidského mozku. *3* Chápat domýšlení si snímků jako zbytečnou zátěž pro oko je podle mě docela smutné a sebeomezující v možnostech prožitků. Ale rozhodně ti to nebudu vyvracet. Každý dle svých zkušeností. *4*
            • Mechwarrior_bw
              "jde o derealizaci od reálného světa"
              - tak s týmto určite súhlasím, ide o derealizáciu... Lenže človek ktorý sa pozerá na film chce mať pocit, že to čo sa deje vo filme je reálne, že sa to deje priamo pred ním, pred jeho očami a nie v inej dimenzii. A aj práve preto je vyšší framerate výhodou...
            • Absolutně míjíš pointu domýšlení si. Nejde o snímky, jde o derealizaci od reálného světa = větší vtáhnutí do jiného prostoru vnímání. O to mi celou dobu jde. Omezený počet snímků je jen jedním z mnoha prostředků, jak toho dosáhnout. *3*
            • Mechwarrior_bw
              v čom je to sebaobmedzujúce ? čo prináša podvedomé domýšlanie si snímkov medzi snímkami ? chceš povedať, že ak znížimu nejakému 30 fps filmu framerate na 15 tak budem mať z filmu ešte väčší zážitok keďže si bude mozog domýšlať ešte o to viac snímkov ? ale no tak, tomu snáď neveríš ani sám.
          • Mechwarrior_bw
            edit: a k tým čiernobielym filmom plných rôznych vád len tolko - vďaka týmto vadám pôsobia autentickejšie, dobovejšie, staršie ale nie lepšie, to je zásadný rozdiel.
            • Mechwarrior_bw
              "lepší, hlubší a poutavější" to vnímaš vďaka tomu, že to pôsobí autenticky ... ale skús rovnáké vady aplikovať na moderný film a uvidíš jedno - nefunguje to (ak sa nebavím o štylizovaných filmoch). Chcel by si sa na filmy ako "Black hawk down" alebo napokon i "Saving private Ryan" pozerať v podobe v akej boli nakrútené alebo ako na čiernobiele filmy so skákajúcimi políčkami, mazanicami a stovkami najrôznejších vád typických pre filmy zo 40-tych rokov ?
            • No vidíš a já to pro změnu chápu i jako lepší, hlubší a poutavější. Bude to určitě individuální.
    • A ještě rozdíl mezi 15 - 30 - 60 FPS pro ty z vás, kteří mají monitor odpovídající obnovovací frekvence. Čistě a jasně vnímám rozdíly i mezi 30 a 60 snímky. Co vy?

http://www.boallen.com/fps-compare.html
      • jiste 30 trha jak prase :)
  • No pomalu ve mě sílí chuť si něco zajezdit, ale asi to bude po 3. NFSUII...
  • No. Svym zpusobem byla prvni vlastovka Carmack s Rage. Trend to neni. Spis zjistili, ze pokud uzamci fps, mohou dynamicky menit nektere detaily. Takze misto pevne nastavenych options mohou v nekterych castech na nekterych detailech pridat. Svym zpusobem tak mohou vyhnat konzole jeste dal... At uz jsou konecne nove konzole!! :D
    • Ale nevim. Tohle je jen ma domneka na zaklade tweakovani Rage. Kdo vi proc.
      • A 30 fps je naprosto v pohode, pokud hrac pouziva konzole a tv. Nakonec filmovy standart je 25fps. Ale tohle by bylo spis na premysleni o screen refresh vs frame rate.
        • fps u filmu a u her je kapku rozdil .. nemluve o tom ze 25p je jen jeden ze standarDu (standarta je prapor hlavy statu nebo vojska) ..
          • Ze jsem se sekl vim (ale spamovat kvuli takove kravine fakt nehodlam). Kazdopadne stejne jako tu chybu mi muzes nakonec vysvetlit i to, v cem je rozdil. Rad se necham poucit *3*
            • Zayl
              Mě fascinuje jak tu každý pracuje v průmyslu který je relevantní tomu, pro co argumentuje.

Abys nedopadl jak ten slavný "pracovník" herního průmyslu, ze kterého vylezlo že prodává hry v obchodě. Nebo si nevymýšlel úplně.
            • Mechwarrior_bw
              tak to si teda vysvetlil :) u filmov je 30 fps ako tak ok, tu sa ale bavíme o hrách.
            • robim vo filmovom priemysle, viem o com hovorim.... mas google a wikipediu, nie? iba som ti chcel vysvetlit, ze viac ako 30fps je len zbytocnost....
        • no filmovy standard vlastne uz dnes nie je.TV ma 25fps aj 30fps, filmy sa uz tocia 48fps ale aj 60fps a bluray ma 60fps.
          • Mechwarrior_bw
            fff: "30 fps je naprosto v pohode"
            Nick: "30 fps je naprosto v pohode"

už ako decko keď som nejakých 12 rokov dozadu hral hry ako o život, každý koho som poznal vedel aký rozdiel je medzi 20, 30, 40, 60 fps a vždy sme sa zhodli, že budúcnosť patrí 60fps a viac. Dnes keď čítam zahraničné fóra, tak všetci považujú za optimum 25-30 fps a argumentujú tým, že veď aj vo filmoch je to štandart blabla *1* Neviem čo sa to s ľuďmi deje ale vidím tu radikálny regres v mnohých aspektoch.
            • proč by neměl mít v roce 1999 12 fps v Unreal Tournamentu?
            • Mechwarrior_bw
              Nick: človeče ty buď nevieš o čom sa tu bavíme alebo si k nám priešiel z inej dimenzie... a to tých 12fps v 12 rokoch som žial nepochopil.
            • Mimochodem, pokud jsi mel pred dvanacti lety 12 fps, tak klobouk dolu *2* Rodice musej bejt hodne bohaty *1*
            • Ale jiste. Pokud si to pustis na nekvalitnim monitoru a nebudes to mit sync, tak ano. Budes potrebovat tak 60. Jenze vubec to tu nejak do hloubky nema vubec cenu rozvadet. Ty argumenty vase mne malem rozsekaly... *1* Samozrejme, ze jsi mel nekdy CRT monitor, kterej nedelal snimek z sede a oko ten jas jinak vnimalo, jsem rad, ze jsi mne s tim seznamil. :D
          • no vidim ze sa riadne vyznas :D :D :D lol, filmy su tocene 24fps, pal norma ma 25fps (alebo 50 polsnimkov, ale vzdy je to len 25fps) a americka NTFS norma ma 30fps (alebo 60 polsnimkov, co je zase len 30 plnych snimkov) a 3d filmy a blueray maju tiez len 30 snimkov, lenze na kazde oko mas jeden, preto je to raz na lave raz na prave (obraz ten isty, len z ineho uhla) takze vzdy to je len max do 30fps, novy hobbit je preto toceny pri 48fps, aby to potom v konecnom dosledku, co bude tiez 24fps vyzeralo plynulejsie pre kazde oko (3d verzia 30, resp. 2x30fps) a mozes si urobit spomalenie kedy chces, vsetky nove filmy s red kameroiu su tocene uz par rokov od 60 do 120fps, lenze v konecnom dosledku je to vzdy do 30, tak si tu prestan vymyslat nezmysly a radsej si nieco nastuduj.....viac ako 30fps je zbytocnost, pretoze to ludske oko nezbada a nevnima, vdaka tomuto óodrbu mozes sledovat aj 3d fily v kine, oko je velmi nedokonale....
            • Mechwarrior_bw
              heho napsal: "viac ako 30fps je zbytocnost, pretoze to ludske oko nezbada a nevnima"

tak to máš nejaké veľmi divné oko ... resp. mozog.

a pokial sa nemýlim hobbit je natáčaný kamerami RED EPIC kde každá sníma rýchlosťou 47.96 FPS, neviem či v 3D bude mať 24 alebo 48 ale premietaný bude v 48 fps v kinách ktoré to budú podporovať. V najbližších 10 rokoch uvidíme určite vzostup 48fps filmov ... a ja si len hovorím - konečne!.
  • Me prijde cely koncept noveho NFS dost mimo. Poslepovat par opravdu SILNE arkadovych zavodu interaktivnimi filmecky s pribehem (koho pribeh v zavodni hre vlastne zajima?) je zajimavy pokus, ale me vubec neoslovuje. Hru jsem nehral a hrat ji pravdepodobne nebudu, ale videa majici reprezentovat hru verejnsti bylo utrpeni uz jenom dokoukat dokonce... Citim z toho velky propadak. Dost podobne pocity jsem mel ale i z noveho Hot Pursuit a dost lidi se nad tim rozplyvalo. No.. zkratka nic pro me.
  • Ellendway
    Hej!!! Kde zmizel článek? :D
  • neni to jedno? je to hlupoucka hra, takze at trva mesic nebo deset minut - ze zidle me to nezvedne
  • Odulin
    Včera jsem u kolegy hrál warez verzi a těch 30 fps potvrzuji a nijak mi to nevadilo. Podle mapy se závod přes ameriku od pobřeží k pobřeží skládá z 10 části. První část trvala zhruba 12 minut ježdění...tak asi touhle matikou přišli na 2 hoďky;)
  • Když už mam dát za hru Litr, tak JEDINĚ za tituly jako je skyrim.... tzn desítky, a pro mě až stovky hodin zábavy... .Vyhazovat peníze za tituly, které jdou za 6 hodin do poličky je na hlavu postavený.
    • Jazz
      Ano, tak za tu píčovinu bych já třeba nedal ani korunu.
    • Ellendway
      To bych za ten litr koupil raději více her a neměl bych pocit, že hraji něco, co mělo vyjít v roce 2001.
      • ty se radej koukni co vycházelo za hry v roce 2001 když si ještě tahal kačera a nemudruj ju? :)
      • skyrim je jasnej titul roku, pokud mu to neveme batman az výjde PC verze, je to nesktečná hra, a stěma hodinama, officiélně má skyrim zabrat cca 300 hodin ;) takze za to se ten litr už vyplatí, ale je to jedna z mala her, kde clověk tech penez nelituje, proto si ke koui vybýram jen tytuly se zajímavým MP jako ej BF, Dirt3, Crysis 2, a Portal sem si koupil kvuli CO-PU
        • Nechci byt za hajzlika, ale ty by sis ke koupi mel hlavne vybIrat tItuly o ceskem pravopisu ...
          • Nice :D
  • a jakej ze to je problem s 30 fps? 30 fps je naprosto v pohode.
    • Mechwarrior_bw
      ako pre koho
    • na zavnodni hru to moc neni .. resp na jakoukoliv hru je to spodni limit .. a hlavne k cemu nam jsou moderni pocitace, kdyz nam to pak omezi ..
      • ludske oko viac ako 25-30fps uz nedokaze vnimat, vies na com je zalozena napr. 3d technologia v kinach? na tom, ze ludkse oko vnima iba 30 snimkov na jedno oko.... atd... takze viac ako 30fps je len zbytocnost, ktora zbytocne zatazuje pc alebo konzole, rozdiel si nevsimnes a ak hovoris ze vsimnes, tak je to len placebo efekt a mal by si si dat presetrit oci minimalne v americkom vedeckom ustave, pretoze si jeden z mala ludi, ktori maju dokonalejsie oci ako zvysnych 7 miliard ludi.....
        • Lidi!!! něco si o tom přečtěte ze solidního zdroje. Oficiálně se udává že od 60 snímku oko přestává rozeznávat plynulost obrazu. Já to rozeznám do 75 snímků pak už ne. Je vidět, že si už nepamatujete CRT obrazovky.
        • life28
          ty si ale mýliš obnovovaciu frekvenciu obrazu a rýchlosť snímkov za sek. 3D filmy sleduješ preto, lebo to pozeráš v 120 Hz. Jedno oko musí sledovať 60 a druhé 60 Hz, inak by ti obraz blikal. Ak ale pozeráš obraz 30 FPS a 20 FPS, ten ti nebliká, len sa ti zdá spomalený a pod 8 FPS už výrazne seká. Sledujeme filmy v 24 fps. Zdá sa to vpohode, pretože len sledujeme. Ak obraz začneš sám meniť = pohybovať sa v ňom = hrať, 24 fps je výrazný rozdiel oproti 30 FPS, pri 30 už to ide plynule a reakcie sú rýchlejšie. Tiež 30 a 60 fps je rozdiel, no tiež viditeľný len v hre, nie vo videu. Mozog proste video spracúva inak ako hru = iné reakcie pri sledovaní.
        • nesmysl .. rozdil mezi 30 a 60 pozna snad kazde zdrave oko ... si neco pusti v techto rekvencich vedle sebe ..
        • ale dokáže ;)
        • vysvetli mi tedy, jaktože mezi 50hz LCD a 100Hz LCD je tak obrovský rozdíl v plynulosti obrazu..
      • Ellendway
        Jsem si jistý, že NFS bude další brak co se týče převodu z konzole, takže proto to omezení.
    • Ellendway
      30 fps je málo.
      • malo? a vies o tom, ze tvoje, takisto ako moje oko viac ako 25-30fps uz nedokaze vnimat? ide len o placebo efekt, ak pouzivas viac.... lol
        • Takové placebo, jako rozdíl mezi MP3 a FLAC? *3* Každý člověk má jinak kvalitní smyslové orgány a trochu jinak vnímající mozek.
          • Rozdil mezi FLAC a MP poznas na kvalitnim hlasitym zvuku , na chrastitkach u pocitace ti to pripadne stejne *3*
      • Disco Steve bude vždycky tvrdit že to bliká ;)
  • NFS, Command and Coquer, Battlefield. Hadajte co spojuje tieto niekedy velkolepe serie?
    • EA a úpadek ......
      • Bingo!

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit