Přejít na výpis diskuzí
Nemilosrdně krásný trailer na Legend of Grimrock
27.3.2012 | Aleš Smutný
151 příspěvků
-
Stačila minuta traileru a už mám objednáno na oficiální stránce (DRM-free instalačka + klíč na Steam + preorder pack). A skoro mám chuť to přeložit :D
-
-
Taky jsem nevydržel a předobjednal na ofi stránce. Překlad by byl velmi záslužný. Možná by se to tentokrát obešlo i bez hysterických výkřiků haterů.
-
A to není zase tak úplně blbej nápad:). Myslim že by to plno lidí kvitovalo s povděkem.
-
-
Já myslím, že tolik textu tam zase nebude.
-
-
-
Jejdasku :) ale my stari dinosauri chceme presne tohle, zadnou originalitu, grafiku ale nostalgii a klasiku. Od Stonekeepa NIC podobneho nevyslo. Ano spolecnost se stala vice konzumni, komercni a dulezite jsou prodeje her , her pro sirokou masu.... takhle hra neni a odeme uz maj autori na uctu 12 babek a tesim se na 11.4. tohle je presne to co podporuju a za co dam penize. Takovej Skyrim je vysmech.......ti kdo vi o cme mluvim mi daj urcite za pravdu. Mladi fakani at si jdou hrat Call of Duty...... ale jejdasku myslim ze si nezazil dobu Isharu,Lands of Lore atd. nevis o cem je rec .)
-
-
Prosim ťa, čo sa baviš s jejdaškom, ked ho vidi pes, tak stiahne chvost, lebo všetko vie, všade bol, len psovi v ri*i nie...hlavne aby sa to ovladalo gamepadom...čo veta to perla... *1*
-
Mluv za sebe a ne za ostatni, ja chci originalitu, ja chci moderni dungeon. A tvrzeni ze od stonekeepa nic nevyslo ukazuje malou znalost oboru, nedavno treba na eu psn vyslo Wizardry. Hry hraji uz od casu zx spectra. Prechodnou dobu dungeonu jsem zazil, byl jsem u jejich zrodu, vrcholu i padu a vim o cem mluvim. I dungeony se mohou dale vyvijet a dokonce musi, pokud maji v dnesni dobe ekonomicky obstat. Pokud nechces originalitu ani novou grafiku, pak si klidne hrej stare verze v dosboxu, nic klasictejsiho a nostalgictejsiho nenajdes.
-
-
Moderni dungeony mas ve Skyrimu. Obcas je nekdy zajimavy sledovat, co ty vlastne chces jejdasku. Vypada to, ze ses vzdy proti vsemu, at uz je to cokoli.
-
-
Dungeon je mimo jine oznaceni subzanru rpg, ve kterych se chodi po skocich, skyrim s tim nema nic spolecneho. Stejne tak neni dungeon ani ultima underworld. Oproti tomu je dungeon treba ishar, kde chodis ve volne prirode. V tomto vyznamu pojem dungeon pouzivam. Ted uz ti to mozna prijde srozumitelnejsi.
Nejsem vzdy proti vsemu. Za dobre hry jsem oznacil napriklad shogun 2, dark souls nebo zanrove nejblizsi avadon. -
-
Tva definicie "dungeonu" j zajimava :) Hry jako Stone Prophet podle tebe obsahuji vlastne 2 subzanry RPG v jednom baleni a o tom, jestli hraju "dungeon" nebo neco jineho rozhoduju zapnutim/vypnutim pohybu po skocich :)
-
-
-
-
-
Objednáno :)
-
:)) staré zlaté časy ,prebdené noci pri M&M VI,VII,VIII..:)))
-
lugal:
Nemyslim ze tvoj argument je dobry. Ano, po skokoch sa v dungeonoch chodilo kvoli technickym limitaciam doby. To ale neznamena ze taky sposob nema svoje kuzlo, ze ho niekto nepreferuje alebo aspon ako prijemnu a nostalgicku zmenu raz za cas uvita. Tak ako ma niekto rad stare auta ktore nemali tak dokonale motory ako dnesne, stale je kopa ludi ktorym sa ta nedokonalost paci.
Napr. tam vynikne taky element stolnych RPG a logickej hry. Sachy tiez maju svoje kuzlo na stvorcekoch, plynule by to asi nebolo ono :D
A co sa tyka toho ze radsej si zahrat DM2 a Stonekeep... to sme uz vsetci hrali, chceme novu hru. Rozhodne to nebude uplna kopia DM.
Napr. je velmi pravdepodobne ze v buducnosti budu vychadzat nielen nove dobrodruzstva ale aj editor vlastnych a teda skoro neobmedzena variabilita komunity.
To ma celkom laka a ze je to v novom kabate s vylepseniami dnesnej doby je dalsie plus. -
-
Opravdu nechápu, kam tim směřuješ? A přirovnání k šachům, to myslíš vážně? Na šachách není co zlepšovat nebo rozvíjet... když pominu různé battle chess...
A ono je něco jiného když hraješ např. takovej Menzoberranzan, Eye of the Beholder, Ravenloft - kde ti polovinu atmosféry dotvářela historie světa, kterou znal člověk z knih. Ishary - které byly sami o sobě geniální, Lands of Lore - nádherná trochu drsná pohádka, Stonekeep - prostě šílenost . *1*
A pak najednou tato hra, kde to celkem jistě nebude o příběhu, tedy alespoň tak to lze chápat z traileru... Takže zbývá jen ta atmosféra a ta na mě tedy bohužel z trailerů opravdu nesálala... -
-
Smerujem tym len tam, ze system pohybu po stvorcekoch netreba zatracovat len preto ze je zastaraly a nedokonaly z nutnosti. Niektorym ludom to prave tak vyhovuje.
EotB som si uzil a ze existuje kniha som ani netusil. Dungeon Master tiez mal vpodstate neexistujuci pribeh (priamo v hre) a je to klasika.
-
-
-
Často se tu píše že DUNGEON je i ve Skyrimu. Ano, ale není dungeon jako dungeon.
A) ve Skyrimu hráč může vstoupit do jistého podzemí anglicky dungeon. Takovéto podzemí obsahuje nepřátele a většinou nějakého BOSSe, které je třeba vymydlit. Hráč sem tam nachází klíč k otevření dveří. Občas taky narazí na provázek, který když přetrhne, tak dostane po palici kamenem nebo kládou. Dobrodružství je zde založeno na boji a průzkumu.
B) Dungeon Master měl taky nepřátele a BOSSáky. Taky měl průzkum. Jenže na průzkum byl navázán ještě jeden herní prvek – hádanky. Což byl prvek, který hry Eye of Beholder, Ishar, Brány Skeldalu, atd. měly v omezeném množství. Dungeon Master nebo dokonce Chaos Strike Back na něm byl založen a tvořil nedílnou součást hratelnosti.
Legend of Grimrock se nechal inspirovat právě těmito hádankami. Proto je u mě tak žádaný.
PS: hudba z LoG je ke stažení zde: http://www.grimrock.net/2012/02/03/creating-legendary-music-for-grimrock/ -
Tak nevim co si o tom myslet, vypadá to parádně, ale tahle éra je dávno pryč a když si se slzou v oku vzpomenu na ISHARy (92-94) - krajina, střídání dne a noci, variabilita prostředí, u trojky velice povedené skloubení digitalizace a kreslení, LANDS OF LORE (93) - animačky, animace portrétů a u CD verze skvělý dabing, MENZOBERRANZAN (94) - prostě Salvatore, nádhera... RAVENLOFT SP (95) - úžasná atmosféra, písek?! *1*, STONEKEEP (95) - nemůžu si pomoc, ale podle mě nejujetější dung co sem hrál, což myslím kladně, tak v tom vidím akorát skvělé herní tituly doby kamenné.
Musím vysvětlit - totiž první dungeon co jsem hrál byl EYE OF BEHOLDER II (91), tehdy sem si zamiloval dungy, jenže ihned na to sem narazil v JRC (ještě onehdá na *1* IPáči) ve vánoční akci na nějakej dungeon a to ULTIMA UNDERWORLD (93) - i teď si vzpomenu jak sem se to místo rozbalování dárků snažil rozchodit na mé brutální 386ce (XMS/EMS problémek). A od prvních krůčků mi bylo jasné že tudy povede ona cesta, ale tehdá sem myslel, že mnohem dříve, protože UU měla právě to co ostatní neměly, a to volnej neskokovej pohyb, prostředí o mnoha patrech, kde se dalo "skákat", prostě něco úžasného a do té doby nevídaného...
http://www.youtube.com/watch?v=TpuTbxkaZ94
Sakra to sem se to rozepsal. A to se mi ještě vykouřil z hlavy název českého dabovaného dungeonu/adventury na který si ne a ne vzpomenout...
Určitě si to své zákazníky převážně z řad nostalgů najde, plus možná nějaké to procento mladíčků, kteří o těchto hrách slyšeli a rádi by vyzkoušeli... Ale pochybuji o tom že to bude mít nějaký výraznější úspěch, což by bývalo mohlo mít, kdyby to nebylo nuceně skokové... -
-
Vicemene souhlasim, na prvni pohled to vypada uzasne a vyvolava to nadherne vzpominky na skvele casy. Ta doba uz je ale pryc, technologie, postupy, velke mnozstvi moznosti a take my hraci uz jsme jinde. Urcite to zkusim ale jak rikas ty nepredpokladam zeby to melo masivni uspech. Mam obavu ze po par levelech to prestane dost lidi bavit. Nicmene svych par fanousku co to dojedou to urcite bude mit a doufam ze se jim to zaplati.
-
Tenhle příspěvek jako by mi z duše vypadnul - první dung byl EOBII a po intru jsem byl navždy pohlcen. Pak přišla Ultima Underworld, Ishary, Lands of Lore a mnoho dalších. Doba objevů a nezadržitelného vývoje her... Tehdy to vedlo dokonce tak daleko, že jsme jako spolužáci na gymplu stvořili vlastní "rpg", ačkoliv se jednalo spíš o adventuru. Pro nostalgiky volně ke stažení zde: http://www.oldgames.sk/game/asmodeus/
-
-
No si děláš snad prdel, to je přesně ten českej dungeonadventura na kterej sem si nemohl vzpomenout jak píšu, mimochodem jak jste sehnali dabéry a kde? *14* Jinak musim říct výborná práce, mělo to skvělou takovou spíš středověkou atmosféru...
-
-
Proc tak povzdechle. Kolik takovychle krokovacich dungeonu ma takovouhle grafiku? Svoje hrace si to urcite najde, a urcite jich nebude jen par. Ja minimalne taky zkusim :)
-
-
A vieš prečo to tak je? Lebo ten "krokovací" systém sa používal kvôli istým technickým obmedzeniam, ktoré vtedy existovali. Rovnako to bolo aj s 256 vga grafikou. Nebolo to tak preto, lebo tie štvorčeky zázračne zvyšujú atmosféru a hrateľnosť. Naopak, orientácia bola v takomto prostredí veľmi ťažká a kto si pamätá napríklad boje z dm2 (a vlastne vo všetkých dungeon crawleroch, čo nemali ťahové boje) - no jednoducho to bolo šialené klikanie na zbrane a runy a nič viac.
Dnes to už tak nie je a tak nemožno považovať túto hru za nič viac za ako snahu o vyťaženie peňazí z "nostalgie" pár hráčov, ktorí si pamätajú doby vyššie spomenutých hier.
Aj keď dnes už nie je to žmýkanie peňazí ničím výnimočným, len pred nedávnom sa tu väčšina ľudí rozplývala nad remakom jednej legendárnej hry na tablety (pričom spustiť ju na tabletoch už dávno možné je). -
-
Tak hlavní problém krokovacích dungeonů v orientaci byl v tom, že právě díky tomu technickému omezení byl přesun nejen krokový, ale i skokový. Prostě se při přesunu hráče načetla hned nová obrazovka, což velmi ztěžovalo orientaci. Tady jsou ale při pohybu přesuny plynulé, takže hráč stále vnímá, odkud se kam dostal. Orientace by tu tedy měla být v pohodě. Navíc to rozdělení na čtverečky vypadá třeba v soubojích docela zajímavě, má to svou poetiku, jak se tak synchronizovaně přesouvají nepřátele.
Na druhou stranu souhlasím s kritikou realtimových soubojů v těchto hrách. Vždy mi to přišel jako strašný zmatek, když musel hráč rychle kliknout na všechny zbraně než mu vypršel neviditelný tah. Pravé tahové systémy bojů mám mnohem raději. Nebo alespoň hybridní možnost, jako tomu bylo třeba v Might and Magic, aby si každý vybral co má rád. -
njn, všichni jen ždímou z hráčů peníze, to je hrůza :) však ukáže až čas, jaký úspěch ta hra bude mít...
-
Dulezity je, jestli to bude dobra hra, a jestli to bude zabavny hrat a to se pozna az si to zkusime zahrat. Nehazel bych flintu do zita, kdyz jez je jeste daleko, nebo jak se to rika :) Kdyz takovyhle hre nedat aspon sanci, tak nevim kery...
-
-
Abandonware je prevazne warez starych her, u kterych se doufa, ze to nikomu nebude vadit. Starych her oficialne uvolnenych k sireni zdarma je hodne malo.
-
Tak si zadarmo stiahni Dungeon Master 2 (alebo napr. Stonekeep, ten je novší a vyzerá lepšie), Dosbox a daj tomu šancu - podľa videí to bude totiž úplne (dôraz na toto slovo, keď som uvidel tie priepasti s nášľapnými plošinami, normálne sa mi vybavili spomienky z mladosti heh) to isté, len v lepšej grafike. A grafika rozhodne pri týchto hrách nie je to, čo určuje hrateľnosť.
Ušetríš 15 dolárov, zahráš si lepšie (ak ťa to zaujme, ale to pochybujem, lebo aj také m&m6-8 alebo bg/iwd, čo sú 10r staré hry, sú od tohto na míle ďaleko) a na herných fórach budeš za uber hardcore oldschool hráča. *15* *15* -
-
To fakt asi nema cenu v tomhle rozhovoru pokracovat. At napisu cokoli ( pravdu), tak ty si myslis stejne svoje. No, co se da delat :) Jen teda, ze kdyz si nekdo kupuje hry na gogu, tak urcite ne proto, ze neumi napsat radku do dosboxu. Ja sem treba programator a myslis, ze bych to nesved? Lidi si to kupuji, protoze tu hru chteji mit legalne a abandonware neni legalni, je jen tolerovany.
-
Zmizne až vtedy, keď si nejaký špekulant (gog alebo hocikto iný) kúpi (vysúdi) copyright. Čo patrne niekto urobil so stonekeepom (a nepochybujem o tom, že sa to stane aj s ďalšími starými hrami, tiež nepochybujem o tom, že väčšina ľudí tomu bude rada, lebo skutočne nie sú schopní ten jeden riadok v dosboxe napísať, ani keď to majú presne popísané). Keď radšej zaplatíš špekulantovi za hru, ktorá je zadarmo, je to tvoja voľba.
A sťahovanie z abandonie rozhodne neznamená, že sťahuješ hru nelegálne, tak si nevymýšľaj. To, ako rôzni špekulanti skupujú copyrighty týchto hier môžeš sledovať aj na abandonii, keď sa položka "get it" zmení na "buy it." *11* -
Stonekeep rozhodne neni a nikdy nebyl freeware a abandonware neznamena, ze je hra legalne zadarmo. To znamena jen, ze je licence te hry opustena do te miry, ze nikdo nebude resit nejake stahovani. Pokud se zacne treb Dungeon Master 2 prodavat na gogu. Z abandonware zmizi.
-
Tak som klikol na abandoniu a dungeon master je rozhodne zadarmo. To, že si niekto nechá zaplatiť 5.99 za to, že do dosboxu napíše mount x x:/dm2 atď., to je jeho šikovnosť. A marí sa mi, že aj stonekeep bol vypustený ako freeware, som si takmer istý, že som ho pred nejakou dobou sťahoval z underdogs alebo podobného serveru.
A keď si hral dm, stonekeep (a kto vie čo ešte) tak čo čakáš od tohoto? Veď je to to isté v lepšej grafike. Spýtaj sa sám seba, či ti pri hraní tých hier chýbala lepšia grafika. Mne rozhodne nie. Oveľa viac by som uvítal, keby nemali krokový systém...
A iný názor? No rozhodne tu nebudem do nebies vyvyšovať staré mechaniky, ktoré existovali len preto, lebo vtedajší hardvér nestačil na niečo lepšie. Rmt to napísal dobre - už je to dávno preč. A na vyvolanie nostalgických spomienok tu sú originály a nie nejaké ubercool hires a tabletové remaky. -
Ani Dugeon Master 2, ani Stonekeep neni zadarmo (ten si muzes koupit na gogu za $5.99). Navic tyhle hry uz jsem davno hral ;). Nevim za co me budou na foru povazovat, ale vzhledem k tou, ze hraju od commodore 64, tak i za toho hardcore oldschool hrace, kdyby se nekomu chtelo. I kdyz stejne tak mam rad novy hry :)
Me jen pride smutny, ze porad slysim, jaky stary hry byly lepsi a ze je skoda, ze uz se nedelaj klasicky dungeony a kdyt najednou jo, tak zase tenhle nazor. Ach jo.
-
-
-
-
-
Nemôžem inak len súhlasiť. Sám som na takýchto hrách vyrastal (wiz7 *14*), ale je to už dávno preč.
-
-
Tak abych se pridal na stranu tech jasajicich. KONECNE JE TO TADY! Dungeon inspirovany DM, EOB apod. Ihned sem s tim. Skyrim pocka dokud tohle nedohraju 2x tam a zpatky! Na tohle jsem cekal pres 10 let.
-
narez total bomba IHNED!
-
Tak přesně po tomhle jsem toužil! Konečně! Vypadá to hezky, soudobě, ale má to ten úchvatný způsob pohybu po čtverečcích. A jak jsem po objednání uviděl PDF s čtverečkovanou plochou pro mapu tak jsem... och... doufám že konečně bude pro jednou třeba další postup ROZKRESLIT, naplánovat průchod bludištěm s neviditelnými teleporty, ... a navíc je tam pro nás hardcore mode a je bez automapy!