Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Pre: ales.smutny:
    Prečo potom WB nevadilo toto:
    http://www.moddb.com/mods/third-age-total-war/images/uruk-hai-scout#imagebox

    Third age mod pre M2TW. Tiež tam je kopa dizajnu z filmu-brnenia,stavby atď.

    Veď ich argumentácia a i tvoja je úplne scestná. to už by si za zlodeja musel označiť človeka čo si spieva oblúbenú pesničku a natočí si to na video a hodí na youtube alebo človeka čo si namaluje kópiu niakeho obrazu a vystaví si ho doma.
    Pokial niekdo takto chápe autorské práva tak je chorí. to nemá s morálkou nič do činenia,taký človek je totálne šialený.
    • ales.smutny
      Nejspíš, protože si toho nevšimli. Asi nemají divizi, která prolézá net kvůli modům. Ale obovám se, že si mne pletete s tiskovým oddělením WB...
      Argumentace ohledně toho, že "je to zcestné/ šílené", je pak tak neprůstřelná, že s tím ani nemá cenu jakkoliv polemizovat, pěkný den :)
      • Pozri podľa mňa má človek právo povedať,že niektoré zákony alebo ich uplatňovanie v praxi sú
        sú šialené. a podla mňa uplatňovanie patentov a autorských práv sa v posledných rokoch dostalo do totálne šialenej roviny.
        Dokazom je tento prápad,ale ešte lepším je vymáhanie stoviek euro slovenskou SOPOu od obce Heľpa zato,že deti pri fašiangovom sprievode a následnej zábave spievali ľudovú pesničku To tá Heľpa,ktorá sa v tejto dedine preukázateľne spieva už cez 100 rokov. SOPA argumentovala tým,že niaky potrhlí slovenský autor tu ľudovku niako prerobil a tak majú nárok za honorár a navyše naparila obci pokutu zato,že im neoznámili ,že budú niečo spievať. Dokonca im vyhrožovali súdom.
        Druhým príkladom je človek čo zorganizoval dva koncerty v Bratislave kde hrali kapeli svoje vlastné pesničky a SOPA ho dala na súd a chce po ňom poplatok okolo 2,5 miliona CZK.
        A u Vás v ČR to nieje o nič lepšie.Proste tie zákony ohľadom autorských práv a patentov a hlavne ich uplatnovanie v praxi sa dostalo do totálne absurdných a čialeným pozícií a treba stým niečo urobiť.
      • Nemají divisi? Tento mod měl ze všech modu nejlepší sledovanost!
        • ales.smutny
          ?? Obávám se, že tady někdo něco čte mezi řádky a nebo se nevyjadřuje srozumitelně... A výjimečně to nebudu já.
    • Nevím, jaký je přesně právní problém v této věci a nebudu to zkoumat. S čím lze mít problém jsou ty přesné kopie zbraní okopírovaných z filmů. To si taky myslím, že není úplně ok. Ale stačilo ty zbraně udělat trochu jinak a neměl bych problém. Ale když si mám vybrat mezi pokračováním modifikace za cenu téhle "zlodějiny", nebo zastavení vývoje s tím, že by vše bylo ok, tak raději a jasně podpořím modifikaci. Mimochodem, vůbec nepochybuji, že by autoři v credits zmínili autory původních návrhů zbraní. To je ale jen má víra.
      • Jak říkám existuje určitý lore.
        • walltar
          Smůla lore vlastní WB ...
  • ales.smutny
    Problém je v tom, že část toho, co ukazují v rámci obrázků a konceptů na stránkách je nemalá část designu vykradená z filmu - design zbraní, Helmův žleb, múmaci... To je hodně nešťastné a pro mě hloupé.
    Nejde vzít tak těžce licencovanou věc, bezostyšně vykrást vizuální podobu ještě více licencovaného snímku (je důvod proč se některé LOTR hry záměrně od filmu distancují - jsou tu práva právě na tento materiál) a pak se tvářit hrozně překvapeně, že se někdo ozval.
    Podotýkám, že v žádné zpráv nezveřejnili (a nebo jsem to nenašel, v tom případě díky za odkázání), v čem konkrétně má WB problém. Argumentace, že je to jen kvůli tomu, že se jedná o LOTR je podle mně krajně zavádějící.

    Představte si, že někdo přijde a řekne: "Já vím, že máte práva na tuhle značku, ale to snad nebude vadit, ne? Jo a z toho filmu, co jste do něj nalili pár stovek milionů (moc se nám líbil) jsme si vzali pár věcí, to vám přece taky nemůže vadit. Vy jste s tím bodovali, tak my jsme si dovolili menší ctrl+c a ctrl+v, protože se nám to moc líbilo. Mějte se!"

    Jednoduše, pokud někdo dnes bez nějakých vytáček doslova zkopíruje designovou práci z licencovaného produktu (která také nebyla zadarmo), vydává ji tam za svou a pak se hrozně diví, že se to někomu nelíbí je buď neuvěřitelně drzý a nebo z Číny. I když tam se pak nediví,prostě ví, že tentokrát to nevyšlo...
    • Ona existuje nějaká tradice, které podléháme my modaři. Měli jsme tam třeba vývojáře, který třeba z věže Železného pásu udělal podivnou futuristickou stavbu, ale problém je, že kdyby si to dělal každej jak chtěl, tak by to vypadalo divně. A navíc většina vývojářů jsou Tolkien šílenci a ty vyžadujou určitou přesnost. Takhle aspoň poznáte nejdůležitější lokace.
    • 13_11
      Ale zveřejnili.

      Máme holt odlišný způsob myšlení.

      Pokud za mnou přijdou borci, že by rádi vydali práci, za kterou nebudou vybírat jediný peníz (poněvadž jde o dílo, které jsem já sám nevymyslel, ale mám na něj momentálně práva), tak jim jako normální člověk řeknu: jasně, proč ne, jděte do toho a ať se daří! Pokud ten mod bude úspěšný, rád ty kluky oslovím a nabídnu jim spolupráci, popřípadě jejich dílo odkoupím, doladím, vydám, zpeněžím. Proč by to nemohlo jít takhle?

      Teď to bohužel vypadá tak, že WB se podívali na rozpracované screeny týmu MERP a zděsili se, že free mod, který si po nocích kluci bastlí, vypadá lépe jak jejich ofigo, těžce financované hry. Akorát si tím dělají špatnou reklamu.

      A jak říkám: já se na hobití trilogii těším, jsem zvědav, co z plánovaných her nakonec vyleze, ale přece si někdo nemůže myslet, že si posychruje prodeje tím, že zakáže fanouškovský vývoj. To je přece nesmysl. Prodeje si můžu posychrovat jedině tím, že má hra bude skutečně výborná! A pak je tu samozřejmě naprosto přirozené: proč bych nemohl hrát bezplatný MERP a střídat to s oficiálními free-to-play hrami? Respektive: až vyjde MERP, oficiální free-to-play hry už tu dávno být nemusí :-)
      • ales.smutny
        Špatný link :) (ale OK, věřím) edit: už to není špatný link :))

        A proč by tohle dělali? Ty kluci prostě ukradli do posledního pixelu design z filmu, za který se někomu platilo. To je prostě samo o sobě dost absurdní, když pomineme ostatní licence. Už jen za tu drzost bych k nim nešel s otcovským poplácáním po ramenou "co jsme si, to jsme si".

        Já prostě neuznávám právo na argument "jsme malí, nejsme profíci, můžeme si vesele krást". Proč by proboha měli WB jakkoliv investovat do něčeho, co nemají v plánu, nechtějí sami tvořit a nechtějí to tvořit s těmito lidmi? Proč by měli šoupat nohama a sledovat, jak vlastně vyházeli nemalé peníze za licence?

        Takhle ale dnes prostě fungovat nejde. Tohle už není debata o tom, zda jsou autorská práva využívána kartelací k udržování cen. To je o tom, že se tu prostě porušují práva na licenci a práva na vlastnictví vlastního výtvoru. Pokud jsi psal, že myslíš, že práva má jen pan Tolkien - měl, syn je za těžké prachy prodal licence právě těmto lidem a celá rodina z toho vesele žije.

        Plus, kdyby žil pan profesor, všechny tohle by zakázal, protože jeho štvalo i to, když si někdo po jeho postavě pojmenoval loď ;)))
        Asi se prostě neshodneme v tom, kdo může co krást a jak může jednat. CHování těch modderů je pro mne naivní, drzé a fakt s nimi ani trochu nesoucítím. Oni neměli špetku slušnosti ze začátku, WB nemá důvod se s nimi nějak mazat (a celá kauza mu absolutně neublíží, protože je to zcela okrajová záležitost a 18 tisíc podpisů na petici je kapka v oceánu a význam demonstrujícího kmene v džungli na Papui). (a už mlčim a needituju:))
        • 13_11
          Já myslím, že pan profesor by jen valil očima, co se to tu vůbec děje :-)

          Jak říkám: odlišný způsob myšlení. Co ty nazýváš krádeží, je pro mě vzdáním holdu, díky kterému, pro tebe možná paradoxně, můžu udržet zájem o oficiálně vydávanou tvorbu.

          „... vyházeli nemalé peníze za licence.“ Může být. Pak je to ale jenom jejich smůla a nikoho jiného. Pokud si tady budeme povídat o tom, jak fanoušci zapříčinili pád jedné filmové/videoherní série, pak se skutečně dál nemáme o čem bavit.
          • "Vzdání holdu"? Vy se všichni jednou z tý svobodomyslnosti zblázníte :) Ono se hezky bojuje proti WB, ale FYI - za podobou těch věcí, co mod kopíruje, je práce několika konkrétních lidí, kteří na tom celkem dřeli (viz dokumenty), dělali to pro ten film, mají na to smlouvy atp. Oni něco "vymysleli" a jsou jasně daná pravidla, za kterých a kde se to smí využívat. Copyright materiálu není vymysl, to je prostě něco, co se musí dodržovat a brát na to ohled. Nejde o to, jestli je to free projekt, nebo ne... co když to tvůrci po***rou, co když z toho vyleze blábol (jasně, málo pravděpodobné, ale kdo to zaručí? já ani ty těžko:) ) a tý značce to uškodí? Co když autoři modu udělají něco kontroverzního, něco, s čím by kopírovaných assetů nesouhlasili? Přijde mi trochu komické, jak nejvíc bojují za svobodné kopírování všeho lidi, kteří tím sami o nic nepřichází. Připomíná mi to známého, který tvrdil, že vlastnictví věcí je přežitek - zhruba tak do doby, než začal normálně vydělávat a kupovat si věci :)))
            • walltar
              Co když .... to můžeme zakázat všechno. Sou hromady modů, které si člověk rád zahrál z různých filmů a seriálů ... tak je všechny zakažme a budeme mít hrozně dobrý pocit, jak podporujeme copyright. Ti lidi co na těch modech dělají tak se snaží ukázat to jak ten film mají rádi a nikdy se ještě nestalo, že by nějaký mod ublížil produktu ke kterému se dělá.

              Ale jinak sem rád, že sou tu lidi, kteří sou proti svobodomyslnosti ... v budoucnu se jim bude mnohem líp žít než těm svobodomyslným.... svoboda totiž peníze nevydělává.
          • ales.smutny
            Ale ať se tu už jen oba neopakujeme se stejný argumenty, asi to můžeme uzavřít tím, že se shodneme, že se neshodneme na možnosti využití práv a licencí třetí stranou v daném kontextu ;)
            • ales.smutny
              Až na to, že by si to sám pan profesor nepřál, zákon to neumožňuje, jeho rodina to háklivě hlídá, ale tak hlavně, že umíme vykládat to právo po svém :)
            • 13_11
              Tak jest.
            • Myslím, že pán profesor stvořil něco úžasného a je samozřejmě v pořádku, když se najdou lidé, kteří tento fenomén šířej dál. Některé věci opravdu nejsou v pořádku.
            • walltar
              No já myslím, že se shodneme na tom, že právně je to v pořádku ... o tom žádná jenom tu morální stránku prostě máme každý někde jinde.
          • ales.smutny
            " Pak je to ale jenom jejich smůla a nikoho jiného."

            Aha, protože firmy chrání své licence, za které platí, je to jejich smůla? Takže oni zaplatí za licenci, aby mohli udělat film, kvůli kterému se tolik lidí k LOTR dostane, z toho, je jim ukradeno další zaplacené dílo a porušena další licence a je to jejich smůla? :)

            Ne, je to jejich právo a smůla těch modderů. A WB postupuje VELICE slušně a opatrně, už mohli mít na krku žalobu, LucasArts by se s nimi tak nemazali a neposílali milion mailů. Nemluvě o tom, že samotní držitelé původní (a trvalí) licence dělali mnohem větší bugr i ve fan povídkách a knihách, jen to před lety nikdo nemedializoval.

            Pan profesor by napráskal synovi, zažaloval by fond držící práva na distribuci licencí LOTR, byl by naštvaný, ukřižoval by Jacksona a zavřel by se před světem ;))
    • walltar
      Tak pokud tohle někdo udělá u komerčního výrobku tak nikdo nicneřekne ... ale tohle je fanouškovský mod do hry. Stejně jak jsou hromady star trek modů, kde jsou lodě ze seriálu. Pochybuju, že by WB jeden mod do skyrimu nějak ublížil nebo ohrozil jejich herní produkci.
      • ales.smutny
        Je to autorsky chráněný obsah, toť vše. Nikdo neví, co s tím modem bude a upřímně, ani to nikdo nechce řešit. Ona totiž pak nejde narýsovat ta linie, kde si ještě můžete nechat krást věci a kde ne. I DayZ byl kdysi "jen" mod zdarma...který následně napálil prodeje Army a vyústil v samostatnou hru.

        Když pak, zafantazírujeme si, mod uspěje, prodeje TES zase stoupnou o stovky procent, protože najednou všichni budou chtít být ve filmové(!) Středozemi s akurátními událostmi (což není nemožné), WB budou potichu stranou šoupat nohama a říkat "jasný, tak jste si to zkopírovali...a neplatili to...tak...my tu nejsme kvůli byznysu...užij si to Bethesdo a kluci"?

        Pro mě je tohle nepřijatelné i v rámci obecné slušnosti a ne licenčních podmínek a duševního vlastnictví. Kdyby ze začátku zkusili někoho kontaktovat, kdyby si našli vlastní výtvarníky, kdyby zkusili cokoliv jiného, než tohle a tímhle způsobem... tohle je prostě krádež. A mrzí mě to, protože ten projekt vypadá skvěle, ale je to otřesný přístup.
        • walltar
          A kdyby to udělali jinak tak zase kradou duševní vlastnictví tolkiena. Ten si taky dal práci a vytvořil celý ten svět. Já vidím problém, že vlastně vyloučíš jakoukoliv fanouškovskou práci na základě filmu ... bys mohl začít žalovat lidi co si namalovali na deviantartu fanart s helovým žlebem a podobně.
          • ales.smutny
            a) Tolkienova rodina práva velmi výhodně zpeněžila

            b) Prostě nejde vzít práci několika designérů a bezostyšně ji zkopírovat. Za tu práci bylo zaplaceno. To může přijít nějaký malý konstruktér, obšlehnout design, řekněme posledního Lamba a pak říkat, že on přece jen má rád tu značku a neva, že s tím bude jezdit on a pár kamarádů...?

            Tady se samozřejmě nebavíme o tom, že by někdo zakazoval lidem maloval dle vlastní fantazie scény z knihy, to je demagogie. Tohle je prostě zkopírování 1:1. A to se bavíme jen o tomhle a ne porušení licence samotné značky.

            Prostě máme bohužel tendenci obhajovat zloděje, jen proto, že je jich málo a tváří se nevinně.
            • myslis ze kdyz si nekdo bude z vlastnich prostredku sam pro sebe v garazi na koleni vyrabet auto co vypada Lambo, ze pro nej prijdou a znici mu ho? :)
            • ales.smutny
              Výborně, tak to už jsme pokryli fragment problémů s tím modem!:))

              Ano, jsem si naprosto jist, že kdyby se DayZ jmenovalo Walking Dead, nikdo by nic nenamítal, tím spíše, kdyby se tam objevily kulisy z filmu, nějaký ten Rick Grimes...:) Ale to je určitě něco zcela jiného :)
            • 13_11
              „Donate“ odmítli na samém počátku vývoje, aby tak dali jasně najevo, že za svou práci nebudou brát ani dary.
            • ales.smutny
              a) Nikoho nežalují. Jednají velmi, velmi slušně.
              b) Teoreticky mohou požádat i o stažení fanartu, ale jde zjevně o kontext a míru významu.
              c) Jo, bylo to kolo, ne auto :)
              d) Tohle trochu nemá smysl, protože nereaguješ na mnou naznačené body, jen argument přejdeš ;)). Prostě vlastníci práv musí svá práva bránit. Tvůrci mohli oslovit vlastníka licence, mohli to udělat na sto jiných způsobů. Ale ne, prostě se rozhodli to ukrást, porušit licence a teď se čílí, když je jim slušně sděleno, že se to nedělá a že by tedy ti, kteří do toho nalili takových peněz by to neviděli rádi.

              Kde je ta neškodnost? Finanční problémy s "bezplatným" modem jsem poukázal. Bude to na stránkách bez reklam? Budou tvůrci případně těžit z popularity? Získají díky tomu práci? Budou dostávat peníze alespoň jako donate? Brali v potaz, že si zadarmo vzali něco, za co někdo platí? Vlastník práv nemůže mluvit do svého vlastnictví, protože...jsou malý tým? Tak to už můžeme rovnou začít zase znárodňovat, pěkně do rukou lidu, protože si ti buržousti vyskakujou ;))
            • walltar
              Samozřejmě nemyslím malovat podle vlastní fantazie z knihy myslím z filmu. Když někdo namaluje helmův žleb tak jak byl ve filmu...

              A to s tím obšlehnutím designu už sem taky viděl ... viz jedno porše ve kterým je vevnitř kolo.
  • Petice podepsána. Podepiště taky! je to jednoduché a vezme vám to ani ne minutu času. MERP potřebuje podporu.
  • Jako jediný český vývojář MERP teamu jsem dal hlas už dávno. :-D
    • Možno by si mohol hovoriť o veciach zo zákulisia- ukázať nejaké screeny, priniesť novinky ohľadne vývoja a tohto sporu. Čo sa týka mňa, budem len rád.
      • https://www.facebook.com/ToSaveMerp
  • walltar
    Cortex command sem zkusil, ale nějak mě nechytnul. Já se tento rok osobně nejvíc těším na Starbound co se 2D sidescrollerů týče ... řekl bych, že se na to těším víc než na jakoukoliv jinou hru.

    A to s tím modem to je vážně hnus co už dneska ti šmejdi kravaťáčtí vymýšlí ... chtěl sem na Hobbita to kina ... mají smůlu bude torrent.
  • Sice mě skolila nemoc a je mi dost mizerně, ale Armellátka a Gomorost mě dokázaly potěšit *4*
    • 13_11
      To mě těší, Veverčáku. Brzy se uzdrav!
  • mě nikdy indie hry nelákaly ale pak jsem zkusil faster than light a rozhodl jsem se že zkusím i cortex command
    • ftl je uzasna hra kdezto cortex command je bugfest a tragedie - tedy podle meho nazoru a cena je taky nekde jinde
      • Kozy
        jo no, štve mě že mám nějakou chybu s rozlišením a v tom pidi okně to neni nic moc
        • myslis u cortexu ?
          • Kozy
            jojo, a co jsem četl forum, tak to nikdo nedokázal vyřešit. Na xpčkách mi to jde na fullscreen v klidu ale na notebooku se 7čkama to mám v tom defaultním rozlišení.
            • takže nemám cortex ani zkoušet ?
  • strašně děkuju za seznámení s Homestuck, včera jsem to četl celej večer a je to úplně super! už chápu, proč vybral tolik peněz, ten autor má vážně geniální nápady :)
    • GlaDOS
      Já se tedy do komixu moc nedostal, ale doporučuji si najít i hudební uskupení Homestuck, co dělá do komixu hudbu. Na Bandcampu mají spoustu dobře poslouchatelných kousků.
  • smajdal
    LoTR licence je v herním průmyslu docela nevyužita. Výsledek a případný zájem by mohl WB sloužit k průzkumu trhu a impulzu vytvoření pořádného SP LoTR RPG, navíc by je to nic nestálo. Ale samozřejmě je chápu a mají právo učinit právní kroky k zastavení projektu. Jen by se mohli zamyslet nad tím, jestli nejdou proti vlastním zájmům.
  • Peticiu na LOTR-a v Skyrime som sa podpisal.
    Ale Armello mi pripomenulo vtipy typu "ide vlk, zajac a medved po lese... " :-), ale som zvedavy aj na to.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit