Přejít na výpis diskuzí
No Man’s Sky bude procedurálně generovat vesmír i s planetami
8.12.2013 | Adam Homola
65 příspěvků
-
tenhle koncept je muj sen - zatim funkcni link http://www.youtube.com/watch?v=RNVgVl6v6YU
-
Vypadá to skvěle (za předpokladu, že ve videu je ukázku přímo ze hry). Můj vysněný projekt.. Jen velikost týmu a práce je dost neúměrná..
-
Tak na tohle jsem hodně zvědavej *5*
-
Hmm, podobných pokusů tu bylo již více, ale málokterý se dostal přes batolecí fázi...musím se přiznat, že vůči tomuto projektu jsem poněkud skeptický. Je to opravdu ohromné množství práce, které by dobře zaměstnalo i velký vývojářský tým. Dobrým příkladem by mohla být Spore Willa Wrighta, které také pracovalo výrazně s procedurálním generováním, trvalo pěkně dlouho, pracovala na něm hromada talentovaných lidí a přesto výsledek nebyl úplně ideální.
Ty možnosti udělat podobno uhru tu dnes jsou, ale bude to chtít nejen výborné programátory, ale i bezchybný game design, aby to fungovalo. A zároveň aby pak výsledkem nebyla prázdná hra, kde se vše opakuje, není tam co dělat a svět na hráče téměř nereaguje, protože na to nejsou systémové prostředky.
Ale nechci malovat čerta na zeď. Na druhou stranu musím uznat, že trailer vypadá úžasně, grafika je přesně tak akorát stylizovaná, aby byla pěkná a přitom v mezích jak nezávislého týmu, ta hráčských konfigurací:) Trailer toho opravdu ukazuje hodně, zdá se, že mají už relativně slušný kus práce hotový (pokud jsou tedy záběry skutečně z fungující verze hry). Pokud by se jim to povedlo, tak by to bylo rozhodně úžasné. Držím jim palce:) -
Uzivatel video odstranil. Hmm...
-
Tak toto je hra ktora by mala vybrat na kickstartre miliony nie niaka Ouya!....
-
Dám vám celý vesmír a vy si v něm budete dělat cokoli se vám zlíbí .... bezva tak abychom se dostali dál než v reálu ...Na měsíc a zpátky to snad dotáhneme.
-
Vypadá to hodně zajímavě, obzvlášť ta plynulost přesunu mezi planetou a vesmírem.
-
Vypadá to hodně zajímavě, ale řekl bych že bude mít hodně velkou konkurenci v Elite: Dangerous ... http://youtu.be/VE8B4KptyVI
V základu hra asi bude hodně podobná, ale E:D má o hodně zajímavější grafiku. Plus na ní dělá otec tohohle žánru.
Na druhou stranu, E:D bude mít takovéhle přistávání až po launchi. Takže to hraje na nějakou dobu ve prospěch tohohle. Potom je tu taky Infinity ... ale tam už hodně dlouho nebylo nic slyšet a tak se nějak obávám, že s tím sekli. -
-
a přitom jsou vesmírný souboje z principu nesmysl. ale tak jsou to jen hry.
-
-
Proč jsou nesmysl?
-
-
kvůli rychlosti, jakou se stroje pohybují. za první světové války u klasických dogfightů to šlo. letadla byla relativně pomalá a tento styl soubojů pilot proti pilotovi měl dá se říct i svůj půvab, taková obdoba rytířských soubojů. od toho taky vznikla představa soubojů ve vesmíru ve hvězdných válkách a od té doby se to veze. jak ale letadla zrychlila, tento souboj nebyl mezi stíhacími letouny prakticky možný. proto přišly na řadu naváděcí střely a zaměřování. vesmírné bitvy si však drží ten look bitev pomocí kulometů. a tam mají být rychlosti ještě větší. všimni si, že aby byla možná nějaká bitva ve vesmíru, kterých se účastní velké lodě, musí prakticky stát. nic se nehýbe, tedy jde často o útok na stojící objekt nebo souboj probíhá nereálnou rychlostí, aby bylo možné docílit klasického dogfightu. tedy představa, že jeden stroj pronásleduje druhý a obstřeluje ho zbraní, dokud se ho nepodaří zasáhnout, je nesmysl.
-
-
jj ... prakticky se o tom opakovane presvedcili amici ve vietnamu a jinde ... kde jim kanonama vybaveny migy davaly naprdel pekne z blizka ... pricemz jejich stroje bez kanonu jaksi nemely nic, co by proti nim mohly pouzit.
Proc myslis ze ma kazda stihacka kanon na palube? -
Pekna blbost. Tohle si mysleli i americane ve Vietnamu. Zrusili palubny zbrane F4. Pak je velice rychle opet zavadeli a vytvorili skolu leteckych souboju.
Doted maji stihacky palubny zbrane.
Co se tyce strelby z kulometu ve vesmiru, je to jena z moznosti nebo rail gun, ale spis bych to videl na pulzni zbrane (lasery, plazmove dela, kanony). Z tech muzes strilet bud davkami nebo souvislym proudem. A ted jde o generator energie, ktery to zvladne. Nezapominejte, ze musi pohanet i motory, tahu, smerove atd. Proto u stihacek vidite jenom jakoby naboj, kratkou carku, pulzy a treba laseru u velikych lodi neprerusovany louc. Vetsi lode dokazou vyprodukovat vetsi energii po delsi dobu.
Co se tyce litani tak jde o to co lidske telo snese za pretizeni. V jakych rychlostech by se to odehravalo je uplne jedno, jde o pretizeni. Pokud lidske telo snese kratkodobe 9g tak ani ve vesmiru nemuzes delat 90° zmeny smeru, protoze pretizeni tam pusobi uplne stejne.
Neumim si predstavit jak by se to dalo eliminovat.
Proto ted uz dalsi genrace stihacek budou bezpilotni. Neni potreba zarizeni na zachranu pilota a zvladnou vetsi pretizeni = super manevrovatelnost. -
-
Kalshin:
Jenom jedna poznamka: lidske telo a jeho odolnost se za tech 5-10 000 let nezmenila.
Porad jsme na tom stejne. -
Abych to za sebe uzavřel. Z dnešního pohledu je to nereálné. Stejně jako terafromace, stavba kilometrových kolosů a zdrojů jejich energie, ostatní potřebné technoologie nyvijímaje... Jde mi pouze o to, že nikdo nemůže dnes s jistotou říci, že něco nejde... jako mi dnes přijdou tyhle pojmy jako scifi, přišlo by středověkému rytíři jako scifi to, že budou jednou plout lodě vážící víc než jeho hrad...
-
Ale to je stejný jako se ptát antického filozofa, jak vypočítat co nejvíce čísel čísla Pí.. Slovo počítač, nebo počítač jako předmět mu nic neřeknou, nemám z toho rozum.. stejně ak nemůžu já odpovědět, jak se bude vývoj technologií rozvíjet třeba za 100 200 nebo 1000 let.. vše si mohu jen vymyslet... a dodat že GM mám vždycky pravdu *1*
-
waltar, je to jedna z moznosti ale copak ten hlavni motor neni tryska? ted co by bylo efektivnejsi a jednodussi. Ale porad na piloty pusobi to zatracene pretizeni. Geneticky je upravime aby to byli supermani? Proste bez zasahu do lidskeho tela s pretizenim nic neudelame. Hybnost objektu. Jedes v autobuse, stojis, prudce zabrzdi a letis, protoze mas stejnou hybnost jako autobus. Jo muzeme na cloveka pripevnit trysky, ktere budou prepojeny s rizenim lode a podle toho budou trysky reagovat. A co vnitrni organy v tele cloveka? Jak na ne dame trysky aby reagovali stejne a neutrhli se (vnitrni krvaceni)?
-
Jo, ale jaky bude mit ten laser na stovky tisic kilometru prumer paprsku a tedy energetickou hustotu? Laser neni zase tak super vesmirna zbran, jak by se mohlo na prvni pohled zdat. Kineticke zbrane jako railguny, davaji mnohem vetsi smysl.
-
Pri plusovem pretizeni se ti odkrvuje hlava = bezvedomi
Pri minusovem nohy, tzn, ze se ti nahrne krv do hlavy proto se minusove zvlada jeste hur nez plusove, protoze na hlavu ti nemuzou aplikovat oblek proti pretizeni -
Rotace ve vesmíru nevyžaduje trysky ... stačí gyro. Takže technicky by to stačil hlavní motor, který jen obstará změnu vektoru.
-
Aneb přeštěte si Orson Scott Card a jeho Endera ve vyhnanstvi, v ní jsou krásně uvedeny systémy jak by to v daleké budouctnosti, ohledně cestování vesmínými loděmi a hlavně problémi s přetížením a komunikací, mohlo vypadat.
-
Ale keby po sebe tie stíhače strielali laserom, tak by to nevyzeralo ako v tom videu. Veď tie lode sú od seba pár stoviek metrov, zatial čo laserom dostrelíš na stovky tisíc kilometrov.
-
Tak nam vysvetli jak chces ve vesmiru zatacet bez smerovych trysek. Pokud ve hre pouzivaji na pohon trysky tak asi nepouzivaji jiny nevim jaky pohon.
Pak nam vysvetli jak chces eliminovat pusobeni pretizeni. aby te to nerozmackalo. Aha oblek na pretizeni, zvedneme v nem tlak. Pak bud te rozmacka oblek nebo to pretizeni. Muzes si vybrat. -
pokud v tech strojich budou sedet lide tak pretizeni je NEJDULEZITEJSI.
-
Tedy aby tomu rozumeli vsichni, cim vetsi rychlost, tim mensi zmenu smeru muzes udelat, aby z tebe nezustal jenom mastnej flek. Chapete. Proto se ty souboje nemuzou odehravat v 10 000 km/s protoze by bylo temer nemozne zmenit smer.
Takovou rychlost muzes pouzit pokud chces utect z boje ale nesmis moc prudce menit smer. -
Myslím, že o něco víš jsi to popsal sám. Proč by se proboha v době, kdy je běžný boj ve vesmíru, to jest běžné vysoce technologicky náročné zbraně jako třeba lasery, nebo plazmová děla, měl někdo pozastavovat nad přetížením.. Když dokážou postavit reaktor pohánějící celé zařízení takové lodě, nějaký systém zmírnění/anulování přetížení by asi nebyl problém, stejně jako let ve vesmíru bez směrových trysek... Asi jako by se někdo hádal s Julesem Vernem, že ponorka nemůže existovat/fungovat, protože ji v té době nemohli vyrobit...
-
Až na ten Vietnam všechno hovadiny.
-
-
Na jednu stranu máš pravdu, ano ve vesmírných bojích je dogfight nereálný, ale jako podstata leteckého boje se používá doteď, jen rychlosti jsou někde jinde. Velmi dobrý důkaz je podcenění dogfihtu na krátkou vzdálenost US Navy při leteckých soubojích na vietnamském nebi. Kdy Phantomy II vzhledem k nearetovaným palubním kanonům a v té době vysoce poruchovým střelám AIM-7 Sparrow měli velký problém s Migy 17. Ano nebyl to standartní letecký souboj, nestály proti sobě srovnatelné stroje a nakonec to vedlo k přeměně taktiky boje kdy se vyloženě zakazovalo jít s Migem do souboje na krátkou vzdálenost kdy Vás Mig v zatáčce vymanévroval a raději se používala taktika udeř, vytřel a následně odval pomocí přídavného spalovaní. To jen tak na okraj.
Edit Pro Ucho: Teda teď jsi si težce naběhl. F-105D byl primárně "stíhací bombardér" který měl provádět rychlé průniky nepřátelskou PVO a zasahovat cíle v taktické hloubce jadernou nebo konvenční municí. A i přesto byl jedním z letounů který se nad Vietnamen dostával do častých dogfigtů na krátkou vzdálenost právě s Migy 17. A jeden z nich je dostatečně přesně popsán v článku na Válce. viz zde:
http://www.valka.cz/clanek_12226.html
To jen tak na okraj. *3*
Edit číslo 2, četl jsi první větu?
Edit číslo 3, spíš je to 20s dávka při plném zásobníku 1028 nábojů. Už 2s dávka stačila na zničení protivníka.
Nepředjímám co víš či nevíš, nelíbilo se mi použití zrovna toho nejhoršího příměru, který měl podtrhnout tvojí pravdu. Víc bych se k tomu nerozepisoval. -
-
nepoužívá, je to styl boje, od kterého se prakticky upustilo. že se uvažuje o jakémsi nouzovém řešení, kdy je stroj vyzbrojen kanónem, jako například F-105, kdy měl ve Vietnamu náboje na deset sekund střelby, snad nepovažuješ jako variantu klasických dogfightů, o které mluvím... to jen tak na okraj.
ty chceš opravdu přirovnat ten souboj ve vesmíru k sobojům, které se odehrály ve Vietnamu a později? uvědomuješ si, že ty vesmírné bitvy odpovídají právě těm klasickým dogfightům z první světové války?
edit2: na nic jsem si nenaběhl, vím moc dobře, že f-105 byl primárně bombardér a vím moc dobře, že měl munici na těch 10 sekund tvého popisovaného "dogfightu". stejně tak vím moc dobře, že když se střetl s migem, piloti vystříleli to málo a zdrhli. nemusíš se tedy snažit o diskuzi formou toho, kdo dál dočůrá a dělat ze mě někoho, kdo tohle neví. já to vím. předpokládám, že jsi četl můj první post o tom, jak vypadají bitvy ve vesmíru. přirovnal jsem je k dogfightům první světové války (na základě nich totiž vznikly) a to, co následovalo po první světové, už je úplně jiný styl boje... ten ve vesmíru je ovšem obdobou těch klasických dogfightů. chápeme? *3* ty považuješ současné dogfighty za ty klasické, o kterých jsem psal? to snad ne...
zkus prosím chápat text jako celek a ne že se chytneš jedné věty, která jde třeba pochopit různě, a přejdeš do módu poučování, kdy mi musíš vtlačit svou pravdu bez ohledu na to, abys měl nějakou představu o tom, co o tom vím já... to jen tak na okraj...
edit3: M61 dokáže vystřelit 6000 střel za minutu, tedy je to kolem těch 10 sekund...
od začátku jsem mluvil o klasickém dogfightu. ten současný za klasický dogfight opravdu nepovažuji, ty souboje nelze příliš srovnávat. a souboj ve vesmíru se podobá právě těm klasickým dogfightům... že se tě dotklo prohlášení, že tento souboj nebyl později prakticky možný? no jenže mám pravdu, nebyl, protože už to v té rychlosti bylo o něčem kapku jiném... tedy na tom přirovnání nic špatného není...
-
-
Díky. V tomhle se příliš nevyznám... je pravda, že mi občas přišlo zvláštní (spousta scifi - filmů, knih atd), že daná rasa ovládá cestování v čase, hyperprostorový skok, teraformaci a další, ale nevynalezli levnou naváděnou raketu...
Jednou vyjímkou co si pamatuju byla kniha, kde se o lodě bojovalo muž proti muži na palubě a menší plavidla v rámci boje stůj a pal dokud můžeš, ale velké lodě po sobě nepálily. Byly prostě příliš drahé a nákladné... -
-
ono si stačí představit střetnutí dvou stíhaček na obloze. v těch rychlostech se v zaměřovači nemají prakticky šanci spatřit, pokud o sobě budou oba vědět a už budou u sebe.
-
-
-
-
No jo ... ale toho je ve hrách tolik. Ale tak nějakou hru ve stylu Honorverse bychj si taky zahrál ... i když je to pořád principielní nesmysl, tak si myslim, že se to trošku víc blíží k realitě, než stíhačky s pilotem ve vesmíru.
-
-
tak já neříkám, že je to špatný, je to zábava. ale je to zajímavý, že tohle vlastně nikomu nevadí :) tyhle dogfighty nejsou reálný ani mezi stíhačkama, všechno se to drží od dob vrtulových letadel :)
-
-
Tak hodně lidem to připadá divný, akorát jsme to ochotní akceptovat, protože ten dogfight je nejzajímavější styl boje mezi létajícíma strojema.
Vyplálit raketu ze 100km a dívat se jak letí moc sranda není. Ale na sruhou stranu i takové KSP je super hra. Každý styl her má něco.
-
-
-
-
-
Hmm no moc im neverim. Ako tu uz bolo spomenute takychto planov na papieri tu uz bolo niekolko a vecsinou to nedopadlo moc dobre. Osobne si ale myslim ze skor narazia na technicke hranice bezneho PC. Bud im budu dochadzat prostriedky, teda hlavne pamet a mozno aj vypocetny vykon na generovanie sveta/vesmiru alebo to zasa budu musiet osekat a bude to vyzerat hnusne. Ostatne je vobec otazne ci ma nejakky prinos taka vysoka uroven detailnosti pri tom generovani objektov, v zmysle nie mat povedzme 10 druhov stromov ale kazdy jeden strom detailne generovat od zakladu. Viac mi to pride ako PR kec, vhodny na reklamu ale nic to nevravi o tom ci vobec ta hra sa bude dat hrat a bude zabavna. Este ziadna technologia nespravila hru zabavnu alebo dobre hratelnu, maximalne tomu trochu dopomohla ale castjesie to pokazila !