Přejít na výpis diskuzí
Nový trailer z Rome II ukazuje masakr v Teutoburském lese
28.2.2013 | Aleš Smutný
79 příspěvků
-
Třikrát reklama v jednom biografu? To bude tím počasím co? Hooooši hoši hoši hoší
-
žiadny total war som zatiaľ nehral... tak to ideme skúsiť :)
-
Doufám že na to zas vyjde nějaký DLC dodávající krev jak v případě shoguna
-
bitva v Teutoburském lese vlastně ani nebyla tak bitva jako několikadenní postupný masakr římských jednotek, když se římanům podařilo dostat do otevřeného prostoru, kde mohli využít svou taktiku boje ve formacích, útoky ustaly do doby, než se vojáci dali opět do pohybu a procházeli obtížným terénem, kde germánské kmeny útočily partizánským stylem "hit and run"
bitva v Teutoburském lese je navíc velice významný milník i pro dnešní Evropu... všechny románské národy a státy vznikly romanizací tehdejších nativních, keltských kultur, v Germánii probíhala romanizace také, ale po katastrofě v Teutoburském lese byla utnuta, díky tomu si germánské kmeny zachovali svou kulturu a jazyky.. tehdy vznikl prazáklad rozdělené Evropy - románské a germánské, který se především ve dvacátém století tak mydlil navzájem, je až neuvěřitelné, jak jedna událost dokáže určit chod dějin... nebýt masakru v Teutoburském lese, mohli být i germáni romanizováni
na druhou stranu jsem už četl i takový názor, že Římané národy zkorumpovali... zatímco germánské národy jsou slušné a přímé, románské národy bují korupcí -
-
Zachovali svou kulturu a jazyk.... kteréžto atributy pak 3-4 století pilovali ve službách Říše.
Dělit Evropu tímhle a odkazovat to až do 20. st. ... z hlediska rozbrojů Francie a Německa je podstatnější dělení Franské říše a brzká smrt Lothara II. a tedy spor o Lotharingii. Pro nacionalismus je tohle dělení moc obsáhlé (obvzlášť, když váš soused, ke kterému se vymezujete, patří většinou k tomu samému kulturnímu okruhu) -
Ovšem je to jen spekulace, není vůbec jisté jestli by při jiném výsledku došlo k romanizaci germánů. Vítězství v markomanských válkách také nakonec nevedlo k romanizaci našeho území. A jen tak na okraj. Romanizace Galie byla podmíněna genocidou místních obyvatel Caesarovými (a jeho nástupců) legiemi, takže cena za civilizaci dost vysoká.
A ty poslední řádky snad zpochybní někdo jiný, na to nemám náladu. -
-
protože se území budoucího česka nestalo trvalou součástí římské říše
-
-
To bylo zásluhou propuknutí moru na Balkáně, kvůli které se expedice vedená budoucím císařem Tiberiem na naše území nekonala, a také smrti Marka Antonia na konci markomanských válek o 2 staletí později.
-
-
Máš asi na mysli Marka Aurelia.
-
-
Lucky boy *3*
-
No jo, po 4 dvanáckách už to moc nemyslí. *1*
-
-
-
No samozřejmě, mohlo, ale nestalo. Tak jako by se z Germánie možná stala římská province, ale možná taky ne. Historie nezná kdyby, o tom to celé je. Jak už jsem napsal - čirá spekulace. Takhle můžeme tvořit fiktivní dějiny donekonečna.
-
-
-
No, ta poslední informace je solidní nesmysl. Už jenom proto, že většinu římských provincií nakonec ovládli právě germánské kmeny (frankové, burgundi, gotové, langobardi a vandalové). Kromě toho my s Římany máme pramálo společného a korupce u nás jen bují. *1*
-
-
je jedno, jaké kmeny co ovládly... nemluvím o genetických záležitostech, ale o kultuře a románském odkazu, ke kterým se dané státy hlásí a několikrát byly rozkolem politické stability celé Evropy
češi se také řadí ke slovanským národům, přestože jsme geneticky více germáni než slované, díky staletému mísení s němci -
-
Na Římském odkazu staví kde kdo. Včetně Němců a Rusů. A tu poslední větu nechápu. Co v tom je v rozporu s tím, že my nemáme s Římany nic společného a přesto je u nás korupce, jak jsem psal před tím?
-
ostatně jen těžko lze předpokládat, že byli římští legionáři takoví kanci, že by pojem "romanizování" znamenal i kompletní obměnu genů mezi nativními kelty
-
-
-
-
Jinak pro představu masakru, co musel proběhnout: 3 legie bylo v té době přes 15 000 mužů+doprovodné jednotky byly od 150 až po 1500 mužů, záleželo na druhu. Takže se asi těžko "ztratili" v mlze:)
-
-
diky tomuhle masakru se dodnes ve FR legii nepoužívaji čisla těchto poražených.
-
V každé legii bylo 4 200 mužů, ale stávalo se, že se jejich počet zvýšil na 5000. V takovém případě nadpočet tvořili spojenci. Legie měla 60 centurií: 20 centurií o 30 triariích (600 mužů) 20 centurií o 60 principech (1 200 mužů) 20 centurií o 60 hastatech (1 200 mužů), to jest 3000 mužů celkově plus 1 200 lehkooděnců rozdělených mezi tři řady (4 200 mužů). Dvě centurie tvořily manipulus (taktickou jednotku). Každá legie měla navíc 300 mužů vybraných z nejbohatších a nejurozenějších občanů. Ti tvořily jízdu. Jezdecký oddíl se dělil na 10 čet (turmae) o 30 dekuriích. Dějiny římského vojska, Peter Conolly
-
-
Pěkný výčet, ale jde spíš o údaje z doby před Mariovou reformou, pro rok 9 po Kr. toto členění neplatí. Na přelomu letopočtu kolísala velikost legie mezi 5 - 6 tisíci, ovšem za předpokladu že měla plný stav, což vždycky nebylo, a některé kohorty mohly být samostaně dislokovány třeba na druhém konci říše, přestože formálně náležely k legii. Ale nejsem si vědom že by se to týkalo tohoto případu.
Třeba v pozdním císařství byla legie označením pro 1000 mužů, takže je třeba vždycky hledat informace k danému období.
Btw, nepřide vám, že fanoušci TW jsou prostě "nějací jiní" *3* -
-
Díky za vysvětlení, teď už se o to tolik nezajímám a tak mě to nenapadlo. Ale i tak to snad někomu bude k užitku. Pěkně se nám ta diskuze rozjela, pravda.
-
-
-
-
Total War už hraju od Shoguna 1 a za nejlepší považuju Řím a Medieval 1-2.Jelikožmam historii tak něco o této bitvě jsem se dočetl zde
http://antika.avonet.cz/article.php?ID=1681 -
-
oprava : sry za pravopisné chyby škoda že to nejde opravit :-)
-
-
Nejlepší je sledovat technoilogický vývoj u CA . Dřív jejich enginy sice zvládaly vykreslit hromady vojáků v otevřeném terénu , ale budovy (mosty extra) a vegetace byly ... ehmmm o dvě třídy níž než u soudobé konkurence . I tady v lese to už vypadá na slušný pokrok , pokud si jen nehráli animátoři na filmečku .
Ostatně TOTAL WAR mám rád hlavně kvůli tahovce , než kvůli bitvám které jsou pro mne jaksi + navíc . Ale nejradši mám stejně oba Medievaly (Shoguny nehraji , Empire překvapily a Napoleona jsem přetrpěl ) -
-
Jak říká Davidlo, série TW je ve strategické části strašně povrchní a ne až tak záživná. Bez bitev by neměla šanci....a to říkám jako velký fanoušek série.
-
hrát TW kvůli tahovce mi nějak nedává smysl, ta hra je bez bitev poloviční... především kvůli špatné AI co se táhne snad už od prvního Shoguna a při porovnání s takovým Crusader Kings nebo sérií Europa Universalis i v hloubce gameplay
-
-
ty anglické věty jsou fuj..
-
-
Snad bys po nich nechtěl aby tam mluvili latinsky a starogermánsky? *15*
-
-
Hm, to by asi nebolo žiadne "Achtung, achtung!" a "Feuer!", čo? *2*
-
Docela by se mi to i líbilo .Ale modnout by to šlo ne ? *3*
-