Přejít na výpis diskuzí
Odvrácená tvář kickstarterového úspěchu
18.3.2014 | Martin Bach
47 příspěvků
-
No to je objev. Buď jste pod tlakem vydavatele, který vám dá na začátku prachy a pak případně i něco přihodí, pokud projekt vypadá dobře a vám ty prachy došly.
Nebo jste pod tlakem těch co vám přispěli a když vám dochází prachy a byť projekt vypadá slibně, tak dostanete max mraky nenávistných mailů.
Vivat nezávislost. -
Dík za článek.
Souhlasím, že lidé co získají peníze přes nějakou kampaň od lidí mohou být pod větším tlakem z následujících příčit:
-Více lidi může tlačit na tvůrce, protože to prostě více lidí zaplatilo. Není to pouze nadřízený ve firmě anebo okruh pracovníků.
-Navíc ten tlak může být dost neprofesionální, tedy nadávky a další špatné věci, které určitě mohou některé lidi rozhodit. Takto by sponzor ani investor většinou nejednal.
-A asi to hlavní, že borci co vyberou svůj cíl, cítí nějakou povinnost vůči těm lidem kteří darovali peníze a ty 2 předešlé body si berou hodně k srdci.
- Problém vidím v nerozdělení co je dar a co investice. Kdyby tohle lidi co přispěli a tvůrci brali pouze jako dar, tak tento problém během vývoje není anebo je značně omezen. Dám prachy a doufám, že to dopadne. Nemusí ani tvůrce sledovat. Byl to prostě dar a klidně to mohou prochlastat. Jestli to ale prochlastají nic jím příště nedám.
Kdyby to byla investice tak z toho plynou práva a povinnosti pro obě strany a pak je ten tlak na místě. -
No jenze celej ten clanek rikal ze to byla chyba si ty penize porizovat a radsi to dodelat vlastnimi silami. To je trosku neco jineho
-
V čem je takový rozdíl jestli dostane peníze od sponzora nebo od hromady lidí? Jsou to stejné peníze a tlak bude obdobný jako od velkých společností. Ten člověk spíše není nátura na toto postavení. Leader nějakého vývojářského studia do kterého investuje moloch jako EA či Activision je podle mě pod obdobným stresem ne-li větším. Rozdíl je v tom, že tady nemusí lidi poslechnou a může se dále držet svých myšlenek.
-
To je jako kdybych si od banky půjčil peníze a pak tvrdil, že ten tlak na splácení je na mě moc velký a mám s tím psychický problém a je to chyba banky, že mi půjčila? Odpovědnost je čistě na tom člověku.
-
Pokud vybere peníze a pak z nějakých osobních důvodů nemá na to hru dokončit, tak je to čistě jeho problém a chyba a ne Kickstarteru.
-
S tim koncem se da souhlasit, je opravdu fakt ze pokud nekdo neco chtel vytvorit a potreboval pomoc, tak unest nasledny tlak asi nebude nejjednodussi. Proto si myslim ze tohle lepe zvladaji vetsi projekty na kterem dela cely tym lidi, prece jenom jejich cilem je hru dokoncit a ten tlak si dokazou mezi sebou navzajem lepe vstrebat nez to dokaze napriklad jednotlivec
Kazdopadne to ukazuje ono zname "Neni vsechno zlato, co se trpiti"