Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Takovej box s OR by byl pecka. Akorát by to asi chtělo vypolstrovanou místnost kdyby člověk v zápalu boje náhodou pustil direkt do zdi.
    • Staci, když te uvidi navsteva jak s tim chodíš po baraku a vypolstrovanou mistnost budes mit hnedka.
      • Ale uz bez OR. Misto toho tam virtualni realitu zprostredkuji injekce a pilulky :-)
    • rancor1223
      Samotnej OR neni určenej k tomu aby jsi s ním chodil. Takový pohyb řeší až další příslušenství jako například Omni.
      • Z rovna ta prezntačka Omni v komoře mezi regály moc nepřesvědčila ....
        • rancor1223
          Doporučuju tuhle prezentaci. http://youtu.be/2N8YRDLZ4bw
  • Na americké výstavě jsme vyzkoušeli EVR Online

nemá být EVE online ? R je vedle E
    • je to spesl hra ze sveta EVE naprogramovana programatory EVE ve volnem case...
  • Ať se to vyvine jakýmkoliv směrem, je jisté, že minimálně jeden projekt se chytil:
    http://www.youtube.com/watch?v=KmNQEiJUthc
    A docela se mě i líbí *5*
    • walltar
      Hmm celkem zajímavé ... posadit se do templáře. Celkem nový pohled na eve. Ale myslím, že to si nezahraju ... už mám v hledáčku jinou hru s podporou riftu.
      • Smým-li se zeptat jaká to je? z her na Oculus Riftu jsem zatim koukal jen na EVR, ale docela by mě zajímaly další, ale nevim kde je najdu. Díky mco předem
        • walltar
          Já osobně čekám nejvíc na Star citizena ... ale na tom seznamu je hodně zajímavých her. O EvE VR se nějak nezajímám hlavně protože sem už přes dva roky ztrávil v normální eve a nemám chuť se k ní vracet.
        • GlaDOS
          Na http://www.riftenabled.com/ je kompletní seznam oficiálně podporovaných her i těch přes různé neoficiální drivery. Já osobně se nejvíc těším na scifi horor Routine, pak survival The Forest, vesmírnou Star Citizen, The Gallery: Six Elements a pak bych si s ním znovu projel Half Life 2, Portal 2, Dear Esther a Mirror's Edge.
          • tomocz
            Já osobně se těším až si s tím zalítám ve War Thunderu :)
          • Mirror edge je super zazitek ale bohuzel to na normalni hrani jeste neni, on i ten HL2 nebo team fortress neni uplne idealni, ale hrat se to da a pocit je to skvelej :)
          • Hmm Routine .. jakože "horory" se mnou nikdy nic nedělaly ale Routine na Okulu .. tady bych i celkem počítal s možností vymalování trenek na hnědo. *5*
          • Tam je i The forest? na tu hru se těšim jak na druhý vánoce :D
  • Tahle krabička bude nicit oci takovou rychlosti, ze tovarny nebudou stihat vyrábět dioptricke bryle.
    • walltar
      Potom ti řeknu ... ale když sem si nezničil oči čtením knížek v šeru, tak nějaký rift už to taky nějak nerozhodí. Ale stejně myslím, že by mě brýle slušely. *15*
      • Mart9
        Čtením knížek za šera se ti oči neničí, to je jen všeobecně zažitá nepravda.
    • GlaDOS
      Kdyby byl Oculus škodlivý očím, vůbec by se neprodával. Vlastně bude očím méně škodlivý, než normální monitor (mínuskáři - optika/střední škola).
      • jo protoze vsechno co je skodlivy lidskemu telu se neprodava
      • Myslis, ze na neco koukat z bezprostredni blizkosti dele nez par minut, je v poradku?
        • ani po 5ti hodinach s hl2 jsem nepozoroval zadny problem, stejne tak pritelkyne ktera se snad na hodinu zasekla na Titans of space :) doporucuju vyzkouset a pak vynaset soudy...
        • GlaDOS
          Tak dobře, já se rozepíši (díky za mínuska, ale pravdu mám já *4*). Sedíš před monitorem a tvé oči jsou zaostřeny na objekt metr před tebou. Pro oči je to ne moc přirozené a unavující. Když si dáš ruku těsně před oči a zaostříš na ni, začnou bolet oči po pár sekundách.

Helmy s virtuální realitou proto používají čočky. Ty v Riftu tvůj zrak přeostří do dálky. To je pro oči přirozené a unavují se tak daleko méně, než zíráním na obrazovku. Takže i když máš fakticky displej pár cenťáků před očima, virtuální obraz je v dálce a oči jsou zaostřeny do dálky. Problémem je, že čočky zároveň deformují obraz. Ten se proto přes speciální shadery upraví softwarově. Dřív se to řešilo dalšími čočkami a proto byly helmy velké. Ale hardware už je dnes dost silný na to, aby se obraz deformoval softwarově a proto je Oculus relativně malý a lehký.
          • MickeyMutant
            Já dám spíš na praktické zkušenosti a ty zatím občas hovoří o mírné dezorientaci, chvilkové ztrátě ostrosti i mírné bolesti hlavy už po několika desítkách minut. Při pohledu na monitor tohle drtivé většině lidí nehrozí.
            • GlaDOS
              No měl problém s Dishonored, což je neoficiálně podporovaná hra. Logicky není pořádně přizpůsobený HUD, ze kterého pak bolí oči. Pak si stěžoval na to, že když HL 2 načítá a hra se sekne, pohyb hlavy způsobí nevolnost. Což je další rozpor "hýbu hlavou, ale zrak se nehne". Další problémy znovu pramení z rozporu "věci fungují jinak, než normálně". Objekty se prolnou, logicky by se měl pohyb některého objektu zastavit, ale ono ne. Jdu tak blízko k osobě, jak by to normálně nešlo. Tohle je ale problém her. Vývojáři se musí s virtuální realitou naučit pracovat a tyhle problémy eliminovat. Přiblížit zážitek co nejvíce realitě. A to mohou jen vývojáři úplně nových her. Ty staré se už moc dobře nedají naučit novým kouskům bez radikálních zásahů do designu. Bolest krku zmíněnou ke konci článku bych přisoudil tomu, jak těch 6 hodin pořád hýbal hlavou a ne samotné váze Riftu.
            • MickeyMutant
              Podle některých lidí, kteří to měli možnost dlouhou dobu testovat problém nezpůsobuje jen nesrovnalost vjemů zrak vs. vnitřní ucho. Přečti si článek tohohle člověka, který to zkoušel několik dní a popisuje zádrhele, které ho potkaly při hraní:
              http://kotaku.com/i-played-the-oculus-rift-for-five-hours-straight-987568701
            • GlaDOS
              Obyčejný 2D panel je placka, vzdálená metr a půl od hráče. Obrovský mrakodrap na něm není velký než několik desítek centimetrů. Normální panel nezakrývá celé periferní vidění ani z něj nemáš žádný 3D vjem. Obraz též nekopíruje přesně pohyb tvé hlavy. VR je úplně něco neporvnatelného a kompletně ošálí tvůj mozek.
            • MickeyMutant
              GlaDOS: Ty tvrdíš tohle: "Vlastně bude (Oculus) očím méně škodlivý, než normální monitor..."

To je to, co dnes nemůžeš vědět a s čím se zatím nedá souhlasit. A kdyby nevolnosti působil jen rozpor ve vnímání podnětů zrakem a vnitřním uchem, musely by se objevovat už při hraní na obyčejném 2D panelu.
            • GlaDOS
              Já jen tvrdím, že mít oči zaostřené do dálky je daleko méně únavné, než je mít zaostřené na jeden metr. Říct tohle na základě teorie není riskantní. Samozřejmě si můžeš kazit zrak tím, že nepoužiješ správné korekční čočky, nebo špatně nastaveným IPD. Ale pokud máš vše správně nakalibrováno, pak je Oculus pro zrak bezpečný. Ty tu mluvíš o nevolnostech, ale jak jsem napsal, to už je záležitost rozporu vnitřního ucha a zraku, ne přímo očí.
            • MickeyMutant
              walltar: Bude dobré si počkat na ohlasy z finální verze, to asi v každém případě. Mít doma něco za x tisíc, co třeba nemůžeš používat, protože ti to nevyhovuje, je hloupé. Já jsem ale spíš reagoval na to porovnání Oculusu a klasického 2D panelu. Říct už teď, že je to mnohem bezpečnější jen na základě teoretické znalosti, je riskantní.
            • GlaDOS
              Na každého působí Oculus jinak. Já zase četl a slyšel spoustu názorů, že se s ním dá hrát hodiny bez nějakých vedlejších efektů. Samozřejmě je nutné si nejprve na VR zvyknout. Když sedíš, ale podle očí jdeš, vzniká tak rozpor mezi zrakem a vnitřním uchem, což z počátku může způsobit mořskou nemoc. Podle mnohých tohle po několika dních rozumného dávkování zaniká. Taky si musíš vybrat správné čočky podle vady zraku a ve hře korektně nastavit IPD.
            • walltar
              Jo pokud o tom člověk není na 100% přesvědčený tak to chce zkusit ... já se jenom bojím, aby to bylo kde zkusit. Nějak pochybuju, že to někde budou mít, max tak u kamaráda.

Jinak chvilkovou ztrátu ostrosti mám i z toho čtení knížek ... bolest hlavy je celkem často ze špatného nastavení rozteče očí (to je taky nejčastější problém s 3D v TV) a dezorientace je spíš z toho, že ti nesouhlasí podněty od očí a od vnitřního ucha.
        • walltar
          Myslím, že ano ... od toho je tam čočka. Oko se zaostří jako na dívání do nohem větší vzdálenosti. Já když se dívám do dalekohledu tak nemám problém s únavou očí.
  • Je to naozaj zaujímavá skúsenosť, ale je to aj náročné. Po pár minútach je človek vyčerpaný. Pri prudkých pohyboch sa naviac môže u mnohých dostaviť pocit nevoľnosti. Bude veľmi záležať na tom, ako budú veci odladené.
    Paradoxne, zatial najľahšie ovládanie je použitie gamepadu, nakoľko nevidíte nič mimo obrazu, nemáte šancu triafať na klávesnici. :)
    • walltar
      Já si myslím, že OR bude kralovat tam, kde se klávesnice a myš moc nepoužívá ... HOTAS a Volant budou nejlepší přátelé riftu.
    • Tilwaen
      Já se tedy běžně při hraní na klávesnici nedívám *2* Ale když člověk bude ještě vyjukaný a dezorientovaný, tak bude určitě gamepad lepší volbou.
  • Keyz
    Zatím to nevypadá super použitelně ale jako příslib do budoucna to beru.
    A kupovat si srandu na testování pro mně nemá smysl.
    1. Po delší době s v tom bude potit určitě obličej a mít zapařenou část očí není super. V létě se potí uši ve sluchátkách co teprve v tomto.
    2. Je velký krám a vypadá to strašně.
    3. Možné zdravotní problémy pro část populace a zátěž na oči a mozek. Co vím, tak je hodně studii o vlivu 3D na oči a není to zdaleka tak jasné. Kdybych hrál aktivně, tak bych to byla asi velká zátěž.
    • rancor1223
      1. Hodně záleží na konstrukci. Po mnoha různých sluchátkách ve kterých se mi uši opravdu nepříjemně potily za letních dnů jsem si koupil Logitech G930 a až na ty největší pařáky to je naprosto v pohodě. Snad se jim to povede nějak pořešit.
      2. Zas tak hrozné to není, zvlášť to co teď ukazují na GC už vypadá použitelně. Mimoto, jak píše GlaDOS, po ulici s tim chodit nebudeš.
      3. Těžko říct, to bude asi hodně individuální. Mimoto si nejsem jist jestli se tohle dá srovnávat s dosavadním 3D. Osobně bych řekl, že kromě toho že ti ten displey svítí do očí z 10cm v tom problém není.
    • 1. zatial je to polstrovane makkou penovou hmotou. Je to len developer verzia, ale v normalnych podmienkach som sa v tom nepotil.
      2. je to velmi lahke, aj ked sa to nezda. Oproti predchadzajucim verziam neporovnatelne.
      3. s ocami problem nebol, ale na mozog to zataz bola. Neviem si to predstavit mat na ociach hodinu a hrat nieco rychle...
      A ak ide o hry, tam asi ludia budu sklamani, pretoze co sa tyka moznosti uplatnenia, nie su az take velke. Skor nieco "simulatorove".
    • GlaDOS
      1. To máš pravdu, obličej se pod tím trochu potit bude. Snad to vyřeší sofistikovanější odvětrávací otvory. I tak ale není moc velký problém si po půl hodince OR sundat a utřít se do ručníku.

2. OR váží myslím 379 g. Oproti jiným VR helmám je lehký. Chodit po ulici s tím nebudu, tak co je mi do toho, jak to vypadá (navíc vzhled consumer verze ještě oznámen nebyl)?

3. Jak už jsem napsal, oči ostří do dálky, což je unavuje mnohem méně, než čumění na monitor z jednoho a půl metru. Nevolnost způsobená rozporem zraku a vnitřního ucha je faktem, ale měla by odeznít. Nicméně pro lidi s citlivějším žaludkem OR asi nebude. Podle mnoha názorů jde i s nedokonalou vývojářskou verzí hrát hodiny, takže se velké zátěže nebojím. Nejlepší by bylo něco na způsob půjčovny, kde si Oculus můžeš na týden zkusit a pak se o koupi rozhodnout.
      • TO by podle mě bylo dost možný, kdybys to rozbil tak jednoduše zaplatíš celý OR a je to vyřešený :)
    • Tilwaen
      1. - Třeba bude v nadstandartní výbavě klima *15*
      2. - Věřím tomu, že většina z nás musí vypadat dost vtipně u hraní i nyní (minimálně tedy alespoň já ano *15* ), takže by to alespoň zakrylo grimasy při soustředění *1* Jinak na takovéto domácí hraní je vizáž asi fuk.
      • Keyz
        Klimatizaci bych bral :)

Na domácí hraní mně to dost vadí. Sice doma nehraji v saku ale tohle to je děs. To bych se obával aby mně nikdo nečekaně neviděl. By mohl dostat zdravotní problém.
        • člověče, to jsou problémy. Mě se uši potí jen v hluchátkách. Ty jsou uzavřený a prostě s tím nejde moc dělat. Navíc je člověk má při zvýšené fyzické námaze. Poslechový sluchátka klimu nepotřebují, protože jsou perforovaný a větrají, takže jestli s tím máš problém, kup lepší sluchátka. To samý snad bude platit i o brýlých. Uzavřený jsou snad jen ty plavecký.

A že někdo jinej se lekne že mám helmu.. to se spíš lekne, že mám ovladač :) Ale navíc se to nemůže stát, protože základ je si ohlídat, že budeš v místnosti sám, nebo s lidma, kteří VR znají. Není to na koukání, je to na přenesení tam. A spíš hrozí infarkt mě, kdyby na mě někdo šáhnul, když zrovna polezu nějakou napjatější chodbou.
  • Ristoro
    Za ty roky mě nezaujala ani jedna "high-tech" věc. Pořád mi příjde nejuniverzálnější PC.
    • walltar
      Možná to bude tím, že tohle je periferní zařízení, které se připojuje k PC ...
      • Ristoro
        To jsem nevěděl. Každopádně neměním svůj názor. Nenadchlo mě to.
        • Při tvé kvalitě vnímání bych se nedivil, kdybys ani nevěděl co to je nebo si to nedokázal živě představit...
  • takze jedna mala otazecka: KDYYYYYYYYYYYYYYYYYY??????????????? TOHLE JE PERIFERIE NA KTEROU CEKAM ROKY!!!!
    • Prý buď koncem tohoto, nebo začátkem příštího roku a cena bude kolem 3000,-
      • walltar
        No nevím ... ta cena se mě moc nezdá, to by bylo za polovinu, než je teď ta dev verze.
        • Taková revoluce , a v korunách ? To by lokálním překupníkům krátilo marže , takže .......
    • walltar
      Čekej tak nejdřív za rok ... i když už sem zaslechl i spekulace, že tento rok na vánoce, ale imho to je mimo. To by museli mít hotovou consumer verzi a rozjíždět linku.
  • bude to takovy fail asi jako Virtual Boy
    • GlaDOS
      Určitě. Protože za 18 let se herní hardware vůbec nikam neposunul.
  • po chvili vam stejne bude blbě a oči budou bolet to si moc hrani neuzijete, virtualni realita bude uspesna az se napoji primo do mozku
    • walltar
      S tím napojením do mozku ... já bych k OR chtěl ještě zařízení, které ovlyvňuje vnitřní ucho a tak simuluje i ty síly, které u OR chybí ... sou to jenom dvě elektrody, které se přilepí za uši. Luckey to má, ale nechce to vyrábět.... prů už je to nebezpečné. *1*

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit