Pathfinder: Wrath of the Righteous – obří recenze obřího RPG
-
Já po zkušenostech s Kingmakerem prostě pořád nevím zda do toho jít. Na jednu stranu je to teoreticky úplně přesně ta hra, která by mě měla bavit (komplexní, dlouhé příběhové rpg plné rozhodnutí a možností). Na druhou stranu si do teď vzpomínám na žalostný tutoriál, který neobjasní zdaleka vše potřebné ke hraní (a neustálé googlení a dohledávání informací moc zábavné není). Což je vzhledem k obsáhlému (core rulebook má skoro 600 stran), neintuitivnímu (ano co se sčítá, nesčítá a má na co jaký vliv fakt moc intuitivní není a přepokládá se znalost rulebooku) rulesetu dost na prd. Zvlášť když se to zkombinuje s ne úplně vyladěným gui (když chci zaúčtoč na postavu tak mě samozřejmě zajímá jaký DC bude ten útok mít a jaký mám bonus na svůj hod. Proč to musím hledat na x obrazovkách a není to zobrazeno jako malý popup u kurzoru nechápu do teď). A to nemluvím o často nevyvážené obtížnosti (která je s rng povahou hry ještě víc ke zlosti)
Tak fakt nevím co s tímhle dílem. Opět mě to hrozně láká. Opět se bojím, že budu hrozně zklamaný :-/
-
Hra roku.
-
to nie je to spravne, pri campingu som pochopil, ze religion znizuje corrupt, ale mne hadze klerik lore: religion pocas cestovania na mape. pocas putovania.
-
Tak ono to je prave dane tim velkym mnozstvim moznosti povolani, kdy minmaxovana postava je 10x silnejsi nez ta obycejna. Pak i na obtiznost core maji nepratele takovy seznam imunit a permanentnich spellu na sobe, ze musite scrolovat, protoze se nevejdou na stranku.
-
https://pathfinderwrathoftherighteous.wiki.fextralife.com/Camp
-
jo, mam hlavnu postavu klerik, a pri postupe krajinou mi hadze lore: religion.
-
Jojo, strašlivě overpowered stackování buffů je v DnD3.5 a pathfinderu už taková klasika :D V podstatě každý "OP endgame build" zaměřený na páchání damage je obvykle něco ve stylu "buff yourself with all 27 spells and go ham" :D
V předchozím díle jsem hrál shapeshift druid/1 monk, a bylo to přesně to samé... sice jsem level 19 spellcaster, ale nejefektivnější taktika byla shapeshift sabertooth->naházet všechny strength, dex, ac buffy, wisdom buffy a s 6 full attacky za kolo každý snad s 50 dmg a AC někde ve vysokých desítkách (což efektivně znamenalo nezranitelnost utokem) masakrovat vše co přišlo do cesty :D
Bohužel tento playstyle je značně nudný, kdy po každém restu člověk musel projít bary 4-6 postav, a u každé vycastit min 5 buffů...
Tohle slušně řeší DnD 5e, kde je prostě concentration a každá postava si musí vybrat jaký spell udržovat :) Občas je to až moc limitující, ale aspoň má každý buff svou dostatečnou váhu, na což se v BG3 těším :)
-
Jen bacha na obtiznost :)
-
Hlavně ten Crusade mod je ukrutný opruz, který se strašně vleče. Nevím jak někomu může přijít zábavné, když se proti sobě postaví 2 100hlavé skupinky vojáků a každým tahem té druhé uberete několik jednotek, tak se celý souboj protáhne na 20 tahů
-
Proč se autor nezmínil o naprosto nudném Crusader army modu, který jsem nakonec vyřešil cheatovacím modem, který automaticky vyhrál každou bitvu, protže jinak to byl u každé strašný zásek, který mě navíc ukrutně nebavil.
-
Ano, po dohrani prology lze hrat solo. Dokonce lze hrat Last Azlanti Unfair solo, ale to bych nedoporucoval ;)
Osobne v CRPGs hraju casto solo a kolem solo hrani existuje rekneme mini-komunita kde lze nabrat inspiraci atd napr zde
-
Je možnost hrát solo? Bez dalších postav? ;)
-
musim sa pozriet doma, ale fakt mam pocit, ze mne to hadze ten religion. Nature / stealth by davalo zmysel, ale prave ten religion mi udrel do oci
-
Myslim, ze to to Lore (Nature) a urcuje to, za jak dlouho bude parta unavena.
Jak psal nekdo nize, Stealth pak urcuje jestli bude parta prepadena nebo ne (random encounter/ambush). To se hodi zejmena v Last Azlanti modu s jednou postavou, kdy takovy prepad hru velmi jednoduse a rychle ukonci. Napr v prvnim aktu je k vyhnuti se treba Stealth =>21 iirc.
-
Mám za sebou zhruba 70 hodin, je to výborná hra. Jsem odkojený hrami jako BG, IWD atd. a této hře vděčím za to, že mě naučila tahové souboje, což zřejmě ocením v BG3.
Jediná věc, která mě ve hře neskutečně rozčiluje, je kamera. Něco tak otřesného jsem dlouho nezažil, nemožností většího oddálení počínaje a automatického pohybu v soubojích konče.
Za další bych nečekal, že na mašině, na které jsem hrál Cyberpunk na max se 100 FPS, se mi hra bude v některých místech sekat, obzvláště otravné je to při seslání kouzel jako Create pit, Acid pit atd.
Poslední výtka směřuje ke grafickému ztvárnění crusade módu. Jak města, tak armády jsou prostě ošklivé. Je smutné, že takové HOMAM 3, které teď hraju zároveň s WOTR, vypadá v těchto aspektech, alespoň dle mého názoru, nesrovnatelně lépe a to je 22 let stará hra.
Jinak jako zkrácení čekání na BG 3 je to skvělá záležitost, za mě speciálně ta pravidla a s tím spojená tvorba a levelování postav, to je prostě top.
-
mam otazku k cestovaniu po mape. K comu je dobre ze postavy hadzu kockou k lore:religion pocas cestovania? (prvu v skupine mam paladinku) aky vyznam ma success/failure?
-
toto je skutocne RPG! a nie tie pseudorole playing hry ktore dostavaju kazdy rok ceny lol :D
-
No konečně. 😈
-
Vypíchnul bych jednu věc - ať už z hlediska role-play, nebo lenosti, nenechávejte společníky levelovat automaticky a radši si něco najděte na netu, pokud se na to necejtíte.
Jinak za mě je tahový mód spíš povinost, pokud nechcete hrát na story mode, nebo nemáte opravdu vymazlené postavy. Navíc, po prvních pár levelech a nabrání společníků s potřebným skillem (hlavně myslím stealth, lore:nature), se většině random encounterů můžete vyhnout.
-
K předchozí odpovědi bych doplnil - jeden časovač se váže k tajnému konci, jenže ten je zároveň svázaný s milionem dalších podmínek. Takže doporučuju na první průchod na něj naprosto nebrat zřetel, kvůli spoilerům a hrát čistě podle vlastních rozhodnutí.
A až druhý si dát s návodem :).