zavřít
...

Persona 5 - recenze

Osmileté čekání sice bylo kruté (obzvláště poté, co se naplno rozjela marketingová mašinérie), v případě Persony však zároveň ozdravné a do jisté míry prospěšné. O málokterém japonském RPG totiž platí ono otřepané tvrzení, že se nehrají, ale spíše se do nich chodí žít. A takový život při nikterak drastickém...

Novější 1 2 Starší

  • Jack1947 tiscali.cz
    0 souhlasí, 0 nesouhlasí
    Nevím proč ale zjistil jsem až ted ( jsem si nevšiml že nahoře v článku u verdiktu je i PS3 )
    Což je + pro lidi co nemají PS4 a jinak ta hra není co jsem četl krom horší grafiky a kvalit textur o moc ochuzená ,což pozná jen někdo kdo zkoumá detaily lupou i když tam je trochu v krajích rozmazáno a jedeto jen 720P oproti 1080p PS4 je tam všechno.

    Jinak jako jiné hry měla vyjít ještě primárně na PS3 a taky vyšla a PS4 je prý port ale vylepšený.
    7.2.2018

    reagovat

  • Chumbaba (anonym)
    1 souhlasí, 0 nesouhlasí
    Jsem tu sice s křížkem po funuse, ale jsem v pátém dungeonu a hra mi přijde pořád podobně nudná, jako na začátku. Příběh je o ničem, postavy jsou nezajímavé a dungeony jsou OK, ale nic, co by nebylo v jiných (J)RPG. Absolutně nechápu, čím se tahle hra tak proslavila. Jsem odhodlaný ji dohrát, abych to zjistil. Možná musí být člověk ve věku hrdinů, možná hra vyjadřuje nějaký pocit mileniálů, který nechápu? Já vidím jen hezky udělanou, ale jinak velmi průměrnou hru, 7/10 max.
    26.7.2017

    reagovat

    • asi to bude otázka vkusu...
      Každopádně za mě platí těchto několik bodů:
      1) Skupina lidí, kteří mají možnost měnit stav vědomí špatných lidí a de facto tak léčit společnost, to je zajímavý námět na knihu nebo film. Na herní poměry je to námět zajímavější na druhou. To, že hra pod slupkou roztomilého anime působí dospěle, vážně, narativně vyzrále (za scénář by se nemusela stydět žádná dobrá kniha ani film) a především jakoby nesla jisté poselství, tak už jen toto mě naplňuje přesvědčením, že tohle je jedna z největších a nejzásadnějších her celé videoherní historie.
      2) Soubojový systém je navržen jednoduše a zábavně a zároveň má obrovskou hloubku, která vyloženě žádá o studium. Čistě jen tato vrstva hry mi přijde na 10/10 (je to stereotyp, ale asi takový, jako je hrát Fifu nebo NHL – tedy stereotyp, který ani po tisících zápasech hráče neomrzí), o to víc mě zaráží, že je to jen jedna vrstvička z celé hry. Další v pořadí jsou: průchody dungeonem (vrstva sice nepříliš zajímavá po hratelnostní stránce, ale pro dotvoření atmosféry funguje perfektně), levelování postavy v reálném světě a levelování confidentů tamtéž (což je obojí tak trochu grind, ale je velmi dovedně zapuštěn do narativu celé hry... takže za mě opět palec nahoru). To jsou celkem čtyři hlavní vrstvy hry. Každá perfektně odladěná.
      3) Už jsem to nastiňoval v bodu č. 1, ale ještě jednou: tahle hra má famózní flow. Kromě strhujícího narativu také neustále překvapuje novými hratelnostními prvky (i po čtyřiceti hodinách hraní na mě dosud vyskakují tutorial okýnka... a není to otrava).
      4) Hudba. Co k ní říct? Něco je vata, asi jako všude jinde u velkých projektů. Ale pak tu jsou kusy, které... si prostě zasluhují hlubokou poklonu. Jako třeba www.youtube.com/watch...uXOuzs
      Nebo viz fajn reakci tohoto chlápka (skrývá se v ní hodně pravdy :D): www.youtube.com/watch...tV79tQ

      Imo hra her. Za mě určitě v TOP 5 co se svět točí dokola i s mou osobou na evropském kontinentu.
      Otázka pro tebe: napiš mi, když jich je tolik, tři oblíbené (J)RPG, které jsou dle tebe stejné jako Persona. A ke každému napiš, co sis vzal z jejich příběhu. :)
      13.8.2017 upraveno v 01:19

      reagovat

  • Emanuel (anonym)
    1 souhlasí, 6 nesouhlasí
    Hra roku.
    Adventura roku.
    RPG roku.
    Soundtrack roku.

    Shrabne to tenhle klenot vsechno? :)
    22.5.2017

    reagovat

  • Vogon tiscali.cz
    0 souhlasí, 3 nesouhlasí
    9/10 jenom proto, že tam není Chie.
    19.5.2017

    reagovat

  • Malleth tiscali.cz
    9 souhlasí, 4 nesouhlasí
    Je to moc pěkný, ale ta hra překročila můj limit pro snesení hry, kde klidně i hodinu vůbec nehraju a jen odklikávám dialogový bubliny
    19.5.2017

    reagovat

  • zřejmě poslední velká hra, která vyšla na PS3.

    Všem, kterým se zalíbila, doporučuji Catherine od stejného studia. Podobný model realita | sny (tj. hra).
    19.5.2017

    reagovat

    • Mek (anonym)
      1 souhlasí, 1 nesouhlasí
      Souhlas, ta hra je absolutní bomba. Catherine skvěle klame tělem - od kombinace logické hříčky s lehkou adventurou jsem tak promakaný příběh a dospělé dialogy fakt nečekal..
      20.5.2017

      reagovat

  • Chumbaba (anonym)
    14 souhlasí, 6 nesouhlasí
    Nechci předčasně soudit, ale zatím jsem asi 12 hodin ve hře a nebavím se skoro vůbec. První dungeon nic zajímavého nepřináší, rozhovory a příběh ve škole mě nudí a aktivity mě nezajímají.

    Samozřejmě vytrvám a budu hrát dál, ale zatím to rozhodně na žádnou bombu nevidím.
    19.5.2017

    reagovat

    • jnsCZ tiscali.cz
      2 souhlasí, 1 nesouhlasí
      Měl jsem úplně stejnej problém. Taky jsem si říkal, že tomu dám ještě tak max 2-3 hodinky a položím to. No a kolem 14. - 15. hodiny hraní to dostane ty správný grády. Teď mám nahráno asi 65 hodin a začínám mít depku z toho, že už mám víc jak půlku za sebou.
      19.5.2017

      reagovat

      • up_er tiscali.cz
        4 souhlasí, 2 nesouhlasí
        Známka každýho dobrýho JRPG přece je, že prvních 10 hodin je nuda :D
        19.5.2017

        reagovat

        • omiklon (inkognito)
          2 souhlasí, 0 nesouhlasí
          aka tutorial ;)
          19.5.2017

          reagovat

        • Ibukreten (anonym)
          0 souhlasí, 0 nesouhlasí
          Já teď poprvé hraju FF7 mám tam tři a pul hodiny napsaný na save a taky se nebavím. Rozjede se to?
          19.5.2017

          reagovat

          • Chumbaba (anonym)
            3 souhlasí, 0 nesouhlasí
            IBUKRETEN (?!): Podle mě se to ještě rozjede. Po 3,5 hodinách totiž ještě nemáš v podstatě vůbec představu, o čem hra bude. Mě kdysi v roce 1998 hra začala bavit, když jsem potkal -SPOILER- v kostele a doprovázel ji domů. Ale kdyby tě to nechytlo ani tam, tak si určitě počkej, až hrdinové odejdou z města Midgaru (zhruba 10. hodina). V první hospodě ve vedlejším městě je dlouhá scéna, kde se vysvětluje hlavní dějová linie, tak tam uvidíš, jestli tě to začne zajímat. Hrál jsem FF7 naposledy letos a je pořád výborná. PS: Taky se pak snaž pochopit RPG systém a matérie, je s nimi spousta zábavy.
            19.5.2017

            reagovat

          • Lol (anonym)
            1 souhlasí, 0 nesouhlasí
            Me to chytlo uz s intrem a nepustilo az do konce.
            22.5.2017

            reagovat

      • Chumbaba (anonym)
        1 souhlasí, 0 nesouhlasí
        JNSCZ: Díky moc za povzbuzení, vytrvám! Chápu to správně, že ten rozjezd je zhruba kolem dokončení prvního dungeonu? (časově by to tak nějak odpovídalo...)
        19.5.2017

        reagovat

        • jnsCZ tiscali.cz
          1 souhlasí, 0 nesouhlasí
          řekl bych, že ještě před dokončením - trošku víc se rozjede příběh, víc to začne dávat smysl, tu a tam se objeví nějaký zajímavý twist. A ty dungeony pak taky dostanou celkem drajv, protože se do toho víc promítne systém získávání Person.

          Během těch prvních cca 15 hodin tam byly momenty, kdy jsem fakt skuhral, že jenom hodinu odklepávám dialogy a ptal jsem se všude možně, jestli to fakt mám hrát dál. No a pak se povede ten první de facto "heist" a tam mě ta hra chytla totálně.

          Bohužel i po 60 hodinách je Ryuji totální pako...
          19.5.2017 upraveno v 20:39

          reagovat

    • Derp (anonym)
      2 souhlasí, 0 nesouhlasí
      Chápu na co narážíte. Myslím si, že ten záčátek byl nudný úmyslně. Dokonce jsem se u toho i usmíval :)
      např. začátek je prošpikováný úkoly typu "Jako správný hodný student běž po škole hned domů". Jenom z té věty je jasné, že to je nudné úmyslně a že brzy už z vás "hodný" student opravdu nebude :D
      19.5.2017

      reagovat

  • Gohan wa Okazu (inkognito)
    8 souhlasí, 4 nesouhlasí
    Kdyz vidim anime, nebo neco s podobnym visualem a neni to nadabovane v japonstine, tak mi to prijde neprirozene. Jde to ve hre nastavit + anglicke titulky?
    18.5.2017

    reagovat

  • Stará škola (anonym)
    9 souhlasí, 11 nesouhlasí
    Děkuji za recenzi na hru, kterou jsem už dohrál.
    18.5.2017

    reagovat

  • Drizzt (anonym)
    4 souhlasí, 12 nesouhlasí
    stojí ty Persony za to? O čem to je? Má to nějaký smysluplný příběh nebo je to nějaká naivní přeslazená teenager hra typu Life is Strange?
    18.5.2017

    reagovat

    • Jack1947 tiscali.cz
      1 souhlasí, 8 nesouhlasí
      Není to přeslazení dáno tím a vztahy že si získáváš partáky do party a máto celé více smysl?

      Life is Strange to se snad ani v tomhle nedá srovnávat lol. Jern citruji cop jsem četl v recenzi Levelu a slyšel v Replay *3*
      18.5.2017

      reagovat

    • flash789 facebook.com
      4 souhlasí, 5 nesouhlasí
      jestli byla skolni dochazka aveci kolem ni jednou z tvojich vyznamnych zivotnich zkusenosti je velka sance ze by se ti to mohlo libit. A ne preslazeny to neni, kupodivu to je vic ,,dospely,, nez hodne her ktere to o sobe tvrdi.
      18.5.2017

      reagovat

    • Vogon tiscali.cz
      1 souhlasí, 0 nesouhlasí
      Persona 3 má temnější ladění(Inspirace v Neon Genesis Evangelion je velmi znát.), Persona 4 je "comfy" detektivka a Persona 5 je něco mezi. Persona využívá právě tématiky teenagerů(a tedy školního roku) ve zpracování vývoje postavy. Pokud chceš ještě něco temnějšího než Persona 3, tak doporučuji Shin Megami Tensei: Nocturne.

      Edit: Pokud chceš hru s dospělou tématikou, tak doporučuji Catherine, která je také od tvůrců Persony.
      19.5.2017 upraveno v 15:14

      reagovat

Novější 1 2 Starší

Tento formular nevyplnujte!!!
Jmeno:
Email:
Text:
povolené tagy

Přidej příspěvek

Přistupujete z neznámé IP adresy 54.81.71.187.
Opište kód z obrázku:   (Kód je nečitelný, ukaž jiný)

Český herní web, který se soustředí na hry pro PC, PlayStation 4, Xbox One, Xbox 360, PlayStation 3, Nintendo Siwtch, 3DS, DS, PS Vita, Android a iOS. Pro všechny platformy nabízíme recenze, preview, videorecenze i pravidelné novinky. Na Games.cz najdete i pravidelné testy a novinky z oblasti hardwaru, podcasty, rozsáhlou databázi her a speciály k očekávaným hrám ze sérií jako Kingdom Come: Deliverance, Red Dead Redemption, Call of Duty, The Elder Scrolls, Assassin's Creed, Grand Theft Auto, Battlefield, nebo FIFA.