Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Proti zpoplatnění nejsem, ale pokud mám za něco platit, očekávám ze strany tvůrců plnou podporu při výskytu problémů (a to je myslím čistě sci-fi z jejich strany). A taky by mě zajímalo, jak by si hoši představovali finanční vyrovnání při vyjasňovaní autorských práv. Vždyť kolik modů je postaveno na modech dalších osob viz neustále omílané CBBE vs. UNP používané v dalších modifikacích.
  • Staci si stahnout Unreal Tournament a podivat se na jeho markeplace. Budoucnost uz je davno tady.
  • Umožnit moderům zpoplatnit jakýkoliv mod ve workshopu je blbost. Raději by se měli inspirovat tím co dělá BI (iron front liberation, dayz) a taleworlds (napoleonic wars, viking conquest, caribbean) - vše vytvořeno moderama.
    Správný směr je profesionalizace moderských týmu a umožnit jim prodávat standalone hry/velké DLC postavené na skyrimu enginu. Jediný co bych si ze skyrim modů koupil je enderal od sureai, k modům samotným bych dal pouze donate button.
  • Což znamená, že kdyby mody byly placené, nestahoval bys každou pi*ovinu, ale alespoň bys při jejich výběru používal mozek. *3*
  • Samozřejmě nemyslím mody typu nové brnéní,učesy atd. za ty bych nedal ani cent :D Ale je spousta modu které měni celou hru a ty by mohly být placené...Ten Donate je dobrý kompromis ale pochybuju že by to někdo používal,jak už bylo zmíněno někde v lánku,lidé jsou leniví mod ohodnotit,natož ještě něco príspět.Takže nevím no....
  • Cením si práce moderov ale počet unikátnych downloadov nevypovedá o kvalite modov.
    Koľko z nich je download typu skusim-nechcem-vymazem? A teraz si neviem predstavit ze by som za tie desiatky balast modov ktoré crashovali hru alebo vo vysledku fungovali uplne zle mal platit?

Zasluzia si odmenu ale forma spoplatnenia je podla mna dost mimo pokial neexistuje nejaky trial-period a vyssia vzajomna kompatibilita modov.

Nevyznam sa do problematiky internetovej reklamy ale co tak podiel z klikov na reklamy z ich profilovej stranky modu?
  • Funkční přirovnání ke Crowd Fundingu nebo například Free to Play modelu se sem hodí.

Donate funguje v dnešní době líp než kdykoliv před tím. Nevidím důvod proč by slušně zpracované mody nemoli vydělávat. Čím lepší je mod, tím víc lidí si ho stahne a tím víc potencionálních platících to bude mít.
  • Bargud
    Pěkný článek. Plný zajímavých (a jasných) faktů. Vážně, každý se v diskuzích chvástá, že kdyby tam bylo donate tlačítko, tak modery podporuje.
    Já jen nechápu, že pitomý DLCčka se prodávají ve velkém, ale (velké) modifikace se hráči pořád nenaučili ocenit i finančně (nehledě na to, že nemají ochotu zanechat autorům ani kladný ohlas).
  • GlaDOS
    To říká každý, ale nakonec stejně nikdo dobrovolně nepřispěje.
  • To je problém mainstreamových médií, nerozlišujícíh mezi "ideou" a jejím "provedením". Jak říkáš, idea špatná není, jen provedení je prostě v téhle době neakceptovatelné.
  • No bohuzial ale to je realita dnesneho internetu a jeho masovej dosupnosti priemernej populacii. Komunity fakt neexistuju, vecsinu len masa jednoduchych znudenych a casto arogantnych hracov/zakaznikov. Naozajstna komunita je len vecsinou uzke promile ludi ktore sa danou hrou aj zaoberaju a nieco aj tvoria. Spoplatnenie modov je dobry tah len ten sposob Valve nedomyslelo.
    Inak co sa tyka hodnotenia modov a nejkeho tlacitka na rating, tak trochu vidim problem v samotnom workflow. Nemozem udelit rating pokial si dany mod nestiahnem a zasa ked uz ho stiahnem a vyslovene ma nejak nenastval, tak asi vecsina hracov nebude znovu hladat ten mod v zozname aby mu udelila rating. Proste ho pouziva :-(. Tam by mozno mohlo zapracovat Valve.
  • Vyhraněný názor na to nemám, ale líbí se mi, jak se tady k tomu vyjadřují chytráci, kteří v životě nic pro žádnou komunitu netvořili. Přesto jsou zřejmě rození odborníci na moderskou scénu a její fungování, takže mohou každému krásně vysvětlit, jak má pro ně pracovat a hlavně si moc nedovolovat...
  • Samotná jistota výdělku s kvalitou nesouvisí, viz Goat simulátor a podobné šílenosti co se denně dostanou na Steam. S modama je to úplně stejné, o to horší pro komunitu.

EDIT: reddit je jako celek jen směsí blbostí a nesmyslů, asi jak facebook, tam mě to fakt nepřekvapuje :-D
  • To je právě téma k diskuzi, na jednu stranu jsou "Komunitní Mody" ukázkou umu určitých, kteří to dělají pro "komunitu" a ne pro výdělek. Na straně druhé je tvůj názor, který ale není nesprávný. Samozřejmě by se to moderům šiklo (ponechám stranou, že je pro někoho lepší stovka free stažení než 10 zaplacených) a právě si myslím, že Donate by byl ideální kompromis mezi těmihle extrémy.
  • C-BEAM
    Určitá forma financování by pomohlo profesionalizovat moderskú scénu a mohlo by vznikat více obsahu. To o co se pokoušel Valve byla podle mě výborná idea, lidé sice nadávali kolik si z toho vezme vydavatel jenže jak jinak rozhýbete firmu aby otevřela hru módování? v časech DLC všichni své hry uzavírají už do šifrovaných archivů tak jak jinak je motivovat pokud ne finančně? Pro velké firmy by to minimálně ze začátku nebylo finančně zajímavě ale kdoví jak by se takhle živená scéna posunula řekněme o 10 let? minimálně pro menší firmy by to mohlo být zajímavé již dnes. Přiznám se, nerozumím reakcím lidí ani herních magazínů kteří tento nápad zadupali pod zem.
  • Ať si moder dělá co chce a mód si prodává za kolik chce. A když chce (třeba proto, že ho to baví, nebo že se při tom učí programovat), tak ať ho dává třeba zadarmo. Já sám se potom rozhodnu, jeslti mi to za to stojí nebo ne. Stejně tak, jako se rozhoduji, když si kupuji chleba nebo auto.
  • uz to tady zase ty schulini hajej? tak at sakra platej za vsechno, kdyz chteji, at platej treba od poctu kliknuti mysi, ale me bohate staci, ze hra stoji pomalu 1200 a dalsich litr vyrejzujou na dlc, jeste abych platil za mody ne? ani nahodou...
  • Jak mě modování nezajímá, protože většina nestojí ani za stáhnutí, jelikož mě nebaví si běhat za krávu místo Trevora, mi dává smysl, aby takovýto systém placených modů existoval. Modeři budou mít větší motivaci a budou se více snažit uspět v konkurenci. Navíc, pokud by to přispělo ke tvorbě kvalitních příběhových modů, možná bych na PCčku hrál více než jednu či dvě hry ročně a neměl bych problém jim tam nějakou tu kačku za kvalitní SP poslat.
    Samozřejmě je ale smutné, jaká byla přehnaná reakce části PCčkářů a třeba mé pobavení nad breky na subredditu PC master race se postupně s reakcemi přeměnilo do smutku, kam to část PC komunity dotáhla. Navíc, některé argumenty proti placeným modům mi přišly pouze jako krytí toho, že se dotyčným nechce prostě za něco platit...
  • Ano modery nikdo nenutí dělat mody a tebe nikdo nenutí aby jsi je kupoval :)
  • Lotr
    Tohle je prostě směšný
    Moding existuje víc než třicet let.
    Ale teprve teď se ozývají hlasy po zpoplatnění módů.

Argumenty typu moderů "stárneme a tedy je náš čas drahý" jsou směšné. Naprosto souhlasím s názorem který říká "chceš vydělávat pak se staň vývojářem"
    Nejsem proti podpoře modifikací. To určitě ne.
    Ale dnešní generace moderů není o nic lepší než ta předešlá. A když ta předešlá nepotřebovala na módech vydělávat nepotřebuje to ani tato.

Modifikace jsou přeci o tom že máme nápad. Nápad jak hru vylepšit. Tedy jí vylepšíme a předložíme svůj nápad veřejnosti. Je to práce od fanoušků pro fanoušky. Pokud někdo chce vydělávat tvorbou her má přeci možnost. Má možnost se stát vývojářem.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit