Přejít na výpis diskuzí
Poprava bazarových her by s sebou vzala i herní byznys, tvrdí studie
6.6.2013 | Ladislav Loukota
111 příspěvků
-
Ne, to to prevracis zase uplne opacne a delas z toho dogma a spojujes nespojitelne. A to neni o dokazovani a kritizovani. To je o objektivite a pokrytectvi. Ono nadavani do socek a buhvi ceho je na ranu pesti (a to jsem klidas). Sam jsem napiratil dost, jenze ... jenze jsem vyrostl, vydelavam a tak pokud mne hra bavi, rad podporim vyvojare a proto nebudu nekoho soudit kdyz rekne ze pirati, muzu se mu maximalne snazit vysvetlit vyhodu poslani penez za produkt ktery mne bavi (ovsem neco takoveho nebudu delat pres net, jelikoz je to ztrata casu). Ne mu nadavat. Urcite bych u nej na pocitaci nasel minimalne jednu vec ktera neni legalni (a hajit se tim ze stahovat film muzu ale nesmim ho zdilet nechme na jindy). Proto je ten clovek u mne nekdo, kdo nema nejmensi soudnost.
A tobe radim, premyslej v hlubsim kontextu a pouzivej analitickou cast mozku, stoji to za to ... -
Ano? A co bude priste? Das nekomu precist noviny a on za to bude muset zaplatit? Pujcis nekomu knizku z na ni bude zamek a dokud tam nedas padesatikorunu, tak se ti neodemkne? Pujcis nekomu auto a on bude muset zaplatit vyrobci?
-
presne o tom to je. U bazarov nie je zarucene, ze peniaze pojdu do hier. Tym padom trpi herny priemysel ako celok.
Hraci chcu rozhodovat o tom kde kolko zaplatia (najradsej by asi nic nezaplatili). Preto nechcu prist o svoj milovany bazar. Pokial ludia platia za hry, tak by mali platit preto aby podporili hru ktoru kupuju. Bazar celu tuto symbiozu narusuje. Preto si myslim: milovnik bazaru = zlodej.
Ano, predaj hier a cela filozofia licencovania je velmi zlozita. Vysledok by mal byt ten, ze zarobia ti ktori hru stvorili a bude ich to motivovat k tvorbe kvalitnych hier.
Je otazne aka by mala byt cena ktoru zaplati hrac za hru. Ja si tiez myslim, ze hrac by sam mal rozhodovat kolko zaplati. Keby to fungovalo tak, ze po dohrati hry by sme sa sami mohli rozhodnut kolko "prispiet", bolo by to pre mna lepsie, lenze ako som uz povedal, asi by vacsina nezaplatila nic. Kiez by tak ludia boli zodpovedny... -
Bohuzel, ja ho povazuji za jednoduche, funkcni a ferove reseni.
-
Kdyz ji nekoupi za plnou cenu, koupi ji se slevou, penize jdou do kapsy vyrobci. Kdyz ji koupi v bazaru, penize jdou do kapsy obchodnikum a vyrobce je neuvidi. Dava ti to smysl?
-
Ano, mam jen originalni software, filmy, hudbu i knihy. Povazuji to za normalni a je smutne, kolik lidi je presvedceno, ze normalni je to naopak a vsichni kradou, takze uz to vlastne ani kradez neni.
Nicmene i clovek ktery se chova spatne, ma pravo odsoudit toto spatne chovani. -
Ne, to vy trpite demenci, protoze to nedovedete domyslet do konce. Kdyz mas na hry jen tisicovku, tak mas jen tisicovku, na tom se nic nemeni. Ale ted se o tu tisicovku vydavatele deli s bazary, dejme tomu 2:1. Kdyz se odectou naklady (ktere ma vydavatel vyrazne vyssi, on ty hry vytvari), je docela dobre mozne, ze obchodnici na tech hrach vydelavaji vic, nez samotni vyrobci. Kdyz se vyrobcum podari bazary technicky eliminovat, tak ta tisicovka zustane cela jim. Jejich cilem neni dostat z tebe vic penez, chapou ze tvuj rozpocet neni neomezeny a proste vic nemas/nedas, jejich cilem je nedelit se o tve penize s bazary.
-
No pokud si myslí opak, že bazaroví zákazníci si stejně nekoupí hru za plnou cenu, tak zrušením bazaru se zisk vydavatelů nezvýší. Jaký to má potom smysl? Jenom to uškodí těm, co v bazaru nakupují a těm, co tam prodávají.
-
Pozrite ona celá vec je trochu zamotanejšia. Zvlásť tá časť ako zavedú "steam ceny, objavia sa dúhy nad PS4 a Windows OS zlacnie" *14*. Fakt je taký ,že PC hry boli vždy lacnejšie, nie preto žeby začínali o 10€ nižšie ale preto ,že išli oveľa rýchlejšie dole. Steam teda žiadne zľavy ani výpredaje nevymyslel len ich uviedol na nové level.
Bola to ekonomická nevyhnutnosť, nie je dobrá vôľa. Ak by sa hry na steame stabilne držali na 50-60€ hranici nikdy by sa poriadne nerozšíril(resp. nikdy by ho dobrovoľne nemalo toľko ľudí). Čo sa snažím povedať je ,že steam bol a stále je v dosť tesnej konkurencií buďto s klasickým "kameňom" alebo najnovšie s GreenmanGamingom alebo GoG.
Napr. Z Kameňáku mám Alfa Protocol za 3€ a, z steamu Alan Wake 2,80€ a z GMG Arkham City za 5€. Takže Steam rozhodne nie je na pódiu sám(i keď niektorý to radi predstierajú) a musí o svoj úspech aspoň príležitostne bojovať.
Lenže tento model ,čo navrhuje Microsoft(a pravdepodobne aj Sony) by mu prakticky udelil monopol nad distribúciou. A zatiaľ vždy keď niekto získal monopol na niečo skončilo to práve zmrazeným alebo rastom cien. Jasne v teórií by ceny mohli ísť dole ale v praxi sa ešte niečo také nestalo. Len sa pozrite na Win OS a tie ľudové ceny za ktoré ho ponúkajú. -
Nepotrebujes znat presna cisla. Kdyby ano, tak nikdy nemuzes prodavat zbozi, kde rozpocitavas naklady na zakazniky aniz bys predem vedel, kolik jich bude. Coz jsou treba prave hry. A pochop, cena se stanovuje tak, aby se maximalizoval zisk. Pri eliminaci bazaru by podle teto studie snizeni ceny melo vest k vysimu zisku. Proto by se ceny snizili. Nehledej za tim nejake jine idealy.
-
Nedivas se na to globalne. Objem penez, kteri jsou hraci ochotni utratit za hry jsou plus minus stejny. Je to takovy globalni kolac, objem trhu. A jde o to, jak si trzni hraci ten globalni kolac rozdeli. Jestlize to zjednodusime na dva hrace, vydavatele a bazary, pak tito se spolu deli o prachy, ktere jsou hraci ochotni utratit. Pokud se podari bazary eliminovat, pak cely balik schlamstnou vyrobci. Aby to fungovalo, tak vyrobci musi nabidnout neco prijatelneho nahradou za bazary. Studie uvazuje zlevneni zakladni ceny her, ja bych doporucil spis zrizeni pujcoven, alespon digitalnich.
-
Zní to jako hezká pohádka ale to je tak všechno. Jak si to mohou započítat do ceny hry když nikdo nezná přesná čísla? Nikdy cenu nesníží jakmile přičuchnou k větším ziskům už se jich nevzdají. Jednou se vymlouvají na bazar jindy na pirátství.
-
tohle může napsat jen blbec.... Užívat by chtěl, ale nic za to a ještě bude autorovi nadávat. Hele nejsi ty cikán?
-
Kdyby to znamenalo zlevneni her, tak ja jsem pro zakaz bazaru. Znamena to totiz, ze bazary zdrazuji hry, za coz plati i hraci, kteri bazary nevyuzivaji. A je to pomerne i logicke, vydavatele si ztraty z bazaru nejspis do cen her zapocitavaji.
Nevic si myslim, ze bazar de facto funguje jako pujcovna her, takze by vyavatelum prospelo, kdyby nahradou za bazary spustili pujcovny, ktere by meli pod kontrolou a zisk z nich by plynul do jejich kapsy. -
treba jim to dochazi a treba jim dochazi, ze by radeji videli misto 2 bazarovych prodeju a 1 koupe nove hry... radeji prodej 2 novych her a zadny bazar.. ;)
-
to byl ten online pass.. a byl za 10 moc se to nechytlo ;)
-
Po tom co mi zavreli tracker kterej se venoval jen starejm hram a emulacim tak prisaham bohu uz nikdy si nekoupim zadnou hru z obchodu. Vsechno si hezky budu sosat a ani korunku ode mne neuvidej sv*ne. Vracim se na drahu pirata :)
-
A co jiného by je mělo zajímat? Ostatně, co zajímá většinu lidí v diskusích o zrušení bazarovek? Že by taky prachy? Divný, že jo? :)
-
Nevím do jakých bazarů chodí ostatní, ale v růžovém obchodě a u xka (neříkám názvy obchodů, aby někdo nemohl mít nějaké blbé kecy) mi prodej her moc výhodný nepřišel. Hru co prodávají za 499 vykupují za 103 WTF to si ji radši položím na poličku a nechám na ní sedat prach. *7*
-
Xbox One - přeprodej skrze nějaké certifikované prodejny za jen nepatrně snížené ceny? To mi moc podobné nepřijde.
Já vycházím z toho, že ta reinvestice z prodeje do další hry, má podle mě fakt význam. Tak proč se toho zbavovat, když by to šlo navíc takhle částečně monetizovat.
Podporovat půjčování ti nikdo nebude.