Přejít na výpis diskuzí
Přeceňování vědeckých studií her a jeho absurdní následky
28.7.2012 | Ladislav Loukota
244 příspěvků
-
Problémem je, že dnešním životním standartem dětí střední třídy je: vstát, jít do školy, jít domů, zapnout pc, hrát, hrat, hrat, hrat... Věřím, že se najde skupinka **** co si po dohrání GTA IV zajdou postřílet pár lidí, ale problém není ani tak v té hře, jakožto právě v mozku onoho jedince.
Co se u dětí týče, VŽDY záleží na výchově a můžou doma pařit, jak je jim libo. -
-
Myslím že už se to začíná měnit.
Vstát, jít za školu, kouřit a chlastat, jít domů čeknout fakebook, jít ven zakouřit, zachlastat, jít domů spát a ráno tvrdit že je jim blbě. Jupí jaj jej děcka začínaj chodit ven.
PS 2 teda kromě té druhé skupiny která dělá přesně to cos popsal, ale je to tak půl na půl tak to snad tak vážný nebude. -
-
Naprostý souhlas. Je mi 21, takže můžu říct, že můj ročník je na tom ještě celkem dobře, ale současní teenageři už jsou na tom v tomto ohledu velmi špatně. Hlavně mě fascinuje, když za mnou přijde nějaká napraná šestnáctka a myslí si, jak to není děsně sexy. Irituje mě taky, když mi někdo tvrdí, že na akci se musí člověk ožrat - taky kravina. V neposlední řadě bych zmínil to, jak mi slečny nějakým pro mě nesrozumitelným jazykem bez interpunkce a dalších znaků typických pro náš jazyk, píše, jak se včera zničila, jak celou noc zvracela, jak je jí blbě a že by teď potřebovala, aby se o ni někdo staral, opečovával ji...a myslí si, jak mě tím sbalí...
-
-
balit jí nemusíš *3*
-
-
Ale jo. Zbalit ji do kufru a ten vyhodit cestou z letadla do moře.
-
-
-
-
-
pekne vyslovený názor... s článkom úplne súhlasím a posielam srdečné AHOJ! :)
dneska som si tak stál na križovatke v aute... tiež som rozmýšlal či tú babičku na prechode naberiem ako v carmageddone... ale tak :D nevyšlo no... -
-
Ha čo babka na prechode :) ale keď ja som v noci hral carmagedon a ráno som fičal z Ikarusom na zástavku a tých cielov čo tam pobehovalo to by bolo skóre *1*
Ale mám rád tieto študie hrávam viac ako 20 rokov a ako vodič autobusu chodím pravidelne na psychotesty a stále som v poriadku tam bude nejaká zrada *2* -
-
Si mal vydieť jak som po zahraní Just cause 2 vyšiel von z bytu, skočil na idúce auto, vyhodil odtiaľ vodiča, autom došiel na útes, skočil z útesu a s padákom som spadol na idúcu motorku s ktorou som fičal po meste.
-
Na tech psychotestech bude chyba ;-)... vim to, taky jsem prosel a jsem blazen :-D
-
-
-
Já střílím, řežu a mlátím hlava nehlava virtuálně už od dob prvních PC a konzolí a to jsem byl relativně ještě v době "vývinu" Soldier Of Fortune např. byla má opravdu oblíbená hra ;O) V životě bych ale nikomu vědomě, či cílěně neublížil (natož fyzicky) a ani toho pavoučka bych nezašlápl (naopak ty tvorečky před hysterickými jedinci zachraňuju).
Strašně rád si ve hrách zastřílím, rozřežu co se dá, rozmlátím co se dá, ale spíše mám pocit, že to ve mně ty negativní emoce, či nedejbože "chuť někoho rozcupovat" naopak utlumuje a tou "virtuální" formou se dá ten případný vztek, či agresivní pohnutky naopak lépe vybít.
Určitě ale souhlasím s tím, že pokud má člověk jisté predispozice a v hlavě to nemá úplně v pořádku, tak nemusí být hraní her ani nadměrné a může to v něm něco "spustit" ale to může i film, nebo jakákoli jiná, reálná událost. Určitě také není v pořádku, pokud malé dítě hraje opravdu násilné hry (v horším případě pouze) a kouká na násilné filmy, které jsou mnohdy ještě brutálnější (tady jsme opět u rodičů a jejich přístupu k dítěti). Něco na tom asi bude, když dříve děti rodičům vykaly a jejich "mentalita" byla trošku jinde. Dneska se někdy nestačím divit, jak se děti ke svým rodičům a k sobě chovají. A dnešní kultura na to určitě nějaký ten vliv má.... (Film pro pamětníky vs dnešní produkce) ;o) -
-
Celkem souhlasim, ale to sledovani nasili podle me neni nejak strasne. Spis samotne hry predstavuji nebezpeci tim, ze u nich travis kupu casu. Kdyz je to nejake dite, tak by ten cas melo travit s kamarady nebo ucenim / sebezdokonalovanim a ne ho jen tak "marnit" u her. Samozrejme, jednas se o zabavu, ale prece by i tady melo platit, ze vseho s mirou.
-
-
I hry mohou být dobrým studijním materiálem. Třeba já, abych zlepšil svou francouzštinu, hraju poslední rok všechny hry ve francouzštině a musím uznat, že mi to opravdu pomáhá. Jednak slyším přízvuk, takže potom mnohem lépe rozumím při řeči a zároven, pokud se nějaké neznámé slovíčko nebo fráze opakuje, tak si ho zapamatuju mnohem lépe, než kdybych se to natvrdo snažil naučit
-
-
Nicméně se nemohu zbavit pocitu, že si za to mohou rodiče sami. Mám známého zámečníka, tak mi onehdá vyprávěl, kolikrát se mu už stalo, že ho někdy v 6 ráno zavolala nějaké ženská, že si zabouchla klíče, on přijel, ona smradlavá, ožralá, on otevřel dveře a tam řvalo tříleté děcko a ona div že ho do krve nezmlátila, proč brečí. Tohle má podle mě milionkrát větší vliv na vývoj dítěte, než nějaký hry...
-
-
Souhlasím, tak nějak jsem to chtěl do toho příspěvku taky zakomponovat :) Všechno se vším tak trochu souvisí ;o)
-
-
-
Studie jsou jako řetězové kokotiny na FB. Člověk je podle nich těhotný lenochod, vraždící nenarozené děti, sexu s tukanem se oddávající, na počítačových hrách závislý, slatkostmi se dopující pobuda, který bydlí u rodičů a zároveň vlastní zánovní zámek ve Skotsku.
Přijde mi, že "vědci" mají kostku a podle čísla jaké hodí se rozhodnout jakou "studii" veřejnosti představí. Tudíž jeden rok čteme, jak hry pomáhají zlepšovat sostředění a paměť a další rok od těch stejných vědců se dočítáme, jak nám to škodí. -
-
To je z červenýho trpaslíka těhotný lenochod *1*
-
"Tudíž jeden rok čteme, jak hry pomáhají zlepšovat sostředění a paměť a další rok od těch stejných vědců se dočítáme"
sauce plz. teda pokud nezaměňuješ vědce za jakési vědecké nadvědomí -
Tak to bych chtěl vědět, kteří vědci jeden rok tvrdí, že hry pomáhají zlepšovat soustředění a paměť a další rok tvrdí, jak nám to škodí. Přístup k vědeckým databázím mám, stačí standardizovaná citace. Díky.
-
-
Veskoslav žije nejspíš v dojmu, že vědci jsou jakási homogenní entita. Takže když se dozví, že vědci dva roky po sobě vyprodukovali odlišné závěry, jsou to podle něj vždy ti samí. Mentalita diskutéra na novinkách či na idnes.
Fakt je ten, že studií na tyhle témata jsou mraky (sám jsem se nedávno probíral desítkami studií sahajícími mnoho let dozadu kvůli něčemu co jsem o tom psal). Je taky nutný mít na paměti, že vědci se hodně často snažej prokázat stanovenou hypotézu i za cenu desinterpretace výsledků či manipulující metody, protože výzkumy, který neprokážou závislosti, se prostě publikují mnohem hůř. A o publikování většinou výzkumníkům jde především.
Takže vědec, kterej se pokouší prokázat závislost mezi hraním her a zvýšeným výskytem poruch pozornosti, to obvykle nějakým záhadným způsobem opravdu prokáže; jinej vědec, kterej zase zkoumá závislost mezi hraním her a zvýšenou schopností se soustředit, to taky nakonec nejspíš prokáže. Možností jak manipulovat s výsledky je mnoho, a pokud jde o granty či publikovanost v impaktovanejch časácích, tak se jich vědci často snažej využít. -
-
Nebylo to myšleno takto:)Ale jestliže mi někdo řekne, že akční a závodní hry podoporují ve stáří to a ono. A za dva dny jiný tým vědců zjistí to, že je to přesně opačně, tak je asi někde chyba. A porosím nepleť jsem nějaké pitomé idnes nebo Novinky.
-
-
Chyba není nikde. Vědci pouze předkládají modely, kterými se snaží popsat skutečnost. O newtonovské mechanice taky mysleli, že je perfektním modelem reality...
A platí rčení, že teorie, která je potenciálně nevyvratitelná, je naprosto k ničemu, jelikož nesplňuje ani základní pravidla vědecké teorie. -
-
Realita je objektivní, to její chápání je dvojaké.
-
ale ono to je opravdu běžné. Většinou proti sobě stojí několik proudů, které koexistují současně a každý z nich razí to svoje.
Faktem je, že realita je ambivalentní, nikoliv objektivní... -
To ano. Ale přijde mi zvláštní, když tři týmy vědců během týden publikují tři rozdílné publikace na jednu věc:)Chápu, co jsi chtěl říct. Jenom miprostě přijde, že neustále otáčení teorií o 180 stupňů je nesmysl. Pochopil bych, kdyby třeba za rok řekli, tak a tak a proto to musíme otoči o 180 stupňů. Ale když to za rok otočí zase zpátky a použijou argumenty, kterými předchozí teorii vyvrátili, tak mi to přijde úsměvné:)
-
-
-
-
-
Na to je jednoduché vysvětlení. Záleží kdo si tu studii objedná a zaplatí ;)
-
-
Koho chleba jíš, toho píseň zpívej:)
-
-
-
At se na mě nikdo nezlobí, ale pokud nějakej magor přijde do kina a zastřelí tam 20 lidí, tak za to určitě nemohou hry ani film. Takovej člověk je vadnej od narození a je to jen o tom, kdy a jak se to projeví. Je to podle mě totéž jako epilepsie. Taky existuje odjakživa, jen v minulosti nebyly její spouštěče jako televize, blikající světla atd. To ovšem neznamená, že tyto věci za ni mohou...je velmi jednoduché navážet se do her, protože rodičům se nelíbí, že děti 10 hodin denně sedí u počítače, ale zároven nejsou ochotni udělat nic pro to,aby se to změnilo. Píše se snad někde o tom, že mobily poškozují mozek? Nepíše..přitom je zřejmé, že takovýto přístroj vysílá určité vlny, které v takové blízkosti mozku mohou způsobovat nějaké změny. Ale lidem se to nehodí, nehodí se jim kritizovat mobily, takže i kdyby způsobovaly debilitu, tak se o tom nedozvíme...Sečteno a podtrženo, pokud děcko vyvraždí rodinu, není to způsobeno tím, že poslední týden zabíjel na compu zombies. A takový vzkaz pro rodiče: raději se o svoje děti starejte a věnujte se jim, třeba vám pak nebudou sedět nonstop u compu...
-
-
Nemusi to byt od narozeni, muze to byt klidne dano i spatnou vychovou. Neni neznamou skutecnosti, ze lide vychovani v detskych domovech se kriminalniho jednani dopousti nadprumerne oproti zbytku populace.
-
-
Jasně...pointa je v tom, že samotné hraní her na to vliv nemá
-
-
Zkus si predstavit dve deti, obe rodici ponechany osudu na pospas. Jedno dite ma doma k dispozici klavir, kteremu propadne a naplno se venuje, druhe ma k dispozici brutalni agresivni hry a filmy pro dospele, kterym se naplno venuje. Ani jedno neni optimalni, ale opravdu si myslis, ze ty hry nemaji zadny vliv a druhe dite nebude pro zivot vybavene hur?
-
-
Dítě je jako houba a kromě vrozených daností ho utváří prostředí - rodina, přátelé, škola, práce atd. To je fakt, to nikdo nepopírá. Ale v určitém věku je člověk v nejhrubších obrysech hotov. Šestnáctiletej kluk, má-li v pořádku charakter, hodnoty a vnímání reality prostě nezačne vraždit lidi a je úplně jedno, co bude pařit...
-
-
hmmm, to nevím, jejdásku, jestli se zákaz koukání přenáší i a plody oné činnosti. zajímavý námět na úvahu...
-
smejki: Ptal jsem se na neco jineho.
Soulozeni nezletilych nedospelych jedincu je uplne jiny problem, ktery s timhle nesouvisi, treba co s jejich pripadnymi potomky. -
co patnáctiletý? ten může souložit, ale nesmí se na to koukat!
-
A co patnactilety?
-
-
Ale tohle je scifi situace. V takovýchto okolnostech by byly obě děti 100% ovlivněny, ale nebylo by to způsobeno hrou, ale okolnostmi.
-
-
Diky Krystofe, co bychom si bez tebe pocali. *15*
-
MickeyMutant: neobjevuji, jen ji nekterym zdejsim jedincum ukazuji.
-
Jejdasek: Objevuješ Ameriku. Proč myslíš, že u filmů a her existuje rating?
-
To je modelova situace. Jeste jsem mel dodat, ze pujde o jednobunecna dvojcata, aby se vyloucil geneticky vliv. Ja si totiz myslim, ze hry maji mimo jine vychovny vliv a ze neni jedno, zda dite hraje na klavir nebo agresivni hry pro dospele. A myslim si, ze hrani her krome pozitivnich vlivu muze mit i vlivy negativni. A muzeme se bavit jake hry, jak na koho a jak moc velke a kdy je hrani jesteok a kdy je uz pres caru.
-
-
-
-
-
-
Kdokoliv, kdo svou činnost zaměřuje na sociální vědy, je obvykle totální zoufalec, který se jinde neuplatní. Z těchto oborů vychází vůbec nejméně relevantních výstupů a PhD v těchto oborech je také velmi snadné získat. Vysokou úroveň má fyzika a přidružené obory, kvalita poté prudce klesá. Tito nýmandi pak devalvují hodnotu oslovení "vědec".
-
-
I ty rozumbrado *15*. Jako psycholog bych zde mohl vést sáhodlouhé debaty na obranu soc. věd, ale proč bych to dělal. Pán je přeci "velký" ekonom. Také jste byl na fakultě obětí bludů, které Vám tlačil pedagogický aparát do hlavy o Vaší výjimečnosti a důležitosti pro společnost? *2*. Ekonomika, pche... pijavice.
-
-
Ekonomie je společenská věda.
(a je to ekonomie, termín ekonomika popisuje samozřejmě něco úplně jinýho, ale to bych po někom, kdo o tématu nic neví, chtěl asi moc) -
-
ekonomie už není zařazená jako společenskovědní předmět, ale jako humanitní předmět. Ale i přesto mají povětšinou ekonomové "technický" titul Ing., což je podle mě nesmysl a nespravedlivost.
-
-
Už jsou to taky magistři. Teď ing. vyhrazen jen pro technické obory.
-
-
-
-
*1* Z které planety jsi nám přiletěl?
-
-
Víš co hlupáčku? Zjisti si, co třeba dělá takový zkušený sociolog a jak moc je pro společnost potřebný. Tady jde vidět, že máš rozhled asi jako 2leté dítě:)
-
-
Ty o těch oborech asi moc nevíš, že?
-
-
Nemachruj
-
Že by student jedno z těchto oborů? Znám jejich výsledky, rozložení IQ v populaci a následně vidím lidi v jednotlivých oborech. Je naprosto jednaznačné, kde se ta kvalita vyskytuje.
-
-
Mas pravdu, ze misto talentovanych lidi, ktery to zajima...v postate takovy maly geniove... to casto studuji pekny pizdy, ktery pak s kusem papiru skonci casto nekde ve firme a buzerujou lidi, keri se snazi neco tvorit. Pravda je takova, ze samozrejme technicke obory, kde se tvori, vynaleza, spojuje se umeni s technikou atp jsou asi nejvic. Ale to je jedno, nesoutezime a at kazdy hlavne dela to co ho bavi. Kazdej neni Ftorek nebo Keller, Miovsky, ale takovyhle by se tam meli hlasit. Cili lidi zapaleni pro vec s potrebnou vybavou. Velkou vybavou. A neni to tak. Misto talentu staci, kdyz mas dobrou pamet a proste se nasrotis. Temhle to dnes nahrava. Tihle pak prospesni dal nejsou a myslenky neumeji dal rozvijet a obohacovat spolecnost. Jsou k hounu. Muzou delat marketing v nejake firme. Kill yourself.
-
-
Dávat za příklad zrovna Kellera, to snad radši ani ne.:-D
-
-
Čirou náhodou ano. Předpokládám, že to je tvůj článek, hm?
Tak za prvé, víš, že používáš jednotky používané v sociálních vědách? A že vlastně celý ten článek by se dal do sociálních věd zařadit, kdyby nebyl naprostá hovadina?
A navíc, jako člověk zabývající se sociálními vědami vím, že IQ není ani náhodou směrodatná jednotka funkční inteligence. -
-
facepalm...
Aneb, jak potvrdit své nízké IQ, nepochopit smysl debaty, případně ji úmyslně svézt irelevantním směrem.
Sociální vědy dělají idioti, čest výjimkám. Ty ji bohužel nejsi.
Tímto bych "debatu" ukončil. -
-
"...srovnávat fyziky, filozofy a umělce je jak srovnávat Sims, Battlefield a Gran Turismo."
.))) Tak tohle je nejvtipnější přirovnání, jaké jsem za poslední dobu slyšel. -
Jakým jiným směrem? Bavím se o "důkazu", kterým podepíráš svůj původní, zbytečný a zcestný příspěvek.
Naopak, já se tě (mimo jiné) ptal, jestli jsi to psal ty a jestli víš, že je to hovadina. GRE je něco jako české NSZ (které jsem dělal třikrát, pokaždé s jiným výsledkem) a z toho se jen tak IQ vypočítat nedá a i kdyby to nějak jednoduše šlo, pořád to není nic směrodatného. A speciálně GRE zahrnuje jakýsi algoritmus, který během testu určuje obtížnost.
A vůbec, srovnávat fyziky, filozofy a umělce je jak srovnávat Sims, Battlefield a Gran Turismo.
A fajn, taky mě nebaví se bavit s trollem. -
Můžeš se plácat rukou do hlavy kolikrát chceš, ale tenhle tvůj nesmysl užívá sociologickou metodu... Přišel jsi nám sem zanadávat na sociální vědy a jako páku jsi použil metodu sociální vědy... Mimochodem, víš jaký "typ" vědců stojí za iq testy? Hádej třikrát, ty inteligente. *1*
-
A ty studuješ co? Vysoká škola debility, co má jako rektora Jejdáska, fakultu trapnosti vede Jidříšek atd.?
-
-
-
Rozložení IQ v různých oborech:
http://motls.blogspot.cz/2006/03/iq-in-different-fields.html -
-
Wau, podle tý tvý stupidity jsem na tom lépe než chemik. *1* Ve skutečnosti ale stojím ještě nad fyzikou.
-
Je vtipný, že už na čtvrtým místě máš naprosto typickou sociální vědu, přesto tvrdíš s naprostým přesvědčením, že "kdokoliv, kdo svou činnost zaměřuje na sociální vědy, je obvykle totální zoufalec, který se jinde neuplatní."
Tipnu si, že tě zrovna přijali někam na FEL nebo matfyz a opájíš se svou výjimečností. Ve všech oborech jsou chytří lidé i úplní blbci. A mimochodem, zrovna v těch oborech typu fyzika je slušný procento lidí, který jsou v běžným životě opravdu zoufalci, co by se mimo ten úzkej obor moc neuplatnili:). -
-
Proto je zde slovo "obvykle", můžeš si ihned najít zbylé sociální vědy a srovnat je se zbytkem. Drtivá většina publikační činnosti je úplně mimo ekonomii, protože ti, co ekonomii vystudovali, vědí, jak plytké podobné "studie" jsou. Mimo to, já studoval právě ekonomii a následně informatiku.
-
-
-
-
-
-
Asi jsem divnej vzorek hráče, ale mě tyhle (možná stále víc) občasné propuvídky v médiích nijak nevadí. Když se o hrách ze studií dozvíme něco pozitivního, dobře, když naopak něco negativního, taky dobře. Člověka nejvíc ovlivňuje prostředí a pokud někdo podlehne počítačovým hrám do takové míry, že je hraje třeba 14 hodin denně, je logické, že to na něj bude mít vliv. Ač sám WOW nehraju, několik známých se mi přiznalo, že je ta hra pohltila natolik, že s tím opravdu měli problémy. Co je pak špatného na tom, že tu a tam se z médií ozve, hry jsou špatné, pozor na to, atd. Je to jen varování, nic se nemá přehánět, protože ať se přehání cokoli, to je škodlivé. Byly doby, kdy se tohle říkalo o sledování televize, o poslouchání rádia, dokonce čtení knížek. Kdo moc čte, přijde o oči!, dokonce ztratí kontakt s realitou! Ale odradí to snad čtenáře, diváky, hráče her? Ne, jen si třeba někdo dá pozor, safra, už u toho sedim fakt dlouho. Navíc každý ví, že média všechno přehání :)
-
-
myslím si že v dobách pred 10-15 rokmi to bolo horšie... vtedy to bolo ako s mikrovlnkami a objavila sa prvá štúdia o zlom vplyve hier pričom rodičia sa išli zjančiť tak ako moji keď zbadali že hrávam jak 14 ročný? dooma alebo hororovku blood...
-
-
Na tu dobu si pamatuju a taky jsem hodně hrál při škole. Ale moji rodiče teda neměli moc ponětí, co hraju, protože to ani neviděli. Jen jim vadilo, že u toho sedim každý den, co přijdu ze školy a třeba do noci a už ani s kamáradama nezajdu nikam ven... (a měli pravdu, samozřejmě). Z té doby si ale pamatuju spíš kritiku časopisů a celé té herní scény u nás, viz kultura kriplů od Radovana Holuba.
-
-
http://www.youtube.com/watch?v=_HwCtvX_q3s&feature=results_video&playnext=1&list=PLAD73EB8AD9AA6081
To je stejně nejlepší *1* -
-
Tyhle věci byly super, a nejenom tohle, viděl jsem třeba zpětně reportáž, kde povídal nějakej borec o internetu, ještě než existoval :) Ono ale tehdy byla taková ta odborná skupina lidí, v klubech mladých, nebo jak se to jmenovalo, měla poměrně vysokou úroveň, i když to bylo za komančů a domácí počítače tu mělo jen pár vyvolených. Hlavně na začátku se hry braly jako výuka programování, že se tim děti hodně naučí a kdo tohle pamatuje, určitě si živě vzpomíná, jak přemlouval rodiče, táto, mámo, kupte mi ZX Spectrum, budu se učit programovat, budu mít výhodu ve škole :) Paradoxně tak podle mě dřív měly hry lepší pověst, než teď, protože to byla záležitost intelektuálů a bláznů do matematiky a informatiky.
-
-
-
-
-
Kdyby se radši starali aby se těch pár lidí co tady ještě pracuje mělo trochu líp, třeba dát víc pák na zku---ný zahraniční zaměstnavatele, a ne o rozmazlený děcka co nemaj nic lepšího na práci než hrát hry.
Hra by měla bejt odměna a né náplň života. -
Správný hardcore hráč hraje půl dne GTA kde přejíždí lidi a vraždí je šroubovákem, potom si pustí Saints Row, kde zabije člověka robertkem na sto způsobů. Když ho to omrzí postřílí hordu civilistů v COD a když se rozhodne, že už je to ve hrách nuda, že skočí někde koupit ten robertek, aby ním někoho umlátil v realu, ani do obchodu nedojde. Takže je zřejmé, že všichni kteří kvůli hrám zabíjeli, ve skutečnosti museli několikrát denně hrát na kinectu nějakou fitness hru.
-
Teď jsem si teprve všiml toho obrázku u článku a to je docela dost vtipný, protože když se na to podívám blíž, tak ono to vypadá, jako když ten kluk je vyděšenej a už hrát nechce, a máma ho tahá za triko s výrazem, hraj! střílej! ještě jeden level! :))